Сугарески: Изградбата на автопатот Скопје-Блаце врвен приоритет

2 копии

Изградбата на автопатот Скопје-Блаце во должина од 13 километри е врвен приоритет за Владата, и во моментов се прави репроектирање на веќе изработената проектна документација, со цел да се отстранат неправилностите и пред крајот на идната година да започне изградбата, најави министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. Тој посочи дека е предвидено изместување на трасата на автопатската делница во делот на индустриските зони и новите гробишта што треба да се прават.
| | веќе видена | слични
2 копии

Работите за изградба на нова автопатска делница Кичево-Охрид се прилично отежнати заради лошо планирање и лоша изведба. Според Министерството за транспорт и врски, кај земјените траси се констатирани свлечишта, лизгање на земјиштето, односно поместување на страничните делови на патот и затрупување на делницата, најмногу на потегот Кичево – Пресека, од 12. до 18. километар. Причина за ова, бил изборот на несоодветна траса, како и тоа што не е извршено геолошко бушење на теренот. Не се направени или се направени минимални геотехнички и геомеханички испитувања на земјиштето.Според најавата од ресорниот министер, на кинеската компанија Синохидро најверојатно ќе и предложат два анекса на договорот за автопатот Кичево-Охрид, едниот за продолжување на рокот за градба за уште околу три години, а вториот за дополнителната сума за доизградба за која се уште се преговара. Поради ниските температури активностите на терен треба да продолжат во март годинава, а досега изградбата на автопатот, во должина од 56 километри, ...
| | веќе видена | слични

Министерството за транспорт и врски најави изградба и реконструкција на 700 километри патна мрежа вклучувајќи ја изградбата на експресни патишта, обнова на над 40 регионални патни правци и на автопатски делници. Предизвик во ресорот останува изградбата на железницата кон Бугарија и кон Албанија, а фокус се става на изградбата на гасоводната мрежа. Прв проект што треба да биде завршен од планираните во патната инфраструктура е изградбата на автопатот Демир Капија - Смоквица . Согласно анексот на Договорот за изградба, по овој автопат треба да може да се вози по 28 февруари годинава. Иако најавуван како готов од претходната власт, по изборот на новата Влада беше официјализирано дека сепак ќе се почека за возење по тој автопат. Не биле изградени контролниот центар кај Неготино и не бил дислоциран 400 киловолтен далновод. По активностите за отстранување на пречките веќе се заокружуваат активностите, а ако се запази и новиот рок изградбата на 28-те километри нова автопатска делница ќе трае вкупно шест години. Со ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Анекси на договори за продoлжување на роковите за изградба на трите почнати автопатишта во Македонија, ги одбележаа активностите во патната инфраструктура изминатата година. Во новата година, пак, се најавуваат крупни капитални инвестиции во патната и железничката инфраструктура и гасификацијата на државата.Министерството за транспорт и врски најави изградба и реконструкција на 700 километри патна мрежа вклучувајќи ја изградбата на експресни патишта, обнова на над 40 регионални патни правци и на автопатски делници. Предизвик во ресорот останува изградбата на железницата кон Бугарија и кон Албанија, а фокус се става на изградбата на гасоводната мрежа.Прв проект што треба да биде завршен од планираните во патната инфраструктура е изградбата на автопатот Демир Капија - Смоквица . Согласно анексот на Договорот за изградба, по овој автопат треба да може да се вози по 28 февруари годинава. Иако најавуван како готов од претходната власт, по изборот на новата Влада беше официјализирано дека сепак ќе се почека за ...
| | веќе видена | слични

Автопатската делница низ Грделичката клисура во Србија ќе биде завршена до крајот на 2018 година, со што Ниш и Скопје во целост ќе се поврзат со автопат. Српската влада планира да ја пушти наеднаш делницата низ клисурата, чија должина е 26,5 километри. Сообраќајната врска вклучува 33 мостови и два тунела со должина од 2,8 километри и е еден од најсложените проекти што во моментов се реализираат на Балканот. До крајот на декември 2017 година се изведени 92% од градежните работи, што дава реална можност за отворање на автопатот меѓу Ниш и Скопје во текот на наредните месеци. До ноември 2018 година треба да се заврши изведбата на тунелот „Манајле“, додека останатите активности ќе бидат комплетирани заклучно со претстојното лето. Автопатот низ Грделичката клисура се состои од две делници: Грделица – Царичина Долина и Царичина Долина – Владичин Хан. Проектот во вредност од над 234 милиони евра се реализира со финансиска поддршка од Европската инвестициска банка. Со неговото завршување ќе биде во целост изграден ...
| | веќе видена | слични

Што е со пругата Битола- Кременица? Како, односно со кои средства и кога овој проект ќе се заврши. Но, и што ќе биде со бугарскиот конозрциум што остана должен на домашните подизведувачи? Вака беше прашан министерот за транспорт и врски Горан Сугаревски во интервју за порталот Фактор. Сугаревски : И пругата Битола-Кременица беше дел од проектите на кои наидовме на огромен застој. Договорот се раскина и тоа сметам дека е правилна одлука. Пругата е капитален проект кој е многу значаен за стопанството во целина и како таков мора да го завршиме. Затоа во соработка со ЕУ, бидејќи средствата беа обезбедени преку ИПА фондовите, распишавме нов тендер, се избра компанија и набрзо очекувам да започне изградбата и пругата да биде завршена до крај на 2018 година. До сега околу 4,5 милиони евра беа искористени од вкупно 20 милиони евра што ЕУ ги обезбеди за нејзина изградба. Сега изградбата ќе се финансира со комбинација од средства од ЕУ и од државниот буџет. Во однос на претходниот Изведувач, не би сакал да коментирам. ...
| | веќе видена | слични

