Бизнис 24

Готовината со годишен раст од 4,8 проценти Готовината во прометот бележи просечен годишен пораст од 4,8 проценти. Издадените готови пари во промет, вклучително и готовината во благајна кај банките, заклучно со крајот на ланската година изнесуваат 20.173 милиони денари. И, во однос на крајот од 2004 година, бележат пораст од 33,8%, односно просечен годишен пораст од 4,8%. Во вкупните издадени готови пари во промет, кои се шест апоени на книжни и шест апоени на ковани пари, со состојба на 31.12.2010 година, книжните пари вредносно учествуваат со 98%, а кованите пари со 2%. Најголемо вредносно учество во вкупните издадени готови пари во промет, од книжните, има апоенот од 1.000 денари со 73,3%, потоа апоенот од 500 денари со 14,9%, апоенот од 100 денари со 5,4%, апоенот од 5.000 денари со 1,6%, апоенот од 50 денари со 1,4% и апоенот 10 денари со 1,3%. Од кованите пари, најголемо вредносно учество има апоенот од 5 денари со 0,7%, апоенот од 2 денари со 0,4%, апоенот од 1 денар со 0,3%, апоенот од 10 денари со ...
| | веќе видена

Здружението на банкарство – Придружна членка на Европската банкарска федерација Здружението на банкарство при Стопанска комора на Македонија станува придружна членка на Европската банкарска федерација, со што се отвора нова страница за македонското банкарство, во чекор со европските перспективи. Придружното членство започнува од јули годинава, а беше одобрено од Одборот на ЕБФ во Будимпешта, врз основа на апликацијата за членство поднесена во февруари годинава. Инаку, Европската бнкарска федерција претставува обединет глас на банките основани во Европа. Тоа е форум каде се разменуваат најдобрите практики, се дебатираат предлози и иницијативи поврзани со легислативата и се усвојуваат усогласени позиции. ЕБФ ги претставува, ги брани и ги промовира интересите на нејзините членки, го промовира развојот на банкарската индустрија, обезбедува информации со додадена вредност, нуди ефикасни и професионални услуги за нејзините членки и им помага на новите членки во процедурите за нивно пристапување кон Европската ...
сите 3 | | | веќе видена

По оставката на Доминик Строс-Кан Европјаните по ниту една цена не сакаат да го загубат местото шеф на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), кое традиционално го „држат“ од Втората светска војна, иако Американците посакуваат свој кандидат, советникот во Белата куќа Дејвид Липтон, а земјите на БРИКС и земјите во развој сметаат дека пред се треба да се води сметка за квалификациите на кандидатот, а не од која земја доаѓа тој. Па сепак, најголеми шанси на чело на ММФ да го замени Доминик Строс-Кан има француската министерка за финансии Кристин Лагард, која ако се случи тоа ќе стане прва жена на чело на ММФ или било која финансиска институција, пишува „Њујорк тајмс“. Поранешниот водечки економист на ММФ Кенет Рогоф, кој сега предава на Харвард, за Лагард (55) вели дека е импресивна, политички мудра и силна личност. На финансиските собири во светот ја третираат практично како рок ѕвезда, додаде тој. Таа до сега не ги коментираше шпекулациите за можната кандидатура, но во Франција никој не се сомнева во нејзините ...
сите 27 | | | веќе видена

Димитар Богов ја презема гувернерската палка Димитар Богов, новиот гувернер на Народна банка на Македонија, од почетокот на неделата официјално ја презема гувернерската фотелја, од која ќе раководи во наредните седум години. Монетарната политика изминатите седум години се креираше под надзор на Петар Гошев. Тој му остави аманет на својот наследник - да го продолжи досегашниот курс на водење на монетарната политика, зашто во изминатите години се покажал како добар. Економската и финансиската јавност ја дефинираат монетарната политика на Народната банка како конзервативна. Но, други признаваат дека токму цврстото држење на монетарните узди овозможи да се зачува стабилноста и да се избегнат големи последици по финансискиот систем во целина, во изминатиот период на кризата. Најсилното оружје на претходниот гувернер (и на другите пред него) беше одржувањето стабилен курс на денарот, и држење до неговиот фиксен режим. Со години Народната банка и државата инсистираат на фиксен курс на денарот, и покрај тоа што ...
сите 27 | | | веќе видена

Иницијатива на СИЗ Македонија сообраќај АМЕРИТ Транспортната асоцијација СИЗ Македонија сообраќај АМЕРИТ покрена иницијатива за воведување посебни ТИР сообраќајни ленти на граничните премини, со кои значително ќе се намали чекањето, односно ќе се забрза минувањето на товарните возила на границите со соседните земји. Притоа, веќе е во тек на реализација пилот-проект за воведување на оваа новина, и тоа на граничниот премин со Република Србија – Табановце, при што со него е опфатен и граничниот премин Прешево на српска страна. Целта е, како што посочува Златко Кочовски, управител на СИЗ Македонија сообраќај АМЕРИТ, одвојување на различните типови сообраќај на двете страни на границата, давајќи им предност на возилата што користат ТИР карнети како царинска декларација и гаранција за стоките, а која, како што е познато, не е мала. Напротив, таа изнесува 50.000 евра. И, која му овозможува на превозникот и на сопственикот на стоката да ја мине границата побрзо, без отворање на камионот и без задржување. Но, кога ...
сите 2 | | | веќе видена

Светската банка прогнозира Доминацијата на американскиот долар во меѓународниот валутен систем ќе заврши до 2025 година, прогнозира Светската банка. Еврото и кинескиот јуан ќе станат рамноправни во новиот „повеќевалутен“ монетарен систем, наведува банката во извештајот „Перспективи на светскиот развој 2011 година – Мултиполарност: нова глобална економија“. - Сегашната доминација на доларот ќе заврши и пред 2025 година и ќе биде заменета со монетарен систем, во кој доларот, еврото и јуанот ќе служат како рамноправни меѓународни валути, се тврди во текстот. Истакнато е дека еврото е „најкредибилен“ ривал на доларот, со една забелешка дека - „неговиот статус е на пат да зајакне ако успешно се преброди должничка криза со која сега се соочува и ако се избегнат моралните проблеми поврзани со спасот на земјите во евро зоната. Кога се работи за Кина, Светската банка потенцира дека владата на Кина веќе почна да го „интернационализира“ јуанот, развивајќи офшор трговија во таа валута и го поттикнува неговото користење ...
сите 3 | | | веќе видена

Традицијата не попушта Жените во Македонија повеќе се врткаат по дома, а нивните мажи и покрај тоа што работат, имаат повеќе слободно време. Според анализите, традиционалната поделба на работите меѓу половите кај нас сé уште е присутна, па мажите поголем дел од времето минуваат на платена работа, а за жените, се “резервирани домашните активности”. Анкетата за користењето на времето, спроведена од Заводот за статистика, покажа дека и кога би се анализирале само вработените лица, повторно жените се “главни во куќата”. Ова не е ласкава титула за македонските жени, кои “мора да се клонираат” за да одговорат на сите страни. Вработените жени, според истражувањето, во домашните активности учествуваат со 14 проценти, за разлика од вработените мажи кои учествуваат со само 5 проценти. И, додека мажите се фалат дека се подобри готвачи од жените, кај нас подготвувањето храна на жените им одзема една третина од времето посветено на домот, а мажите учествуваат со само 9 отсто во оваа активност. Мажите не го љубат ниту ...
| | веќе видена

Надворешно-трговска размена меѓу Република Македонија и Република Грција Во Грција, безмалку секој ден се случуваат разни демонстрации, штрајкови, блокади на патишта... Често се блокираат и граничните премини, не работат соодветни служби, вклучувајќи ги напати и царинските. Сето тоа предизвикува одредени последици и врз македонското стопанство. Според анализите на Стопанската комора на Македонија и спроведената анкета меѓу 100 компании, перманентните сообраќајни блокади предизвикани од континуираните штрајкови на јавната администрација на Република Грција, како и на одредени организирани штрајкови од незадоволни грчки стопанственици, генерално, негативно се одразуваат врз економско-финансиското работење на македонското стопанство, а интензитетот на штетите е различен по одделни дејности, иако дел од секторите, како металната индустрија, забележуваат позитивни тенденции и како резултат на грчката криза. Генерално, штети може да настанат по повеќе основи, и тоа: застој на стоките и камионите на граница или ...
| | веќе видена

Како да се спротивставиме на увезената инфлација Порастот на цените на нафтата и нафтените деривати и суровините предизвикаа глобален пораст на цените на храната и зголемување на стапката на инфлација. Тоа се случи и на домашниот пазар кој не остана имун на глобалниот тренд на пораст на цените на храната. Имено, домашниот пазар не можеше да го амортизирта ударот на увезената инфлација, која автоматски се вгради во домашните производи. Експертите велат дека, и покрај тоа што порастот на цените на храната е глобален тренд, државата мора да има инструменти со кои ќе го амортизира ударот на светските цени врз домашната економија. Македонија не може да влијае врз глобалниот тренд на поскапување, но може да воведе мерки со кои ќе го заштити стандардот на граѓаните. За разлика од цените на домашните производи врз кои може да се влијае, државата не може да влијае врз цената на увозните производи или на оној дел од храната што доаѓа однадвор. За да се намали инфлаторниот притисок потребна е државна интервенција со ...
| | веќе видена

Дали ќе се намали зависноста од Русија? Во Европа се наоѓаат големи ископини за гас, доволни да ја задоволат потрошувачката на континентот за 60 години. Со тоа би можела да се намали зависноста од Русија, објави лондонскиот економски весник „Фајненшел тајмс“. Весникот се повикува на студијата на агенцијата „Ју-ес енерџи информејшен администерјшен“, која работи во составот на администрацијата на Соединетите Американски Држави, потврдувајќи дека под земјата во Европа се наоѓаат дури 624 билиони кубни стапки гас (околу 17,67 билиони метра кубни). Современите технички средства овозможуваат да се експлоатира гас од шкрилците. Студиите предупредуваат дека пред нивното евентуално користење ќе бидат организирани расправи дали експлоатацијата во тие рамки има посакувано влијание на животната средина. За експлоатацијата на гас од шкрилците потребни се многу повеќе ископини отколку за ваѓање на класичниот земен гас. Во ископините под голем притисок се пумпа смеса на вода, хемикалии и песок за да се ослободи гасот кој ...
| | веќе видена

Граѓаните задолжени повеќе отколку што можат да враќаат Долговите на граѓаните растат со побрзо темпо од нивниот расположлив доход. Долгот на населението се зголеми за речиси трипати во периодот од 2005 до 2009 година, од 25.133 милиони денари на 31.12.2005 година на 71.555 милиони денари на 31.12.2009 година, што е далеку подинамичен раст во споредба со зголемувањето на финансиската актива и расположливиот доход. Според анализите на Народната банка, и покрај високиот раст на задолженоста на населението, споредбата со други земји и групи земји упатува на релативно ниско учество на долгот на населението во БДП. Сепак, нефункционалните кредити на населението, во анализираниот четиригодишен период, постојано бележат високи двоцифрени стапки на раст. Највисоката стапка на раст на нефункционалните кредити на населението, од 73,3% беше забележана во 2008 година, што упатува на намалена платежна способност на кредитокорисниците. Покрај тоа, растот на нефункционалните кредити при едновремен раст на финансиската ...
| | веќе видена

Поголем дел од зделките се чуваат во тајност Во првиот квартал на 2011 година, инвестициската компанија „Беркшир Хатавеј“ управувана од милијардерот Ворен Бафет, го зголеми уделот во операторот на кредитни картички „Мастер кард“. За останатите основни позиции речиси не е забележана промена во однос на 2010 година, покажаа податоците на регулаторните органи во САД. Во првиот квартал се додадени 216 илјади акции од капиталот на „Мастер кард“ и се продадени 8.000 акции од капиталот на „Коноко Филипс“. За останатите водечки позиции нема реални промени, а вкупното портфолио на „Беркшир Хатавеј“ вреди 53,6 милијарди долари. Поголемиот дел од инвестициската дејност се раководи лично од Бафет. Минатата година беше ангажиран фонд-менаџерот Том Комбс, на кого му беше доверено управувањето на активи вредни меѓу 1 и 3 милијарди долари. Сега инвеститорите се надеваат на повеќе информации за зделките направни од Комбс. Во извештајот не се направени разграничувања меѓу инвестициите на „Беркшир хатавеј“ и неговите приближно ...
| | веќе видена

Колку еврозоната е подготвена за преструктурирање? Општо е прифатено мислењето дека преструктурирањето на грчкиот долг ќе биде катастрофално за европските банки. Ова може да биде и точно, но не на начинот на кој многумина очекуваат, пишува „Вол стрит журнал“. Добрата вест е дека банките во еврозоната го искористија времето извојувано од применувањето на мерките за спас на земјите од периферијата на еврозоната, да ги зголемат своите капитални резерви со цели 220 милијарди евра, или со 12 проценти до март годинава. Податоците се на Европската централна банка. (ЕЦБ). Во исто време, тие до некаде и ја намалија изложеноста кон засегнатите земји. Во минатата година, вкупната трансгранична изложеност на банките од еврозоната кон економиите на Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија се намалила за околу 20 отсто, покажуваат податоците на Банката за меѓународни исплаќања (Bank for International Settlements, BIS). При пресметката на податоците е земен предвид фактот на менувањето на девизните курсови. Лошата ...
| | веќе видена

Досегашниот гувернер даде отчет за сработеното во мандатот Централната банка и во наредниот период треба да го задржи режимот на девизниот курс и да работи на одбрана на независноста како што е законски пропишано, порача досегашниот гувернер на Народната банка на Република Македонија Петар Гошев, кој изрази уверување дека новиот гувернер и НБРМ не само што ќе продолжат да работат, туку и уште повеќе ќе ја унапредат нејзината работа. - Нема причина за менување на режимот на девизниот курс. Тоа е моја и оцена на тимот со кој работев досега и не верувам дека брзо би се создале услови и причина за некоја промена на тој план. Ништо не е вечно. Тоа е јасно, меѓутоа во овој момент Народната банка не гледа причини дека треба да се менува нешто на тој план, истакна Гошев на вчерашната прес-конференција по повод завршувањето на неговиот седумгодишен мандат на чело на оваа институција. Според него, новиот гувернер, Димитар Богов, знае што треба да работи, зашто е добар економист, добар човек и има добар тим. - Воопшто ...
сите 17 | | | веќе видена

Светска банка и Евростат високо ја котираат Македонија Високите оцени од Евростат и од Светска банка дека Македонија е најевтината дестинација за инвестирање, односно за тоа колку е лесно да се води бизнис во земјава немаа големо влијание врз зголемувањето на бројот на странски вложувања. Ниту даночните поволности, ниту другите мерки за привлекување на инвестициите однадвор не ги дадоа очекуваните резултати. Експертите сметаат дека за да се зголемат вложувањата, неопходна е, меѓу другото, модернизација на патната и на железничката инфраструктура, бидејќи само на тој начин земјава ќе може да се доближи до светските пазари. “Поволните услови кои Македонија им ги нуди на странските инвеститори се со цел да биде поконкурентна од земјите-членки на ЕУ. Всушност, можноста да даваме вакви поволности на инвеститорите произлегува од фактот што се уште не сме членка на ЕУ, бидејќи државите кои се веќе членки не можат да ги користат овие мерки. Меѓутоа, сепак она што е важно за Македонија е подобрувањето на ...
сите 2 | | | веќе видена

Меѓународниот фонд се уште се созема од секс-скандалот Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) соопшти дека во отсуство на директорот Доминик Строс-Кан, челното место на организацијата ќе го преземе првиот заменик извршен директор, Џон Липски. Портпаролот на ММФ, Вилијам Муреј, рече дека Липски ќе се состане со членовите на управниот одбор на ММФ за да ги извести за развојот на случувањата откако Строс-Кан вчера беше приведен под обвинение за сексуален напад, обид за силување и незаконско држење на собарка во хотел во Њујорк. „Во согласност со процедурите на ММФ, Џон Липски, првиот заменик директор, ќе ја преземе должноста директор додека Строс-Кан не е во Вашингтон“, рече Муреј. Инаку, извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд Доминик Строс-Кан беше изведен од полициска станица во Њујорк, каде што беше држен од саботата. Со лисици на рацете, 62-годишниот Строс-Кан, кој е обвинет за сексуален напад врз собарка во хотел во саботата, беше одведен со автомобил во непознат правец. Тој не рече ништо пред ...
сите 78 | | | веќе видена

Трешти алармот за климатските промени Значително намалена снежна покривка, пократки зими и истопена тундра - ова се ефектите од климатските промени на Арктикот кои се очигледни. Инаку, промените се случуваат побрзо отколку што претходно се претпоставуваше. Ваквите констатации се содржани во последниот истражувачки извештај за Арктикот, што беше презентиран минатата недела во Копенхаген. Маргарета Јохансон од универзитетот Лунд беше една од истражувачите во тој проект, заедно со Тери Калаган од Шведската академија на науки. Тие двајца подготвија два дела од извештајот, конкретно за снегот и за пермафростот. „Промените кои се гледаат таму и со голо око се драматични. И не се случајни. Трендовите се без преседан и тие се застрашувачки погледнато во една подолгорочна перспектива“, вели експертот Јохансон. Арктикот е еден дел од планетата Земја што денес најбрзо се загрева. Мерењата на температурата на воздухот покажуваат дека таму изминатиов петгодишен период бил најтопол од 1880 година, од кога, всушност, се ...
| | веќе видена

Доларот не е сигурна актива Мексико од јануари до април купи 93,3 тони злато, што е големо зголемување во однос на порано. Централната банка државата подоцна соопшти дека последните месеци купила 100 тони злато. Централната банка на Мексико соопшти дека купувањето на 100 тони залто е дел од нејзините вообичаени инвестициони активности и дека златото сега учествува со четири проценти во девизните резерви на Мексико кои оваа година се зголемени за 11 проценти, на 125,8 милијарди долари. Русија во март ги зголеми резервите на злато за 18,8 тони на 811,1 тони, додека пак Тајланд истиот месец купи 9,3 тони и ги зголеми резервите на тој благороден метал на 108,9 тони. Пред овогодинешното купување, златото учествуваше со околу 0,2 проценти во вкупните девизни резерви на Мексико и со 2,6 проценти во резервите на Тајланд. Тој благороден метал има удел поголем од 70 проценти во девизните резерви на САД и Германија, најголемите сопственици на злато. И многу други држави, вклучувајќи ги Индија, Шри Ланка, Маурициус и ...
| | веќе видена

Колку заработуваме, а колку трошиме? „Ланската илјадарка сега вреди двојно помалку“, „Со еден литар бензин може да отидеш и да се вратиш до Центар“, „Поради повиските цени на струјата, водата или парното греење, плаќам повеќе и за ДДВ“. Ваквите муабети се секојдневние за граѓаните, а пресметката на личната инфлација, само го потврдува она што го чувствуваме, а тоа дека сите трошиме двојно повеќе отколку што ни се месечните примања. Имено, ако нечии примања во ланскиот јануари се движеле меѓу 19 и 21 илјада денари, на крајот од тој месец ние всушност сме потрошиле над 50 илјади денари. Или, нашата персонална инфлацијата изнесувала 0,57 отсто, во споредба со јануари 2009 година. Ваквата пресметка ја дава калкулаторот за персонална инфлација, кој го изработи Центарот за економска анализа. Со оваа алатка, граѓаните имаат можност прецизно и брзо да ја пресметаат личната инфлација и да видат како промените на цените влијаеле врз нивниот личен семеен буџет. Според експертите од ЦЕА, не постојат индивидуи со иста ...
| | веќе видена

Благопријатната деловна клима мамка за инвеститорите Западен Балкан е најевтина дестинација за инвеститорите, а од земјите во регионов најдобар индекс има токму Македонија, чиј што индекс е 54 проценти од просекот на ЕУ. Според анализата на Евростат, најскапи земји за инвестирање во Европа се Норвешка, Швајцарија и Данска со 33, 28 и 26 проценти повисоки просеци, а меѓу членките на ЕУ, најевтината земја е Романија, каде што нивото на цените изнесува 38 проценти под просекот на ЕУ. Трошоците за инвестирање ги опфаќаат машините и опремата, како и транспортните уреди. Со исклучок на транспортните уреди, при што Полска е малку поевтина, Велика Британија е најевтината земја-членка во сите категории. Во Малта се најскапи машините и опремата, а Грција следува по неа. За транспортната опрема и софтвер, најскапи се земјите-членки Португалија и Словенија. Што се однесува до трошоците за изградба, тие се движат од 35 проценти под европскиот просек за нашата земја, која и тука е најевтина, па се до 150 проценти за ...
| | веќе видена

next