Задолжителна кастрација на домашните кучиња предвидува новиот Закон за миленици


Задолжителна кастрација на домашните кучиња. Власта со нов закон предвидува казни и до 700 евра доколку сопствениците не ги стерилизираат милениците. Тврдат дека тоа ќе помогнело да се намали бројот на бездомни кучиња. „Сопствениците на кучиња во репродуктивен период се должни да ги кастрираат, односно ојаловат, освен оние сопственици што имаат регистрирано одгледувачници на кучиња. Трошоците за овие постапки се на товар на сопствениците на кучињата“, стои во предлог – Законот кој што веќе е во собраниска процедура. Сопствениците на кучиња шокирани – велат никој не може со сила да не натера да ги кастрираме милениците, тие се дел од нашите семејства. Мислам дека не треба да се кастрираат домашните кучиња, греота се, сепак, животинче. Ако сака сопственикот да, но ако не сака тоа никој со сила не може да му го намертне, велат дел од граѓание кои чуваат домашен миленик. Во здружението за заштита на животните Анима мунди сметаат дека кастрацијата треба да биде избор – сопственикот да плаќа поголем данок доколку ...
| | веќе видена | слични

Кинолошките одгледувачи во Македонија велат дека не се сочласуваат со новото законско решение за заштита и благосотојба на животните, бидејќи како што велат тие донесено е без да се согледаат последиците. Кинолошките одгледувачи велат дека приватно право на секој сопственик е дали ќе го кастрира своето домашно милениче или не. Најконтраверзно според нив е тврдењето дека со кастрацијата ќе се намали бројот на улични кучиња, кои се резултат на неодговорно сопствеништво. Со новиот закон ќе се уништат сите автохтони раси на кучиња, велат кинолозите. На Шарпланинецот како светски призната раса и овчарското куче Караман – како национална раса, со овој закон им прети истребување. Реакцијата доаѓа откако по предлог од група пратеници, во собраниска поцедура влезе новиот предлог закон со кој се предвидува задолжителна кастрација на домашните миленици-кучиња. Според новото законско решение сите сопственици на кучиња кога тие се во репродуктивен период се должни да ги кастрираат или ојаловат во ветеринарни ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Координативното тело на кинолошки одгледувачи, излагачи и одговорни сопственици на расни кучиња како директно засегната страна во дел од предложените законски решенија со Предлог законот за измена и дополнување на Законот за заштита и благосостојба на животните поднесен од група пратеници по иницијатива на здруженијата за заштита на животните, чувствува обврска да истапи и да се произнесе во врска истите. Во соопштението испратено до медиумите стои: „Сметаме дека дел од предложените законски решенија се неадекватни, неприфатливи и штетни што се однесува до благосостојбата на домашните миленици и расни кучиња како и за македонската кинологија воопшто.“ Имено, во делот на предлог законот со кој се бара интервенција во членот 27 по ставот (1) да се додаде нов став (2) коj гласи: “Сопствениците на кучиња во репродуктивен период се должни да ги кастрираат, односно ојаловат своите кучиња во установите од ставот (1) на овој член,освен оние сопственици што имаат регистрирано одгледувачници на кучиња.Трошоците за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Новото законско решение е донесено без да се согледаат последиците, бидејќи приватно право на секој сопственик е дали ќе го кастрира своето домашно милениче или не, реагираат кинолошките одгледувачи во Македонија за новиот Предлог закон за заштита и благосотојба на животните. Најконтраверзно според нив е тврдењето дека со кастрацијата ќе се намали бројот на улични кучиња, кои се резултат на неодговорно сопствеништво. Со новиот закон ќе се уништат сите автохтони раси на кучиња, велат кинолозите. На Шарпланинецот како светски призната раса и овчарското куче Караман – како национална раса, со овој закон им прети истребување. Реакцијата доаѓа откако по предлог од група пратеници, во собраниска поцедура влезе новиот предлог закон со кој се предвидува задолжителна кастрација на домашните миленици-кучиња. Според новото законско решение сите сопственици на кучиња кога тие се во репродуктивен период се должни да ги кастрираат или ојаловат во ветеринарни амбуланти, освен сопствениците на кучиња кои имаат ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Координативното тело на кинолошки одгледувачи бара да биде активен учесник во менување и дополнување на Законот за заштита на благосостојба на животните по неколку точки во измената на законот, за кои сметаат дека воопшто не се остварливи. – Можностите и условите во кои живееме не се соодветни и исти како во другите Европски земји. А истите сопственици на кучиња се занимаваат со кинологија и самите кучиња се изложбени примероци. Потребно е да знаете дека ојаловени и кастрирани расни кучиња не е дозволено да се пријавуваат на кинолошки манифестации, велат од Координативното тело на кинолошки одгледувачи, посочија од Координативното тело на кинолошки одгледувачи на денешната прес-конференција на тема Предлог закон за благосостојба на домашни миленици. Оттаму посочуваат дека има возрасни кучиња, хронично болни, на кои животозагрозувачки би претставувала било каков вид на хируршка интревенција. Истото, велат важи и за уличните кучиња. – Не е размислувано дека секое куче има различен раст и развој, а со самото ...
| | веќе видена | слични

– Можностите и условите во кои живееме не се соодветни и исти како во другите Европски земји. А истите сопственици на кучиња се занимаваат со кинологија и самите кучиња се изложбени примероци. Потребно е да знаете дека ојаловени и кастрирани расни кучиња не е дозволено да се пријавуваат на кинолошки манифестации, велат од Координативното тело на кинолошки одгледувачи, посочија од Координативното тело на кинолошки одгледувачи на денешната прес-конференција на тема Предлог закон за благосостојба на домашни миленици. Оттаму посочуваат дека има возрасни кучиња, хронично болни, на кои животозагрозувачки би претставувала било каков вид на хируршка интревенција. Истото, велат важи и за уличните кучиња. – Не е размислувано дека секое куче има различен раст и развој, а со самото тоа и репродуктивен развиток, како и психички развој. Ниту едно куче/маче кое е стерилзирано и кастрирано не е забележано во ниедна база на податоци, ниту во здравствена книшка, ниту во ветеринарните амбуланти. Како се размислува да се ...
| | веќе видена | слични

Дел од предложените законски решенија се неадекватни, неприфатливи и штетни што се однесува до благосостојбата на домашните миленици и расни кучиња како и за македонската кинологија воопшто, велат од Координативното тело на кинолошки одгледувачи, излагачи и одговорни сопственици на расни кучиња како директно засегната страна во дел од предложените законски решенија со Предлог законот за измена и дополнување на Законот за заштита и благосостојба на животните поднесен од група пратеници. – Во делот на предлог законот со кој се бара интервенција во членот 27 по ставот (1) да се додаде нов став (2) коj гласи: „Сопствениците на кучиња во репродуктивен период се должни да ги кастрираат, односно ојаловат своите кучиња во установите од ставот (1) на овој член,освен оние сопственици што имаат регистрирано одгледувачници на кучиња. Трошоците за овие постапки се на товар на сопствениците на кучињата“ сметаме дека не е одржлив по повеќе основи. Не секој сака и е во можност да биде регистриран одгледувач. Можностите и ...
| | веќе видена | слични

Ако сте сопственик на домачен миленик и решите од него да добиете потомство, мора да се регистрирате како одгледувачница. Трошоците за тоа секако се на ваша сметка. Ваша должност ќе биде да ги пријавите новородените кучиња или мачки, но и новите сопственици откако ќе ги дадете или продадете. Во спротивно мора да го кастрирате своето куче или мачка. Ова се само дел од измените на новиот Предлогот за изменување и дополнување на законот за заштита и благосостојба на животните кој ги направи Агенцијата за храна. -Со измените на Законот се врши унапредување на одредбите во однос на контролата на популација на бездомни кучиња. Со предлог измените на законот, секој сопственик кој држи репродуктивно способно куче или мачка ќе треба да се регистрира како одгледувачница. Оние сопственици кои нема да сакаат да се регистрираат како одгледувачници ќе треба да го кастрираат или ојаловат својот домашен миленик. Ова во голема мера ќе допринесе за намалување на бројот на бездомни кучиња на улиците- стои во Законот. ...
| | веќе видена | слични

Вкупно 17 здруженија за заштита на животните бараат измени и дополнувања на Законот за заштита и благосостојба на животните кој е во собраниска процедура. Пред се, бараат законска забрана за еутаназија на бездомните животни. „Информираме дека со цел суштинско и квалитативно унапредување на Законот за заштита и благосостојба на животните со кој ќе се овозможи зголемена безбедност и здравствена заштита на населението на Република Македонија, воедно во контекст на заклучокот од Извадок од нацрт записникот од 101 седница на Владата на Република Македонија, Анима Мунди поднесе Коментари и предлог амандмани врз Нацрт законот за измена и дополнување на законот за заштита и благосостојба на животните, изработени од нашето здружение и поддржани од 16 македонски здруженија за заштита на животните. Нашите коментари и предлог амандмани се достапни на порталот ЕНЕР. Предложените законски решенија се меѓусебно поврзани и прават една правна целина“, велат од Анима Мунди. Предлог законските измени кои ги бараат здруженијата ...
| | веќе видена | слични

Задолжителна кастрација на домашните кучиња и зголемување на глобите од 100 на 700 евра, предвидуваат измените во Законот за заштита и благосостојба на животните. Измените се предложени од пратениците: Маја Морачанин, Лилјана Поповска, Никица Корубин, Ирена Стефоска, Ивана Туфегџиќ, Милева Ѓоргиева, Шпреса Хадри, Мирсада Емини Асани, Снежана Калеска Ванчева. Како што е наведено во појаснувањето, измените се предлагаат за да се спречи неконтролираното и неограничено зголемување на бројот на улични кучиња, кои во најголем дел, како што стои, потекнуваат од размножување на домашните миленици. Во членот 27 од постоечкиот Закон, се предлага вметување на нов член, кој гласи: “Сопствениците на кучиња во репродуктивен период се должни да ги кастрираат, односно ојаловат своите кучиња во установите од ставот (1) на овој член, освен оние сопственици што имаат регистрирано одгледувачници на кучиња. Трошоците за овие постапки се на товар на сопствениците на кучињата.“ Измените во законот предвидуваат и зголемување на ...
| | веќе видена | слични

Останато

Над двесте лица кои се во изолација поради контакт со директорката на Клинката за дерматологија Нина (Цаца) Билјановска, која беше разрешена од функцијата, ...
сите 312 | | | веќе видена

Двајца доктори и две сестри од кумановската болница се позитивни на коронавирусот, но се во стабилна здравствена состојба и се во домашна самоизолација, ...
сите 136 | | | веќе видена

Граѓанската опција за Македонија – ГРОМ ги повикува сите политички фактори во Република Македонија вклучувајќи ја и владата на смиреност и разум. Ова не е ...
сите 212 | | | веќе видена

Премиерот Оливер Спасовски во вечерашното гостување во емисијата Вин-вин на ТВ Телма, најави дека најверојатно утре ќе се донесат мерки со кои секој оној што ...
сите 216 | | | веќе видена

Вечерва од 21 часот трета ноќ по ред почна полицискиот час односно забраната за движење на граѓаните во ноќните часови како мерка за заштита на населението и ...
сите 307 | | | веќе видена

Република Северна Македонија ќе добие 69 милиони евра од ЕУ за справување со состојбата со коронавирусот, соопшти министерот за надворешни работи Никола ...
сите 195 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Задолжителна кастрација на домашните кучиња предвидува новиот Закон за миленици

Од:
До кого (е-маил):
Порака: