Некогашен Џонсон Контролс, сега Вистeон Електроникс заминува од Бунарџик?!

Дали првата странска инвестиција во слободната економска зона Бунарџик, поранешен Џонсон Контролс, а сегашен Вистеон си оди во земјава. Додека Власта има време да се фали само со успеси, неколку дена инситуциите не сакаат да ја потврдат или отфрлат информацијата, информира Алсат М. Не одговараат дали компанијата си заминува бидејќи истекува рокот за државни субвенции. Од телевизијата се обиделе да ја проверат информацијата во компанијата, но биле информиарни дека менаџментот не е во земјава и дека деновиве таму нема никој, бидејќи ги продолжиле празниците. – Одговори побаравме од Дирекцијата за Технолошко – индустриски развојни зони, но директорот Виктор Мизо, вели дека тие не се потписници на договорот со оваа компанија и не упати кај менаџментот на Вистеон Електроникс и кај Агенцијата за странски инвестиции. Во Агенцијата веќе два дена молчат. Директорот Климент Шеќеровски, не одговара на прашањеата на Алсат – М, дали Вистеон Електроникс ја напушта зоната Бунарџик? – пишува Алсат -М. Целата сторија ОВДЕ
| | веќе видена | слични

Причината за заминувањето на Вистеон Електроникс или некогашен Џонсон Контролс од слободната економска зона Бунарџик, според експертите, е парадоксална, а проблематичен е и тајмингот, бидејќи завршува и периодот за државните субвенции за компанијата. Од Вистеон Електроникс информираа дека поради вишокот капацитети во европското производство на компанијата донеле одлука до крајот на годината да ја стопираат работата, а истовремено дека се во преговори со потенцијален купувач кој би ја преземал сопственоста. Ако една компанија од микроекономска логика сака да излезе од пазарот со образложение дека нема пазар капацитетот на производството, односно паѓа побарувачката, е малку контрадикторно со намерата да најде потенцијален купувач. Значи ова навистина е образложение коешто е сосем парадоксално од аспект на економски резон. Абдулменаф Беџети, академик. Академик Абдулменаф Беџети вели дека образложението на компанијата е нелогично. x „Ако една компанија од микроекономска логика сака да излезе од пазарот со ...
| | веќе видена | слични

Вистеон си оди, кој ќе дојде? Џонсон Контролс кој веќе не е Џонсон Контролс туку Вистеон, си оди од Македонија Објавено на 11 септември 2015 година Првата успешна приказна која ја стави Македонија на мапата на автомобилската индустрија завршува предвреме - погонот на Џонсон Контролс кој сега е на Вистеон, ќе престане со работа кон крајот на идната година, што освен загубата на значаен производствен капацитет може да покрене и негативна спирала. Причините зошто Вистеон Електроникс Македонија ја напушта нашата земја официјално се економски - преструктуирање на производството заради намалената глобална потрошувачка, на кои неофицијално се надоврзува фактот дека токму кога оваа американска компанија ќе ги пресели своите машини од Бунарџик во Словачка завршува периодот на важење на владините субвенции и бенефиции кои Џонсон Контролс своевремено ги има добиено за да го отвори погонот за производство на внатрешна електроника кај нас. Со тоа трошоците за работа на Вистеон би пораснале, што е втората економска ...
| | веќе видена | слични

Од компанијата потврдија дека планира да престане со работа во погоните во „Бунарџик“ до крајот на 2016, а во моментов се во преговори со потенцијален купувач Компанијата „Виестеон електроникс“, која работи во слободната зона „Бунарџик“ во Скопје, следната година ќе си замине од Македонија. Како причина го наведува фактот дека има вишок капацитети во нејзиното европско производство. Таа во моментов е во преговори со извесен партнер, кој би ја презел сопственоста на фабриката и би им понудил вработување на дел од вработените. Инаку, работниците во „Вистеон електроникс“, некогашен „Џонсон контролс“, уште од стартот на јуни биле информирани од компанијата дека таа на крајот на идната година ќе си замине од земјава. „На 1 јуни ’Вистеон‘ ги информираше вработените во производствената фабрика во Скопје дека компанијата планира да престане со работа во овие погони до крајот на 2016 година, поради вишок капацитети во европското производство на компанијата“, изјави за „Утрински весник“, Џона Кристенсен, одговорна за ...
| | веќе видена | слични

На први јуни годинава Вистеон ги информирала вработените во производствената фабрика во Скопје дека до крајот на 2016 година ке престане со работа поради вишок капацитети во европското производство Од таму не прецизираат дали и колку од вработените ке останат без работа заради ваквата одлука. Во тек се преговори со потенцијален купувач за можноста трета страна да ја превземе сопственоста на фабриката и да понуди вработување на дел од постојаната работна сила.Деталите од преговорите за продажба на фабриката остануваат деловна тајна.Одлуката Вистеон да престане со производство во Македонија е независна од било какви историски стимулации кои ги примила фабриката пред да станеме нејзини сопственици,велат од таму. Повлекувањето на Вистеон од Макеоднија повторно го отвори прашањето околу државните субвенции за кои комисијата за заштита на конкуренцијата уште во мај отвори постапка поради сомневање дека од 2007 до 2012 година компанијата неколку пати добивала помош и пријавувала исти расходи. Од комисијата ...
| | веќе видена | слични

Првата странска инвестиција во Македонија, фабриката „Вистеон Електроник“, претходно „Џонсон контролс“ се повлекува од Бунарџик. Одлуката е донесена врз основа на неколку состојби, како што е падот на продажбата и потребата од преструктуирање на производството, велат од комапнијата и додаваат дека во тек се преговори со повеќе фирми кои би го презеле нивното производство во Бунарџик. „На 1 јуни Вистеон ги информираше вработените во производствената фабрика во Скопје дека компанијата планира да престане со работа во овие погони до крајот на 2016 година, поради вишок капацитети во европското производство на компанијата“, изјави за Алсат-М, Џона Кристенсен, одговорна за комуникации во „Вистеон“ од Велика Британија. Џонсон контролс ја отвори фабриката во Бунарџик во 2006 година, а од лани сопственик на фабриката стана „Вистеон“. Според официјалните податоци од 2007 година досега компанијата има загуба од околу 2 милиони евра. Фабриката во Штип остана во сопственост на Џонсон контролс. Од Агенцијата за странски ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Фабриката Висетон Електроник Македонија, некогашен Џонсон Контролс се затвора. Стигна официјална потврда од команијата, за информацијата на Алсат-м објавена пред два дена, дека Бунарџик останува со еден инвеститор помалку. „На 1 јуни Вистеон ги информираше вработените во производствената фабрика во Скопје дека компанијата планира да престане со работа во овие погони до крајот на 2016 година, поради вишок капацитети во европското производство на компанијата, изјави за Алсат-М, Џона Кристенсен, одговорна за комуникации во “Вистеон” од Велика Британија. Од компанијата објаснуваат дека се водат преговори со потенцијален купувач за можноста „трета страна да ја преземе сопственоста на фабриката и да понуди вработување на дел од постојната работна сила”, стои во дописот што го испратија до Алсат-М. Деталите од преговорите за продажба на фабриката во Бунарџик не ги соопштуваат бидејќи ги сметаат за деловна тајна. извор: Алсат -М
| | веќе видена | слични

Некогашниот Џонсон Контролс, сегашен Вистеон Електроникс заминува од слободната зона Бунарџик. Информацијата за 24 Вести и официјално ја потврдија од седиштето на групацијата Вистеон. Оттаму велат дека одлуката е донесена врз основа претходно утврдени состојби, а за одлуката уште на 1 јуни годинава ги известиле и вработените дека компанијата ќе ја стопира работата кон крајот на 2016 година, како резултат на вишкот капацитет во работењето на компанијата во Европа. Oд Вистеон информираат дека компанијата е ангажирана во разговори со потенцијален купувач во врска со можноста од оваа трета страна, да ја преземат сопственоста над фабриката и нудат вработување на дел од својата работна сила. Во оваа фаза, овие разговори остануваат комерцијално доверливи, велат за 24 Вести од Вистеон Електроникс.
| | веќе видена | слични
2 копии

Фабриката „Вистеон електроник Македонија“, претходно „Џонсон контролс“, си оди од слободната зона Бунарџик, потврдија од компанијата во соопштение до медиумите, пренесува „Мета“. Одговорната за комуникации на „Вистеон електроник“, Џона Кристенсен, објаснува дека компанијата планира да престране со работа во овие погони до крајот на 2016 година поради „вишок капацитети во европското производство на компанијата“. Во моментов, во компанијата преговараат со потенцијален купувач за можноста „трета страна да ја преземе сопственоста на фабриката и да понуди вработување на дел од постојната работна сила“. Според објаснувањето од компанијата, одлуката била донесена независно од какви било субвенции кои фабриката ги добивала пред „Вистеон електроник“ да стане сопственик на „Џонсон контролс“. Фабриката „Џонсон контролс“ во Македонија се отвори на крајот од 2006 година. Минатата година дел од оваа компанија беше продаден на корпорацијата „Вистеон“. Извор: Мета
| | веќе видена | слични

Компанијата „Вистеон електроникс“, правниот наследник на првата странска инвестиција, „Џонсон контролс“, дефинитивно ја напушта Македонија и си оди од слободната економска зона Бунарџик, потврдиле од седиштето на компанијата за Алсат М . - На 1 јуни „Вистеон“ ги информираше вработените во производствената фабрика во Скопје дека компанијата планира да престане со работа во овие погони до крајот на 2016 година, поради вишок капацитети во европското производство на компанијата - изјавила за Алсат-М, Џона Кристенсен, одговорна за комуникации во „Вистеон“ од Велика Британија. Од компанијата објаснуваат дека се водат преговори со потенцијален купувач за можноста „трета страна да ја преземе сопственоста на фабриката и да понуди вработување на дел од постојната работна сила“.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 691 | | | веќе видена

Кристијан Нинески од Скопје денеска е најсреќен при вадењето на светиот крст од водите на реката Вардар во Скопје. Кристијан како што кажа се фрла по шестти ...
сите 312 | | | веќе видена

Кривичните пријави против претседателот на Собранието, заменикот секретар на Собранието и до директорот на „Службен весник“ се безпредметни, изјави пратеникот ...
сите 283 | | | веќе видена

Јелена повторно се огласила од Кина, но Душко го нема на видик.Јавноста и понатаму бруи за аферата на Јелена Карлеуша и фудбалерот Дгњен Врањеш. Мислењата се ...
сите 179 | | | веќе видена

Залудни се обидите на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ преку неосновани кривични пријави да го блокираат напредокот на државата, се наведува во реакцијата на СДСМ на прес ...
сите 187 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Некогашен Џонсон Контролс, сега Вистeон Електроникс заминува од Бунарџик?!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: