Димовски до Заев: Одземање на правото на говор на пратеник значи одземање на право на говор на народ кој гласал


4 копии

Член 85 од Деловникот на Собранието на РМ во својот став 1 вели- претседателот на Собранието се грижи говорникот да не биде прекинуван или со друга постапка да не биде ограничуван во слободата на говорот, истакна пратеникот Илија Димовски на денешната конститутивна седница. -Господине Заев се обидовте со убави зборови да упатите многу закани од ова Собрание. Јас сакам искрено да ве замолам да не се обидувате да го одземете основното право на пратениците на говор. Знаете зошто? Заради тоа што одземање на правото на говор на пратеник, значи одземање на право на говор на народ кој гласал- прва работа. Втора работа, да ве замолам многу искрено и многу човечки да не се обидувате да направите државен удар. Ве замолувам искрено, да не мислите дека избор на претседател на Собрание, надвор од процедурите, надвор од оваа сала, надвор од оваа зграда, ќе е нешто што ќе направи добро за Македонија. Ве замолувам да разберете дека нити тој претседател ќе биде аирлија претседател, нити таа Влада ќе биде аирлија Влада, ...
| | веќе видена | слични
12 копии

И покрај сите апели да не се избира претседател на Собранието на нелегален начин, СДСМ се одлучија на таков чекор, изјави Илија Димовски во интервју за ТВ НОВА, коментирајќи ја ситуацијата во Собранието.„Без правила, без ред на работите и со друг претседавач СДСМ прогласија т.н. претседател на Собрание, а тоа не смееше да се случи. Со оглед на настапите на Заев заклучивме дека ќе дојде до такво нешто и упативме молба да не се прави дополнителна поделба. Немаше потреба да се настапи на овој начин бидејќи истиот создава само проблеми. Ова беше дел од сценарио, а претхоно во Собранието се пееше и албанската химна. Желбата беше да се испровоцира конфликт и меѓу пратениците", изјави Димовски.Според него, само дијалогот е начин да се излезе од политички проблем и во сите демократии работите се решаваат преку комуникација.Димовски го осуди насилството во Собранието и истакна дека физичката пресметка никогаш не е начин за справување со политичките делувања. Истовремено, како што рече, го осудува и политичкото ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во вчерашното гостување ТВ Нова пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски истакна дека неколку пратеници од нив јавно од говорница упатуваа на апел, молба да не се влезе во дополнителна поделба на граѓаните во Република Македонија и онака сме биле многу поделени по партиска, по политичка, по идеолошка основа. -Ние, во вчерашниот ден имавме претчувство дека СДСМ е некако решен во тој правец, со оглед на настапите на господинот Заев во Собрание и со оглед на прес конференциите кои ги имаше. Неколку пратеници од нас јавно од говорница упатуваа нa апел, молба да не се влезе во дополнителна поделба на граѓаните во Република Македонија и онака сме многу поделени по партиска, по политичка, по идеолошка основа. Немаше никаква потреба да се настапи на овој начин затоа што овој начин создава само проблеми, не решава проблеми, овој начин не е аирлија, не е добар начин, изјави Димовски вчера за ТВ Нова. Тој се заблаgодари на пратениците кои останаа мирни, стабилни, достојни на задачата и не дозволија да се случи таков ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Ние никогаш сме немале проблем било кој Албанец да добие било каква функција која што се бира во Собранието на Република Македонија, впрочем тоа многу пати и сме го покажале и сме го докажале, проблемот е кога кај Македонскиот народ се појавува чувство дека е надгласан и дека повеќе не е фактор во сопствената држава, мислам дека тоа чувство и ние и многу граѓани да го објасниме во изминатиов период и наидовме на глув прим вели Илија Димовски во гостувањето на Телевизија Нова. – Мислам дека оваа политичка криза не може да заврши без разбирање и воспоставување на начин на комуникација и градење на мостови, не заради политичарите, бидејќи тие се најмалку важни, туку заради репрезентативноста на граѓаните кои што својот суверенитет го дале на избори врз база на програми и врз база на концепти кои што сме ги ветувале. Во тој аспект мислам дека апелот на претседателот Иванов беше сосема солиден, реален и се надевам дека многу скоро ќе успее таа иницијатива негова да воспостави начин, дали тоа ќе биде директна или ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Неколку пратеници од нас јавно од говорница упатуваа не апел, молба да не се влезе во дополнителна поделба на граѓаните во Република Македонија и онака сме многу поделени по партиска, по политичка, по идеолошка основа, кажа Илија Димовски во гостување на ТВ Нова. – Ние, во вчерашниот ден имавме претчуство дека СДСМ е некако решен во тој правец, со оглед на настапите на господинот Заев во Собрание и со оглед на прес конференциите кои ги имаше. Неколку пратеници од нас јавно од говорница упатуваа не апел, молба да не се влезе во дополнителна поделба на граѓаните во Република Македонија и онака сме многу поделени по партиска, по политичка, по идеолошка основа. Немаше никаква потреба да се настапи на овој начин затоа што овој начин создава само проблеми, не решава проблеми, овој начин не е аирлија, не е добар начин, изјави Димовски. Тој се заблагодари на пратениците кои останаа мирни, стабилни, достојни на задачата и не дозволија да се случи таков тип на конфликт, не знаејќи дека подоцна ситуацијата ќе се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

- Ние, во вчерашниот ден имавме претчуство дека СДСМ е некако решен во тој правец, со оглед на настапите на господинот Заев во Собрание и со оглед на прес конференциите кои ги имаше. Неколку пратеници од нас јавно од говорница упатуваа не апел, молба да не се влезе во дополнителна поделба на граѓаните во Република Македонија и онака сме многу поделени по партиска, по политичка, по идеолошка основа. Немаше никаква потреба да се настапи на овој начин затоа што овој начин создава само проблеми, не решава проблеми, овој начин не е аирлија, не е добар начин, изјави Димовски. Тој се заглабодари на пратениците кои останаа мирни, стабилни, достојни на задачата и не дозволија да се случи таков тип на конфликт, не знаејќи дека подоцна ситуацијата ќе се развива во ваков апсолутно непосакуван правец -Очигледно нашите молби не вродија со плод, очигледно беше ова дел на некакво сценарио. Многу дилеми, многу прашања, зошто токму во 18 саат, а не во 14 саатот, зошто така, зошто внатре во сала имаше пеење и на албанската ...
| | веќе видена | слични

Тој потенцираше дека на граѓаните им е ускратено правото да учествуваат во носење на клучни одлуки за државата. Ние никогаш сме немале проблем било кој Албанец да добие било каква функција која што се бира во Собранието на Република Македонија, впрочем тоа многу пати и сме го покажале и сме го докажале, проблемот е кога кај Македонскиот народ се појавува чувство дека е надгласан и дека повеќе не е фактор во сопствената држава, мислам дека тоа чувство и ние и многу граѓани да го објасниме во изминатиов период и наидовме на глув прием вели Илија Димовски во гостувањето на Телевизија Нова. -Мислам дека оваа политичка криза не може да заврши без разбирање и воспоставување на начин на комуникација и градење на мостови, не заради политичарите, бидејќи тие се најмалку важни, туку заради репрезентативноста на граѓаните кои што својот суверенитет го дале на избори врз база на програми и врз база на концепти кои што сме ги ветувале. Во тој аспект мислам дека апелот на претседателот Иванов беше сосема солиден, реален и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Македонија треба да има и нов претседател на Собранието и нова влада, но и едното и другото треба да бидат со аирлија, со разбирање и со прифаќање, а не треба да бидат со политичко насилство како што го видовме вчера и со политичка измама како што го гледаме изминатиов период, смета Илија Димовски, член на ВМРО ДПМНЕ. Тој гостуваше на „Телевизија Нова“ и говореше за проблемот околу формирањето на мнозинство во парламентот што е апсолутно сериозен и има неколку аспекти. – Првиот аспект е дека се темели врз база на некакви платформи кои не беа презентирани на граѓаните на изборите, второ е тоа што губитникот на изборите блефира дека победил на изборите, трето дека мнозинството од македонските граѓани за прв пат во историјата на Македонија ќе бидат оставени во опозиција, односно гласачите ќе бидат исклучени и нема да бидат вклучени во носењето на клучните одлуки за Македонија, потенцираше Димовски. Според Димовски, колегите од СДСМ се обиделе во изминатите денови да ги доведат во ситуација во која ги ...
| | веќе видена | слични
3 копии

За жал, колегите од СДСМ се обидоа нас минатите денови да нé доведат во ситуација да нé обвинуваат дека сме албанофоби, што е апсолутно неточно, ние низ дискусиите можевме да наброиме огромен број на проектите кои што ги имаме направено за Албанците, успеавме да потенцираме дека нема никаква основа ВМРО-ДПМНЕ да се обвинува за таква политика, рече Илија Димовски денеска во гостувањето во Телевизија Нова. „Повторно ќе потенцирам дека одговорноста ја носат политичарите и било какви тенденции во иднина што би значеле едностранен концепт на терање на работите нема ништо добро да донесат за Република Македонија. Ние политичарите, ова го говорам за изминатите 25 години иако јас многу помал дел сум на таа сцена сме носеле многу решенија кој што требало да имаат лидерство, или решенија кои што не биле прифатливи за граѓаните или за дел од тие граѓани, но некако дојдовме до моментот кога граѓаните не го дозволуваат тоа, свеста е на многу повисоко ниво, разликоста во медиумите, социјалните мрежи се на повисоко ниво и ...
| | веќе видена | слични

-Мислам дека оваа политичка криза не може да заврши без разбирање и воспоставување на начин на комуникација и градење на мостови, не заради политичарите, бидејќи тие се најмалку важни, туку заради репрезентативноста на граѓаните кои што својот суверенитет го дале на избори врз база на програми и врз база на концепти кои што сме ги ветувале. Во тој аспект мислам дека апелот на претседателот Иванов беше сосема солиден, реален и се надевам дека многу скоро ќе успее таа иницијатива негова да воспостави начин, дали тоа ќе биде директна или преку воспоставување на консултации и на тој начин да се надмине оваа ситуација во државата. Тој потенцираше дека на граѓаните им е ускратено правото да учествуваат во носење на клучни одлуки за државата. На улиците шеесетина дена има огромен број на граѓани кои што никако не можам да ги поврзам со ниту една политичка партија и протестираа против овој концепт кои што за жал вчера даде една неубава слика.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Разговорите следат по сомнежите дека Иран е одговорен за минатонеделните напади на две саудиски нафтени станици, како и претходно саботирање на четири танкери ...
сите 181 | | | веќе видена

Павле Богоевски, претседателот на собраниската Комисија за мандатно-имунитетни прашања, ќе ја води расправата за одземање на пратеничкиот мандат на поранешниот ...
сите 320 | | | веќе видена

Нашата евровизиска претставичка Тамара Тодевска блесна на сцената во смарагден фустан кој е дело на врвниот дизајнер Александар Ношпал.На својот Фејсбук ...
сите 293 | | | веќе видена

Македонската евровизиска претставничка Тамара Тодевска изјави дека би било погрешно доколку наместо Евровизија, оваа година парите биле потрошени на амбулантни ...
сите 219 | | | веќе видена

Од уставните одредби, јасно и недвосмислено произлегува дека во случај на одбивање на вакцинацијата од страна на родителите, истите не само што го загрозуваат ...
сите 155 | | | веќе видена

Претседателот на САД, Доналд Трамп, го спречи поранешниот советник на Белата куќа Дон Мекган да сведочи пред Конгресот во врска со извештајот на специјалниот ...
сите 77 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Димовски до Заев: Одземање на правото на говор на пратеник значи одземање на право на говор на народ кој гласал

Од:
До кого (е-маил):
Порака: