Електронските тестови за возачка со катастрофални резултати- четворица од пет „паднале“

Едвај секој 5-ти кандидат успеал да го реши и да го помине електронскиот тест на полагањето за возачка дозвола. Bчера на првиот ден од примената на новите правила за полагање за кое тестовите ги прави компјутерот и има над милион комбинации од 127 пријавени кандидати положиле само 27, додека 100 кандидати го паднале тестот за возачи. Најлоши резултати имало во Скопје, најдобро се покажале кандидатите во Куманово. Во Скопје полагале 53-ца, а положиле помалку од 15% кандидати или само 8-мина. На компјутерските тестови паднале дури 45 кандидати кои се надевале дека ќе станат возачи. И во Тетово резултатите се слични иако подобри од Скопје. Се пријавиле 45-ца за возачи, а положиле 20 проценти или 9-мина. Паднале 36 кандидати. Во Штип од 23-ца пријавени положиле 7 кандидати. Најдобри резултати има во Куманово иако таму имало многу малку кандидати. Од 6-мината кои седнале пред компјутер да ги полагаат тестовите, положиле тројца, а втората половина не се снашле со сообраќајните загатки. Од вчера ...
| | веќе видена | слични

Официјално од вчера стартуваше електронското полагање за теоретскиот дел за стекнување со возачка дозвола. Како што дознава Курир во испитните центри во Скопје, Куманово, Тетово и Штип вчера за полагање се пријавиле вкупно 127 кандидати. Сто од нив паднале на теоретскиот дел. Во Скопје пријавени биле 53 кандидати од кои положиле само 8. Од 45 пријавени го Тетово испитот го поминале 9 кандидати. Во Куманово за полагање биле пријавени 6 кандидати, а само половина од нив поминале. Само 7 од пријавените 27 го положиле испитот во Штип. За време на полагањето имало кандидати кои сакале испитот да го полагаат во печатена верзија. Сепак и тој испит е дел од многуте комбинации од електронското полагање, а не од тестовите кои во минатото се полагаа. Во Скопје писмено се одлучиле да полагаат 4 лица и сите паднале.Од 13-те кандидати кои сакале да полагаат писмено, положиле само 5, додека во Штип од 5 положил само 1 кандидат. Сите кандидати од Куманово се одлучиле да полагаат електронски. Со воведување на електронските ...
| | веќе видена | слични

Официјалното пуштање во употреба на новиот систем за полагање на теорискиот дел од возачкиот испит во електронска форма започна вчера во Испитниот центар за полагање за возачка дозвола во Тетово, а присуствуваше и министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска. Со новиот начин, потенцира Јанкулоска, бројот на комбинации на испитните прашања е речиси неограничен, односно има над еден милион од овие комбинации, а тоа значи дека секој кандидат полага различен тест. - Исходот се дознава веднаш по завршувањето на испитот. Во изминатиот месец кандидатите имаа можност да се обучат за електронско полагање преку симулатор на нашата веб-страница. Се уште е рано за првите резултати, меѓутоа од информациите што ги добиваме од сите осум центри во Македонија каде што денеска започна овој начин на полагање повеќе се оние кои не го положиле отколку оние кои го положиле, што значи дека и самите автошколи, но и кандидатите треба да посветат повеќе внимание на теорискиот дел, бидејќи нема тестови на кои одговорите треба ...
| | веќе видена | слични
4 копии

„Полицијата ќе постапи по случајот „Монструм“ само доколку надлежна институција го побара тоа од МВР, а сите доказни материјали досега собрани и обработени од полицијата се предадени на судот и на обвинителството“, истакна денеска минситерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска. Таа во интерес на судењето кое набрзо треба да започне не сакаше да изнесува детали за истрагата на полицијата. „Ако која било институција побара дополнителни активности од нас согласно Законот, а поврзано со овој случај, ние така ќе постапиме“, рече министерката.
| | веќе видена | слични
8 копии

Распишана е меѓународна потерница за лицата Алил Демири и Африм Исламовиќ, а целокупната документација што ја има МВР за случајот „Монструм“ е предадена на надлежните институции, рече министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска одговарајќи на новинарско прашање за случајот „Монструм“. Во интерес на судењето што треба да започне, таа не откри никакви дополнителни детали. - Доколку која било институција побара дополнителни активности од нас согласно Законот, а поврзано со овој случај, ние така ќе постапиме, изјави Јанкулоска, која денеска присуствуваше на отпочнување на електронското тестирање на кандидатите при полагањето на теоретскиот дел од возачкиот испит во Тетово. Во врска со тепачката што се случи пред угостителскиот објект „Али Баба“, на улицата 107 во тетовската населба Блок 82, во која едно лице го загуби животот, министерката Јанкулоска истакна дека по неколку часа од самиот настан полицијата презела соодветни дејства при што одреден број лица се повикани на разговор и по завршувањето на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска денеска присуствуваше на официјалното пуштање во употреба на новиот систем за полагање на теоретскиот дел од возачкиот испит во електронска форма, во Испитниот центар за полагање за возачка дозвола во Тетово. Со новиот начин, потенцира Јанкулоска, бројот на комбинации на испитните прашања е речиси неограничен, односно има над еден милион од овие комбинации, а тоа значи дека секој кандидат полага различен тест. - Исходот се дознава веднаш по завршувањето на испитот. Во изминатиот месец кандидатите имаа можност да се обучат за електронско полагање преку симулатор на нашата веб-страница. Се уште е рано за првите резултати, меѓутоа од информациите што ги добиваме од сите осум центри во Македонија каде што денеска започна овој начин на полагање повеќе се оние кои не го положиле отколку оние кои го положиле, што значи дека и самите авто-школи, но и кандидатите треба да посветат повеќе внимание на теоретскиот дел бидејќи нема тестови на кои одговорите треба само ...
| | веќе видена | слични

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска во Тетово присуствуваше на официјалниот почеток на електронското тестирање на кандидатите и полагање на теоретскиот дел од возачкиот испит. Теоретскиот дел од возачкиот испит наместо на хартија од денес ќе се полага на компјутер. Тестовите во електронска форма ќе се полагаат во овластените испитни центри. Кандидатите ќе можат веднаш да ги дознаат резултатите. Постои можност еден од електронските тестовите да се испечатат доколку кандидатот не се чувствува сигурен во работа со компјутер. Александар Самарџиев
| | веќе видена | слични

Повеќе од милион. Толкав е бројот на можни кобинации тестови кои од денеска ќе ги полагаат кандидатите за добивање возачка дозвола. Тие можат да изберат тестот да го полагаат електронски на компјутер или пак во печатена форма. Со овој систем нема можнос за препишување и други манипулации или ургенции, бидејќи никогаш нема да се сличи двајца или повеќе кандидати да добијат ист тест. Со тоа се поттикнуваат кандидатите да научат повеќе и во иднина во земјава да имаме возачи кои ќе бидат посоодветно обучени. Сепак се покажа дека квалитетот на обуката на кандидатите не е задоволителен, бидејќи поголемиот број од оние кои полагале денеска не го положиле испитот. Кандидатите со кои поразговаравме рекоа дека новиот начин на полагање им се допаѓа, а тестот не бил многу тежок.
| | веќе видена | слични

- Доколку која било институција побара дополнителни активности од нас согласно Законот, а поврзано со овој случај, ние така ќе постапиме, изјави Јанкулоска, која денеска присуствуваше на отпочнување на електронското тестирање на кандидатите при полагањето на теоретскиот дел од возачкиот испит во Тетово. Во врска со тепачката што се случи пред угостителскиот објект „Али Баба“, на улицата 107 во тетовската населба Блок 82, во која едно лице го загуби животот, министерката Јанкулоска истакна дека по неколку часа од самиот настан полицијата презела соодветни дејства при што одреден број лица се повикани на разговор и по завршувањето на сите активности и расчистување на случајот ќе бидат поднесени соодветни пријави. - Не само за овој случај, туку и за сите оние кога станува збор за вакви тешки дела полицијата презема зголемени и превентивни активности, но и ги зголемува своите активности за што побрзо откривање и расчистување на сите вакви случаи, изјави министерката Јанкулоска.
| | веќе видена | слични

Целокупната документација што ја има МВР за случајот „Монструм“ е предадена на надлежните институции, рече министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска одговарајќи на новинарско прашање за случајот „Монструм“. Во интерес на судењето што треба да започне, таа не откри никакви дополнителни детали. - Доколку која било институција побара дополнителни активности од нас согласно Законот, а поврзано со овој случај, ние така ќе постапиме, изјави Јанкулоска, која денеска присуствуваше на отпочнување на електронското тестирање на кандидатите при полагањето на теоретскиот дел од возачкиот испит во Тетово. Во врска со тепачката што се случи пред угостителскиот објект „Али Баба“, на улицата 107 во тетовската населба Блок 82, во која едно лице го загуби животот, министерката Јанкулоска истакна дека по неколку часа од самиот настан полицијата презела соодветни дејства при што одреден број лица се повикани на разговор и по завршувањето на сите активности и расчистување на случајот ќе бидат поднесени соодветни ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Два дена по катастрофалниот земјотрес во Мексико, при што загинаа најмалку 230 лица, спасувачките тимови воспоставија контакт по телефон со деца затрупани под ...
сите 224 | | | веќе видена

Доколку Северна Кореја изврши тестирање на хидрогенска бомба во Тихиот Океан, тоа ќе биде „промена на играта“ и САД ќе го третираат сериозно, но не веруваат ...
сите 318 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Електронските тестови за возачка со катастрофални резултати- четворица од пет „паднале“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: