Аџибадем Систина

Снегот претставува пријатно зимско задоволство. Но, тоа не е случај ако го има на тротоарите и улиците. Спречете ги падовите со одредени тактики на одење и неопходната зимска опрема, а ако веќе се случи да паднете, научете како треба да паднете за да спречите посериозни повреди или скршеници.
сите 2 | | | веќе видена

Одржувањето на здравјето е првиот чекор за долг и квалитетен живот. Тоа што секој од нас треба да го направи на почетокот на годината е план на прегледи, кои задолжително треба да се направат согласно возраста. Навременото откривање на ризик факторите и нивна контрола можат да го спасат вашиот живот.
сите 2 | | | веќе видена

Поларните температури кои од утре и кај нас ќе се спуштат и до минус 20 Целзиусови степени, се многу опасни за здравјето, а може да бидат дури и фатални бидејќи доаѓа до нагло стеснување на крвните садови. Тоа што е особено опасно е злоупотребата на алкохол на вакви временски температури, зашто многу е поопасно ако на студено се изложите во алкохолизирана состојба, предупредуваат кардиолозите. Лекарите, пред претстојните божиќни празници, предупредуваат да внимаваат граѓаните кои утре-вечер, за време на бадникарскиот оган, надвор на студот ќе консумираат греена ракија и други алкохолни пијалаци.
сите 12 | | | веќе видена

Покрај кожата, зимата делува негативно и врз квалитетот на косата. Ладниот воздух надвор наспроти топлиот и сув воздух во затворените простории негативно влијаат врз квалитетот и сјајот на косата. Прочитајте ги нашите совети за здрава и сјајна коса и во овој период од годината. Тоа што ви е потребно е правилна нега на косата.
сите 2 | | | веќе видена

Аортата е главна артерија која носи крв директно од срцето. Кога срцето ја истиснува крвта, залистокот кој се наоѓа на почетокот на аортата овозможува крвта да се движи во една насока од срцето кон артеријата. Со текот на времето поради дегенеративни промени, механичките функции на залистокот може да бидат нарушени. Во случаи на аортна стеноза, залистокот може да биде стеснет и да не се отвора целосно. Проф. д-р Салис Таџер, кардиохирург, објаснува дека според статистиките аортна стеноза се јавува почесто кај мажите за разлика од жените.
| | веќе видена

Хистеросалпинографија или HSG е важна дијагностичка постапка за утврдување на плодноста кај жената. Најчесто се препорачува кај жени кои подолго време имаат проблем да останат бремени. Се изведува со помош на Х-зраци, со кои се визуализира внатрешноста на матката и јајцеводите.
сите 2 | | | веќе видена

Како и секој мускул во телото, така и срцето има потреба од постојано снабдување со кислород и хранливи материи. Две големи разгранети коронарни артерии го снабдуваат срцевиот мускул со оксигенирана (богата со кислород) крв. Ако една од овие артерии или гранки се стеснат/блокираат, еден дел од срцето останува без/со намалена достава на кислород, состојба наречена „срцева исхемија“. Ако оваа состојба трае подолго време, срцето „гладува“ и ткивото умира. Ова е срцев удар познат како миокарден инфаркт или буквално „смрт на срцевиот мускул“.
сите 2 | | | веќе видена

Дехидрација претставува прекумерно губење телесни течности кое се јавува како резултат на недоволен внес на течности во организмот. Дехидрацијата е особено важно да се превенира кај пациентите со канцер, кои за време на третманот имаат некои од несаканите ефекти, како повраќање, покачена температура, дијареја, кои може за кратко време да доведат до нагло губење течности. Оваа состојба не треба да се занемарува бидејќи може да има животозагрозувачки ефект.
| | веќе видена

Депресијата различно се рефлектира кај мажите и кај жените. Мажите имаат различни техники на справување со оваа состојба за разлика од жените. Исто како жените, депресивните мажи не се исполнети од активностите во кои до вчера уживале и постојано се тажни и несреќни. Оваа состојба може да има и други знаци кои мажите ретко ги поврзуваат со депресија:
сите 9 | | | веќе видена

Умерено зачинетата храна има голем број здравствени придобивки. Генерално, лутата и зачинета храна претставува стимуланс во телото. Ја стимулира крвната циркулација и ја заголемува телесната температура. Се смета дека зачинетата храна го зголемува и апетитот преку зголемено лачење на плунката и ензимите за варење на храната. Генерално, истражувањата покажале дека зачините се главен стимуланс за изострување на сетилата, будење на телото и поголема енергија.
сите 2 | | | веќе видена

Акутното воспаление на внатрешната обвивка на колкот (синовија) при која се собира поголема количина на зглобна течност е една од најчестите причина за болка во колковите кај децата. Зголемената количина на течност во зглобовите води до зголемен притисок на тоа место и затоа се јавува и болката.Се јавува на возраст од 3-10 години, и тоа двојно почесто кај машките отколку кај девојчињата. За среќа, станува збор за минлива состојба која не остава никакви последици.
сите 2 | | | веќе видена

Горнореспираторните инфекции (ГРИ) се најчестата причина поради која пациентите се јавуваат кај својот матичен доктор. Истовремено се и најчестата причина за отсуство од училиште или работа. Горните делови на респираторниот систем ги вклучуваат следните органи: носните канали, ждрелото, крајниците, синусите и горните делови од дишната туба.
| | веќе видена

