Пресвета Богородица

  во

  Овој посен период му претходи на Успението на пресвета Богородица, најголемиот богородичен празник од православниот календар. Празникот Голема Богородица се ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Овој посен период му претходи на Успението на пресвета Богородица, најголемиот богородичен празник од православниот календар. Празникот Голема Богородица се ...
  сите 6 | | | веќе видена

  За православните христијански верници од утре почнува двонеделниот Богородичен пост, кој е посветен на Успението на Пресвета Богородица. Овој пост е востановен ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Свети Евдоким е роден во Кападокија од благочестиви родители, Василиј и Евдокија. Во времето на царот Теофил (829 г. – 842 г.) Евдоким беше млад офицер во ...
  сите 16 | | | веќе видена

  ЗА ИКОНАТА НА БОЖЈАТА МАЈКА ШТО ГО ИЗБАВИЛА РИМ ОД ТЕШКА ЕПИДЕМИЈА Во 590 година на нашата ера, во Рим имало таков голем помор, односно епидемија на чума, што ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Продолжува ревитализацијата на црквата пресвета Богородица во Лешочкиот манастир. Се работи на изградбата на новиот конак и реконструкција на старите конаци.Во ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Литиите ќе се одржат со голема претпазливост без гужви меѓу верниците и доколку е можно, ќе траат кратко, соопштуваат од Светиот синод на Грчката православна ...
  сите 61 | | | веќе видена

  – Литиите ќе се одржат со голема претпазливост без гужви меѓу верниците и доколку е можно, ќе траат кратко, соопштуваат од Светиот синод на Грчката православна ...
  сите 61 | | | веќе видена

  Охрид, 7. август 2020 (ИНПРЕС) – Од Одборот за прославување на празникот Успение на Пресвета Богородица во селото Скребатно информираат дека оваа година, ...
  сите 6 | | | веќе видена

  П ред 25 години, на 5 август 1995 година, на Вечерната богослужба во чест на Светата Маченица Христина, во преславниот храм на Чесниот Претеча во Свештениот ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Во организација на Матицата на иселениците од Македонија, Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија – Битола, Сојузот на здруженијата на ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Постои верување дека на празникот на блажената Дева Марија, домаќинките треба да одморат. Народот верува дека не е добро да се прави нешто во куќата или на ...
  сите 19 | | | веќе видена

  Бидејќи според заслугите во одбраната на христијанството е рамна на апостолите Марија Магдалена е наречена рамноапостолна. Таа е родена во Сирија во близината ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Светскиот Македонски Конгрес (СМК) по повод трите илиндена – Херонеја (338 г.п.н.е.), Крушево (1903 година) и Свети Отец Прохор Пчињски (1944 година) – упатува ...
  сите 8 | | | веќе видена