Фондот мора да биде одржлив: Пензискиот систем e потребно да претрпи измени


Институтот за економски истражување Фајненс Тинк препорачува сериозни реформи за спас на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување… првите ефекти од реформата би се почувствувале веднаш, а по пет години заштедите би се движеле околу 90 милиони евра годишно. Пензискиот систем треба да претрпи сериозни реформи со комбинација на постепен пораст на придонесите и постепено зголемување на старосната граница за финансиски да се консолидира во следните пет до 10 години, да се преполови дефицитот во Фондот на ПИОМ и да се намалат трансферите од централниот буџет. Во спротивно неодржливоста на пензискиот систем постојано ќе се зголемува, сметаат од Институтот за економски истражувања FINANCE Think. Благица Петрески од FINANCE Think вели дека биле правени три симулации на сценарија, од кои како најповолно се покажало она кое предвидува товарот од реформата да биде споделен помеѓу генерации, преку комбинирани мерки од пораст на стапката на придонеси и границата за пензионирање. Според анализата на Институтот, првите ...
| | веќе видена | слични

ММФ и препорачува на Македонија да ја зголеми старосната граница за пензионирање со цел покривање на дупката во пензискиот фонд. Токму оваа препорака предизвика лавина од реакции во јавноста а синдикатите веднаш се изјаснија како против. Оваа тема денес ја наметнуваме за дебата дали треба или не треба да се покачи границиата на старосната пензија. Вашето мислење оставете го во коментар.
| | веќе видена | слични

Независниот синдикат на камионските транспортери на Македонија-НСКТМ МАКАМТРАНС и Независниот синдикат на градежните работници и трговците во градежништвото-НСГРИТГ се против препораките на Меѓународниот монетарен фонд за зголемување на старосната граница за одење во пензија во Македонија. Како независни синдикати, велат, нема да дозволиме да се зголеми старосната граница. – Апсолутно сме против зголемување на работниот век. Во држава во која повеќе од 35 отсто од работоспособното население се води во Агенцијата за вработување како невработено, а од тие што работат дури 44 проценти, според Заводот за статистика, не се пријавени. Додека 10 отсто не земаат плата, апсолутно е неприфатливо никакво продолжување на работниот век, рече претседателот на МАКАМТРАНС Страшо Јованов на денешната прес-конференција пред Министерството за труд и социјална политика.
| | веќе видена | слични

Независниот синдикат на градежници и Синдикатот на камионски превозници, се против идејата за зголемувањето на старосната граница за пензионирање. Според синдикалецот Атанас Трајковски, зголемувањето на старосната граница, подразбира „пензионирање во ковчег“. Според Страшо Јованов од Независниот синдикат на камионски превозници „МАКАМ-ТРАНС“, не може да се зборува за зголемување на старосна граница за пензионирање во држава каде 35% од населението е невработено. Според Јованов, до крајот на годината треба да биде донесен Законот. Синдикалистите велат дека битката ќе продолжи сѐ додека не бидат исполнети нивните барања за правата и решавањето на проблемите на работниците. Вчера, шефицата на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд, Џесмин Рахман, оцени дека состојбата со дефицитот во пензискиот фонд во Македонија е проблематична. „За да се постигне стабилност на пензискиот систем ние препорачавме возрасната граница за пензионирање да биде во согласност со земјите на ЕУ, бидејќи вашата земја очекува сличен ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Независниот синдикат на камионските транспортери на Македонија - МАКАМТРАНС и Независниот синдикат на градежните работници и трговците во градежништвото - НСГРИТГ се против препораките на Меѓународниот монетарен фонд за зголемување на старосната граница за одење во пензија во Македонија. Како независни синдикати, велат, нема да дозволиме да се зголеми старосната граница. - Апсолутно сме против зголемување на работниот век. Во држава во која повеќе од 35 отсто од работоспособното население се води во Агенцијата за вработување како невработено, а од тие што работат дури 44 проценти, според Заводот за статистика, не се пријавени, додека 10 отсто не земаат плата, апсолутно е неприфатливо никакво продолжување на работниот век, рече претседателот на МАКАМТРАНС, Страшо Јованов, на денешната прес-конференција пред Министерството за труд и социјална политика.
| | веќе видена | слични

Да не се зголемува старосната граница за пензионирање – бараат од независниот синдикат на градежници и камионски транспортери. Во држава во која повеќе од 30 проценти се невработени, а 10 проценти од работниците не добиваат плата апсолутно неприфатливо е продоложување на работниот век, велат од синдикатите. „Апсолутно сме против зголемување на работниот век. Што сакаат? Директно од работни места да не носат со ковчези? Тоа ние, независните синдикати нема да го дозволиме“, велат од Независен синдикат на градежници и трговци во градежништвото. „Кога Македонија ќе има слободни места, а ќе нема работници како работна сила, тогаш може да правиме зголемување на работниот век. Во ниедна друга ситуација синдикатот не може да дозволи зголемување на работниот век,туку напротив, мора до крајот на оваа година да биде донесен закон со кој мажите во Македонија ќе одат во пензија на 60 години, а жените на 55 години“, изјави Страшо Јованов – Независен синдикат на камионски транспортери МКАМ Транс. Од синдикатите се ...
| | веќе видена | слични

Бараат да не се зголемува старосната граница за пензионирање. Според нив причината за дупката во ПИОМ не е старосната граница туку 35% невработени.., 44% проценти непријавени работниците од работодавците и 10% на оние работници  без плата. Тие бараат намалување на старосната граница жените да се пензионираат на 55 а мажите на 60. Од друга страна ММФ вчера порача за да се намали дупката во ПИОМ работнците да одат во пензија  со повисока старосна граница. Според Шефот на ММФ Џасмин Рахман на Македонија и е,потребно е пензиите да се зголемуваат согласно инфлациската стапка, наместо со пораст на платите. Од организацијата на работодавачи за Канал 5 изјавија дека не може иста старосна граница за канцелариските и теренските работници. Според нив клучен проблем за дефицитот во ПИОМ е сивата економија, бидејќи со работа на црно не може да се полни пензискиот фонд.
| | веќе видена | слични
7 копии

Македонија мора да ја зголеми старосната граница за пензионирање и да се усогласи до европската за да се покрие дупката во пензискиот фонд. При зголемувањето на пензиите пресудна треба да биде инфлациската стапка, а не порастот на платите, препорачува Меѓународниот монетарен фонд како една од мерките за реформи и спас на пензискиот систем. „Дефицит во пензискиот фонд во Македонија е 4.5%, но со оглед дека населението старее, се очекува процентот да се зголеми до 10,5%. Не е одржливо и нешто мора да се случи за пензискиот фонд да биде одржлив, возраста на пензионорање да се доведе во согласност со европските земји“, вели Џасмин Рахман, шеф на мисијата на ММФ за Македонија. Сега прагот за заминување во пензија е 62 години за жени и 64 за мажи, но има и можност за доброволно продолжување. Според Рахман, Македонија, која е со највисока стапка на невработенот во Европа, сериозно треба да работи и на задржување на квалитетните кадри, чие мигрирање кон Запад изминатите неколку години е евидентно. За тоа е потребно ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Да се зголеми старосната граница за одење во пензија и да се подигне придонесот за пензиско осигурување. Меѓународниот монетарен фонд останува на истите препораки. Да се зголеми старосната граница за одење во пензија и да се подигне придонесот за пензиско осигурување. Меѓународниот монетарен фонд останува на истите препораки од минатата есен.Според ММФ, старосната граница за одење во пензија и придонесот за пензиско осигурување мора да се доведат на нивото во Европската Унија, а моменталните пензии да растат само поради инфлациските движења.Имено, и мажите и жените ќе треба да одат во пензија на 65 години.Граѓаните се гневни заради можното зголемување на старосната граница за одење во пензија. Македонија е земја која има тренд на стареење на населението додека младите немаат перспектива за наоѓање на работа и основање на семејство.Со зголемувањето на старосната граница за одење во пензија се прологира времето за работа за луѓето кои веќе се истрошени и немаат елан за работа додека младите се загававени во ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Меѓународниот монетарен фонд бара структурни реформи од Македонија. Приоритет- владеењето на правото и судството, борбата против корупцијата, како и транспарентноста на институциите што треба да ја зголеми довербата во системот и да придонесе за нови инвестиции. Монетарците бараат и промени на пазарот на трудот за да се намали невработеноста и да се спречи одливот на квалификуван кадар што веќе создава притисок врз пензискиот фонд. -Дефицитот во пензискиот фонд изнесува 4,5 проценти, но населението старее и се очекува овој процент да се зголеми на 10,5. Ова не е одржливо и нешто мора да се смени. Потребна е корекција на придонесите што се плаќаат за пензиско осигурување. За пензискиот фонд да биде одржлив, ние предлагаме возраста за пензионирање да се зголеми во согласност со земјите од ЕУ, бидејќи е сличен животниот век. Потребно е усогласување на пензиите да се врши само според инфлацијата, изјави Јасмин Рахман, шеф на Делегацијата на мисијата на ММФ во Македонија. За Македонија е добро стабилизирањето на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

-Последна шанса ќе ни биде на 5 мај да излезе и да дадеме поддршка на овој концепт, не на Стево Пендаровски, туку на целата политичка филозофија која ...
сите 119 | | | веќе видена

Според податоците на државната изборна комисија победи  кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски со околу 4 ипол илјади гласови, по што и дефинитивно Македонија ...
сите 324 | | | веќе видена

Песната исто така предизвика гнев и кај локалните коалициони партнери. Во песната под насловот „Споредба – градски стаорец(животно со канализациско потекло)“, ...
сите 311 | | | веќе видена

Како што почна така и заврши изборниот ден во четирите општини од крајниот исток на државата. Во Делчево до 18:30 часот во мирна и демократска атмосфера своето ...
сите 252 | | | веќе видена

Снимките од пожарот во Богородичната црква во Париз сите граѓани на Русија ги гледаа со солзи во очите, руските компании се подготвени да се приклучат на ...
сите 4 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Фондот мора да биде одржлив: Пензискиот систем e потребно да претрпи измени

Од:
До кого (е-маил):
Порака: