Аџибадем Систина

Природниот процес на стареење на кожата не можеме да го елиминираме, но секако дека можеме да влијаеме на неговото темпо. Пред да почнете да размислувате за скапи третмани и козметики, помислите што можете вие да направите за вашата кожа. Избегнувајте директна изложеност на сонце . И покрај тоа што сите припаднички на понежниот пол уживаат во темниот тен на кожата, сонцето е еден од главните виновници за појава на брчки. Дерматолозите препорачуваат да се става крема за заштитен фактор дури и при минимално изложување на сончевите зраци кога има висок индекс на УВ зрачење. Се смета дека 90% од стареењето на кожата е предизвикано токму од штетново влијание на сонцето.
сите 2 | | | веќе видена

Хијаталната хернија или желудочна кила претставува пробивање на дел од желудникот во градната празнина преку отворот на дијафрагмата (мускул кој ја одвојува стомачната од градната празнина). Постојат два типа хијатална хернија: лизгачка и параезофагеална. Лизгачкиот тип на хијатална хернија е почест за разлика од параезофагеалниот, и се јавува кај речиси 95% од случаите.
| | веќе видена

Карциномот на дојка е најчестото малигно заболување кај женската популација. Се работи за заболување кое најчесто во раните стадиуми на болеста не дава никакви симптоми. Поради тоа тешко може да се дијагностицира доколку жената не прави редовни самопрегледи на дојките и не се јавува на редовни прегледи со ехо и мамографија. д-р Маја Стојчевка Чапова, специјалист радиолог ве советува како правилно да направите самопреглед на дојките.
| | веќе видена

Нутриционистите го класифицираат како храна која претставува вистинска нутритивна бомба. Дали сте знаеле дека содржи повеќе од 20 витамини и минерали и состојки кои ја блокираат апсорпцијата на холестеролот во телото? Покрај тоа, содржи и антиоксиданси, кои имаат улога во превенција на малигните болести и болестите на срцето.
сите 2 | | | веќе видена

Отоците настануваат како резултат на задржување на водата во зглобовите и долниот дел на нозете. Постојат голем број состојби и болести кои може да бидат причина за појава на отоците. Најчести причини се: прекумерна телесна тежина, срцева или бубрежна слабост, остеоартрит, цироза, скршеница, потхранетост, висок крвен притисок, намалена функција на тироидната жлезда, ПМС, нарушена циркулација, болест на крвните садови... Под влијание на хормоните, отоци се јавуваат и за време на бременоста.
| | веќе видена

Болка, чешање и крвавење се само дел од симптомите кои пациетите ги препишуваат на хемороидите. Но, дали знаете дека постои уште еден виновник со слични симптоми, а тоа се аналните пукнатини. „Аналните пукнатини се мали расцепи во пределот на анусот. Најчесто се во облик на солза и предизвикуваат болка, крвавење и чешање многу поголемо од тоа кое се јавува кај хемороидите. Постојат акутни форми кои траат неколку дена до неколку недели, додека хроничните форми траат од 8 до 12 недели“, објаснува д-р Тони Јосифовски .
| | веќе видена

Чувствувате болка во грбот или, пак, оваа болка доаѓа од колковите? Можеби е чудно бидејќи се работи за два сосема различни делови од телото, но честопати болката во грбот може да биде маскирана и да се одрази како болка во колкот. Стручни совети на оваа тема прочитајте од д-р Драган Христов, ортопед од Аџибадем Систина.
| | веќе видена

Пaркинсонова болест претставува заболување на мозокот што се манифестира со постепено губење на одредени нервни клетки во мозокот, што доведува до нарушување во движењето и моторните активности. Д-р Милчо Демерџиев, невролог, објаснува дека Паркинсоновата болест е хронична невродегенеративна болест што настанува како последица на недостиг на невротрансмитер допамин во делот на мозокот одговорен за координирани движења.
| | веќе видена

Неонатален итен транспортен сервис (НИТС) е специјализиран санитетски транспорт од еден до друг медицински центар на критично болни новородени. За негово успешно спроведување неопходна е соодветна опрема, специјално санитетско возило и едуциран медицински тим.
| | веќе видена

Смртноста од рак на дојка и во Македонија и во светот е на прво место, а лани во земјава биле откриени околу 1.200 новозаболени. Според интернационалниот истражувачки центар за канцер "Глобокан", Македонија е една од ретките земји во Европа каде што смртноста од канцер се зголемила за околу 9 отсто во последните 15 години, а според бројот на смртни случаи од рак, Македонија е на трето место во Европа.
| | веќе видена

Радиојодната терапија е постапка на лекување на одредени болести на тироидната жлезда со радиоактивен јод I-131. Д-р Лилјана Муратовска, специјалист по нуклеарна медицина, објаснува дека терапијата со радиоактивен јод I131 е нуклеарно медицинска процедура за третман на хиперактивна тироидна жлезда и на состојба по операција на одредени типови карциноми на тироидната жлезда.
сите 12 | | | веќе видена

Во устата живеат стотици микроорганизми, но дали истите се пренесуваат преку плунката? Ризикот за пренесување заразни микроорганизми е многу низок бидејќи самата плунка содржи антитела и ензими кои го штитат организмот од инфекции.
сите 2 | | | веќе видена

Секој мускул во телото без разлика дали додека е активен или во мирување може да го зголеми тонусот и да биде во грч (спазам). Најчесто ваквите грчеви ги чувствуваме на нозете и рацете и можат да бидат предизвикани од многу причини. Прочитајте кои се најчестите причини и обидете се да ги елиминирате.
| | веќе видена

Сончевите зраци се извор на живот. Позитивните ефекти на сонцето врз здравјето не се однесуваат само во однос на продукција на витаминот Д. Верувале или не, сонцето има голем број изненадувачки позитивни ефекти. Ваквите ефекти се постигнуваат само со умерена изложеност на сонцето кога има низок индекс на УВ зрачење.
сите 2 | | | веќе видена

Долготрајно пиење лекови, инфекции, дехидратација, хемотерапија и радиотерапија се само дел од причините за појава на сува уста (ксеростомија). Оваа состојба се јавува како резултат на нарушена функција на плунковните жлезди кои лачат многу малку плунка. Без разлика дали трае неколку дена или подолг период, сувата уста е ризик фактор за појава на болести во усната празнина.
сите 2 | | | веќе видена

Речиси секој од нас имал болки или грчеви во стомакот. Најчесто причина за стомачната болка може да е несериозна состојба која може лесно да биде дијагностицирана и третирана. Но, стомачната болка може да биде и знак за сериозна болест, затоа од голема важност е да ги препознаете симптомите и да се консултирате со вашиот лекар.
сите 2 | | | веќе видена

Дури и најобичната настинка знае да нè направи нерасположени и залепени за креветот. Организмот сè уште е навикнат на топлите денови, а надвор се менуваат сите годишни времиња во само еден ден, па во овој период од годината се и најчести настинките. Тие се резултат на намален имунолошки одговор на телото против вирусите. Дали сте знаеле дека гушкањето и смеењето може да ве направат посилни и отпорни на настинката? Прочитајте ги и практикувајте ги овие едноставни работи и зајакнете го имунитетот.
| | веќе видена

Бубрезите играат значајна улога во функционирањето на организмот. Тие се одговорни за филтрирање на крвта и ослободување на телото од непотребните продукти, го контролираат нивото на крвниот притисок, прават баланс на електролитите во телото и го стимулираат создавањето на црвените крвни клетки.
сите 5 | | | веќе видена

Нашиот живот е почнат од само една клетка. Таа е градбената структура на секое ткиво и орган. Преку процесот на делба, клетките се размножуваат и создаваат ткива и органи. Секоја клетка има свој животен процес – се создава, ја врши својата функција (размена на материи, делба) и умира. Во телото постои точно утврден систем според кој секоја клетка функционира нормално и знае кога треба да престане да се размножува. Хормоните преку крвниот систем пренесуваат „порака“ до нашите клетки и ги поттикнуваат да функционираат нормално (размена на материи – го снабдуваат ткивото со кислород и хранливи материи, а го ослободуваат од јаглеродниот диоксид и штетни материи). Целата размена на материи се одвива преку крвниот и лимфниот систем.
| | веќе видена

Мозочниот удар е состојба која не може да се предвиди, но постојат начини како да го намалите ризикот од негова појава. Возраста и семејната историја на мозочни удари се она на кое не можете да влијаете а влегува во групата на ризик фактор. Со следењето на препораките од лекарите дури и во состојба кога постои медицинска причина која ве става во категоријата под ризик, можете да направите многу за вашето здравје.
сите 2 | | | веќе видена

next