Аџибадем Систина

Помните ли кога вашите баби и дедовци се жалеа на главоболка, болки во коските и зглобовите поради промена на времето? Денеска речиси сите реагираме на неповолните временски влијанија. Сведоци сме на нагли климатски промени кога температурата во текот на едно деноноќие се менува за 15 - 20 степени. Пролетта и есента траат неколку денови, или воопшто ги нема, па од зима директно влетуваме во лето и обратно. Експертите предупредуваат дека осетливоста на временските промени може да стане најчеста болест на модерното опшество.
сите 10 | | | веќе видена

Одделот за неонатална интензивна нега во „Аџибадем Систина” е исправен пред најголемите и најсуптилни предизвици во медицината да се спасат животите на критично болните новороденчиња, но и на најмалите предвремено родени деца. За успешното работење на единствениот оддел од ваков тип во приватните болници во земјава и регионот разговаравме со д-р Душко Фидановски, шеф на Одделот педијатрија во Клиничката болница „Аџибадем Систина”.
сите 5 | | | веќе видена

Речиси не постои мајка која не ја изговорила реченицата „Моето дете не јаде доволно“. Повеќето од вас сигурно знаете колку фрустрирачка може да биде состојбата кога детето одбива да јаде, посебно кога внесуваме некоја нова храна или, уште полошо, кога му се нуди храна што претходно ја јадело а сега категорично одбива да ја јаде. Повеќето од децата го прават ова одвреме-навреме, но за еден мал процент тоа е „начин на живеење“.
сите 21 | | | веќе видена

На светско ниво предвремено родени се околу 10% од бебињата, или од десет деца едно се раѓа предвреме. Предвремено породување значи секое породување што настанало пред комплетна 37. гестациска недела. Процентот на недоносени деца постојано расте, ако пред 10 – 15 години беше околу 7-8%, сега статистиката достигна и до 10%. Стручните лица велат дека на ниво на Македонија тој процент е повисок, околу 12%. Причините за предвремено породување се делат во две групи: причини од страната на мајката и причини од страна на децата.
сите 3 | | | веќе видена

Современиот начин на живот наметна секој човек барем еднаш во животот да се соочи со состојбата на нерегулиран крвен притисок. Без оглед дали станува збор за висок или низок крвен притисок, состојбата не треба да се занемарува туку да се консултира лекар.Кога крвниот притисок е превисок може да предизвика оштетување на крвните садови. Eднакво опасна состојба е и нискиот притисок, кога недоволна количина крв доаѓа до органите. Крвниот притисок може да варира во краток временски период во одредени вредности, а варијацијата зависи од положбата на телото, бројот на вдишувања и издишувања, физичката активност, психичкиот замор, стресот. Кога се мери крвниот притисок всушност мериме две вредности, систола – притисокот кој го генерира срцето кога ја испумпува крвта во крвните садови и дијастола – притисокот во крвните садови меѓу две срцеви отчукувања. Нормалната вредност на крв ниот притисок според препораките е 120 со 80 мм живин столб. Д-р Златана Петковска, специјалист по интерна медицина од Клиничката болница ...
сите 4 | | | веќе видена

Најголем дел од жените ќе се сретнат со некој вид цистична промена на јајчникот во одреден период од својот живот, без да почувствуваат одредени симптоми. Најчести се функционалните цисти, кои се создаваат како последица на нарушување на нормалните циклични промени во јајчниците и во овулацијата. Настануваат доколку нормалните фоликули не успеат да прснат во текот на овулацијата, при што течноста останува и фоликулот продолжува да расте, со што настанува перзистентна фоликуларна циста. Според д-р Бобан Сарџовски , гинеколог акушер во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, тие вообичаено исчезнуваат без никаков третман за неколку недели до неколку месеци.
сите 4 | | | веќе видена

Стресот е секојдневие, нешто кое не можеме да го одбегнеме во модерниот и брз начин на живот. Повремениот стрес е составен дел од нашите животи, но постојаната изложеност на стрес може да остави сериозни последици по организмот. Во продолжение прочитајте какви реакции може да предизвика на организмот...
сите 2 | | | веќе видена

Уште со првите гинеколошки прегледи кај младите девојки треба да се прави и функционална проценка на резервите на јајниците, препорачува доктор Слободан Лазаревски, шеф на Одделот за асистирана репродукција „Мала Богородица“ во клиничката болница „Аџибадем Систина“, најуспешниот центар за ин витро во регионот. Неколку илјади нови бебиња создаде тимот доктори од Одделот за асистирана репродукција „Мала Богородица“ при клиничката болница „Аџибадем Систина“. Тие донесоа среќа во семејства низ целиот свет, на родители кои успеале уште од прв обид за ин витро, но и кај такви чија упорност ги терала одново и одново да се обидуваат додека не добијат бебе. Статистиката на Одделот за ин витро фертилизација (ИВФ) повеќе од една деценија е еднаква со светскиот просек - над од 12.000 циклуси, 4.500 живородени деца и клиничка бременост над 55 отсто.
сите 22 | | | веќе видена

За време на вашата хоспитализација медицинската сестра е важен член на медицинскиот тим кој е задолжен за вашето здравје и безбедност. Професионалната грижа и нега на пациентите се нивно секојдневие. Низ годините се воведуваат нови протоколи на третман и здравствена грижа за пациентите, нови технологии, нови современи услови за работа. Но, хуманоста и желбата да се помогне на секој пациент се нераскинлив дел од оваа професија. Одговорноста и посветеноста кон пациентите се најбитниот сегмент на оваа професија. Задачата на медицинската сестра е секојдневно да го следи развојот на состојбата на пациентот, навремено да ги идентификува можните ризици, да подготвува терапија и е тука за него во секое време.
| | веќе видена

Месец мај според медицинскиот „календар“ се смета за месец за одбележување на свеста кај населението за меланом. За таа цел поразговаравме со доц. д-р Андреј Петров , дерматовенеролог во Клиничката болница „Aџибадем Систина“. Тој ни укажа на сериозноста и опасните последици кои може да настанат од меланомот. Д-р Перов вели дека и ма една табу тема на Балканот генерално, па и во Македонија, дека бенките не треба да се чепкаат. Често пати ќе слушнеме тако нешто како муабет. Тоа е погрешно. Самата интервенција не може да ни наштети на здравјето, но може да ни го спаси животот ако е направена навреме. Ако е нешто малигно, треба да се отстрани, да оди надвор. Со тоа што ќе го чуваме нема да помине.
сите 2 | | | веќе видена

Алергиските заболувања и во Македонија добиваат размери на епидемија, а во Европа, на пример, секој втор човек има некој облик на алергија. Експертите алармираат дека до 2021 година речиси секој, и тоа уште од раѓање, ќе има проблеми со алергија. Според д-р Kамелија Бушљетиќ , пулмоалерголог во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје, алергиите се зголемуваат и поради современиот начин на живот.
сите 2 | | | веќе видена

Насмевката е првиот впечаток на вашето лице. За да имате совршен изглед таа мора да биде здрава, сјајна и блескава. Но, доколку некој од забите се расипе и не постои друг начин да се спаси, неопходно е забот да се извади. Пред и по вадењето на забот потребна е правилна и соодветна нега, за побрзо зараснување и намалување на ризикот од компликации Стоматолозите советуваат да внимавате на следниве неколку совети:
сите 5 | | | веќе видена

Овој ПЕТ-центар е единствен во Македонија и во регионот и дава врвна грижа по строги светски стандарди. ПЕТ/КТ е најефикасна техника за снимање која се користи за поставување дијагноза, за одредување на стадиумот на болеста, се проценуваат ефектите од терапијата на канцер, се планираат радиотерапија и хемотерапија кај повеќето карциноми. Пред три години имаше 200 пациенти, сега има 1.000 пациенти.
| | веќе видена

Кај околу 50% од луѓето во текот на животот барем еднаш се развила некоја претканцерогена промена на кожата, a истражувањата покажуваат дека 70% од луѓето не ги препознаваат предупредувачките знаци. Меланомот е најтешкиот облик на карцином на кожа и со најголема смртност од сите кожни малигни болести. Потекнува од клетките наречени меланоцити. Меланомот е отпорен на зрачење, а хемотерапијата има ограничена улога во неговото лекување, па за да се има добра прогноза неопходна е на времено дијагностицирање, објаснува доц. д-р Андреј Петров , дерматовенеролог во Клиничката болница „Аџибадем Систина“.
сите 2 | | | веќе видена

Неконтролираната астма во периодот на бременост може да доведе до намалување на протокот на кислород до плодот, ризик од раѓање бебе со мала телесна тежина и забавен раст. Кај мајката може да доведе до прееклампсија, проблеми со плацентата и покачен крвен притисок. Астмата е проблем со кој се среќава голем број од популацијата, вклучувајќи ги и трудниците.
сите 6 | | | веќе видена

При интензивни и напорни тренинзи за маратонското трчање, голем број од рекративците и професионалните спортисти се соочуваат со повреди. Статистиката вели дека секоја година околу 80% од маратонците се здобиваат со некоја повреда. Повеќето повреди се јавуваат како резултат на прекумерно трчање, ниски перформанси и нештедење на телото за време на физичката активност. Дел од повредите може да се минимализираат доколку се загревате пред тренинг, правите вежби за зајакнување, пропорционално вежбате и добро ја балансирате исхраната.
сите 64 | | | веќе видена

Глобалниот тренд во медицината да - се постигне максимален ефект со минимален ризик, особено се однесува на кардиологијата, кардиохирургијата и васкуларната хирургија. Тоа подразбира пациентот да се изложи на минимален ризик, а да се постигне максимален дијагностички и терапевтски ефект. Според д-р Жарко Христовски, интервентен кардиолог од Клиничката болница „Аџибадем Систина“, во последните 30 години интервентната кардиологија на многу помалку агресивен начин решава проблеми кои претходно беа третирани од хирург.
сите 5 | | | веќе видена

Иако многумина сѐ уште сметаат дека плодноста е „женски проблем“, дури една третина од сите случаи на неплодност се однесуваат на машката популација. Првиот чекор кој треба да го преземе вашиот партнер е да посети уролог. Тестикуларна екстракција на сперматозоиди (micro tese) претставува хируршка процедура која се користи за пронаоѓање сперматозоиди кај пациенти кои немаат сперматозоиди во ејакулатот (азоспермија). Д-р Александар Мицковски, уролог хирург во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, објаснува дека оваа метода се изведува со отстранување на мал дел од ткивото на тестисот од каде што се добиваат сперматозоидите, додека пациентот е под анестезија.
сите 2 | | | веќе видена

Храната обезбедува хранливи и заштитни материи непоходни за раст, развој и регенерација, но исто така храната е и внесена енергија во организмот која служи за одржување на животните функции и функциите за работа. Затоа, секој кој се занимава со спорт од големо значење е да внимава на своите нутритивни потреби и начинот на исхрана пред, за време и после тренингот. Така освен што од правилната исхрана зависи и е важна здраствената состојба на спортистот со одржување на добар имунитет и спречување на одредени заболувања посебно кај младите кои се сеуште во фаза на раст и развој, не се помалку акцентирани ниту постигнувањето на спортските резултати кои се во тесна и непосредна врска од правилноста во исхрана.
сите 6 | | | веќе видена

Ако на некое место морате да бидете многу искрени и да ги кажете сите свои тајни, тоа е ординацијата на вашиот доктор. Заборавете на срамот, вашиот доктор е таму за да може да ви помогне и секоја информација што ќе ја споделите со него ќе биде во ваш и негов прилог.
сите 3 | | | веќе видена

next