Пругата Битола-грчка граница, наместо да нè поврзе со Европа, влезе во суд. Новите шини и прагови на недоградената пруга после три години излегуваат од бугарскиот филм и со новата власт трасираат ново австриско сценарио. Обновата на 17 километри пруга од крајот на железничката станицата во Битола до границата со Грција, како и реконструкцијата на повеќе премини и поврзување со индустриската зона „Жабени“, за битолчани станаа фикција, откако бившата власт на ВМРО-ДПМНЕ успеа да тампонира со чакал само еден километар. Сега новиот изведувач од Австрија со европски пари има една година комплетно да ја догради пругата. Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, вели дека за недоизградената пруга од Битола до грчката граница ќе се води судски спор, бидејќи веќе имало дејствија за откривање на одговорните лица кои не го завршиле проектот, иако не прецизираше против кого ќе биде поведена постапка. - Судска постапка ќе се води во делот на одговорноста. Сѐ што имаме поврзано со овој случај доставуваме до ...
| | веќе видена | слични

Кога се мислеше дека изградбата на железничката пруга Битола - Лерин, во должина од 17 километри, и натаму ќе остане само пуста неостварена желба на битолчани, министерот за транспорт и врски Горан Сугаревски деновиве, за време на посетата на Битола, повторно им ја врати надежта на жителите од градот под Пелистер, дека ќе можат со воз да патуваат до Лерин, соседна Грција. Откако претходната влада крена раце од бугарскиот конзорциум „Водострој“, кој требаше да ја изгради пругата, и донесе одлука да го раскине договорот, новата влада одлучи, овој почнат но недовршен проект, финансиран со европски пари, да го решава по судски пат со бугарскиот конзорциум, но и да ја (до)изгради пругата.Деновиве, според зборовите на министерот Сугаревски, е склучен договор со нов изведувач, кој годинава треба да ја заврши пругата. Ваквата негова изјава, пред истекот на годината, дојде како новогодишна дедомразовска честитка за битолчани, кои по речиси три децении исчекување, повторно живеат со надеж дека ќе можат со воз да ...
| | веќе видена | слични

Ако некој правел малверзации со легализациајта ќе сноси одговорност,законите овозможуваат одземање на ингеренциите на општините ако се утврди дека не ги почитуваат законите за продажба на државно градежно земјиште, во јуни ќе има нов јавен повик за субвенционирање на нискобуџетни авиокомпании, во подготовки е електронската наплата на патарините, вели министерот за транспорт и врски Горан Сугаревски во интервју за Фактор. Фактор : Автопатот Кичево – Охрид, за еден километар ќе не чини околу 9 или 10 милиони евра, ако се има во предвид дека сумата за негова изградба може да достигне до половина милијарда евра. Со оглед дека, некои работи се наплаќале и неколкукратно повеќе од она што е реална сума, како сега со новите анекси ќе го спречите истото, со оглед дека и натаму останува Синехидро да го работи проектот? Сугаревски : Нашите досегашни анализи покажаа дека меѓу другото, високата цена на чинењето на автопатот Кичево –Охрид се должи на неколкукратната зголемена цена на градежните материјали што се користеле ...
| | веќе видена | слични
4 копии

По најавите дека од 2018 година ќе се зголеми цената на дизелот, водата, цигарите, транспортот … економскиот тим од Владата со смирувачки тонови во јавноста дека се подготвуваат низа на мерки за поддршка на економијата со кои што ќе се овозможи зголемување на просечната плата и одржување на животниот стандард. Економските реформи за граѓаните значат стегање на ременот, бидејќи поскапувањата на одредени артикли и услуги, може да ја ослабе нивната куповна моќ. Токму затоа целта на овие економски мерки е да се зајакне економијата, како и да се овозможат нови вработувања кои ќе донесат поголема финансиска сигурност. Економскиот тим смета дека примат треба да им се даде на домашните и странските инвеститори, кои ќе имаат исти услови за развој и во зоните и надвор од нив, а со тоа ќе се зголеми и соработката меѓу нив. За премиерот Зоран Заев 2018 година ќе биде година за финасиска стабилизација и ќе овозможи развој на економијата. Во буџетот за оваа намени е определено 3,1 милијарда денари или 50 милиони евра за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во наредниот период ќе преовладува облачно време со слаби локални врнежи од дожд, а на планините од снег. По одделни котлини ќе има појава на магла, а повеќе ...
сите 238 | | | веќе видена

Во поликлиниката „Идадија“ има 15 од спорните вакцини против мали сипаници со погрешна декларација. Здравство ја отвори вратата за камерата на 1ТВ, која ...
сите 175 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Сугарески: Изградбата на автопатот Скопје-Блаце врвен приоритет

Од:
До кого (е-маил):
Порака: