Македонија домаќин на Првиот дигитален самит на Западен Балкан


13 копии

Македонија денеска и утре ќе биде домаќин на Првиот дигитален самит на земјите од Западен Балкан, кој е првиот од серијата настани од овој тип што ќе бидат организирани на годишно ниво. Самитот е дел од Берлинскиот процес и претставува можност за приближување на земјите од Западен Балкан кон ЕУ, но ќе бидат презентирани и конкретни начини како да се добијат подобри дигитални услуги, како ИТ фирмите да се поврзат подобро и како младите да добијат квалитетни дигитални вештини. Најавено е присуство на премиери, владини претставници, бизнисмени, регионални организации и на академската заедница кои ќе разменат идеи и предлози за заедничко делување. Ќе се разговара за намалување на цените на роамингот, сајбер безбедноста, зголемување на дигиталните вештини на граѓаните и меѓусебно дигитално поврзување на земјите од регионот. Се очекува да произлезе и заедничка иницијатива за меѓусебно признавање на дигиталните сертификати. Паралелно со дводневниот Самит ќе се одржи и Експо саем на ИТ фирми на кој компаниите од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Минатата недела се одржа дводневниот Дигитален Самит на Западен Балкан на кој беа покренати многу дискусии, теми и значајни прашања. На панел дискусијата за дигитални вештини, како една од главните теми кои се обработуваа на Самитот, беа дискутирани повеќе теми поврзани со дигиталните вештини, дигиталната писменост и дигиталната трансформација. Учествуваа 6 говорници од неколку земји, а како единствен претставник од Македонија говореше г-ѓа Валентина Тасева, претставник на Стопанска комора на Македонија и генерална директорка на Семос Едукација. На дискусијата г-ѓа Валентина Тасева се обрати до присутните и постави прашање со кое се отвори многу простор за размислување дали Балканските држави имаат квалитетен образовен систем: „Мораме да одиме во насока која домашните компании и европскиот пазар ја бараат од нас. Сите развиени економии, мерат колку пари годишно губат заради недостаток на дигитални вештини. Дали се знае колку пари губат економиите во регионот заради недостатокот од дигитални вештини? Износот ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 23.04.2018 – Минатата недела се одржа дводневниот Дигитален Самит на Западен Балкан на кој беа покренати многу дискусии, теми и значајни прашања. На панел дискусијата за дигитални вештини, како една од главните теми кои се обработуваа на Самитот, беа дискутирани повеќе теми поврзани со дигиталните вештини, дигиталната писменост и дигиталната трансформација. Учествуваа 6 говорници од неколку земји, а како единствен претставник од Македонија говореше г-ѓа Валентина Тасева, претставник на Стопанска комора на Македонија и генерална директорка на Семос Едукација. На дискусијата г-ѓа Валентина Тасева се обрати до присутните и постави прашање со кое се отвори многу простор за размислување дали Балканските држави имаат квалитетен образовен систем: „Мораме да одиме во насока која домашните компании и европскиот пазар ја бараат од нас. Сите развиени економии, мерат колку пари годишно губат заради недостаток на дигитални вештини. Дали се знае колку пари губат економиите во регионот заради недостатокот од ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Вип со задоволство го објавува учеството на Првиот дигитален самит на земјите од Западен Балкан што се одржува во Скопје од 18 -19 април, 2018г... На панел дискусијата на тема “Дигиталната економија и општеството “ што се одржа во рамките на самитот учествуваше и извршниот директор на Vip, Мислав Галер кој потсети на важноста на процесот на дигитализација на општеството во целост и на клучната улога на телекомуникациските компании во развојот на дигиталната револуција преку обезбедување на инфраструктура, пристап и апликации за корисниците. “Како дел од А1 групацијата која е присутна со голем број операции во регионот и во светски рамки, примарно за Вип е дигитална трансформација најпрво во рамките на компанијата. Преку промената на интерните навики, потенцирањето на агилноста, воведувањето на нови платформи и обезбедувањето на конкурентни решенија и знаење, се трансформираме прво самите себе и тоа го правиме со единствена цел - да понудиме врвно корисничко искуство. Соработката со јавниот сектор и start up ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети. Дигитална трансформација на земјите од Западен Балкан за поголема соработка и економски развој, но и пониски цени на роаминг во регионот и со ЕУ се целите постигнати на дводневниот Самит што се одржа во Скопје во рамки на Берлинскиот процес. Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети. - Дигитализацијата е можност која не теба да се пропушти доколку сакаме да обезбедиме иднина. Регионалната соработка има клучно значење во поврзувањето на граѓаните и државите на Западен Балкан. Таа регионална соработка доби суштина со Берлинскиот процес, а особено со усвојувањето на планот во Трст, порача на отворањето на Самитот ...
| | веќе видена | слични

Оваа недела Скопје е центар на регионот кога дигиталните теми се во прашање. Премиери, министри и експерти во своите области говорат на неколку интересни, отворени и актуелни теми. Сите имаат иста цел, да постават дигитална идеја за размена на идеи и предлози. Најверојатно нaјинтересна и најзначајна тема ќе биде интеграција на Западниот Балкан во единствениот европски дигитален пазар Настанот секако има за цел да помогне во поврзување на земјите од регионот, но и на нивно поврзување со Европската Унија. Конечно дел од говорите беа посветени на дигиталните вештини и подигање на капацитетите. Сепак најверојатно најинтересен панел е „Digitan Talks“. Можеби причина за ова е што ова е понеформален дел од настанот, па говорниците беа послободни. Секако и темите беа поинтересни. Конечно настот не можеше да помине без дискусија за она што ја направи Македонија глобално позната. Панелот за лажните вести иако од време на време беше надвор од тема, за среќа имаше и панелисти кои можеа да ја вратат темата назад кон ...
| | веќе видена | слични

Дигитална трансформација на земјите од Западен Балкан за поголема соработка и економски развој, но и пониски цени на роаминг во регионот и со ЕУ се целите постигнати на дводневниот Самит што се одржа во Скопје во рамки на Берлинскиот процес.Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети.– Дигитализацијата е можност која не теба да се пропушти доколку сакаме да обезбедиме иднина. Регионалната соработка има клучно значење во поврзувањето на граѓаните и државите на Западен Балкан. Таа регионална соработка доби суштина со Берлинскиот процес, а особено со усвојувањето на планот во Трст, порача на отворањето на Самитот македонскиот премиер Зоран Заев.Тој истакна дека инвестирањето во нови технологии ќе донесе ефикасност и продуктивност, а особено важно е дека во дигиталниот свет нема големи и мали играчи и оти се обезбедени доволно средства ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Во завршницата од дводневната агенда на првиот Дигитален самит на Западен Балкан министерот за надворешни работи, Никола Димитров, и министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, одржаа прес-конференција на која ги пренесоа пораките и заклучоците што произлегоа од првиот самит за дигиталната агенда на регионот. „За нас како домаќини задоволство и гордост е што овој настан беше позитивно поздравен од сите учесници и од целата меѓународна заедница. Сигурен сум дека успеавме да организираме настан што ќе служи како одличен пример за организаторите на следниот дигитален самит. Овие два дена слушнавме многу нови идеи, разменивме искуства, разговаравме и договоривме заеднички проекти. Со претставниците на земјите од Западен Балкан, бизнисите, академијата, заедно ги дефиниравме заедничките цели за дигитална трансформација на регионот“, истакна министерот Манчевски. Тој се осврна на конкретните заклучоци за кои се обврзаа сите земји од Западен Балкан. „Ние сме подготвени да работиме и да ...
| | веќе видена | слични

Mестото на земјите од Bалканот е Во Eвропската унија, ваквиот исчекор ќе го направиме преку конкретни инвестиции и реформи во дигитализацијата.. Ова го порачаа учесниците на затворањето на дигиталниот самит кој се одржа во Скопје.. Силна поддршка во процесот понудија и европските преставници според кои првите резултатити ги очекуваат до следниот Европски самит.. Домаќините порача дека на самитот се дефинирале заедичките цели за дигиталната трансформација на регионот.. Во завршницата на дводневниот самит, учесниците заклучија дека во процесот на дигитализација е неопходна и борба со лажните вести. свој придонес во ова треба да имаат Владите, медиумите и граѓанскиот сектор.. Инаку Дигиталниот самит е дел од Берлинскиот процес чија цел е забрзување на евроинтеграциите на балканските земји.. Fake News или лажни вести не се нова појава ама брзиот развој на технологијата предизвикува тие да се шират со огромна брзина.. Ова е заклучокот од работилницата „ Медиумите во дигиталната ера и справување со лажни вести ...
| | веќе видена | слични

Часовникот оттчукува. До следниот европски Самит, балканските земји мора да направат конкретен исчекор кон Европската Унија. Ова е пораката на европските претставници од завршната дискусија на Дигиталниот Самит, кој се одржа за прв пат, во Скопје. Домаќините изразија подготвеност за реформи и инвестиции за дигитализација на Македонија. Освен волја сега имаме и обврска, порача министерот за информатичко општество, Дамјан Манчевски и вети дека до наредната средба, Македонија ќе покаже напредок во дигиталниот свет. „Технолошката трансформација на земјите од западенниот балкан и целосна нејзина дигитализација е еден од врвните приоритети на нашите влади. Ова значително ќе влијае на зголемување на работните места, на зголемување на платите во регионот, на подобрување на услугите, индустриите, образованието и намалување на корупцијата.“ - изјави Манчевски. Дигиталниот Самит е дел од стратијата за проширување на Европската Унија, кон земјите од Западен Балкан. А тоа што се одржува во Скопје е добар знак за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Федералната администрација за воздухопловство ги предупреди американските комерцијални авиони кои летаат над водите на Персискиот Залив, дека ризикуваат да ...
сите 164 | | | веќе видена

„Не беше меѓу првите 10 на обложувалниците, но направи изненадување“; „Песната може да ја сметаа за аутсајдер, но се покажа дека има динамика“, се дел од ...
сите 281 | | | веќе видена

Вклучувањето на опозицијата во евроинтегративните просеци, пред сè во реформската агенда, може да биде првиот чекор во помирувањето. Новиот претседател Стево ...
сите 245 | | | веќе видена

Ова беше нивна прва средба, со оглед дека премиерот не присуствуваше на инаугурацијата на шефот на државата пред четири дена. Денеска портпаролот на Владата , ...
сите 196 | | | веќе видена

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува ...
сите 192 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија домаќин на Првиот дигитален самит на Западен Балкан

Од:
До кого (е-маил):
Порака: