Бизнис 24

Пратеникот Илија Димовски на Парламентарен семинар во Брисел Делегација на Собранието на Република Македонија присуствуваше на парламентарниот семинар одржан во Брисел, на тема „Транспортот и инфраструктурата во регионален контекст“. Делегацијата ја предводеше пратеникот Илија Димовски, кој имаше и свое обраќање. Во него тој се осврна на Оперативната програма за регионален развој на Република Македонија, во која најсоодветно се пресликани сите реформи и тековни проекти во делот на транспортната инфраструктура. Изготвена за периодот 2007-2013 година како главен стратешки документ, Програмата ги вклучува приоритетите на Република Македонија и на Европската унија и се реализира во неколку делови. Како приоритетна оска, односно задача број еден, Димовски го истакна завршувањето на Коридорот 10. Освен тоа, како приоритети тој ги наведе осовременувањето и модернизација на транспортната инфраструктура, подобрување на еколошката инфраструктура и техничката помош. Во однос на автопатот на Коридорот 10, Димовски ...
| | веќе видена

Поглед кон иднината - 2020 година Од слаба и нискоконкурентна, македонската индустрија до 2020 година ќе прерасне во развиена и пазарно ориентирана, која ќе се базира на создавање производи и услуги со повисока додадена вредност. Иднината на македонската индустрија е во развојот на способностите за применети истражувања и производство на одржливи, органски и специјализирани високо технолошки производи и услуги кои ги задоволуваат потребите на меѓународните сегментирани пазари. Ова се приоритетите на стратешкиот документ на Владата - “Индустриска политика на Република Македонија 2009-2020 година“. Во индустриската политика се препорачува до 2020 година Македонија да развие динамичен спој на одржливи и автентични индустрии, како органско вино и храна, еко-челик, еколошко градежништво, креативни индустрии, информатички и комуникациски технологии, медицинска опрема и услуги, автентичен туризам. Оваа политика, како што се вели во документот, ќе биде поддржана со соодветни мерки и активности за забрзување на ...
| | веќе видена

Трошоците еднакви и за малите и за големите Скапите кредити и хипотеката за нив, а не неиздржаните проекти, се главните причини што многу мали и средни претпријатија, недоволно ги користат понудените финансиски линии. Претприемачите велат дека е ризично да се проширува бизнисот, кога пазарот не е во состојба да го апсорбира тоа што се нуди како ординарен македонски производ. Па, оттука, со евентуалното заглавување со нов кредит, се коцкаат со судбината на претпријатието. Анализите покажуваат дека е голем бројот на малите бизниси, кои имаат потреба и интерес за мали кредити за почеток на нивното стопанисување како самостојни претприемачи. Остатокот пројавува интерес за проширување на нивната дејност преку модернизација и нови инвестирања. Но, и тука се влегува со скепса, зашто приходите не се доволни за отплата на ануитетите, па весниците се полни со огласи за продажба на станбени или деловни објекти ставени под хипотека во некоја банка. Изминативе години, експертите „го одраа“ грлото повторувајќи дека ...
| | веќе видена

Кина не треба да е загрижена од постеочките американски преговори во врска со зголемувањето на лимитот на задолжување, потенцираше во својата изјава советникот на Народната банка на Кина, Сја Бин. Тој очекува дека американските политичари во последен момент ќе постигнат компромис и на тој начин ќе ја спречат кризата. Сја Бин, воедно член на комитетот за монетарна политика во кинеската централна банка, смета дека нема краткорочни ризици во однос на кинеската економија, со оглед на тоа што Вашингтон нема друг избор туку да продолжи со лабавата монетарна политика во настојувањето да пружи поттик на најголемата светска економија. "Немојте премногу да се грижите за тоа, САД ќе мораат да емитуваат нов долг и додатна валута" изјави Бин. Кинеските девизни резерви поттикнати од стабилниот прилив на капитал и големиот кинески трговски суфицит, бележат пораст во вториот квартал од годината од 152,8 милијарди долари на 3,2 билиони долари. Официјалните кинески власти ветија дека ќе ги диверзифицираат своите огромни ...
| | веќе видена

