Парното поскапо за 3,13 проценти

2 копии

Граѓаните кои се снабдуваат од скопската Топлификација од август ќе плаќаат поскапо парно за 3,13 отсто, цената на Скопје Север ќе се зголеми за 0,46 отсто додека цената на снабдувачот ЕЛЕМ Енергетика ќе се намали за 0,93 отсто.
| | веќе видена | слични

Иако основното правило на пазарната економија би требало да биде „ако сакаш поголем промет, дај попуст“, одлуката на РКЕ, со која парното поскапи за 3,13 отсто поради намалениот број корисници, остави впечаток дека ситуацијата во Македонија повторно отскокнува во друг правец Челниците на „Топлификација“ вчера демантираа дека при завчерашното зголемување на цената на парното се воделе според најапсурдната бизнис-логика - ако ти се намали бројот на корисници, поскапи ја услугата за тие што останале и извади си ги парите. Тие, всушност, тврдат дека воопшто не побарале парното да поскапи, туку тоа било одлука на Регулаторната комисија за енергетика. Иако основното правило на пазарната економија би требало да биде „ако сакаш поголем промет, дај попуст“, одлуката на РКЕ остави впечаток дека ситуацијата во Македонија повторно отскокнува во друг правец. Таа реши да ја зголеми цената на парното за 3,13 отсто, а како една од главните причини беше наведен намалениот број на корисници. Откако граѓаните увидоа дека на ...
| | веќе видена | слични

Августовските сметки за парно греење на корисниците приклучени на скопска „Топлификација“ ќе бидат повисоки за 3,13 отсто - пресече вчера Регулаторната комисија за енергетика. Со тоа регулаторот прифати дел од барањата на „Топлификација“ за поголемо зголемување на цената на парното, од првично најавеното од околу 2 отсто. Поскапувањето за корисниците на мрежата „Скопје Север“ ќе биде 0,46 отсто, додека најдобро ќе поминат граѓаните приклучени на мрежата на ЕЛЕМ „Енергетика“ кои ќе добијат сметки пониски за 0,93 отсто. Овие конечни цени кои ги соопшти регулаторот ќе важат до крајот на годинава. Според претседателот на Регулаторната комисија за енергетика, Димитар Петров, зголемување на цената на греењето со парно во Скопје е резултат на намалување на бројот на корисници, зголемување на цената на мазутот и неостварените, а планирани приходи на енергетски компании. Регулаторот на вчерашната седница ги прифатил трошоците на „Топлификација“ за амортизација на дистрибутивната мрежа. Ова е второ поскапување на ...
| | веќе видена | слични

ЕДИТОРИЈАЛ Пресметуваа, калкулираа повеќе од десетина дена и, на крајот, регулаторите повторно скроија повисоки цени за парното. Решија сметките од „Топлификација“ да бидат повисоки за два отсто, а од „Скопје Север“ за 0,46 отсто. Математиката покажала дека само корисниците на ЕЛЕМ „Енергетика“ од 1 август треба да добиваат намалени сметки за 0,93 отсто. Но, како и многу пати досега, притиснати од првите луѓе на најмоќната компанија АД „Толификација“, регулаторите попуштија, па наместо два отсто, се решија за поскапување од 3,13 осто . Впрочем, тоа им е и пишано правило, мора да водат сметка за трошоците на компаниите, а не за зголемените трошоци на корисниците. Од друга страна, пак, често пати јавно велат дека се обидуваат да водат грижа и за платежната моќ на граѓаните, а тоа очигледно го прават така што најчесто проектираат пониска цена, за потоа, откако ќе се покаже дека топлификациите имале зголемени трошоци, таа да може и да порасне. Но, всушност, цената тенденциозно расте отколку што се намалува, а ...
| | веќе видена | слични

Од 1 август за корисниците на АД „Топлификација“ парното ќе поскапи за 3,13 отсто. Вака вчера одлучи Регулаторната комисија за енергетика на својата редовна седница, на која само беше потврдено процентуалното поскапување за „Скопје Север“ за 0,40 отсто и поевтинувањето за 0,93 проценти за оние што користат топлинска енергија од ЕЛЕМ „Енергетика“. Иако парното поскапува речиси за најголениот број корисници, сепак, процентуално највиско зголемување на цената добија потрошувачите на топлинска енергија што се снабдуваат од „Снабдување запад“, „Снабдување исток“ и од „Снабдување центар“. Речиси десетина дена регулаторите правеа математики и по долго пресметување и силниот притисок што го вршеа врз нив претставниците на топлификациите за зголемените трошоци што ги направиле, тие попуштија и донесоа одлука која им оди во прилог и на двете претпријатија. И годинава како и лани откако регулаторите по подготвителната седница излегоа со одредени проценти, повторно се премислија, па наместо дел од скопјани од 1 август ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Парното поскапува за 0,46 проценти и за корисниците од Скопје Север, а цената на парното за потрошувачите на ЕЛЕМ енергетика се намалува за 0,93 отсто Парното греење од први август годинава поскапува за 3,13 проценти за потрошувачите од скопска Топлификација, а за 0,46 проценти за корисниците од Скопје Север. Цената на парното за потрошувачите на ЕЛЕМ енергетика се намалува за 0,93 отсто. Ова е конечната одлука на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) што беше донесена на вчерашната седница, а новата цена на топлинската енергија ќе важи од 1 август до 31 декември годинава. Тоа значи дека за потрошувачите на толинската енергија што се снабдуваат од толаните Исток, Центар и Запад августовските сметки за парно ќе бидат повисоки за 3,13 %. Ако потрошувачот досега за двособен стан плаќал околу 3.000 денари месечна сметка за парно, со новата корекција на цената ќе плаќа уште 100 денари повеќе. Од РКЕ зголемувањето на топлинската енергија го објаснуваат со зголемување на цената на гасот и мазутот, ...
| | веќе видена | слични

Веќе од први август поскапува парното за потрошувачите на АД „Топлификација“ Скопје за 3,13 отсто, освен за корисниците на услугите од „Топлификација – Скопје-Север, каде поскапувањето ќе изнесува 0,46 отсто и за корисниците на ЕЛЕМ „Енергетика“ за кои парното греење ќе се намали за 0,93 отсто. Ова е конечната одлука на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), донесена по денешната главна седница. Помалото поскапување во Скопје-Север се објаснува со намерата да се спречи одливот на корисници на парно греење, кој во овој дел од Скопје е најголем. Оваа цена ќе важи до крајот на годината кога РКЕ повторно ќе ја разгледува. Комисијата во штурото објаснување вели дека поскапувањето на топлинската енергија е последица на зголемената цена на гасот и мазутот, неостварениот приход на компаниите и намалениот број на корисници. Со ова поскапување се доведуваат во прашање редица претходни изјави на претставниците на Регулаторната комисија за енергетика, кои не така одамна ја уверуваа јавноста дека со отворањето на ...
| | веќе видена | слични

Парното од август поскапува за 3,13 проценти за потрошувачите кои се греат преку мрежата на скопска Топлификација. Ова е конечната одлука на Регулаторната комисија за енергетика. Иако вчера комисијата излезе со предлог одлука за зголемување на цената од 1,91%, денеска сепак ги прифати забелешките на Топлификација за признавање на дополнителни трошоци. Договор падна и со топланата Скопје – Север, која доброволно се откажа од 50% од приходите за да спречи поголемо зголемување на цената на парното. Корисниците кои се снабдуваат со топлинска енергија преку оваа топлана ќе добијат за 0,46% повисоки августовски сметки. Намалување на цената на парното има само кај ЕЛЕМ Енергетика која ги снабдува жителите на Автокоманда, Железара, Триангла и Маџари. Овие потрошувачи ќе плаќаат за 0,93% поевтино парно. Компаниите за снабдување со топлинска енергија бараа зголемување на цената поради намалените приходи, откако поскапеа гасот и мазутот и голем број на корисници почнаа да се исклучуваат од мрежата. Во нивните ...
| | веќе видена | слични

Поскапе парното на Топлификација и тоа за 3,13 насто. Вака реши Регулаторната комисија за енергетика на денешната седница. Оваа нова цена важи за сите кои се греат преку снабдување Исток, снабдување Запад и снабдување Центар. Парното поскапе и во Скопје – Север како што и претходно беше планирано, за само 0,46 отсто. Греењето пак што го нуди ЕЛЕМ Енергртика, популарно наречено „железарско“, поевтини и тоа за 0,93 отсто. Новите цени ќе бидат наплатени со наредните сметки за парно што ги плаќаат граѓаните.
| | веќе видена | слични

Регулаторната комисија за енергетика ја донесе конечната одлука за поскапо парно греење. Од август зголемени сметки за 3,13% ќе имаат потрошувачите на топлинска енергија за греење од ад топлификација, снабдување исток, снабдување запад и снабдување центар. Скопје Север ќе добие зголемување од 0,46%, а за корисниците на топлинска енергија од ЕЛЕМ енергетика од август ќе има намалување на цената за 1%, поради доброто работење на компанијата и привлекување на нови потрошувачи. Новите цени на топлинската енергија ќе важат до 31 декември. Од регулаторната комисија зголемувањето на топлинската енергија го објаснуваат со зголемување на цената на гасот и мазутот, неостварениот приход на компаниите и намалениот број корисници. /М.Д.
| | веќе видена | слични

Останато

Сите министерства и државни институции на своите веб-страници го сменија името на државата во Република Северна Македонија, освен претседателот Ѓорге Иванов, ...
сите 262 | | | веќе видена

Владата на Црна Гора го утврди предлог-законот за ратификација на Протоколот за пристап на Република Северна Македонија во НАТО и го достави до Парламентот за ...
сите 152 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 239 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) ќе донираат средства во висина од 1.200.000 денари како помош за семејствата на настраданите во ...
сите 251 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 122 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп вечерва прогласи вонредна состојба за да добие пристап до милијарди долари за изградба на ѕид долж границата меѓу САД и ...
сите 90 | | | веќе видена

Десерт кој ќе го обожавате! 2 јајца 1 чаша шеќер 1 чаша млеко 1 чаша мелени бисквити 50 гр чоколадо 60 гр путер 1 кесичка прашок за печиво 1 чаша брашно 1 чаша ...
сите 96 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Парното поскапо за 3,13 проценти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: