Аџибадем Систина

Брчките на кожата најчесто се првиот знак на стареење или, пак, знак дека вашата кожа реагира на надворешните фактори. Нивната појава не може да се спречи, но со правилна грижа и нега на кожата, нивното појавување значително може да се одложи. Мускулите на лицето ја овозможуваат мимиката, но со текот на годините тие контракции ослабнуваат и почнуваат да се создаваат брчки околу лицето.
сите 24 | | | веќе видена

Со диетологот д-р Александра Хаџи-Димова, од одделот за диетологија и нутиционизам на Клиничка болница „Аџибадем Систина“, разговаравме за правилната исхрана, нутриционистички принцип, за диетотерапија и за многу други важни аспекти кои што ги проучува диетологијата. Современиот човек денес има избор кој тип на исхрана ќе одлучи да го применува. Кон неговата одлука влијаат бројни релевантни нутриционистички и лекарски ставови или пак искуства од луѓе кои заради различни причини, прифатиле еден од овие начини на исхрана и со популаризација на истата, влијаат врз одлуката на останатите. За многуте заблуди поврзани за храната, како и за многу важни прашања поврзани со правилната исхрана, разговаравме со диетологот д-р Александра Хаџи-Димова, дел од стручниот тим на Клиничката болница „Аџибадем Систина“.
сите 4 | | | веќе видена

Одделот за интензивна нега е еден од најважните сегменти во една современа и голема болница како што е Клиничката болница „Аџибадем Систина“. На Одделот за интензивна нега се третираат пациенти кои имаат болести, повреди или компликации кои се опасни по нивниот живот. Оваа специфично организирана единица е екипирана со специјален тим на високо обучени и диференцирани професионалци кои постојано, 24/7, го следат пациентот и во секој момент се подготвени да го спасат животот на критично болниот.
сите 30 | | | веќе видена

Карциномот на бели дробови е водечки карцином според бројот на смртни случаи. Причина е доцната дијагноза. Скринингот, кој е редовна пракса во повеќе земји, е најдобар начин за навремена дијагноза. Откривањето во почетен стадиум значително ги зголемува шансите за излекување. Во продолжение проф. д-р Зоран Трајковски, радиолог во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, објаснува повеќе за скрининг програмата за овој вид канцер.
сите 3 | | | веќе видена

Оштетувањето на кожата од сонцето има кумулативен ефект, 80 проценти од периодот на изложеност на сонце за време на животниот век се во текот на детството. Изгорениците во раното детство ја зголемуваат можноста за појава на рак на кожата подоцна во животот. Затоа, моја препорака е да не патувате и да не планирате одмор со бебе помало од два месеца – вели д-р Симонида Спасевска, педијатар во Клиничката болница „Аџибадем Систина“.
сите 2 | | | веќе видена

Многу често им завидуваме на оние кои изгледаат неколку години помлади од што се. Верувале или не, но со помош на современата технологија и знаењето на стручните медицински лица процесот на стареење може да се забави или одложи. Едноставно, посветете си малку повеќе време и грижа за својот изглед и времето ќе застане. Еве 6 совети од докторите од Клиничката болница „Аџибадем Систина“.
сите 10 | | | веќе видена

Најчесто од навика, но и кога се под стрес луѓето пушат со надеж дека цигарата ќе ги смири или опушти. Со текот на времето кај луѓето се создава навика од никотин и едноставно не можат без цигари. И најсилните карактери попуштаат пред ова мало задоволство поради кое страда најбитната работа во животот – нашето здравје! Пушењето во моментов е водечка смртна закана која покрива дури 25 проценти од вкупниот број на смртни случаи. Оваа лоша навика влијае фатално врз секој орган од човековото тело и предизвикува многу болести. Дознајте ги штетни последици ги предизвикува пушењето, но и придобивките кои ќе ги почувствувате доколку се откажете од оваа лоша навика.
сите 5 | | | веќе видена

Кардиоваскуларните болести и понатаму остануваат на врвот на најчести причинители за смртност во земјава и светот. Кога станува збор за кардиоваскуларните заболувања има причинители кои едноставно не зависат од нас, но постојат и навики кои можете да ги промените и да ги намалите ризиците од можност за срцево заболување. Првата и основна работа која треба да ја запомните е редовната посета на кардиолог, па дури и тогаш кога немате никаков проблем. За тоа кога е време да го прегледате вашето срце разговаравме со тимот на кардиолози од Клиничката болница „Аџибадем Систина“.
сите 9 | | | веќе видена

Врвниот тим стоматолози посветува посебно внимание на оралното здравје на децата со современи стоматолошки услуги. Покрај стандардните процедури, Одделот за стоматологија во „Аџибадем Систина“ овозможува мултидисциплинарен пристап во третманот на децата со пречки во развојот. Заедно со анестезиолозите, интервенциите се изведуваат во општа анестезија. Пред третманот се прави анестезиолошки преглед. По прегледот детето се упатува во специјално опремена стоматолошка ординација, каде се спроведува третманот.
сите 10 | | | веќе видена

Високите температури може да бидат напорни и стресни за трудниците, затоа треба да се придружуваат до советите од своите гинеколози за полесно да гo поднесат жешкото време. Треба да се избегнува сè што може да им наштети на бремената жена и бебето. Многу е битна умереноста во сите активности, од сончање, пливање до телесни вежби. Ако бременоста има уреден тек, летните активности нема да им пречат и штетат на бремените во најубавиот животен период и исчекувањето на доаѓањето на бебето на свет“- советува д-р Златко Палчевски.
сите 5 | | | веќе видена

Во следните неколку дена територијата на Македонија ќе биде зафатена од екстремно топол бран, а температурите ќе достигнат и над 35 степени. Докторите советуваат да не се излегува на отворено од 10 до 17 часот, да се пијат големи количини течности, да се внимава во исхраната, како и со облеката, која треба да биде лесна и во светли бои. Прочитајте ги нашите совети како да се справите со летните горештини.
сите 11 | | | веќе видена

Апнеата претставува престанок на дишењето во сон, односно има периоди кога во текот на сонот пациентот дише и периоди кога не дише. Ако не се лекува, може да предизвика висок крвен притисок, аритмии, срцев и мозочен удар, дијабетес, глауком, води кон промени на концентрацијата и појава на артериосклероза. Д-р Камелија Бушљетиќ, пулмоалерголог во клиничката болница “Аџибадем Систина”, зборува за болеста апнеа, која се јавува за време на спиење и која може да предизвика тешки последици по здравјето ако соодветно не се третира.
сите 14 | | | веќе видена

Иако навидум изгледа засрамувачки, разговорот на тема секс и сексуалност мора да биде целосно искрен за родителот да ја стекне довербата на детето и да биде негова потпора во сите чувствителни моменти во иднина. Ако низ разговор родителот создаде другарски однос, детето сите одговори ќе ги бара од него и сите грижи ќе ги сподели со него. На тој начин родителот во секој момент ќе знае што се случува со сопственото дете, со неговото физичко, емотивно и сексуално здравје. И само на тој начин секогаш ќе биде покрај него без оглед на возраста и големината на проблемот.
сите 16 | | | веќе видена

Хуман папилома вирусот (ХПВ) е најчеста вирусна инфекција на репродуктивниот систем. Најголем дел од сексуално активни жени и мажи може да бидат инфицирани и реинфицирани со вирусот во одреден период од животот. Инфекцијата со ХПВ најчесто спонтано регредира, но кај секоја жена постои ризик да стане хронична, да предизвика промени на клетките на цервиксот (грлото на матката), т.н. преканцерозни лезии кои доколку не се детектираат и третираат, ќе преминат во инвазивен карцином, нагласува д-р Корнелија Трајкова , гинеколог во Клиничката болница „Аџибадем Систина“. Се смета дека за развој на карцином кај жена со нормален имунолошки систем се потребни 15-20 години, а 5 до 10 години кај жени со намален имунолошки систем, како на пример нетретирана ХИВ-инфекција.
сите 4 | | | веќе видена

Корекцијата на ушите е хируршка интервенција со која се коригира положбата и обликот на ушните школки кои се премногу истакнати и одвоени од главата, односно кога станува збор за т.н. клемпави уши. Најдобар период за корекција на ушите е во детската возраст, кога ’рскавицата е помека и лесно се моделира. Хируршката интервеција се изведува под општа или локална анестезија.
сите 3 | | | веќе видена

Болката во градите, губењето воздух, повредите во пределот на главата и честото повраќање се само дел од симптомите за кои е неопходно да се консултирате со вашиот доктор. Тој ќе ги направи сите потребни испитувања и ќе одлучи дали ситуацијата е сериозна и ви е потребен третман. Во продолжение дознајте кои се најчестите симптоми за кои ви е неопходен преглед од доктор.
сите 5 | | | веќе видена

Eдна од најчестите дилеми кои ги имаат пациентите е како да ги заменат изгубените заби. Стоматолозите од „Аџибадем Систина“ ве советуваат дека најдобро решение за тоа се денталните импланти. Во продолжение ви нудиме 9 причини зошто да се одлучите за импланти.
сите 2 | | | веќе видена

Клиничката слика на срцевите мани зависи од типот и тежината на срцевата грешка, на оваа тема разгорававме со д-р Светлана Крстевска-Блажевска педијатар во Клиничката болница Аџибадем Систина. Конгениталните срцеви малформации се едни од најчестите конгенитални малформации. Кај живородените деца се јавуваат со застапеност од 1%. Преваленцата на 1000 живородени се движи 4,5-9,8 во различни држави. Во Република Македонија преваленцата е околу 7 нови кардиопатии на 1000 живородени новородени. Причина за 25% од егзитирани доенчиња се конгенитални малформации, а 1/3 од нив им припаѓаат на срцевите грешки.
| | веќе видена

Карциномот на дојка е дијагноза од која стравуваат речиси сите жени. Причина за стравот е статистиката, која вели дека карциномот на дојка се дијагностицира кај една од осум жени. Како и за секое малигно заболување, така и за карциномот на дојка од особено значење е раното откривање нa болеста. Пациентките во прв и во втор стадиум на болеста, кога таа е локализирана во дојката и има зафатено помал број регионални лимфни јазли, имаат поголема шанса за излекување, за разлика од пациентките со понапреден стадиум, вели д-р Дева Петрова, онколог во Клиничката болница „Аџибадем Систина”.
сите 4 | | | веќе видена

Наближувањето на летото буди пријатни чувства асоцирани со долгите сончеви денови, релаксираност, море, плажа, пријатни мигови поминати на отворен простор. На летото и водата најмногу се радуваат најмладите, а родителите се соочуваат со многу прашања во врска со сончањето. Дали и колку е безбедно изложување на малечките на сонце? За овие прашања побаравме одговор од доктор Симонида Спасевска – педијатар во „Аџибадем Систина“.
сите 3 | | | веќе видена

next