Втор ден Дигитален самит во Скопје


Mестото на земјите од Bалканот е Во Eвропската унија, ваквиот исчекор ќе го направиме преку конкретни инвестиции и реформи во дигитализацијата.. Ова го порачаа учесниците на затворањето на дигиталниот самит кој се одржа во Скопје.. Силна поддршка во процесот понудија и европските преставници според кои првите резултатити ги очекуваат до следниот Европски самит.. Домаќините порача дека на самитот се дефинирале заедичките цели за дигиталната трансформација на регионот.. Во завршницата на дводневниот самит, учесниците заклучија дека во процесот на дигитализација е неопходна и борба со лажните вести. свој придонес во ова треба да имаат Владите, медиумите и граѓанскиот сектор.. Инаку Дигиталниот самит е дел од Берлинскиот процес чија цел е забрзување на евроинтеграциите на балканските земји.. Fake News или лажни вести не се нова појава ама брзиот развој на технологијата предизвикува тие да се шират со огромна брзина.. Ова е заклучокот од работилницата „ Медиумите во дигиталната ера и справување со лажни вести ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Минатата недела се одржа дводневниот Дигитален Самит на Западен Балкан на кој беа покренати многу дискусии, теми и значајни прашања. На панел дискусијата за дигитални вештини, како една од главните теми кои се обработуваа на Самитот, беа дискутирани повеќе теми поврзани со дигиталните вештини, дигиталната писменост и дигиталната трансформација. Учествуваа 6 говорници од неколку земји, а како единствен претставник од Македонија говореше г-ѓа Валентина Тасева, претставник на Стопанска комора на Македонија и генерална директорка на Семос Едукација. На дискусијата г-ѓа Валентина Тасева се обрати до присутните и постави прашање со кое се отвори многу простор за размислување дали Балканските држави имаат квалитетен образовен систем: „Мораме да одиме во насока која домашните компании и европскиот пазар ја бараат од нас. Сите развиени економии, мерат колку пари годишно губат заради недостаток на дигитални вештини. Дали се знае колку пари губат економиите во регионот заради недостатокот од дигитални вештини? Износот ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 23.04.2018 – Минатата недела се одржа дводневниот Дигитален Самит на Западен Балкан на кој беа покренати многу дискусии, теми и значајни прашања. На панел дискусијата за дигитални вештини, како една од главните теми кои се обработуваа на Самитот, беа дискутирани повеќе теми поврзани со дигиталните вештини, дигиталната писменост и дигиталната трансформација. Учествуваа 6 говорници од неколку земји, а како единствен претставник од Македонија говореше г-ѓа Валентина Тасева, претставник на Стопанска комора на Македонија и генерална директорка на Семос Едукација. На дискусијата г-ѓа Валентина Тасева се обрати до присутните и постави прашање со кое се отвори многу простор за размислување дали Балканските држави имаат квалитетен образовен систем: „Мораме да одиме во насока која домашните компании и европскиот пазар ја бараат од нас. Сите развиени економии, мерат колку пари годишно губат заради недостаток на дигитални вештини. Дали се знае колку пари губат економиите во регионот заради недостатокот од ...
| | веќе видена | слични

Вип со задоволство го објавува учеството на Првиот дигитален самит на земјите од Западен Балкан што се одржува во Скопје од 18 -19 април, 2018г... На панел дискусијата на тема “Дигиталната економија и општеството “ што се одржа во рамките на самитот учествуваше и извршниот директор на Vip, Мислав Галер кој потсети на важноста на процесот на дигитализација на општеството во целост и на клучната улога на телекомуникациските компании во развојот на дигиталната револуција преку обезбедување на инфраструктура, пристап и апликации за корисниците. “Како дел од А1 групацијата која е присутна со голем број операции во регионот и во светски рамки, примарно за Вип е дигитална трансформација најпрво во рамките на компанијата. Преку промената на интерните навики, потенцирањето на агилноста, воведувањето на нови платформи и обезбедувањето на конкурентни решенија и знаење, се трансформираме прво самите себе и тоа го правиме со единствена цел - да понудиме врвно корисничко искуство. Соработката со јавниот сектор и start up ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети. Дигитална трансформација на земјите од Западен Балкан за поголема соработка и економски развој, но и пониски цени на роаминг во регионот и со ЕУ се целите постигнати на дводневниот Самит што се одржа во Скопје во рамки на Берлинскиот процес. Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети. - Дигитализацијата е можност која не теба да се пропушти доколку сакаме да обезбедиме иднина. Регионалната соработка има клучно значење во поврзувањето на граѓаните и државите на Западен Балкан. Таа регионална соработка доби суштина со Берлинскиот процес, а особено со усвојувањето на планот во Трст, порача на отворањето на Самитот ...
| | веќе видена | слични

Оваа недела Скопје е центар на регионот кога дигиталните теми се во прашање. Премиери, министри и експерти во своите области говорат на неколку интересни, отворени и актуелни теми. Сите имаат иста цел, да постават дигитална идеја за размена на идеи и предлози. Најверојатно нaјинтересна и најзначајна тема ќе биде интеграција на Западниот Балкан во единствениот европски дигитален пазар Настанот секако има за цел да помогне во поврзување на земјите од регионот, но и на нивно поврзување со Европската Унија. Конечно дел од говорите беа посветени на дигиталните вештини и подигање на капацитетите. Сепак најверојатно најинтересен панел е „Digitan Talks“. Можеби причина за ова е што ова е понеформален дел од настанот, па говорниците беа послободни. Секако и темите беа поинтересни. Конечно настот не можеше да помине без дискусија за она што ја направи Македонија глобално позната. Панелот за лажните вести иако од време на време беше надвор од тема, за среќа имаше и панелисти кои можеа да ја вратат темата назад кон ...
| | веќе видена | слични

Дигитална трансформација на земјите од Западен Балкан за поголема соработка и економски развој, но и пониски цени на роаминг во регионот и со ЕУ се целите постигнати на дводневниот Самит што се одржа во Скопје во рамки на Берлинскиот процес.Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети.– Дигитализацијата е можност која не теба да се пропушти доколку сакаме да обезбедиме иднина. Регионалната соработка има клучно значење во поврзувањето на граѓаните и државите на Западен Балкан. Таа регионална соработка доби суштина со Берлинскиот процес, а особено со усвојувањето на планот во Трст, порача на отворањето на Самитот македонскиот премиер Зоран Заев.Тој истакна дека инвестирањето во нови технологии ќе донесе ефикасност и продуктивност, а особено важно е дека во дигиталниот свет нема големи и мали играчи и оти се обезбедени доволно средства ...
| | веќе видена | слични

Македонија не е исклучена од феноменот на лажни вести. Тој проблем не е нов, а технолошкиот напредок го зголемува предизвикот. Во рамки на Дигиталниот самит во Скопје се одржа панелот „Медиумите во дигитална ера:спраување со лажни вести“. – Проблемот со лажните вести е што се губи довербата и тоа е најголем предизвик за традиционалните медиуми, изјави министерот за надворешни работи Никола Димитров. Министерот за отчетност Робер Поповски, посочи дека Македонија не е исклучена од феноменот на лажни вести. – Заробената држава верувам дека е зад нас, но алатките се уште се тука. Покрај се што се случи праксата не престана. За локакните избори се создаде измислица дека во општините низ Македонија ќе бидат населени бегалци. Тоа сега не престанува, неодамна се појави измислица дека спомениците ќе се тргаат со бугарски кранови, посочи Поповски. Во насока на справување со тоа, продолжи тој, Владата забрани владино рекламирање, се заложи за целосна поддршка на слободата на медиумите и транспарентност и отчетност, за ...
| | веќе видена | слични

Во завршницата од дводневната агенда на првиот Дигитален самит на Западен Балкан министерот за надворешни работи, Никола Димитров, и министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, одржаа прес-конференција на која ги пренесоа пораките и заклучоците што произлегоа од првиот самит за дигиталната агенда на регионот. „За нас како домаќини задоволство и гордост е што овој настан беше позитивно поздравен од сите учесници и од целата меѓународна заедница. Сигурен сум дека успеавме да организираме настан што ќе служи како одличен пример за организаторите на следниот дигитален самит. Овие два дена слушнавме многу нови идеи, разменивме искуства, разговаравме и договоривме заеднички проекти. Со претставниците на земјите од Западен Балкан, бизнисите, академијата, заедно ги дефиниравме заедничките цели за дигитална трансформација на регионот“, истакна министерот Манчевски. Тој се осврна на конкретните заклучоци за кои се обврзаа сите земји од Западен Балкан. „Ние сме подготвени да работиме и да ...
| | веќе видена | слични

Останато

Во врска со предлог законот за Јавно обвинителство од 12.Дек.20 ја искористивме денешната средба со министерката Дескоска за:1. Да и ја честитаме ...
сите 423 | | | веќе видена

Чествувањето на големиот православен празник Богојавление-Водици и годинава во Радовиш беше масовно, а започна со света литургија во двата храма – „Св. Пророк ...
сите 270 | | | веќе видена

Гостиварц пријавил во полиција дека бил измамен од женско лице на кое ѝ дал пари за да помогне при вработување во државна институција. Според СВР Тетово, Ј.М. ...
сите 192 | | | веќе видена

Од една третина до една петтина од плата и пензија се ограничувањата за извршување за лицата приматели на просечна плата и пензија, предвидуваат измените од ...
сите 45 | | | веќе видена

Преспанскиот договор е завршена работа и неосновани и нереални се најавите за негова ревизија или поништување по предвремените парламентарни избори закажани на ...
сите 65 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Втор ден Дигитален самит во Скопје

Од:
До кого (е-маил):
Порака: