Бизнис 24

Се подобрува финансиската кондиција на граѓаните!? Граѓаните ќе трошат повеќе, а личната потрошувачка во наредниот период ќе расте. Трошоците за живот на стоките и услугите за лична потрошувачка во јуни се намалени. Позитивните трендови се гледаат и од зголеменото штедење на домаќинствата за 14,7%, што покажува дека нивната финансиска кондиција се подобрува. Наспроти воздржаноста на домаќинствата од тековна потрошувачка, што беше присутна претходно, предизвикана од падот на реалната плата за 2,1% на годишна основа, постепеното намалување на приливите од приватни трансфери и задржаниот континуитет на раст на штедењето на домаќинствата. И подобрувањето на индикаторот на доверба на потрошувачите во април, за првпат од почетокот на годината, претставува сигнал за зголемен оптимизам кај домаќинствата. А, солидна основа за поголем раст на личната потрошувачка во следниот период се очекува заедно со зголеменото штедење на домаќинствата, како и зголемениот обем на кредитирање на потрошувачката на домаќинствата во ...
| | веќе видена

Руските банки за шест месеци оваа година од производните компании откупија 136,74 тони злато, што претставува огромен пораст во однос на минатата година. Извор од руското министерство за финансии спореди дека лани во текот на целата година купени се 148, 8 тона. „Рускиот државен трезор исто така планира до крајот на годинава да купи до 5 тони злато, а веќе има купено 375 килограми. Трезорот минатата година откупил околу 3,5 тони злато“, додаде изворот на агенцијата специјализирана за финансиско –економски информации. Најголема количина злато во првата половина од годинава е отупено од страна на финансискиот гигант „ Сбербанка“ – 35, 3 тони. ( во целата претходна година 33,9) Втора по количината на откупено злато е “Номос-банка“ која обезбедила 24,5 тони( 27,9 тона во 2010) а веднаш зад неа е “Гаспромбанка“ со 20,5 тона.( исто колку и лани). Агенцијата „Прајм“ укажува дека Московската банка во првите шест месеци откупила 4,8 тони злато. Минатата година руските банки од производителите откупиле 148,8 ...
| | веќе видена

Колку чинат грешките? Да се направи гешка е човечки и најверојатно секој од нас може за неколку секунди да се сети барем на три-четири грешки кои предизвикале црвенеење во друштвото, чинеле време и нервози. Сепак, грешките кои ви ги презентираме подолу се од друга природа, а ги врзува иста работа - тие чинеле милиони долари.. Ова се неколку од најбизарните пропусти 1. Грешка: Тајгер Вудс беше најверен на својата жена Елин Норденген Грешката изнесуваше: 110 милиони долари Откако по 2009 година Америка ја потресе веста дека Тајгер Вудс ја изневерува својата сопруга со десетина други девојки, наредната година беше реализиран разводот на векот. Елин доби повеќе од 100 милиони долари, додека пак Тајгер покрај тоа изгуби и повеќе спортски договори. Вкупната вредност на грешката на Тајгер Вудс е проценета ан повеќе од 750 милиони долари. 2. Грешка: Капетан Едвард Смит, човекот кој го потона „Титаник“ Грешката во 1909 година изнесуваше: 7,5 милиони долари Грешката во 2011 година изнесуваше (со пресметана ...
| | веќе видена

Легализацијата на дивоградбите на товар на општинските буџети Легализацијата на дивоградби негативно ќе влијае врз повеќето општини, што располагаат со помали финансии на годишно ниво. Ова, првенствено се однесува на руралните општини во Македонија, коишто немаат доволно пари за изготвување на урбанистичките планови за населените места или селата, со дивоградби што треба да се легализираат. Изготвувањето на урбанистички планови е долгогодишен проблем на ниво на цела држава, без разлика што општините имаат законска обврска да донесуваат вакви акти, токму поради парите. Со Законот за постапување со бесправните градби, според кој, сите сопственици на нелегално изградени објекти треба да поднесат барање за нивно признавање по цена од едно евро за квадратен метар, излегува дека централната власт се зафаќа со проекти што ќе се прекршат врз грбот на општините и на нивните буџети. „Уште при изготвување на Законот за легализација на дивоградбите, градоначалниците од помалите, главно, рурални општини, реагиравме и ...
сите 2 | | | веќе видена

Урбанизацијата ги сотре ораниците Ораниците се намалуваат, а земјиштето за урбани цели се шири. За само пет години обработливите земјоделски површини се помали за 33.000 хектари. Или, од 546.000 хектари во 2005, на 513.000 хектари во 2009 година, со тренд на осипување и во наредниот период. За 215.000 хектари, пак, е намалено вкупното земјоделско земјиште. И тоа, за истиот период, односно од 1.229.000 хектари во 2005 на 1.014.000 хектари во 2009 година. За сметка на тоа, растат површините со згради, патишта, како и за други урбани цели, со процент од 73,5 отсто во 2008, а во споредба со состојбата од 2005 година. Наспрото ова, и тие површини на кои се одгледуваат земјоделски култури се распарчени на мали парцели, со најмногу до три декари во просек. Плодното земјиште е природен ресурс со немерлива вредност. Тој ресурс Република Македонија го има, со тоа што од вкупната површина на земјата, околу 41 отсто отпаѓа на земјоделското земјиште. А, од вкупното земјоделско земјиште, 50 отсто е обработливо. ...
| | веќе видена

Новата извршна директорка на Меѓународниот монетарен фонд Кристина Лагард ја прзеде позицијата на која ќе заработува 551.700 долари годишно, соопшти ММФ. Лагард вчера пристигна точно во девет часот на нејзиното ново работно место во седиштето на ММФ во Вашингтон. ММФ го објави договорот со Кристина Лагард, според кој таа има основна плата од 467.940 долари годишно и додаток за трошоци без покривање од 83.760 долари годишно, што ја комплетира сумата од 551.700 долари. Спроед девизниот курс, Лагард месечно ќе заработува околу 31.700 евра.
| | веќе видена

Неликвидноста го гуши стопанството Хрватските синдикалци, најверојатно, ќе успеат во намерата неисплаќањето на платите да биде третирано како криминал, ако тамошната влада усвои законско решение со такви одредби. Хрватските медиуми пишуваат дека покрај предлогот неисплаќањето плати да се третира како кривично дело, ќе биде предложено работодавачите кои не ги намириле сите обврски спрема работниците, да не можат да отвораат нови фирми. Инаку, во Хрватска, која е веќе на самиот праг од Европската унија, околу 80.000 луѓе чекаат на неисплатените плати. Ваквиот предлог за драстични казни, за оние кои без оправдана причина не им ја исплаќаат платата на работниците, се промовираше уште пролетоска, а синдикалците бараа ова дело да се казни јасно и строго. Но, хрватските експерти ја поставија дилемата - што е „оправдана причина“? Според нив, јасно е дека работодавачот, кој е неликвиден, иако за тоа не е виновен, не би требало да биде казнет, но исто така, јасно е дека во тој случај сите ќе се „вадат“ дека не ...
| | веќе видена

Грчката криза и македонската економија Грчката криза влијае, но нема многу да ја погоди македонската економија. Засега e регистриран намален извоз, а не се очекуваат ниту нови инвестиции. Финансиската криза во Грција влијае на македонската економија, но не може многу да „ја удри“, велат стопанствениците и економистите за Радио Слободна Европа. Бизнисменот Мирче Чекреџи од Сојузот на стопански комори вели дека економската криза во Грција се одразува на трговската размена, односно трета година по ред се намалува извозот кон јужниот сосед. „Новите инвестиции најверојатно од грчка страна ќе се намалат, други последици нема. Постојните инвестиции ќе си работат нормално, тие се македонски претпријатија, иако се во грчка сопственост, и на нив влијае економската состојба во нашата земја“. Новинските агенции пренесоа информација дека поради економската криза во Грција, голем број грчки компании ги селат своите бизниси во Бугарија, а во изминатите две години бројот на новоформирани претпријатија со грчки капитал е ...
сите 2 | | | веќе видена

Скапи услугите на финансиските институции Банките наплатуваат разно-разни провизии за да ги извршат своите услуги на клиентите. Најчесто, клиентите не обрнуваат доволно внимание на висината на овие навидум занемарливи суми, и не се доволно информирани. Иако постојано банките се подложени на критики дека скапо ги продаваат своите услуги, кои ги поскапуваат уште повеќе производите што ги користат клиентите, тие водени од мотото дека продаваат производи, наоѓаат логика за да ги оправдаат високите цени на чинење. Инаку, цените на услугите зависат од повеќе фактори: од пазарот, монетарната политика, изворите на средства, квалитетот на кредитното портфолио, оперативните трошоци на работење... Стотици провизии Списокот на давачки што ги наплатуваат банките е долг, а банкарите потврдуваат дека постојат околу стотици видови провизии. Но, во принцип, се трудат да не отскокнуваат меѓусебе, што значи во сите банки цените на провизиите се приближно исти. Според Емилија Спировска, член на Управниот одбор на Прокредит ...
| | веќе видена

Со падот на цената на нафтата По неколку последователни зголемувања на цените на нафтата, конечно, можеме да очекуваме позитивни движења во економијата, а посебно кај оние компании чие производство е целосно зависно од овој енергенс. Во почетокот на годината македонската економија се соочи со пораст на цените на сите видови енергенси, особено на оние од кои е целосно узвозно зависна - нафтата и природниот гас. Порастот на енергенсите, како и порастот на цените на суровините, значително го зголеми инпутот на индустриските компании, кои за да ја задржат конкурентноста на европскиот пазар, беа принудени зголемените трошоци да ги покријат за сметка на профитабилноста. Поради порастот на цените на енергенсите и репроматеријалите, производителите беа принудени да ги зголемат цените на храната. И статистика објави дека најголем пораст на цените за една година имало кај производите во групата енергија, за повеќе од 17 насто, и кај производи за широка потрошувачка - 7,8 насто. Очекувано, по сектори, најголем пораст ...
сите 19 | | | веќе видена

И покрај кризата Грчките пратеници земаат пари и за учество во парламентарни комисии, а тие дополнителни примања во просек изнесуваат по 1.200 евра. Доколку кон тоа се додадат и патните трошоци, секој пратеник државата годишно ја чини по 118.434 евра. Грчкиот Парламент има 300 пратеници. Освен овие пратеничките привилегии, пратениците користат и автомобили, кои им ги обезбедува Парламентот со лизинг програми, а тие исто така можат во своите кабинети да назначат по еден научен соработник и четворица државни службеници, како и еден полицаец. Секој пратеник дури и по само едем мандат има право на две пензии, една пратеничка и една од неговиот професионален стаж. Друга категорија високоплатени службеници се членовите на администрацијата во Парламентот. ГРРепортер посочува дека 1.333 лица, од кои само 75 проценти се со постојан договор за работа или со договор на неопределено време, добиваат по 16 плати годишно и серија додатоци, како тие за вонредни компензации, за работа со компјутер, за одговорно место, за ...
сите 2 | | | веќе видена

Данска повторно воведе гранична контрола, со популистичко оправдување за контрола на криминалот. Со овоj потег, државата која порано беше пример за демократијата, толеранцијата и социјалната правда, застана на чело на Европа по страв и ксенофобија. За тоа време, Грција повеќе од година дена стои на работ на пропаста и мал е бројот на европските влади кои се грижат за можноста таа да го напушти еврото – одредени влади тајно навиваат против неа. Финска исто така се фрли во прегратка на ксенофобичниот популизам и како во случајот на Словачка одбива да го финансира спасувањето на Португалија. Додека се ближат изборите, Франција и Италија ги злоупотребуваат немирите во Тунис за ограничување на слободата на движење на луѓето во внатрешноста на Европската уиија. А Германија, незадоволна што треба да се носи со кризата на еврото додека траат изборите, се спротивстави на Франција и Велика Британија во Советот за безбедност на Обединетите нации, игнорирајќи ја кризата во Либија и поткопувајќи ја десетгодишната ...
| | веќе видена

Банките очекуваат зголемен притисок за заеми Банките очекуваат граѓаните и компаниите во наредниот период да бараат повеќе кредити. Своите ставови ги темелат на проценките што ги прават, но и од реалните состојби на терен. Кризата предизвика стагнација на кредитниот раст, бидејќи граѓаните не се одлучуваа да се задолжуваат, а компаниите бараа повеќе преструктурирање на старите долгови, отколку што се решаваа за кредит за нови инвестиции. И сега, признаваат банкарите, компаниите повеќе бараат кредити за премостување на проблемите со ликвидноста. Од анкетата за кредитната активност, што ја прави Народна банка за првото тримесечје, се гледаат различните согледувања кај трите најголеми банки во однос на условите за одобрување корпоративни кредити. Притоа, нивните одговори се распределени помеѓу делумно заострени, непроменети и делумно олеснети кредитни услови. Од аспект на побарувачката, значителен дел од банките - околу 71,3% наспроти 46,8% во претходната анкета, оценуваат дека побарувачката за кредити од ...
| | веќе видена

На Македонија и е потребно забрзување Според прогнозите во последниот извештај на Светска банка, економскиот раст во Македонија до крајот на годинава може да достигне три проценти. Овие прогнози се пониски, но сепак, блиски до владините, дека растот на македонската економија годинава ќе изнесува 3,5 насто. Економските аналитичари сметаат дека и оваа стапка нема да го подобри животот на граѓаните, бидејќи има огромна невработеност и високи цени на основните животни трошоци. Растот од три насто реално ќе биде преполовен поради високите цени на суровините кои ги увезуваме за потребите на производството. Главното прашање што го поставуваат домашните аналитичари е - дали македонската економија со сегашната структура може да обезбеди поголема заработувачка за компаниите и подобар живот за граѓаните? Одговорот на ова прашање е дека Македонија мора да создаде нова економска структура, затоа што со оваа што ја имаме сега, не може да се постигне поголем економски развој од три насто. А, со таква стапка на пораст ...
| | веќе видена

Летни шеми: Хрватска Во секој агол на Хрватска и нејзините 1.185 острови, речиси во сите периоди од годината, може да се пронајде приказна која ќе ви ја долови уникатноста на оваа медитеранска земја. Се простира од крајните источни делови на Алпите на северозапад до Панонската низина и долината на Дунав на исток, централниот дел е покриен од планинскиот масив на Динара, а јужниот дел завршува на брегот на Јадранското Море. Постојат две климатски зони: во внатрешноста преовладува умерена континентална клима, која на некои места преминува во планинска, а долж јадранскиот брег е зоната на медитеранската клима со многу сончеви денови. Брегот е долг и разбиен со многу заливи и острови, а морето е кристално чисто, па е идеално за крстарење и сите облици на спорт и рекреација на море и под вода. Хрватска, иако по површина мала земја, на својата територија обединува многу различности и тешко е да се смести во една рамка или прецизно да се дефинира како медитеранска или европска земја. Голем број странски и домашни ...
| | веќе видена

Поволни макроекономски движења Најновите макроекономски движења се позитивни, оцени Народна банка. БДП во првиот квартал 2011 оствари реален годишен раст од 5,1%, што е во согласност со проекциите на НБРМ. Главни носители на растот се извозот и инвестициите. Од аспект на секторите кои учествуваат во создавањето на БДП, зголемената активност во индустријата, трговијата и градежништвото има најголем придонес за економскиот раст. Според податоците објавени од НБРМ по седницата на Советот, поволните движења во економијата се потврдуваат и преку податоците за пазарот на труд, кои покажуваат годишен раст на бројот на вработени за 5,5% и пад кај невработените за 4,8% во првиот квартал. Ваквите поместувања условија пад на стапката на невработеност за 2,3 процентни поени, на годишна основа, која во првиот квартал изнесува 31,2%. Според најновите податоци за индустриското производство, во мај е забележан минимален раст на обемот на производството во однос на претходниот месец, односно раст од 6,9% на годишна основа ...
сите 5 | | | веќе видена

Американци градат фабрика за кондензатори во Бунарџик Започна изградбата на фабриката Кемет Електроникс Македонија во индустриската зона Бунарџик, што е американска инвестиција вредна 25 милиони долари. Во фабриката, која ќе креира 500 нови вработувања, ќе се произведуваат кондензатори наменети за светскиот пазар. Производствениот објект се гради на локацијата ТИРЗ – Скопје 1, на површина од 10.000 м2. Кемет планира да го започне своето производство за една година. “Фактот што Кемет се одлучи да инвестира во Македонија е доказ дека поволностите кои ние ги нудиме се конкурентни и во глобални рамки. Нивната одлука за инвестирање е резултат на неколкумесечни разговори, преговори и презентации кои јас и Агенцијата за странски инвестиции директно ги водевме со претставници на компанијата“, потенцираше вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски. И, најави дека се одвиваат преговори со уште неколку потенцијални странски инвеститори, при што нагласи - „Кемет ќе ни послужи како одлична референца“. Кемет, ...
сите 6 | | | веќе видена

Ако пратениците во грчкиот парламент не ја подрѓат владината програма за штедење се очекува неконтролиран државен банкрот, а само неколку минути по гласањето ќе се отвора берзата во Токио. Во моментот кога ќе дознаат за лошата вест од Атина, ќе започне бегството од сé што има некаква врска со Грција. Набрзо ќе дојде до драстичен пад на курсот на сите берзи. Банките, осигурителните друштва, фондовите, сите кои имаат било каков деловен однос со Грците, добиваат безстопанствен статус... Во рок од неколку часа ќе дојде до неликвидност на финансиските пазари. Весникот „Велт“ пишува за тоа што би можело да се случи доколку пратениците на грчкиот парламент не ја подржат владината програма за штедење: „Околу полноќ собранието одбива да ја подржи најновата програмаза штедење на владата на премиерот Јоргос Папандреу. Во тој момент јасно е дека премиерот мора да поднесе оставка и дека Грција ништо нема да добие од новите кредити на ЕУ и ММФ. Джавата се проценува дека е платежно неспособна, иако сеуште ...
сите 2 | | | веќе видена

Почнуваат летните „преселби“ Летото почна и првите колони туристи наскоро ќе ги „преплават“ патиштата ширум Балканот, а земјите од регионот ќе ги дочекаат со различни понуди, цени и состојба на патишатата. Што може да се очекува во соседните земји и на што особено треба да се обрне внимание кога станува збор за прописите во државите на полуостровот? Хрватска убава, но скапа за сопствена режија Голем број туристи и оваа година ќе се упатат во Хрватска, каде што покрај чистото море и познатите градови и места, ќе ги дочекаат помалку или повеќе истите цени како и минатата година. Оние кои ќе патуваат со сопствен превоз, во Хрватска ги чекаат добро одржани автопатишта, но и посебно високи патарини. Од српско-хрватската граница до Загреб, за автомобилите и помалите комбиња патарината чини околу 14 евра, додека цената за возила со приколка и поголемо комбе - 22 евра. До Риека, Задар, Сплит или до градовите во Истра, вкупната цена на патарината ќе биде 30 евра. Кафето на хрватското приморје чини 1,5 евро, ...
| | веќе видена

Кога на еден ќе му се стемни, на друг може да му осамне Последиците од грчката криза врз македонската економија може да бидат големи, посебно за малите бизниси во текстилната индустрија, каде што се вработени значителен број македонски работници. Кризата со која се соочува соседот ќе ја намали работата на текстилната и на металната индустрија, како и на некои прехранбени капацитети, кои извезуваат таму. Меѓутоа, според експертите, засега нема опасност од прелевање на грчката криза кај нас, бидејќи евентуалниот удар врз македонските извоз, кој со години е на многу ниско ниво, нема да предизвика големи потреси. И покрај тоа што Грција се наоѓа на шестото место според обемот на надворешно-трговска соработка, веќе неколку години не е на листата на најголеми инвеститори во Македонија. Стопанствениците велат дека кризата во Грција, која се наоѓа пред банкрот, негативно ќе се одрази врз економската соработка и врз македонската економија. Но, тие се оптимисти и сметаат дека дел од грчките фирми можат да се преселат ...
сите 3 | | | веќе видена

next