Ширум Европа две третини од анкетираните граѓани велат дека корупцијата во нивните држави и понатаму е вообичаена практика. Во Германија дури 45 насто од испитаниците сметаат дека во светот на работењето често доаѓа до корупција. Тоа мислење го делат дури 78 насто од анкетираните членови на управите и менаџерите. Тоа се резултатите од анкетата што ја спроведе претпријатието „Ернст и Јунг“ меѓу 2300 вработении во 25 европски земји. Се` уште постои голема разлика помеѓу настојувањата во борбата против корупцијата, со кои се фалат многу претпријатија и служби во секојдневието на компаниите. Поради постоечките закони во земјите во кои делуваат одделни претпријатија, ваквиот настап не е безопасен, на пример во Велика Британија и Шпанија. Корупцијата во Германија е помалку проширена, бидејќи очигледно постои поврзаност помеѓу ниската толеранција кон корупцијата и интензитетот на кризата од која биле погодени претпријатијата во странство. Тоа го покажуваат резултатите од Германија, која очигледно подобро ја ...
| | веќе видена

Во македонската економија За зголемување на производството и извозот, македонските компании треба повеќе да ги користат европските и парите од домашните банки, но компаниите немаат добри проекти за да ги повлечат тие пари. Бизнисмените сметаат дека има можност за поголемо кредитирање и пониски камати за стопанството, бидејќи депозитите на банките растат со многу поголема динамика отколку порастот на кредитите. Според експертите, за поголема кредитна активност потребно е задржување на макроекономската стабилност, пораст на економските активности, интензивирање на јавното приватно партнерство, целосна реализација на капиталните инвестиции, надминување на проблемот со неликвидноста кај компаниите и пребивање на долговите кон фирмите од страна на државата. Тие укажуваат на фактот дека во македонската економија има доволно ликвидни средства, но нема доволно квалитетни проекти за кои можат да се искористат. Така, покрај парите од европските фондови, имаме и недоволно користење на парите од домашните банки. ...
| | веќе видена

Европа и САД ќе учат претприемништво од Македонија Македонската компанија за визуелни ефекти и анимација „Фх3х“ е избрана како пример за успешно претприемништо за 2011 година во конкуренција од преку 100 компании. Компанијата се наоѓа меѓу 20-те компании кои се избрани како примери за успешно претприемништо, а наградите за „Нов европски шампион” беа доделени на свеченост во Варшава, информира директорот и основач на компанијата „Фх3х“, Кристијан Даниловски. -Наградата е одличен стимул да ја продолжиме борбата за нови проекти на меѓународниот пазар и да продолжиме да го остваруваме холивудскиот сон. Тоа што токму мојата компанија, „Фх3х“ е меѓу 25 избрани компаниии во конкуренција на стотина од ЦИЕ и Русија, кои преку иновативни бизнис модели се прошириле на меѓународните пазари е стимул повеќе да ги поделиме предизвиците и надминатите препораки со помладите генерации и на тој начин да влијаеме на развојот на претприемачката култура и економија во Македонија, а истовремено и на зголемување на видливоста на ...
сите 3 | | | веќе видена

Кредитокорисниците во нерамноправна положба Кредитокорисниците се во нерамноправна положба во односите со банките кога станува збор за начинот на пресметување на каматните стапки. Особено, нетранспарентноста доаѓа до израз кога се работи за прилагодливите каматни стапки. Од Народна банка се согласни дека тие претставуваат недоволно регулирана материја, при што нивната промена е нетранспарентна и ги доведува потрошувачите, т.е кредитокорисниците во нерамноправна положба во односите со банките. Според Димитар Јовановски, помлад аналитичар во Дирекцијата за финансиска стабилност, банкарска регулатива и методологии на Народна банка, прилагодливите каматни стапки не се доволно регулирани и кај нас и во регионот, со што нивното креирање е препуштено на волјата на банките. „Не мора да се оди со пренатрупана законска регулатива за да се регулира работењето со променливите камати. Подобро е пазарот да го диктира тоа, а банките се тие кои треба да ја зголемат транспарентноста“, потенцираше Јовановски во рамките на ...
| | веќе видена

До 2013 година за претпристапна помош за рурален развој На земјоделците им се ставени на располагање 18.565.000 евра, или 1.143.720.959 денари во денарска противвредност. Средствата ќе се пласираат преку ИПАРД-Инструмент за претпристапна помош за рурален развој на Европската унија, во согласност со програмата за периодот од 2007 до 2013 година. Во оваа финансиска конструкција, 75 отсто се средства обезбедени од ЕУ, додека 25 отсто се од државниот буџет. За тоа веќе е објавен јавен повик за доставување барања за користење на парите од ИПАРД. Според намените и критериумите, овие средства се за финансирање на проектите од три претходно утврдени мерки, за кои право на користење имаат сите заинтересирани физички и правни лица. Поточно, за инвестиции на земјоделските стопанства, со цел нивно преструктуирање и изградба за достигнување на стандардите на ЕУ, за инвестиции за преработка и маркетинг на земјоделските и производи од риба со нивно преструктуирање и надградба за достигнување европските стандарди, како за ...
сите 20 | | | веќе видена

Германската осигурителна куќа Алијанс предложи приватните инвеститори да отпишат 25 до 30 проценти од грчкиот долг, изјави раководителот на оваа компанија. Финансискиот директор на Алијанс, Пол Алајтнер, вели дека разговорот мора да биде на доброволна база. како решени да се избегне банкрот. „Да речеме, Грција би можела да понуди стари обврзници со ниминална вредност од 100 евра во замена за нови, вредни 70“, изјави Алајтнер. Тој додаде дека „на тој начин Грција ќе постигне доброволно намалување на долгот де факто за 30 проценти, а истовремено ќе го продолжи и рокот на доспевање“. Алајтнер вели дека намалувањето од 25 проценти ќе го намали долгот на Грција за 50 милијарди евра. Осигурителните друштва до денес ретко даваа официјални соопштенија за напорите на приватниот сектор да се вклучи во решавањетп на грчкиот должнички проблем, но тие се меѓу најголемите сопственици на тој долг. Сопственикот на Алијанс Пимка, најголемеата фирма за трговија со државни обврзници во светот, на крајот од 2010 година ...
| | веќе видена

Поволни цени на пазарот за недвижности во Србија. Целосно домаќинство со куќа, помошни објекти и пет хектари земја чини од 5.000 до 8.000 евра. На пазарот за недвожностите во српските села моментално можат да се најдат многу ниски цени, па дури и имот за само 3.000 евра. За напуштените домови речиси и нема заинтересирани. Цените, главно се одредуваат според локацијата, староста и опременоста, како и површина на плацот.Поодалечените места имаат едиинстаен проблем со сообраќајот. ВРШАЦ: Во 22 населени места во општина Вршац има неколку стотини куќи , чии сопственици го напуштиле домот и ретко или никогаш повеќе не се враќаат назад. Поголем дел од тие куќи се на продажба , а цените се претерано ниски - од 5.000 до 15.000 евра, додека за новите градби во оваа област потребно е да се издвојат од 20.000 до 35.000 евра. Сепак цените се драстично помали отколку во градот. На пример стара куќа во Вршац чини исто како потполно нова во село. Според неофицијални податоци, секоја трета куќа во селата на север е на ...
| | веќе видена

Банките обврзани да даваат посебен формулар со информации Банките треба да им даваат посебни формулари на клиентите кои бараат потрошувачки кредит. Пред да се аплицира за потрошувачки кредит, граѓаните треба да бараат формулар со информации поврзани со кредитниот производ, во случај банката да не го стори тоа. Новините произлегуваат од Законот за заштита на потрошувачите при договори за потрошувачки кредит. Од Организацијата за потрошувачи велат дека пред потрошувачот да се обврзе со понуда или со договор за потрошувачки кредит, кредиторот или кредитниот посредник се должни во писмена форма или преку друг траен медиум, врз основа на понудените кредитни услови, на потрошувачот да му дадат информации на посебен формулар, потребни за споредба на различните понуди, со цел донесување одлука за склучување на договорот за кредит. Пред договорните информации не беа предвидени во старото законско решение. Сега, со посебниот формулар, потенцијалниот кредитокорисник добива информации кои се однесуваат на видот на ...
сите 2 | | | веќе видена

Експертите задоволни од растот на извозот и инвестициите Анализите за движењето на бруто домашниот производ во земјата покажуваат дека неговиот раст ќе продолжи и во вториот квартал од годинава, а главни носители на растот и понатаму ќе бидат извозот и инвестициите. И експертите сметаат дека доколку продолжи ваквото темпо на раст на извозот и инвестициите, економијата во Македонија во наредната година ќе оди по нагорна линија, односно може да се очекува поголем економски раст. Во владата , пак, се со премногу оптимистички очекувања за зголемување на растот од најмалку 3,5 проценти во 2011 и 4,5 насто во 2012 година. Според министерот за финансии, Зоран Ставрески, веќе има знаци на заздравување кај економијата, бидејќи извозот во првите четири месеци од годинава се зголемил за 44 насто. Тој смета дека порастот на извозот на годишно ниво ќе изнесува од 20 до 30 проценти, а причина за тоа се високите цени во металската индустрија, која е една од најважните сектори за извоз во Македонија, но и пласманот на ...
сите 2 | | | веќе видена

Нова глобална криза на повидок? Кинезите стравуваат за парите кои им ги позајмија на Американците. САД е најголемиот кинески должник, а двете држави се поврзани со тесни економски врски. Но, Вашингтон има и големи проблеми со рејтинг агенциите. Тешко може да се замисли колку пари се тоа всушност: Кинезите на Американците им „позајмиле“ 1.152 билиони долари. Толку пари вложи Пекинг за купување на американските државни обврзници и на тој начин Кина практично го финансира американскиот (преголем) државен долг. Претседателот Барак Обама во Конгресот се бори за зголемување на максималната граница на националните задолжувања, додека пак веста од Пекинг го шокираше најголемиот дел од светската економија. Кина повеќе не ги сокрива своите грижи за состојбата во САД, за нив говори отворено. Кинезите се плашат дека Американците нема да може да им ги вратат вложените пари. Доколку Вашингтон го зголеми својот веќе голем долг, тоа автоматски би го „притиснало“ протокот на доларите, а со тоа цените на најзначајните ...
| | веќе видена

Дури и најголемите оптимисти последните денови стануваат реалисти, прогнозирајќи дека е можно да се случи и она што донедамна се сметаше за невозможно. Соединетите Американски Држави за прв пат во историјата, може да дојдт во ситуација да не можт да ги сервисираат своите долгови и практично, да прогласат банкрот. Тоа е сценарио од кое се подигнува косата на глава не само на надлежните за фискална политика на владата на Барак Обама, туку и на остатокот од светот. Ако двете партии во Конгресот, републиканците и демократите, до 2 август не постигнат договор, економистите предупредуваат дека тоа ќе предизвика шок на светските берзи и дека ќе има деструктивно дејство на американската и светската економија. Некои најавуваат и нов круг на глобална економска криза. Предизборните игри ќе ги платат обичните Американци Се се случува во околности кога се загрева теренот за претседателските избори во 2012 година на кои Обама настојува да го добие својот втор мандат. Во кампањата веќе доминираат економски теми, кои ...
| | веќе видена

Стапката на сиромаштија Во Македонија минатата година биле евидентирани 30,9 отсто сиромашни лица, или 0,2 проценти помалку од 2009 година, кога стапката на сиромаштија изнесувала 31,1 отсто. Меѓутоа, малиот пад на стапката на сиромаштија не значи дека граѓаните живеат подобро отколку во годината претходно. Фактот што сиромаштијата, во последните десет години, постојано се движи околу 30 проценти, покажува дека во државата досега не биле донесени соодветни мерки за позначително намалување на нејзината стапка. Така, од 1997 година, кога за прв пат е измерена стапката на сиромаштија, досега таа е зголемена за десет насто. Во 1997 година стапката на сиромаштија била само 19,1 отсто, а во 2010 година дури 30,9 отсто. За време на економската криза во 2009 година, стапката на сиромаштија изнесуваше 31,1 отсто. Според статистиката, најранливи групи се повеќечлените домаќинства, со оглед на фактот дека 47,3 отсто од сиромашните живеат во семејства со пет и повеќе членови. Образованието на главата на ...
| | веќе видена

Да се стесни просторот за увоз на неидентификувани производи Задолжителни бандероли на произведеното брашно, ќе бараат земјоделците од мелничарите, за да се спречат нарушувањата на пазарот од увозот на евтино брашно од Косово и дивото производство. Маркиците за евиденција на брашното во прометот, би ја намалиле нелегалната трговија, оценуваат и експертите. Бандероли за брашното се барале и претходно, поради шпекулациите дека некои земји од регионот, на име хуманитарна помош, добивале млеко во прав, брашно, хемиски производи и друго, производи на кои немале што да им прават, па ги реекспортирале. Домашните производители многупати реагираа на оваа појава, која стана масовна во одредени региони, и укажуваа дека килограм брашно не може да чини десет или 12 денари, во исто време, кога македонското брашно се продава од 38 до 43 денари за килограм. Бизнисмените очекуваат доследно почитување на правилата за потеклото на производите. Со нив се елиминира опасноста на реекспорт на стоки, што не се произведени во ...
| | веќе видена

Каква е разликата помеѓу платите и цените во балканските држави Македонците се единствени во регионот кои можат да се пофалат со фактот дека со просечна плата од 333 евра покриваат месечна потрошувачка кошничкаа тешка 200 евра и уште им останува доволно за штедење или за некои други трошоци. Такво нешто може да сонуваат вработените во Хрватска и Црна Гора, чиј плати се помали од месечните кошнички за 18 односно 38 проценти. Така изгледаат работите според резултатите на истражувањето на белградскиот „Прес“ кои објаснуваат дека го имаат спроведено во соработка со неколку медиуми од државите на поранешна Југославија, не наведувајќи ја кошничката од Словенија затоа што тамошната статистика не се занимава со споредување со другите држави, а во БиХ таа повеќе не се пресметува. Држава Просечна плата Месечна потрошувачка кошничка Покриеност на кошничката со просечната плата Словенија 975 евра / / Хрватска 742 евра 908 евра 81,7 проценти Црна Гора ...
| | веќе видена

Иако законите не го познаваат терминот „бесправно градење“ Владината акција за легализација на бесправно изградените објекти по едно евро за метар квадратен површина, која почна пред неколку месеци и за која се трошат пари од буџетот, најверојатно ќе заврши неславно. Иако крајниот рок за поднесување барања за легализација на дивоградбите е трети септември, а државата вложува огромни средства за информирање на оние кои граделе на диво, укажувајќи позитивните ефекти од озаконувањето на објектите, информациите од терен не даваат некои позначителни резултати. Освен во Скопје, Прилеп, Битола, Охрид, односно во поголемите градови, во помалите општини и населени места бројот на поднесени барања за легализација е незначителен. Од проста причина што, од една страна, руралните општини ќе немаат пари за изработка на урбанистички планови, услов за заокружување на процесот на легализацијата, а од друга, оние кои граделе на диво, не се заинтересирани за озаконување на бесправните градби затоа што тие не се на ...
сите 3 | | | веќе видена

Доделени наградите на Центарот за институционален развој Дневниот економски весник „Бизнис” ја доби наградата за филантропија и општествена одговорност за 2010 година на Центарот за институционален развој ЦИР-а. Во конкуренција од четириесет и седум компании и индивидуи, „Бизнис“ е меѓу најдобрите петнаесет во категоријата „Филантропски практики“,со награда за медиум кој дал придонес за развој на филантропски практики во текот на минатата година.На свечената манифестација за значењето на филантропијата и општествената одговорност зборуваше извршниот директор на ЦИР-а Зоран Стојковски,потенцирајќи дека треба да се подаде рака и да се пружи помош секогаш, бидејќи со тоа се прави добро дело. Наградените компании и поединци, со своите дела, кои ги направиле минатата година, покажале дека имаат големо срце и дека несебично се активирале со цел да помогнат некому. Дневниот економски весник „Бизнис“,пак, поради природата на својате дејност, докажа дека е одговорен пред општеството, вклучувајќи се во мисијата ...
сите 6 | | | веќе видена

next