Мариово

  во

  Прилепчанката Петкана Атанасоска има 61 година и редовно планинари веќе седум години. Иако е со една рака, таа е поиздржлива од многумина со две раце. Брза е, ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е Свети великомаченик Димитриј – Митровден.Свети Димитриј се роди во Солун, во третиот век. Беше син ...
  сите 40 | | | веќе видена

  Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е Свети великомаченик Димитриј – Митровден. Свети Димитриј се роди во Солун, во третиот век. Беше син ...
  сите 40 | | | веќе видена

  Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е Свети великомаченик Димитриј – Митровден. Именден празнуваат: Димитрија, Митре, Димо, Димко, Димана, ...
  сите 40 | | | веќе видена

  Култот кон света Петка кај нашиот народ е многу раширен. Таа се смета за заштитничка од разни несреќи, но и од многу болести, поради што народот ја нарекува ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Родена е кон крајот на деветиот или пак на почетокот на десетиот век во градот Епифат кој што се наоѓа помеѓу градот Силимвије и Цариград,на ден петок па и ...
  сите 19 | | | веќе видена

  На 18 октомври 2018 година ,струшките ветерани од одбраната и безбедноста,предводени од претседателот на резервните старешини Петко Шипинкароски,го посетија ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Многу често, продавачи на мед го користат името Мариовски мед, иако истиот е произведен во друг регион. Токму заради сузбивање на нелојалната конкуренција, во ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Иако ја викаат Црна света Петка, луѓето веруваат дека оваа светица ги штити од разни несреќи, но и од многу болести. Поради тоа, народот ја нарекува уште и ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Иако ја викаат Црна света Петка, луѓето веруваат дека оваа светица ги штити од разни несреќи, но и од многу болести. Поради тоа, народот ја нарекува уште и ...
  сите 7 | | | веќе видена