Воспалението на белите дробови или пнеумонија преставува акутна инфекција на белодробното ткиво . Може да биде предизвикана од повеќе причинители: бактерии, вируси, габички, а може да настане и со вдишување на прашина, хемиски суспстанци , храна или повратена содржина. Постојат два вида на пнеумонија - типична бактериска или атипична. Бактериската пнеумонија најчесто ја предизвикуваат следниве бактерии: пнеумокок, хемофилус инфлуенца и Мораксела катаралис. Атипичните пнеумонии ги предизвикуваат бактериите како: мукоплазма, кламидија, легионела, но и некои респираторни вируси. Мукоплазмата е карактеристична по тоа што може да предизвика и епидемија. Големите епидемии се појавуваат во одреден период, на секои 4-6 години.Најчесто епидемиите започнуваат во есен, се развиваат постепено и траат повеќе месеци, се до пролет.Тогаш често заболуваат училишните деца и постарите лица. Респираторните вируси се многу чести причинители на пнеумонија кај децата, особено оние помлади од 5 години.
сите 2 | | | веќе видена

Сува кожа е проблем со кој се соочува голем дел од луѓето, но зошто најчесто сувата кожа се јавува во зима? Ладното време и ветерот може да ја влошат состојбата на вашата кожа, која и немала досега проблеми. Во овој период проблеми со сувост на кожата може да се очекуваат во секоја возраст, почнувајќи од најмалите. Сувите делови најчесто се манифестираат на дланките и нозете. Предизвикува чешање кое честопати е со толкав интензитет што ги нарушува дневните активности и спиењето. На местата кои се суви, поради честото чешање кожата се задебелува и станува груба. Најнепријатната состојба се појавата на пукнатини на кожата кои се болни. Сувата кожа може да предизвика и воспаление на кожата – дерматитис. Во тој случај се појавува и црвенило на кожата. Оштетената кожа може да биде влезна врата за инфекции па како компликација може да се јави и бактериска инфекција. Во вакви случаи мора да се јавите на дерматолог и да ја третирате кожата.
сите 2 | | | веќе видена

Зимскиот период е познат по наталожување на килограмите, особено во празничните денови. Во овој период вообичаено имаме помалку желба за секојдневните активности, особено за рекреација. Но, за љубителите на зимските спортови рекреацијата во студените денови е многу подобра отколку во летниот период. Ви даваме предлог како да ја одржувате телесната тежина и кога температурите се под нулата.
сите 2 | | | веќе видена

Ризикот од инфекциите за детето при престој во градинка или училиште, треба да се очекува дека ќе се разболува почесто отколку порано, особено во тек на првата година или две по поаѓањето. "He постои волшебна формула која ќе го засили имунитетот на детето и ќе го штити од можни инфекции", вели д-р Душко Фидановски, шеф на Одделот за педијатрија во Клиничката болница "Аџибадем Систина". "Менталната и моторната зрелост на детето е важен фактор за полесната адаптација на новите услови, па така и развојот на имунитетот и отпорноста кон инфекции се наголемува со растењето, односно како детето расте така станува се повеќе отпорно кон инфекциите", вели д-р Фидановски.
сите 4 | | | веќе видена

Најверојатно, не постои личност која досега не почувствувала болка или гребење во грлото. Усната празнина и грлото се први на удар од вирусите, бактериите или туѓите тела. Токму преку нив тие влегуваат во нашиот организам и затоа болката во грлото е првиот симптом на инфекција на усната шуплина, грлото, гркланот или воспаление на крајникот. Оваа болка може да се појави и поради подолготрајно иритирање на дишните патишта поради пушењето, ’рчењето, алкохолот или алергиска реакција.
сите 2 | | | веќе видена

Магнетната резонанца е метода која не користи јонизирачко зрачење. Тоа е метода која во процесот на создавање слика го користи магнетното поле, потпомогнато со одредени радиофреквентни сигнали на кои реагираат водородните атоми (човековото тело е создадено 70% од вода, а таа, пак, 70% од водородни атоми). Сложени математички формули и комплексни физички концепти се користат кај оваа техника во процесот на добивање слика.
| | веќе видена

Недостигот на сон не е единствената причина поради која луѓето се чувствуваат изнемоштени и заморени. Еве неколку лоши секојдневни навики кои ви ја одземаат енергијата. Внесувајте повеќе вода Дури и да сте малку дехидрирани, односно ако имате во организмот само два проценти помалку течности од потребната количина, ќе бидете уморни. Дехидратацијата предизвикува намалување на волуменот на крвта поради што таа станува погуста, па кислородот и хранливите материи побавно доаѓаат до мускулите и ткивата во организмот.
сите 12 | | | веќе видена

Почетокот на денот е клучно за тоа како ќе се одвиваат работите и колку енергија ќе имате за секојдневните обврски. Дали сте знаеле дека пиењето кафе наутро ви ја одзема енергијата? Доколку сакате да се разбудите среќни и полни со елан за новиот ден, практикувајте ги овие 6 совети.
сите 15 | | | веќе видена

next