Аџибадем Систина

Уринарните каменчиња се трето најчесто заболување на уринарниот тракт, по уринарните инфекции и болестите на простата. Најчесто се јавуваат кај мажите на возраст помеѓу 40. и 60. година. Голем број клинички студии докажале дека под зголемен ризик за појава на уринарни каменчиња се лицата со поголема телесна тежина и лицата кои не внесуваат доволно течности (вода) во организмот.
сите 2 | | | веќе видена

Откривме малигна промена од 3 милиметри на систематски преглед со мамографија, ракот на дојката беше во прв стадиум и тоа со еден потег беше завршено, пациентката на возраст од 46 години беше веднаш оперирана и ја сметаме за излекувана. Kога оваа жена не би дошла на преглед, тоа би траело и кога израстокот би станал опиплив, тогаш, за жал, е можно ракот да е проширен, а кога таа самата би го забележала, тогаш најверојатно би било предоцна да се спаси нејзиниот живот - вели д-р Џенгис Јашар, патолог и шеф на Дијагностички лаборатории во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје.
| | веќе видена

Улцеративниот колитис и Кроновата болест спаѓаат во групата инфламаторни болести на дигестивниот тракт. Улцеративниот колит секогаш се јавува само на дебелото црево и ректумот и го зафаќа неговиот внатрешен слој (слузокожа) каде се јавуваат воспалителни промени проследени со улцери (поголеми или помали рани во слузокожата). Според д-р Владимир Аврамовски, дигестивен хирург, за разлика од улцеративниот колити, кроновата болест може да се јави на кој било дел од дигестивниот тракт, но најчеста е на тенкото и дебелото црево и ги зафаќа внатрешните слоеви на ѕидот на цревото. Овие воспалителни болести се од хроничен карактер.
| | веќе видена

Функцијата на панкреасот е од клучно значење во разградувањето на храната и во регулирање на метаболизмот на шеќерот во крвта. Воспалението на панкреас може да се манифестира со релативно лесна клиничка презентација, па сè до тешки облици кои доведуваат до животнозагрозувачки компликации. Д-р Димитар Трајков, гастроентерохепатолог објаснува какви симптоми даваат акутниот и хроничниот панкреатитис, што најчесто ги предизвикува и кога е потребна консултација со доктор.
| | веќе видена

Срцевите аномалии се јавуваат кај 6-8 на 1000 новороденчиња. Вообичаени симптоми се сина боја на кожата и усните, отежнато дишење и тешкотии во исхраната. Сепак, некои од децата немаат никакви симптоми и родителите не знаат дека нивното дете има проблеми со срцето. Според д-р Драшко Димески, педијатар кардиолог, потребен е редовен скрининг на срцето во бременоста како и кај новороденчето доколку има потреба.
| | веќе видена

Современиот начин на живот, стресот и нередовната и неправилна исхрана сè повеќе се поврзува со појава на состојби и болести кои го скратуваат животниот век и го нарушуваат квалитетот на живот. Генерациите од изминатите векови, иако без развиена технологија и наука, практикувале навики кои им обезбедувале долги години на живот без болест. Прочитајте ги десетте тајни за долг и квалитетен живот.
| | веќе видена

Колпоскопија претставува преглед на грлото на матката и дел од вагината. За таа цел се користи извор на јака светлина и апарат - колпоскоп кој се поставува пред вагината и неколку пати го зголемува видното поле. Колпоскопијата всушност е помошна метода која има за цел, заедно со претходно направен ПАП тест, да го одреди местото на абнормален епител на грлото на матката и доколку е потребно прецизно да може да се земе дел од ткивото – биопсија , за понатамошна пато-хистолошка анализа. Основно значење на оваа метода е рано да се откријат предканцерозните промени или рано да се дијагностицира карцином на грлото на матката кој може да биде излекуван.
| | веќе видена

Водата ја регулира телесната температура, ги пренесува хранливите материи и кислородот и помага во исфрлувањето на токсичните материи од телото. Сепак, повеќето од нас не ја земаат потребната количина вода во текот на денот. Еве неколку совети како да останете хидрирани во текот на денот, посебно во летниот период.
| | веќе видена

Субакутниот тироидит претставува воспаление на тироидната жлезда предизвикано од вируси. Кај најголем број од пациентите пред појавата на тироидитот најчесто претходи некоја респираторна инфекција на горните дишни патишта. Д-р Билјана Црцарева, специјалист по нуклеарна медицина, објаснува дека на почетокот на заболувањето се јавуваат знаци на виремија, односно кај пациентот се јавува општа слабост, болки во мускулите и потење за некој ден подоцна како главен симптом да се јави болка во предел на вратот, односно во предел на тироидната жлезда.
сите 2 | | | веќе видена

На местата каде се делат големите крвни садови во мозокот може да постојат „темпирани бомби“ аневризми, кои никогаш не се знае кога ќе „експлодираат“. Аневризмите или проширената артерија најчесто се вродени аномалии што може да се присутни подолго време кај пациентот, а тој да не чувствува никакви симптоми. Според проф. д-р Јовица Угриновски, неврохирург, аневризмата многу ретко може да се дијагностицира на рутински прегледи бидејќи не манифестира никакви симптоми. Во голем број случаи се открива кога ќе прсне и прокрвави, а ваквата состојба е опасна по животот за пациентот.
| | веќе видена

Рехабилитацскиот процес има за цел да ја одржи и подобри функцијата на телото. Од моментот на поставување на дијагнозата се спроведува едукација и третман со кој се унапредува здравјето и се подобрува кондицијата, се намалува заморот, а со тоа се олеснува функционирањето во секојдневниот живот. Во случаите на прогресивна мултипна склероза се врши редукција за самозгрижување, како на пример, облекување, пишување, извршување на активностите во домот. Рехабилитацијата претставува неизоставен дел од целокупниот процес на третирање на мултипна склероза и подобрување на квалитетот на живот. Се состои од неколку компоненти кои опфаќаат: физикална терапија, окупациона терапија, терапија за потешкотии со говорот, когнитивна рехабилитација и професионална рехабилитација.
| | веќе видена

Паровите кај кои е препорачана ИВФ методата за постигнување на бременост се соочуваат со неизвесност во однос на самата постапка, ризикот и успешноста на процедурата. Што претставува ИВФ, како се изведува и голем број детали поврзани со самата процедура објаснува д-р Михајло Поповиќ одговарајќи на најчесто поставуваните прашања за ИВФ.
| | веќе видена

Инфекциите кои се појавуваат во бременоста можат да поминат незабележано, но можат и да направат оштетувања како на плодот така и на здравјето на идната мајка. За тоа потребно е навреме да се дијагностицираат и лекуваат. Ако не се лекуваат може да доведат до спонтан абортус, предвремено породување, инфекции и сепса кај плодот или да доведат до нарушување во развојот на органите и сетилата кај плодот и да дадат конгенитални аномалии. Според д-р Јорданчо Иванов, гинеколог акушер во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, промените кои настануваат во организмот на мајката, како хормонални така и физички, се причина за зачестено јавување на некои инфекции.
| | веќе видена

Габичните инфекции на стапалата почесто се добиваат во летниот период и лекарите советуваат да се одржува високо ниво на хигиена и задолжително да се носат чорапи кога се пробуваат нови чевли. Дерматовенеролозите објаснуваат дека габични инфекции на стапалата се пренесуваат при контакт со заразена кожа или во допир со контаминирани предмети, односно пешкири, обувки и нестерилен сет за педикир.
| | веќе видена

Најчестата состојба поради која денес се бара психијатриска помош се состојбите на зголемена анксиозност и манифестациите дефинирани како панични напади. Затоа, за ваквите состојби денес често зборуваме како за перманентна епидемија на денешницата. Евидентниот тренд на пораст на оваа проблематика може да се објасни од повеќе аспекти, но јасно е дека е повеќепричински.
сите 2 | | | веќе видена

Зрачна терапија е техника при којашто се користи високо ниво на енергија, X-зраци кои ги убиваат клетките на карциномот. Целта на зрачната терапија е да ги убие клетките на канцерот, со максимална заштита на здравото ткиво околу канцерот. За тоа кога се користи, кои се предностите на зрачната терапија со современиот линеарен акцелератот Trilogy и што да очекувате од третманот, одговор ни даде д-р Славица Кралева, специјалист по онкологија и радиотерапија.
| | веќе видена

Од 8. година вашето дете постепено се трансформира во млад човек. Преку ноќ може да ви се случи од мало детенце, кое до вчера гледаше цртани, да се соочите со странец на кого му беснеат хормоните. Тоа е реалност што се нарекува пубертет. На почетокот обидете се да се ставите во „негова кожа“. Како личност која исто така го преживеала пубертетот, родителот треба да се наврати во своето детство и да го разбере детето, советува д-р Анета Демерџиева, педијатар.
| | веќе видена

Најчеста причина за зголемен вагинален секрет кај женската популација се вагиналните инфекции (вагинити или колпити). Се јавуваат од најраната возраст (увенилен колпит), до најстарата возраст како – сенилен колпит. Зголемениот вагинален секрет може да биде и од неинфективна природа, поради зголемено лачење на вагинална и цервикална слуз, посебно во периодот на овулација.
| | веќе видена

Уште само неколку дена до почетокот на новата учебна година. Пред да ги купите новите обувки и училишниот ранец на вашето дете прочитајте ги стручните совети на д-р Маја Каличанин Марковска, ортопед во „Аџибадем Систина“.
сите 2 | | | веќе видена

Голем број заболувања и состојби во организмот може да бидат причина за појава на крв во урината. Доколку сте забележале крв во урината, потребно е да се консултирате со вашиот лекар, кој ќе ви даде насока на испитувања кои се потребни за да се детектира вистинската причина. Посериозни се микроскопските крвавења во урината кои не можете да ги видите со голо око, а исто така се знак за појава на одредено нарушување на системот за филтрирање на материите кои се излачуваат преку урината. Дознајте ги најчестите причини за појава на крв во урината.
| | веќе видена

next