Бизнис 24

2010 – Успешна година за Фершпед Шпедитерската компанија “Фершпед“ лани остварила позитивни финансиски резулатати со остварен приход од 4,214 милијарди денари и добивка по оданочување од 134,2 милиони денари, стои во ценовно чуствителната информација доставена од компанијата, а објавена на Македонската берза. Компанијата исплатила дивиденда во вкупен износ од 29.986.310 денари или 1.680 денари по една акција. Од “Фершпед“ напоменуваат дека ова е постигнато во година кога компанијата работела со намален број на дејности, без царинското посредување и складирање. Од компанијата информираат дека се прифатил предизвикот за разработување на барското пристаниште, следејќи ја стратегијата на коминтентите во Србија, Косово и Црна Гора за барање на алтернативни решенија на солунското пристаниште. “Во Албанија се отпочна со развој на овој пазар, што претставува само почеток, но цел е понатамошно развивање на транспортот кон пристаништето Драч. Во Грција иако имаме добра позиција, би требало да се насочиме кон ...
| | веќе видена

Како до економска преродба Граѓаните имаат неповолни очекувања за општата економска состојба во наредниот период. Домаќинствата стравуваат дека ќе можат помалку да штедат, а и невработеноста, односно ризикот од губењето на работното место, ќе биде фактор кој ќе го загрозува семејниот буџет. Зголемените цени на храната, кои притискаат врз инфлацијата, во комбинација со големите месечни давачки за тековните сметки и долговите кои ги имаат граѓаните, даваат простор за песимизмот. Од почетокот на годината, кредитите растат со споро темпо, кое иако варира од пораст до стагнација, сепак, не е доволно да се очекува поголемо финансиско раздвижување, кое е предуслов и за поголема лична потрошувачка на домаќинствата. И заштедите не се движат со посакуваниот интензитет во нагорна линија, а на почетокот од годината тие беа и намалени. Народната банка во најновата анализа на банкарскиот пазар оценува дека движењата во банкарскиот сектор упатуваат на одржување на стапките на раст на вкупните депозити и вкупните кредити ...
| | веќе видена

Власта тврди - Македонија е интересна инвестициска дестинација Турската компанија „Шише џам“ ја разгледува можноста да ја прошири првобитната намера за инвестиција во Македонија од 50 милиони евра на 150 милиони, со изградба на дополнителни две фабрики за производство на рамно и на автомобилско стакло. Одлуката, според нивните најави, треба да ја донесат во наредните два месеци, информира македонскиот вицепремиер за економски прашања, Владимир Пешевски, по средбата со раководството на компанијата во Истанбул, каде што се одржува Евроазискиот економски форум. „Имавме средба со Шише џам. Процесот на анализи од нивна страна продолжува. Но, она што е важно, размислуваат покрај првобитниот план за изградба на погон за производство на амбалажа, и евентуално да се прошири производството на рамно стакло, инвестиција од дополнителни 50 милиони евра, како и погон за производство на автомобилско стакло. Во игра се инвестиции од 160 милиони евра од Шише џам, но одлуката од нивна страна не е донесена за ниту еден од ...
сите 2 | | | веќе видена

Според истражување во В.Британија Пристојните и повлечените луѓе во Велика Британија годишно заработуваат 1.500 фунти (1.700 евра), помалку од оние кои се агресивни и екстровертни, покажа студијата спроведена на универзитетот во Есекс. Истражувањето кое се занимва со споредба на карактерот на личноста со висината на платата ,покажа дека воопшто не е исплатливо да се биде пријателски настроен и фин, пренесе на својата веб страна „Дејли мејл“. Во студијата беа вклучени 3.000 мажи на возраст од 24 до 64 години кои живеат и работат во Велика Британија. Тие беа поделени во пет групи според нивните карактери, работно искуство, совесност, нивото на екстровертност и невротичноста. Резултатите покажаа дека мажите кои се фини заработуваат во просек шест пени помалку на час. Пониски примања се забележани и кај луѓето кои се склони на невротичност, односно оние кои се срамежливи и не се елоквентни. Од друга страна, најдобро платени се елоквентните луѓе и оние кои се отворени за новите услови и искуства. Тие во ...
| | веќе видена

Власите - Историја, живот, занимања, трговија (3) Под името Власи се набројуваат различни племенски заедници, кои меѓусебно се разликуваат не само по карактерот туку и по менталитетот. Токму заради тоа не треба да нè изненадува и големиот број имиња поврзани со оваа етничка заедница. - Каде се, колку се на Балканскиот Полуостров?- Во кој период биле под хиерархија на Охридката Архиепископија.- Власите имале привилегиран статус и во Византиското царство и во отоманската империја. Постојат и други теории за етничкото потекло на Власите на Балканот. Една од нив вели дека произлегуваат од староседелци Грци кои ги населувале премините и клисурите по планинските масиви во југозападниот дел на Балканскиот Полуостров. По окупацијата од страна на Рим ова население било ангажирано како чувари на римските граници по високите планински подрачја. Тие, со текот на времето, го научиле народниот говорен латински јазик, па така се формирал еден латинско-влашки говорен идиом (влашкиот јазик). Оваа теорија ја поддржуваат ...
| | веќе видена

Се зголемува ефикасноста на државните органи Државните органи стануваат поефикасни при одлучувањето на спорните постапки за даночните обврзници. Со усвојувањето на двата дополнителни амандмани, зелено светло на последната седница на Комисијата за финансирање и буџет во Собранието доби дополнетиот Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за даночна постапка. Со Законот за даночна постапка се уредува општото даночно право, постапката на утврдување на данок, постапката на контрола на данок, постапката на наплата на данок, правата и обврските на даночниот обврзник и други прашања од даночната постапка, кои се од огромна важност за функционирањето на државата. Поефикасна наплата на даноците Даноците секогаш се во фокусот на даночните обврзници, поради сериозноста како задолжителна обврска за која следат санкции, доколку не се исполни. Според економската теорија,даноците се јавен приход кој кој произлегува од обврската што ја наложува државата на граѓаните и на претпријатијата задолжително ...
| | веќе видена

Летната сезона нуди можности Неодамна спроведената анкета со која беа опфатени работодавци во регионот на Бока Которска е седмо по ред годишно истражување со кое Заводот за вработување на Црна Гора ги консултира работодавците за различни аспекти на работната сила, посебно за состојбата со вработеноста, можностите за отворање работни места, вишокот на работна сила, дефицитарните кадри, образованието и обуката. Тој завод, како институција, е задолжен да обезбедува релевантни информации од работодавците за нивните проблеми, планови и потреби. Тие се повеќе од дргоцени за да може потоа со соодветни програми и мерки навремено да се дејствува на пазарот на работна сила. Собраните податоци и нивната анализа, всушност, претставува платформа за утврдување на активната политика за вработување во Црна Гора. Инаку, последното истражување беше спроведено во Бока Которска, Херцег Нови, Котор и во Тиват. Притоа беа анкетирани сопственици на 292 фирми, а тие претставуваат 5,9 отсто од работодавците евидентирани во ...
| | веќе видена

Додека цути електронската трговија во светот Потрошувачите во земјите-членки на ЕУ добија право да го раскинат купопродажниот договор кога купуваат производи од странство, при што стоката ќе мора да им се достави во рок од 30 дена. Коментирајќи ја одлуката на Европскиот парламент, од Еурочамберс истакнаа дека со нејзиното изгласување се изгубила основната цел на потрошувачката директива, која требаше да ги намали правните трошоци за бизнисите. Според пресметките, една компанија ќе треба да потроши над 70.000 евра за да се прилагоди кон 27 поединечни законски рамки, односно во секоја од земјите-членки на ЕУ. Предлогот за нова директива за правата на потрошувачите, првично пласиран во 2008 година, требаше да ги спои постојните четири ЕУ-директиви во еден сет на целосно усогласени правила. Директивата ги опфаќа бизнис-потрошувачките договори за продажба на стоки и услуги, како преддоговорните информации, правилата за испорака, продажбата на далечина, поправките, замените и гаранциите. Купувачите, сепак, ...
| | веќе видена

Градовите се препознаваат по фасадите По нив се препознава еден град. Дури и држава, континент. Куќите во Латинска Америка не се ни налик на оние во Токио, не се ни чекор до сериозноста на оние во Прага или Москва. Фасадата е највпечатливот дел на секоја градба. На посетителот или минувачот во некој град, улица, кварт, прво таа му „паѓа“ в очи. И како секое лице, може, но не мора да биде привлечно. За помалку упатените во неимарските тајни, зборот фасада потекнува од латинскиот facies, што во превод значи лице. Вашата куќа е буквално она што сте самите вие. Од антиката, низ средниот век, па до денешно времиња, се бара изгледот на куќата да одговара на социјалниот статус на оној чија е. На обичниот човек не му прилегало да прави фасада со кралски изглед. Денес, во овој свет на изместени и вештачки вредности, поединецот му се прикажува на светот преку својата фасада, но го прикажува она што би сакал да биде, а не она што навистина е. Се поретки се оние луѓе од вкус, чии куќи одговараат на нивното размислување, ...
| | веќе видена

ОЕЦД: Економскиот раст на земјите членки на Групата седум индустриски најразвиени земји (Г7), без погодената од земјотресот Јапонија, во првите месеци на 2011 година е поголем од очекуваното, соопшти Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД). Како резултат на тоа, ОЕЦД предвидува дека растот во Г7, без Јапонија, би можел да изнесува околу три проценти на годишно ниво во првата половина од годината. Организацијата, со седиште во Париз која ги опфаќа најразвиените светски економии, укажува дека невработеноста во ОЕЦД и натаму е повисока за два процентни поени од предкризното ниво и покрај подобрената состојба на пазарот на труд. Зголемување бележи и инфлацијата поради растот на цените на суровините, се наведува во извештајот и се истакнува дека нестабилноста во Севенра Африка и на Блискиот Исток која ги зголемува цените на нафтата, би можела да делува како пречка на економските активности на краток рок. Според ОЕЦД, актуелната должничка криза во еврозоната, особено во нејзините економски послаби ...
| | веќе видена

Се поизразени последиците од климатските промени Климатските промени се сериозна закана за земјоделското производство, водните ресурси, прехранбената сигурност и руралното живеење во Македонија. Иако се уште се прават проценки кои култури ќе бидат најпогодени, се смета дека ризикот е најголем за доматите во струмичко и за грозјето во Повардарието. Како што порачаа експертите од Светска банка на вчерашната Конференција за национална дисеминација и градење консензус во рамките на Регионалната програма за намалување на последиците од климатските промени во земјоделскиот сектор, спроведувањето на мерките за заштита од климатските промени треба да почне веднаш. Особено мора да се посвети внимание на рационалното искористување на водата за наводнување, како и на модернизацијата на иригациските системи. - Климатските промени се комплексно, глобално прашање чие влијание се очекува да предизвика хронични проблеми во земјоделскиот сектор кој се издвојува како еден од најважните во стопанството особено поради неговото ...
сите 2 | | | веќе видена

Златко Калеников реизбран за претседател на Сојузот на стопански комори Сојузот на стопански комори на Македонија во наредните две години ќе се залага за изработка на стратегија за развој на економијата преку развој на малите и средни претпријатија кои учествуваат со 99 отсто во вкупниот број на претпријатија и со 78 отсто во вработеноста, изјави реизбраниот претседател на ССК, Златко Калеников, по денешната годишна конференција на Сојузот. Во текот на овие две години ССК прерасна во значајна институција која ги пренесува мислењата, искуствата и потребите на стопанството. Во наредниот мандат претседателот на ССК ќе се залага за промени во сите закони кои го кочат развојот на стопанството. “Владата треба да сфати дека бизнис-заедницата е таа што ја влече економијата напред“, рече Калеников. Според него, минатата година соработката меѓу стопанството и Владата била многу добра, но не одлична поради фактот што 30 отсто од предлозите на стопанството не биле прифатени од страна на Владата. “Над 70 отсто од ...
сите 3 | | | веќе видена

Доминик Штрос Кан Шефот на ММФ Доминик Штрос Кан изјави синоќа во Вашингтон дека светската економска криза покажала оти е неопходна поголема државна интервенција и помалку либерализам. Тој потврди дека светската економија ќе порасне со околу 4,5 отсто во оваа година. Доминик Штрос Кан негира дека ММФ е за престтруктуирање на долгот на Грција. „Шпигел“ минатата недела објави дека претставници на ММФ изгубиле доверба во реформите во Грција и бараат преструктуирање на долгот на државата. - Ја поддржавме грчката Влада во ставот дека не е неопходно претструктуирање на долгот, изјави тој. Грција и Ирска добијаминатата година финансиска помош, а Португалија е под постојан притисок да побара помош. - Во Европа некои држави се на крстопат - презедоа тешки чекори, но треба да направат повеќе, изјави тој.
| | веќе видена

Акција на работни места Шефови на Мекдоналдс објавија дека само во еден ден - 19 април, ќе вработат 50 илјади нови луѓе. Сите нови работни места ќе бидат отворени во САД, каде веќе имаат 14 илјади ресторани за брза храна. Ќе бидат вработени менаџери и персонал за послужување. Просечната плата ќе биде 8,3 долари за час што е близу законскиот минимум во голем број сојузни држави во САД. Долгогодишниот шеф за САД Јан Фиелдс, вели дека нивните менаџери може да заработат и по 50 илјади долари годишно.
| | веќе видена

Вредно за размислување кога се има вишок пари Златото е близу до постигнување нова рекордна вредност во цената. На светските берзи, овој благороден метал постојано е во фокусот на инвеститорите, поради високата цена и постојаниот нагорен тренд, што го прави атрактивно за инвестирање. Ова е нова можност и за македонските граѓани и фирмите, на кои од почетокот на годината им е овозможено да купуваат злато преку фирмата КБ „Капитал&Бизнис“. А, со присуство на светската берза на инвестициско злато, ќе можат својот капитал да го држат стабилен и да го оплодуваат. Купопродажбата на инвестициско злато и на други благородни метали по берзанска цена одамна е присутна во Европската унија и во поголем дел од светот, но кај нас, поради законските бариери, граѓаните и фирмите ја немаа таа можност. Инвестициското злато има сертификат за чистота од четири деветки и 24 карати, кои се пропишани со регулативите на ЕУ. Потеклото му е детерминирано со изгравиран број на самата плочка, на која е отпечатен и жиг од фирмата што ...
| | веќе видена

Трендот глобален, проблемот локален Во почетокот на годината, македонската економија се соочи со значителен пораст на цените на сите видови енергенси, особено на оние од кои е целосно узвозно зависна – природниот гас и нафтата. Порастот на цените на енергенсите кои ги користи индустријата, а воедно и растот на цените на суровините, значителни го зголемија инпутот на компаниите. За да ги амортизираат зголемените трошоци, тие беа доведени во ситуација да ја намалат профитабилноста или да ги зголемат цените на производите. Експертите сметаат, доколку продолжи растот на цените на енергенсите потребно е државата да преземе интервентни мерки со кои на краток рок ќе го амортизира овој силен трошковен удар за компаниите. Порастот на цените на нафтата и нафтените деривати и суровините предизвикаа глобален пораст на цените на храната и зголемување на стапката на инфлацијата. Домашниот пазар не остана имун на порастот на цените на храната. Така, не можеше да го амортизира ударот на увезената инфлација, која автоматски ...
сите 7 | | | веќе видена

„ЕУ фондови - комуникациска стратегија и инструменти“ Конференцијата „ЕУ фондови – комуникациска стратегија и инструменти“, во организација на Секретаријатот за европски прашања и Француската амбасада во Македонија, а во рамки на Програмата за висока административна школа, ја отворија вицепремиерот Васко Наумовски и амбасадорот на Република Франција, Жан Клод Шлумберже, во присуство на шефот на Делегацијата на Европската унија, амбасадорот Петер Соренсен. Заедничка цел на владите на Македонија и на Франција е зајакнување на капацитетите на македонската администрација, во насока нашата држава, во моментот кога ќе стане членка на ЕУ, да има модерна, ефикасна и професионална администрација. Соработката со Франција во изминатите години, нагласи во обраќањето вицепремеирот Наумовски, во најголем дел е насочена кон јакнењето на капацитетите на македонската администрација и инвестиција во човечкиот капитал, преку пренесување на француските искуства и моделот на функционирање на француската администрација, секако ...
| | веќе видена

Разоткриена американската индустрија за лекови Фармацијата е индустрија вредна над 650 милијарди долари годишно. Со години, најпрофитабилен бизнис во САД се фармацевтските корпорации, кои константно се наоѓаат на годишната листа на 500-те најголеми заработувачи. Лекарите, препишуваат лекови, ја поддржуваат индустријата, која вреди повеќе отколку БНП на многу држави. Срцевината на огромниот благодарен успех на фармацијата лежи во врската помеѓу корпорациите и „менаџментот за симптоми“ во индустријата за здравје, односно претставниците на фармацевтските куќи. Тоа се оние мажи и жени кои ги гледаме како се среќаваат со лекарите, како влегуваат во нивните ординации со подароци, организираат ручеци за медицинските тимови, како и состаноци со докторите, додека вие чекате на вашиот закажан термин. Гвен Олсен беше врвен претставник за лекови за некои од најголемите компании како ″Џонсон енд Џонсон″,″Синтекс лабс″, ″Бристол-Маерс Скуиб″, но и во лабораториите ″Абот″ и ″Форест лабораторис″. По неколкуте морничави ...
| | веќе видена

Знаци за заживување на економијата или привид На сметките во деловните банки во државата се „свртеле“ повеќе пари, но тоа ни одблизу не е показател за некакво поголемо заздравување на економската моќ на субјектите. Вредноста на платниот промет во првите два месеци од годинава се вклопува во севкупниот економски амбиент на државата. Иако во февруари вредноста на платниот промет пораснала, тоа не е одраз на некакво подобрување на состојбите, туку поради фактот што во првиот месец од годината имаше помалку работни денови, поради празниците. Под платен промет во земјата се подразбираат плаќањата во денари што го вршат учесниците во платниот промет, преку своите сметки отворени кај носителите на платниот промет, како Народната банка на Република Македонија, банките, Трезорот при Министерството за финансии како посебен носител на платен промет за буџетските корисници и Трезорот на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, како посебен носител на платниот промет на здравствените установи. Се чека ...
| | веќе видена

Со проектот за конкурентност Бизнисите во Македонија тежнеат кон поголем развој преку диверзификација и експанзија на извозот и имаат потреба од стратегии кои ќе ја позиционираат земјата и компаниите во насока на подобра конкурентност на глобален план. Проектот за конкурентност на американската Агенција за меѓународен развој – УСАИД, им помага на фирмите да инвестираат во стратегии кои ќе ги поддржат од сегашната до позицијата каде што сакаат да бидат. Преку овој Проект, македонските компании добија можност да спроведат бизнис стратегии и да ги зголемат инвестициите, со цел подобро да се позиционираат на пазарите каде што моментално работат или на новите пазари каде што можат да се истакнат, да додадат вредност, да ја зголемат профитабилноста или да го намалат ризикот преку диверзификација. Глобалните пазари посотојано се менуваат следејќи ги трендовите и барањата на потрошувачите, владините регулативи и различните економски услови. Структурата на денешните глобални синџири за набавка значително се промени ...
| | веќе видена

next