Аџибадем Систина

Оралното здравје директно влијае врз здравјето на целото тело. Расипаните заби и болестите на непцата можат да влијаат во развојот на многу болести доколку не се лекуваат на време. За да го зачувате вашето здравје и да имате здрави заби доволно е 3-4 пати годишно да направите стоматолошки Check Up. Со редовниот Check Up, покрај тоа што ќе ги превенирате заболувањата, ќе имате здрави заби и уста.
сите 33 | | | веќе видена

Маратонското трчање претставува една од најисцрпувачките спортски дисципини. Како и кај останатите спортови така и кај маратонот подготовките траат подолг период, со цел постигнување на подобри перформанси. За време на подготовката особено се внимава да не настанат повреди на мускулоскелетниот систем. За тоа како треба да се подготвите пред маратонот, но и како да се вратите во форма потоа разговараме со д-р Аница Хаџи-Петрушева Јанкијевиќ, физијатар во Клиничката болница „Аџибадем Систина".
сите 7 | | | веќе видена

Пролетта е идеално време повторно да се вратите на старата навика и да возите велосипед. Овој совршен начин на рекреација одлично се справува со вишокот килограми, но ги затегнува и обликува мускулите. Рекреативното возење е одлично и за стекнување кондиција, намалување на ризиците од појава на висок крвен притисок, ја зајакнува издржливоста на организмот и имунитетот, го намалува стресот. Жената која има 60 килограми телесна тежина ќе потроши 480 калории доколку вози со просечна брзина од 20 до 25 километри на час 60 минути. Колку возењето е побрзо и поинтензивно, толку повеќе калории се трошат. Но, стручните лица не препорачуваат претерување со оваа активност. Истражувањата покажале дека луѓето кои возеле по 10 километри, двапати неделно, согоруваат и до пола килограм масни наслаги месечно.
сите 8 | | | веќе видена

Црниот дроб е најголемата лабораторија во човековиот организам, сместен во стомачната празнина под десниот ребрен лак, заштитен со мускулно-скелетни структури. Крвта доаѓа од два извора, артериска крв и крв од ,,порталниот крвоток“, преку кој крвта од цревата богата со сите добри и лоши состојки кои сме ги внеле со храната оди на обработка во црниот дроб. Исто така овој орган има и богато лимфно снабдување.
сите 9 | | | веќе видена

Во пресрет на Скопскиот маратон, д-р Иван Трајков кардиолог ве советува на што треба да внимавате кога се подготвувате за поголема физичка активност. Редовното вежбање е здраво за вашето срце. Но физичката активност секогаш треба да биде прилагодена на вашата возраст и на вашето здравје. Во пресрет на Скопскиот маратон, д-р Иван Трајков кардиолог ве советува на што треба да внимавате кога се подготвувате за поголема физичка активност.
| | веќе видена

По дијагностицирање на пародонталната болест во понапредна фаза која не може да се лекува со чистење забен камен и дентален плак, обработка на пародонтални џепови или полирање на забите се препорачува пародонтална хируршка интервенција. Овие проблеми најчесто се решаваат со редукција на пародонталните џепови и нивно пополнување со коскен заменик или регенеративни пародонтолошки хируршки интервенции. За тоа како се изведува оваа постапка разговаравме со д-р Андрејчо Грнчаровски, специјалист по орална хирургија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“.
сите 17 | | | веќе видена

Поврзаноста на болеста и исхраната е одамна докажана, па кога ќе ги сумираме последиците од остеопорозата, а тоа се во најлош случај фрактурите на коските кои со себе повлекуваат сериозен степен на инвалидитет, намалена работна способност, па дури и смртни последици станува јасно колкав акцент треба да се стави на превенцијата од оваа болест
сите 3 | | | веќе видена

Алергиските болести се во постојан пораст, особено во високоразвиените земји. Се смета дека секој втор жител на Европа има некоја алергиска манифестација, а најчесто (15 - 30% од случаите) тоа е алергиски ринит. Д-р Александар Лазаревски, оториноларинголог во Клиничката болница „Аџибадем Систина” објаснува дека алергискиот ринит е хронично воспаление на носната лигавица, кое се манифестира со симптоми слични на настинка како назална секреција. назална конгестија, кивање и чувство на тежина во синусите. Ваквите симптоми се предизвикани од алергиска реакција на алергени како полените, домашниот прав, животинските влакна и сл. Кај дел од пациентите симптомите се присутни во тек на целата година, додека кај други состојбата се влошува во одредени периоди од годината (пролет, есен).
сите 4 | | | веќе видена

Гениталните брадавици ги предизвикува хуман папилома вирусот (ХПВ), една од нај честите сексуално преносливи болести. Одредени форми на овој вирус предизвикуваат карцином на грлото на матката, анусот и пенисот. Според статистиките, најмалку 50% од сексуално активните мажи и жени ќе добијат ХПВ-инфекција во одреден момент од животот, а со тоа и можност за појава на генитални брадавици.
сите 20 | | | веќе видена

„Доколку пред десетина години поленските алергени беа носечки по осмата или деветтата година на животот, последните години тие се тригер-фактори за страдања и кај деца на возраст околу четвртата година на животот. Основна особеност дали една индивидуа ќе има тешкотии или не лежи во нејзиниот генетски код.“ вели проф. д-р Гордана Маческа-Баџакова, педијатар-пулмоалерголог во Клиничка болница „Аџибадем Систина“.
сите 6 | | | веќе видена

Ова е дијагноза од која стравуваат речиси сите жени. Причина за стравот е статистиката која вели дека карциномот на дојка се дијагностицира кај една од осум жени. Како и за секое малигно заболување, така и за карциномот на дојка од особено значење е раното откривање на болеста.
сите 89 | | | веќе видена

Кога се зборува за причината за коронарната артериска болест, најважни се ризик факторите. За ризик факторите, за превенцијата на кардиоваскуларната болест, улогата и важноста од водење здрав живот, континуираното вежбање, разговаравме со кардиологот д-р Снежана Мешкоска Бонгард од Клиничка болница „ Аџибадем Систина “.
сите 5 | | | веќе видена

Според најновите истражувања, неправилната исхрана е одговорна за речиси 1/3 од вкупниот број на малигни заболувања, па затоа вниманието кон овој ризик фактор се наметнува како еден од важните сегменти во третманот на пациентите со канцер Консумирањето здрави производи пред, за време и по онколошкиот третман ќе ви помогне да се чувствувате подобро и побрзо да закрепнете. Според д-р Александра Хаџи-Димова, диетолог во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, канцерот е болест на хронично нарушен метаболизам, па самото внесување храна која би можела да влијае на биохемиските процеси во организмот со цел да помогне во спречувањето на канцерогените процеси, да го подигне имунитетот и да го врати метаболизмот на нормално ниво е единствено храна која е имуностимулативна и содржи нутриенси одговорни за борба со малигните клетки.
сите 3 | | | веќе видена

Што е апикотомија? Апикотомија е мала орално-хируршка интервенција со која се отстранува врвот на коренот од забот каде се појавил патолошкиот процес. Најчесто станува збор за појава на циста или гранулом. Оваа интервенција се применува кога се направени сите ендодонски тераписки модалитети за третман на воспалителниот процес кои се локализирани во коскеното ткиво околу коренот на забот. Затоа не плашете се кога стоматологот ќе ви соопшти дека треба да направите апикотомија, имате причина за насмевка, сèуште постои можност да се спаси забот. Стоматолозите од Клиничката болница „Аџибадем Систина“ советуваат најпрво кај пациентот да се прави рендгенснимка со чија помош потоа ќе се планира текот на апикотомијата. Интервенцијата се изведува во локална анестезија и е безболна за пациентот.
сите 11 | | | веќе видена

Хламидија (Chlamydia Trachomatis) е бактерија и предизвикувач на една од најзастапените сексуално преносливи болести, како кај жените така и кај мажите. Инфекцијата со хламидија се смета за „тивка“ болест, затоа што кај 75-80 отсто од инфицираните жени и 25-50 отсто од инфицираните мажи, не постои јасна или никаква симптоматика на болеста. Последиците ако не се лекува може да бидат опасни и да доведат до трајно оштетување на репродуктивниот систем и кај жените и кај мажите или да предизвикаат траен стерилитет.
сите 27 | | | веќе видена

Најважно е пациентите да се дијагностицираат во раната фаза на болеста, каде што самото оперативно лекување и отстранување на дебелото црево кое е заболено од карцином кај голем број пациенти значи трајно излекување, вели проф. д-р Васко Василевски, специјалист по гастроентерохепатологија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“
сите 8 | | | веќе видена

Температурата се зголемува, денот станува подолг, сонцето е сè поприсутно, а, сепак, се чувствувате без енергија. Расеаност, поспаност, замор, вртоглавица и чести главоболки се симптомите кои не би требало да се поврзуваат со почетокот на пролетта. Сепак, не станува збор за болест туку страдате од т.н. пролетен замор. Причина за ваквата состојба се промена на хормоните, биохемиски процеси во телото, како и промена на ритамот будност-спиење кои имаат влијание врз однесувањето и расположението во различни сезони.
сите 8 | | | веќе видена

Дауновиот синдром е една од најстарите болести запишани во историјата на човештвото. Станува збор за хромозомска болест - нарушување на бројот на хромозомите. Во 2000 година мапиран е генетскиот код на хромозомот 21 и откриени се 29 гени на тој хромозом кои се причина за самата болест. За тоа како настанува разговаравме со д-р Маринела Василевска, шеф на Цитогенетска лабораторија во „Аџибадем Систина“ каде со кариотипизација се детектираат евентуалните хромозомски абнормалности.
сите 24 | | | веќе видена

Сарком е вид карцином кој се развива во сврзното ткиво, може да го зафати кој било дел од телото, но најчесто се развива длабоко во екстремитетите (раце, нозе). Освен екстремитетите ги зафаќа и: коските, 'рскавицата, мускулите, тетивите, крвните садови, нервите, фиброзното ткиво околу зглобовите. Стотици илјади пациенти и нивните семејства од целиот свет се борат со ова заболување. Д-р Славица Кралева, онколог-радиотерапевт од Центарот за онкологија и радиотерапија при Клиничката болница „Аџибадем Систина”, вели дека има повеќе од 50 видови саркоми, кои главно се поделени на сарком на меките ткива и сарком на коските.
сите 2 | | | веќе видена

Прекумерното потење, хиперхидроза, е состојба која почнува уште пред пубертетот, а потоа продолжува и се влошува. Почесто се јавува кај жените. Прекумерното потење вообичаено е локализирано, ограничено на одреден дел од телото (пазуви, дланки, табани), но може да биде и генерализирано. Хиперхидрозата, иако не е сериозна состојба, честопати доведува до анксиозност или депресија, вознемирувајќи ја силно личноста. Потењето може да предизвика повлекување од социјалниот живот, бегање од нови контакти и дружење. Стресот и емоционални состојби може да доведат до прекумерно потење. Кај голем дел од случаите прекумерното потење е наследно, особено доколку се појави уште во детска возраст.
сите 6 | | | веќе видена

next