Трет јавен повик за средствата од ИПАРД програмата

На третиот јавен повик за користење на средствата од ИПАРД програмата 2007- 2013 одобрени се вкупно 40 барања. Со тоа земјоделците добија над два милиони евра неповратни сретства. Според платежната агенција барањата се за инвестиции во земјоделските стопанства со цел нивно преструктуирање и надградба за достигнување на стандардите на Европската унија, инвестиции за преработка и маркетинг на земјоделските производи, како и развој на руралните економски активности. Во тек е четвртиот јавен повик кој ќе трае до триести август.
| | веќе видена | слични

Се подобрува квалитетот на проектите наменети за ИПАРД. Земјоделците се подобри во изготвувањето на елаборатите. Велат дека проектната документација се изработува брзо и лесно. Процесот бил значително олеснет, при што од само 20 отсто прифатени проекти во 2009 година сега со третиот оглас бројот на квалитетните проекти се зголемил на 50 отсто. Заедно со денешните 40 договори вкупно потпишани се 103 проекти за кофинансирање од сите три огласи. Инвестирани се 12 милиони евра од кои 6 ќе им бидат вратени на земјоделците. - Најголем интерес во првата мерка е забележан кај подсекторот овоштарство каде се одобрени 14 проекти за модернизација на постоечките овошни насади, набавка на системи за наводнување капка по капка, односно набавка на опрема, мулчери, атомизери, прскалки за заштита и друга приклучна механизација, истакна Тони Димовски на прес-конференција. Уште 34 милиони евра од ИПАРД стојат на располагање на домашните земјоделци, пари со кои можат да го унапредат сопственото производство и побргу да ги ...
| | веќе видена | слични

По трите објавени огласи за користење на средствата од ИПАРД програмата во рок од година и половина се склучени 103 договори за кофинансирање на инвестиции во земјоделството во вкупна вредност од 12 милиони евра. Агенцијата, незадоволна од темпото на искористување, најавува полесни критериуми Се подготвуваат измени на критериумите за користење на ИПАРД, европската програма за земјоделство и рурален развој, со цел таа да стане што подостапна за нејзините потенцијални корисници. Ова вчера го најави директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството, Тони Димовски, кој објави дека од доставените 74 барања на третиот јавен повик за користење на средства од ИПАРД се одобрени 40, со вкупна вредност на кофинансирање од 2,15 милиони евра. Олеснувањето на критериумите се прави со цел да се забрза и интензивира користењето на оваа програма. Од достапни 40 милиони евра за периодот 2007-2013 година од ИПАРД програмата наменета за земјоделството и руралниот развој досега се искористени само шест милиони ...
| | веќе видена | слични

34 милиони евра се уште стојат неискористени од ИПАРД програмата за финансиска поддршка на земјоделството. Интересот расте, но сепак дел од критериумите не дозволуваат лесна достапност до европските пари. Неиздржаните проекти, но и условот инвестицијата да се реализира во целост па потоа да се бара кофинансирање е причина зошто земјоделците или фирмите се двоумат да аплицираат. Од Агенцијата за финансиска поддршка велат предложени се нови измени на ИПАРД програмата. - Се очекува само овие измени да се формализираат и да почнат да важат за повикот во октомври и се надеваме дека интересот ќе биде поголем, изјави Тони Димовски - директор на Агенција за финансиска поддршка на земјоделството. Досега искористени се само 6 милиони евра, потпишани се 63 договори. Парите се наменети за инвестиции во земјоделски стопанства, преработка и маркетинг на нивните производи со цел да се достигнат стандардите на ЕУ. - На прв поглед условите се комплицирани, но со добар консултантски тим и со вработените ...
| | веќе видена | слични

Земјоделски проекти во вкупен износ од 4,3 милиони евра добија зелено светло за кофинансирање од претпристапните средства на Европската унија. На конкурсот се јавиле 76 апликанти, а од вкупно 4,3 милиони евра, колку што чинат проектите, 2,15 милиони евра се од ИПАРД средствата, додека остатокот го покриваат апликантите. Најмногу проекти, вкупно 24, се одобрени за инвестиции во земјоделски стопанства со цел нивно преструктуирање и надградба за достигнување на стандардите на Европската Унија. Од нив, 14 се за надградба на овоштарници, а другите се за набавка на системи за наводнување по системот капка по капка и набавка на друга опрема. Понатаму, средства се доделени за модернизација на преработувачки капацитети, за изградба и опремување на објекти за одгледување печурки, изградба и опремување на млекарница, за преработка на мед, како и за инвестиции во угостителски објект. На претходно објавените два јавни огласи, Агенцијата склучи 63 договори за инвестиции со вкупна вредност од околу 8 милиони евра, односно ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Од доставените 74 барања на третиот јавен повик за користење средства од ИПАРД-програмата 2007-2013 година, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој одобри 40. Вкупната вредност на инвестициите за кои се потпишуваат договори изнесува 4,3 милиони евра, или околу 2,15 милиони евра кофинансирање. Според директорот на Агенцијата ,Тони Димовски, на повикот биле поднесени барања за трите мерки, инвестиции во земјоделски стопанства со цел нивно преструктуирање и надградба за достигнување на стандардите на ЕУ, инвестиции за преработка и маркетинг на земјоделските производи со нивно преструктуирање и надградба за достигнување на стандардите на ЕУ одобрени и диверзификација и развој на руралните економски активности. Најмногу проекти, вкупно 24, се одобрени во првата мерка, во втората мерка се одобрени 9, а во третата 7. „Најголем интерес во првата мерка е забележан кај потсекторот овоштарство каде што се одобрени 14 проекти за модернизација на постојните овошни насади, набавка на ...
| | веќе видена | слични

ОДОБРЕНИ ЧЕТИРИЕСЕТ ПРОЕКТИ ЗА КОРИСТЕЊЕ ПАРИ ОД ИПАРД Најмногу заинтересирани имало за модернизација на постојните овошни насади, набавка на системи за наводнување капка по капка, набавка на прскалки за заштита и друга приклучна механизација Македонско сирење и кашкавал со европски пари на европската трпеза. Вака спакувано звучи малку нереално, но веќе се покажа дека функционира во практиката. Парите од ИПАРД-програмата дел од нашите земјоделци ги претвори во бизнисмени. - Млекарницата е прва инвестиција на нашата фирма во земјоделскиот сектор. Од ИПАРД-средствата добиваме околу 100.000 евра неповратна помош за производна линија на сирење и на кашкавал, но овде не запира нашето вложување во аграрот. Вака ја почнува својата приказна Александар Димовски, од млекарницата „Галичник“ од Градско кој вчера го потпиша договорот со Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и рурален развој за рефундирање на половина од парите од ИПАРД-програмата кои се вложени во производната линија. - За почеток ќе се ...
| | веќе видена | слични

Од доставените 74 барања на третиот јавен повик, одобрени се 40. Вкупната вредност на инвестициите за кои се потпишуваат договори изнесува 4,3 милиони евра или околу 2,15 милиони евра кофинансирање Од доставените 74 барања на третиот јавен повик за користење средства од ИПАРД програмата 2007-2013 година Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој одобри 40. Во тек е склучувањето на договорите за кофинансирање. Вкупната вредност на инвестициите за кои се потпишуваат договори изнесува 4,3 милиони евра или околу 2,15 милиони евра кофинансирање. Како што соопшти вчера директорот на Агенцијата, Тони Димовски, на повикот биле поднесени барања за трите мерки: Инвестиции во земјоделски стопанства со цел нивно преструктуирање и надградба за достигнување на стандардите на Европската унија, Инвестиции за преработка и маркетинг на замјоделските производи со нивно преструктуирање и надградба за достигнување на стандардите на ЕУ одобрени и Диверзификација и развој на руралните економски ...
| | веќе видена | слични

Од вкупно 40 милиони евра, досега од ИПАРД програмата се искористени само 6 милиони. Денеска беа потпишани 40 нови договори од третиот јавен оглас. Најголем дел од нив, 24 се за модернаизација на овоштарството. За преработка и маркетинг на земјоделските производи се потпишаа 9 договори, а останатите се за развој на руралните економски активности. Оние кои добија пари, велат дека на овој начин ќе го подобрат сопственото производство. Александар Димовски претставник на млекарницата „Галичник“ изјави : - Станува збор за изградба на нова млекарница со капацитет од 5 тони во Градско. - Иако процедурата изгледа коплицирано, со добра консултантска куќа и помош од вработените во агеницјата, таа е остварлива, рече Љупчо Јовановски, млекарница „Јоко“ од Струмица Директорот на агенцијата за финансиска подршка на земјоделството и руралниот развој најави измени во критериумите за аплицирање, а на огласите ќе можат да се јавуваат и поголеми компании. Се очекува дека ова ќе го подобри процентот на искористеност на ...
| | веќе видена | слични

Затвореноста на банките и слабите и не одржливи проекти сè уште се главна пречка за целосна искористеност на парите што ги нуди ИПАРД програмата. Според првиот човек на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Тони Димовски, на последнот оглас од 74 барања, одобрени се дури 40. Вкупната вредност на инвестициите за кои денеска се потпишуваа договори изнесува 4,3 милиони евра од кои половината ќе бидат пари на Унијата, а половината на самите инврститори. Во иднина оваа програма ќе се менува, а со измените се предвидуваат корекции во критериумите. Тоа ќе значи дека ќе може да се јавуваат и поголеми производители, а ќе се воведат и типови опрема што досега не биле опфатени. „Најголем интерес е забележан во овоштарство каде се одобрени 14 проекти за модернизација на постоечки овоштарници, набавка на системи за наводнување капка по капка, атомизери, прскалки за заштита. Во однос на втората мерка за преработувачки капацитети односно набака на современа опрема вклучително и софтвер ...
| | веќе видена | слични

Останато

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 262 | | | веќе видена

-Спојувајќи ги религијата и хуманоста, тие денеска инспирираа голем број на кавадарчани да се вклучат во хуманитарната акција за помош на Малкиќ,  на која и е ...
сите 155 | | | веќе видена

После по*но скандалот кој го тресе цел регион, бракот на Карлеуша и Тошиќ сериозно е занишан.Душко Тошиќ неодамна и поставил ултиматум на ЈК ако сака да остане ...
сите 215 | | | веќе видена

Одговорност за шверцескиот начин на кој СДСМ го објави Законот за двојазичност мора да има. Законот за двојазичност е штетен и ќе има несогледливи последици по ...
сите 383 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Трет јавен повик за средствата од ИПАРД програмата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: