МК Фондови

Бројот на невработени во светот минатата година е зголемен за четири милиони - на 197 милиони, а за оваа година се предвидува зголемување за уште 5,1 милиони невработени, објави денеска Светската организација на труд. Со тоа цената од финансиската криза која почна пред пет години, официјално би била и дополнителни 28 милиони невработени во однос на 2007 година. Во 2012 година бројот на невработени се приближи до највисокиот рекорд од 2009 година од 199 милиони луѓе. Сега се предвидува тој рекорд да се надмине во 2013 година на преку 202 милиони луѓе без работа во светот. За 2014 година се предвидуваат нови три милиони невработени. До 2017 година бројот на невработени во светот би можел да достигне 210,6 милиони, доколку глобалната стапка на невработеност остане непроменета - шест отсто. Влијанието на економската криза на глобалниот пазар на труд во многу случаи е влошено со неускладеност меѓу монетарната и фискалната политика како и решавање на проблемот “дел по дел“, особено во еврозоната, се вели во ...
сите 11 | | | веќе видена

Според најновиот извештај, ЕБОР предвидува пораст на БДП за 2013 година во Хрватска и во Црна Гора од 0,8 отсто, во Бугарија од 1,9 отсто, во Албанија од 2 отсто, во Србија од 2,1 отсто, а во Косово од 3 отсто. Прогнозата за целиот регион е дека економијата ќе има пораст од 1,5 отсто, а се предвидува пораст на европската економија од 1,2 отсто. Во извештајот се наведува дека Македонија во 2012 година била под значајно влијание на кризата во еврозоната, што резултирало со намалена побарувачка за извоз и пад на инвестициите и дознаките од странство. За економијата во регионот на Југоисточна Европа, ЕБОР посочува дека останува значајно под влијание на случувањата во еврозоната, која е главен пазар на нивниот извоз.
| | веќе видена

Од компанијата Алкалоид ја информираа инвеститорската јавност во петокот и денес дека членовите на Управниот Одбор на Алкалоид Милкица Глигорова купила 262 акции и Ѓорѓи Јованов купил 250 акции
| | веќе видена

Од заводот за статистика ги објавија бројките за туризмот во ноември 2012. Бројот на туристите во ноември 2012 година изнесува 34.756, а бројот на ноќевањата изнесува 80.580. Бројот на туристите во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, е зголемен за 5.9%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 11.4%. Бројот на домашните туристи во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, е зголемен за 21.4%, а бројот на странските туристи е намален за 2.7%. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, е зголемен за 17.5%, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 6.3%. Во периодот јануари-ноември 2012 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 2.9% и тоа: кај домашните туристи има намалување за 2.2%, а кај странските зголемување за 7.8%. Во периодот јануари-ноември 2012 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е намален за 1.0% и тоа: кај ...
сите 40 | | | веќе видена

Македонија е на 43. место од вкупно 177 земји на листата на индексот на економски слободи за 2013 година и е најдобро рангирана од земјите во регионот. Според вкупните резултати од 43 земји во Европа државата е рангирана на 21 место што е над просекот за регионот и светскиот просек. Според денеска објавените резултати од годишното истражување што го прави американската фондација „Херитиџ“ и весникот „Волстрит џурнал“, Македонија се наоѓа во групата на главно умерено слободни економии. Во оваа група се земјите рангирани од 36. до 79. место. По Македонија следи Албанија која е на 58 место, Бугарија на 60, Турција на 69, Црна Гора на 70, Словенија на 76, Хрватска 78, Србија 94 место и БиХ 103. Грција со 55,4 индексни поени е на 117 место и е најлошо рангирана од земјите во регионот. Косово не е вклучено во листата. Како што е посочено, со 68,2 индексни поени и 43. место Македонија бележи умерено опаѓање во однос на претходната година за 0,3 поени. Опаѓање има во монтерните слободи, слобода од корупција и ...
сите 10 | | | веќе видена

Во ноември минатата година се издадени 232 одобренија за градење, што е за 3,3 проценти помалку во однос на ноември 2011 година, објави денеска Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 2.847.943.000 денари, што е за 4,4 проценти помалку во однос на ноември 2011. Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 177 (76.3%) се наменети за објекти од високоградба, 18 (7.8%) за нискоградба и 37 (15.9%) за реконструкција. Кај 172 објекти инвеститори се физички лица, а кај 60 деловни субјекти. Во периодот опфатен со анализата е предвидена изградба на 647 станови, со вкупна корисна површина од 51.958 метри квадратни.
сите 2 | | | веќе видена

Економии со најголем економски раст за 40-на години ќе станат 11 држави меѓу кои и Индонезија, Нигерија, Мексико, Филипини и Турција, проценува американската банка Голдман Сакс. Американската банка предвидува дека за околу 40 години, 11 држави кои моментно се во сенка на Бразил, Русија, Индија, Кина и ЈАР ќе станат економии со најголем раст. Во групата се наведени Јужна Кореја, Бангладеш, Полска Чиле, Украина и Катар - држави со огромни потенцијали и кои по оцена на консултантската фирма Ернст и Јанг ги очекува добра иднина. Ернст и Јанг исто така направија своја листа од 25 држави со раст на економиите во која се држави кои оваа година ќе имаат раст од 4,5 отсто, а следната 5,5 отсто што е двојно повеќе од просечниот раст на светската економија. Заедничка карактеристика на економските сили кои „доаѓаат“, е таа што тие држави се антитеза на сегашните развиени држави во неколку домени. За разлика од Италија, Јапонија и Канада чие население старее, а со тоа и опаѓа домашната побарувачка, Индонезија и ...
сите 5 | | | веќе видена

Општина Петровец продаде уште 14 градежни парцели на последното јавно наддавање со што вкупниот број продадени градежни парцели изнесува 57 во мултифункционалната зона Ќојлија и 10 градежни парцели со намена за домување. - Продажбата на овие парцели претставува можност за економски развој на општината, намалување на бројот на невработени, како и зголемување на Буџетот на општината, се вели во соопштението. Од општината информираат дека во зоната влезени се над 50 странски и домашни инвеститори.
сите 4 | | | веќе видена

Србија во 2013 година само за камати дневно ќе треба да одвојува два милиони евра, што повторно ја става на чекор од банкрот, пишува белградскиот весник „Блиц“. Колку е голем овој трошок покажува пресметката дека за еден ден финансирање на каматите Србија може да изгради болница, а за два дена училиште. Весникот, како илустративен пример, ја посочува изградбата на кардиохируршката клиника во Ниш, што државата ја чинела 1,7 милиони евра, додека новото основно училиште „Драган Лукиќ“ во Белград околу 3,5 милиони евра. Сепак прашањето е колку Србија во 2013 година ќе може да си дозволи вакви инвестиции, кога за камати ќе треба да одвои 750 милиони евра, без враќање на главницата од 4,5 милијарди. Економистите предупредуваат дека треба да се каже стоп на задолжувањето, инаку во спротивност Србија ќе банкротира. - Банкротот ќе дојде сигурно, само не знаеме кога точно. На тоа јасно укажува стагнацијата во растот на производството, што трае со години и забрзаното задолжување на државата, нагласува економистот ...
сите 12 | | | веќе видена

Економската состојба во преработувачката индустрија во ноември во однос на октомври годинава е поповолна, а понеповолна споредено со ноември лани, оценуваат раководителите на фирмите во анкетата на Државниот завод за статистика. Поповолна е и нивната оценка за обезбеденоста на производството со порачки во ноември во однос на октомври. Обемот на производството во ноември годинава е поповолен во однос на претходниот месец, а поповолни се и очекувањата за обемот на производството и за бројот на вработените во наредните три месеци. Во ноември годинава залихите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали се под и околу нормалата. Залихите на готовите производи во ноември 2012 година се зголемени во споредба со претходниот месец. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во ноември годинава изнесува 59,4 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производството имаат недоволната странска побарувачка со ...
сите 11 | | | веќе видена

Годината почна со големи проблеми поради старите грчки проблеми, а кризата се продлабочи поради критичната состојба со јавните финансии во Шпанија и Италија. Сепак, од сите лоши работи за еврозоната можеби се раѓа и нешто добро. Еврозоната во новата 2012 година влезе со стари проблеми. Наталожените долгови во практично банкротираната Грција и се посложената состојба во презадолжените Шпанија и Италија опасно се заканија по иднината на заедничката европска валута. Привремениот механизам за помош на земјите во финансиски проблеми ЕФСФ, беше недоволен за стабилизација на состојбата, па кредитните агенции го рушеа рејтингот на низа држави, невработеноста достигна рекордно ниво, а по кусото зајакнување добар дел земји тргнаа по пат на второ рецесиско дно. Германската канцеларка Ангела Меркел се покажа речиси нескршлива заговорничка за политика за штедење, барем кога се во прашање презадолжените кои во овие прилики германските пари се обидуваа да ги извлечат од калта. Во тоа имаше сесрдна поддршка од францускиот ...
сите 3 | | | веќе видена

Индиска компанија заинтересирана за изградба на хотели од висока категорија, СПА центри и инвестирање во прехранбениот сектор во Малешевијата. Претставници на компанијата „Аџаи груп“, веќе беа во посета на општина Берово со цел да се запознаат со можностите за инвестирање во Малешевијата. Сопственикот на индиската компанија "Аџаи груп", Аџаи Синг со двајца извршни директори и со советникот за меѓународни инвестирања Шрутидара Ариа на средба со домаќинот градоначалникот Драги Наџински беа запознати со условите и можностите што ги нуди Малешевијата за развој на туризмот. Гостите од Индија најавија нивна повторна посета на Берово во првите два месеца од наредната година кога ќе понудат и конкретни проекти. „Аџаи груп" е мултинационална компанија со синџир на хотели и производство на храна и вино.
сите 10 | | | веќе видена

Сопственици на лускузни хотелски сместувачки објекти, елитни туристички ресорти, ресторани, туристички бродови и тур-оператори од државите на северна Африка, пред се од Египет, престојуваат во Македонија, на разговори посветени на можностите за унапредување на севкупната туристичка соработка со државите од Балканот во рамки на осмислување поширока заедничка туристичка понуда, но и за да ги разгледаат можностите за инвестирање во Македонија. Генералниот секретар на Туристичката комора на Египет, Мохамед Ласар, кој вторпат престојува во регионот, ја нагласи нивната интенција да се изнајдат најразлични модели за интензивирање на соработката со државите од Балканот. - Моите впечатоци од оваа втора посета на Македонија само ги потврди очекувањата, за сличностите меѓу нашите држави кога станува збор за изнаоѓање форми на соработка од заеднички интерес. Преку амбасадорот на Рeпублика Македонија во Египет договориме средби со надлежните институции во Македонија, предвидени да се одржат во текот на оваа седмица. Со ...
сите 6 | | | веќе видена

Друштвото за производство на производи со посебна намена „11 Октомври - Еурокомпозит” АД Прилеп ќе издаде 218.819 обични акции во износ од 1.118.821,547 евра, одлучи Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија. Акциите од третата емисија се обични и се издаваат по продажна цена од 5,113 евра по акција, што е еднаква на нивната номинална вредност. Емисијата по пат на приватна понуда се врши на тој начин што Република Македонија ги презема акциите од новата емисија, а побарувањата по основ на јавни давачки што државата ги има кон „11 Октомври- Еурокомпозит” ги претвора во трајни влогови. Според КХВ, на овој начин ќе се намали долгот кој компанијата го има кон државата по основ на јавни давачки. Постапката се спроведува согласно Законот за претворање на побарувањата на Република Македонија по основ на јавни давачки во траен влог во друштвата АД Органско хемиска индустрија „Наум Наумовски-Борче” Скопје, ”Тутунски Комбинат” АД Прилеп и Друштво за производство на производи со посебна намена ”11 ...
сите 5 | | | веќе видена

Европските акции зајакнаа вчера, но вредноста на еврото опадна затоа што инвеститорите со внимание ја поздравија веста за постигнување договор за исплата на наредната транша за помош на Грција, што ги ублажи стравувањата од банкрот на таа презадолжена членка на еврозоната. Паневропскиот индекс акции ФТСРурофирст 300, кој ја мери просечната вредност на акциите 300 најпрофитиаблилни компании на стариот континент го заврши тргувањето во плус од 0,3 отсто на 1.107,65 поени, надополнувајќи се така на јакнење од претходната недела од дури четири отсто.
| | веќе видена

Девет компании од земјоделскиот сектор имаат искористено средства од поволниот кредит што го пласира Македонската банка за поддршка на развојот. Поддршката на овие компании е 2,8 милиони евра. Од Банката информираат дека во фаза на одобрување се нови четири барања во вкупен износ од 800.000 евра. Кредитната линија е наменета претпријатија кои се занимаваат со производство, откуп и пласман на земјоделски производи, а целта е да им се помогне на компании во услови на криза. Достапна за фирмите е од јули годинава. Средствата ги обезбеди Владата преку докапитализација на Македонска банка за поддршка на развојот и се пласираат директно преку оваа банка, а не преку комерцијалните банки. Каматната стапка е само три проценти, рок на отплата од пет години и грејс-период од една година. Услови, кои според Владата, ги немало во овие 20 години. Овие 11 милиони, заедно со кредитната линија од 100 милиони евра од Европската инвестициска банка, се директна поддршка на стопанството во услови на нарушена ликвидност и ...
сите 3 | | | веќе видена

Информација од Интернешенел хотелс АД Објава од Интернешенел хотелс АД Од компанијата Интернешенел хотелс АД Скопје известија дека не поседуваат ценовно чувствителна информација која би можела да има влијание врз порастот на цената на акциите. За информација на читателите во 3 трговски дена од 16.11.2012 до 20.11.2012 цената на акциите порасна од 371 денар на 3.888 денари ( над 1000%) со вкупно истргувани 780 акции. Вкупниот број на акции е 530.554 обични акции. Акционерската структура на 01.11.2012 е следната : KINGSWOOD MANAGEMENT LTD 68,56% SILVER WINGS FINANCE LIMITED 9,35% MINERVA TRUST COMPANY LIMITED 9,05% INTERNATIONAL HOTELS WORLDWIDE INC. 7,11% ИНТЕРНЕШНЕЛ ХОТЕЛС АД СКОПЈЕ 5,73% останати 0,2% Вкупниот број на акционери со состојба од 01.11.2012 е 113 акционери, од кои 108 акционери се домашни физички лица. Доколку е еден купувачот на акциите во трите ...
сите 2 | | | веќе видена

Со статусната промена-присоединување на Зираат банка АД Скопје кон Халк банка АД Скопје која се изврши при крајот на септември 2012, T.C.Ziraat bankasi A.S. Turkey се стекна со 100.954 обични акции од Халк Банка Скопје по цена од 10.000 денари за акции или вкупно 1.009.540.000 денари. Денес со блок трансакција истите 100.954 акции беа продадени за 11.613,51 денари или вкупна вредност од 1.172.430.288,54 денари.Разликата за T.C.Ziraat bankasi A.S. Turkey изнесува 162.890.288 денари или 2,64 милиони евра, што отприлика значи дека за толкава премија над книговодствената вредност е фактички продадена Зираат банка АД Скопје.
сите 2 | | | веќе видена

Рангирањето на Република Македонија од страна на „Форбс“ на 37. место е уште една потврда дека земјава е лидер во регионот од аспект на условите за водење бизнис, оцени вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во одговор на новинарско прашање за најновото рангирање на „Форбс“. - „Форбс“ рангира според 11 индикатори и добро е за нас што еден по еден сите меѓународни рејтинг агенции и респектабилни институции ја рангираат Македонија како најдобра од регионот од аспект на сите услови што се важни за компаниите, изјави Ставрески по завршувањето на Македонската меѓународна образовна конференција. Тоа, нагласи, претставува уште еден значаен сигнал за инвеститорите. - Тие ги следат индикаторите од „Форбс“ од „Дуинг Бизнис“ и други реномирани часописи или институции и на тој начин полесно ќе се решат да пласираат свои инвестиции во Република Македонија, рече Ставрески. Американскиот бизнис магазин „Форбс“ ја објави најновата листа на земји најповолни за водење бизнис. На прво место како најповолна ...
сите 13 | | | веќе видена

Прометот во индустријата во септември годинава во однос на септември лани бележи опаѓање од 32,2%, при што прометот остварен на домашниот пазар има опаѓање од 28,3%, а на странските пазари опаѓање од 34,5%, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење камен во септември 2012 година, во однос на септември 2011 година, бележи опаѓање од 16,4%, а во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 32,9%. Според главните индустриски групи, прометот во септември 2012 година, во однос на септември 2011 година, бележи опаѓање кај Енергија за 99,5%, Интермедијарни производи, освен енергија за 17,7%, Капитални производи за 17,6%, Трајни производи за широка потрошувачка за 18,8% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 20,9%. Прометот во индустријата во септември 2012 година, во однос на август 2012 година, бележи пад од 2%, додека во периодот јануари-септември 2012 година, во однос на периодот јануари-септември 2011 година, пад од ...
сите 6 | | | веќе видена

next