Бизнис 24

Опција што се повеќе станува императив Една од главните цели на Законот за енергетика на Република Македонија е обезбедување на сигурно, безбедно и квалитетно снабдување со електрична енергија. Меѓутоа се поставува прашањето како сето тоа да се реализира во услови на висока увозна зависност од енергија на нашата земја, долгогодишно неинвестирање во енергетскиот сектор и големи промени на цените на нафтата, односно на нафтените деривати. Инаку, за увоз на енергија Македонија годишно троши околу 150 милиони долари. Притоа, 50 милиони долари отпаѓаат на увозот на електрична енергија, а 100 милиони долари за набавка на нафта. Земјава веќе подолго време се соочува со недостиг на електрична енергија и тоа во услови кога поголем дел од индустриските капацитети, воедно и најголеми потрошувачи, не работат. Процените на енергетските експерти се дека кога ќе се активираат сите индустриските капацитети, енергетските потреби на Македонија ќе бидат драстично поголеми, со што ќе се зголемат трошоците на државава за увоз ...
сите 2 | | | веќе видена

Според некои неофицијални најави Зелениот картон, една од најизвиканите давачки во патниот сообраќај, летово нема да поевтини, но повеќе од сигурно е дека тоа ќе се случи веќе од септември. Вакви неофицијални најави пристигнуваат од претставници во осигурителниот биснис, но и од владини кругови, како и од транспортната сфера. Притоа, како што се посочува, ова многу важно прашање за дополнителна давачка за зелениот картон, која, евидентно е на тапет и кај обичната јавност, граѓаните, но посебно и кај бизнисот, односно транспортните и други фирми во земјава, Министерството за финансии го разгледува повеќе од една година. А, тоа што за него досега не успеа да донесе одлука се смета дека е резултат на еден вид премолчен договор со осигурителите, тие да ја искористат летната сезона, кога и обичните граѓани (возачи), но и бизнисот максимално ги користат зелените картони, по што може да уследи бараното намалување на нивната цена. Или, попрецизно, на осигурителните компании да им се овозможи во летниот сообраќаен ...
сите 2 | | | веќе видена

Како последица на хаваријата во Мексиканскиот Залив Мултинационалната нафтена компанија БП соопшти дека вториот квартал од оваа година го завршила со загуба од 11 милијарди фунти.Тоа е најголемта загуба во британската историја и е директна последица на тешката хаварија на платформата за нафта во Мексиканскиот Залив,што се случи на почетокот од април и на големата еколошка катастрофа по излевањето на нафтата. Компанијата соопшти и дека за санирање на последиците од хаваријата, како и за исплата на штетата што е предизвикана во морето и на јужното американско крајбрежје, ќе бидат потрошени 20 милијарди фунти. Во првиот квартал годинава БП оствари профит од околу 3,5 милијарди фунти. Претставник на компанијата изјави дека станува збор за „исклучително голема загуба“, но дека компанијата е се усте доволно голема и силна за да тргне во нов почеток и целосна стабилизација на својата сегашна состојба. Објавувањето на податоците за финанасиското работење на БП доаѓа по спогодбта што Одборот на директори ја постигна ...
сите 30 | | | веќе видена

Ситигруп: Во случај стрес-тестовите на банкарскиот систем во Европа да беа направени на база на целото портфолио од државни обврзници на банките, 24 финансиски институции немаше да успеат да го издржат, проценуваат аналитичарите на американската банка „Ситигруп“. Ваквото сценарио би покажало дека овие банки имаат потреба од наоѓање на капитал во размер од 15 милијарди евра, за да бидат стабилни, при евентуален шок во системот, соопштува, „Фајненшл тајмс“. Проблемот кај стрес-тестовите во кои учествуваа 91 банка е тоа што се разгледувани нивните трговски хартии од вредност, а не закупените државни облигации. Разликата меѓу нив е тоа што првите се користат за трговија во краткорочен и среднорочен план, додека другите го покажуваат вистинскиот ризик, којшто државните хартии од вредност го носат. Според аналитичарите на американската банка, шпанските финансиски институции имале најголема полза од спроведувањето на тестовите на овој начин. Причината е дека имаат значителни позиции во португалски и шпански ...
| | веќе видена

Поради зголемениот апетит за ризик Цената на нафтата го започна денешниот ден со малку над 79 долари за барел, откако резултатите од стрес-тестот на банките во Европа покажаа дека само седум од вкупно 91 не успеале да го преминат. Тоа го зголеми апетитот за ризик кај инвеститорите и ги покачи берзанските индекси во Азија, каде MSCI Asia Pacific стигна до врвот за последниот месец. Банките го издржаа стрес-тестот, а тоа му даде поддршка на еврото, кое се покачи со 0,2 проценти во однос на доларот и достигна до 1,2941 долари за евро на почетокот на денешното тргување. Американската лесна сурова нафта за достава во септември, поскапе со 0,1 отсто до 79,03 долари за барел за време на денешното тргување во Азија. Во петокот нафтата ја заврши сесијата со намалување од 32 центи или 0,4 отсто до 78,98 долари за барел. Во последните 12 месеци цената на нафтата поскапе за 16 отсто. Трговијата со нафтени производи може да стане најволатилна во текот на следните неколку недели поради очекуваната сезона на урагани во ...
| | веќе видена

Актуелни прашања : Како да се наплати долгот Во време на рецесија управувањето со пари (готовина) станува приоритет број еден. За жал, во Македонија парите се секогаш приоритет така што тоа не е ништо ново за нас. Не се нови ниту лошите доверителско – должнички односи меѓу партнерите во стопанството. Во последните две години македонската економија, што поради светската економска криза, што поради други домашни причини, рапидно заслабнува и опаѓа. Како големите компаниио, така и малите и средни претпријатија се борат со тешки финансиски проблеми, со намалено производство, со голема неликвидност, односно беспарица. Кон ова сигурно треба да се додадат и семејните бизниси кои едвам врзуваат крај со крај. Илјадници фирми се со блокирани жиро-сметки, стотици се затворени. Една од покарактеристичните појави во македонското стопанство е слабата наплата на побарувањата. Во развиените земји во светот вообичаените рокови за наплата се движат меѓу 15 до 30 дена, во поранешните источни земји тој рок е околу 60 денови, ...
| | веќе видена

Фељтон 21 Зар не е прекрасно што можете да ткаете килимчиња од стари хулахопки! И што можте да ги победите и најбрзите тинејџери од вашето маало? Секој си има свое хоби. Меѓутоа според мое мислење луѓето што нестрпливо ги очекуваат викендите за да им се оддадат на своите хобија и не мислат на ништо друго ни во текот на неделата, се чувствуваат несреќни на своите работни места и би требало да си побараат ново. Зашто во првите години на кариерата, нашето единствено хоби би требало да биде работата. Титулите се убава работа, и покрај тоа што често се шупливи исто колку и пластичните бисери. Неодамна ја слушнав следната: “Уметнички кинооператор”. Чудно, но што ли значи тоа? Што е тоа толку уметничко што може да го направи еден оператор во кино, освен правилно да ја пушти филмската лента? Па, секој си има своја манија. Ако тоа толку ви се допаѓа, ставете си една и пред своето име. Изгледаат многу престижно, посебно на визит-картите. Кога веќе ги споменав визит-картите, по секоја цена направете си и вие! ...
| | веќе видена

Катастрофалната миграциска политика ја испорачува сметката Погрешната демографска политика за развојот на државата низ годините ја испорачува сметката. Градовите останаа единствените места каде се живее и тоа поголемите, малите градови живуркаат, а селата одамна веќе се мртви. Во последните децении, Република Македонија се соочува со бројни проблеми врзани за населението, како и со бројни предизвици кои произлегуваат од постоечките економски и социјални состојби, кои имаат директно влијание врз демографските трендови во земјата. Додека стапките на раѓања се намалуваат, а со тоа се намалува и учеството на младите во целокупната структура на населението, бројот на старите луѓе сî повеќе се зголемува. Исто така, Република Македонија се соочува со изразена регионална нерамномерност во растот на населението, како и со изразени разлики помеѓу урбаните и руралните средини, покажуваат истражувањата. Половина од населението сака вград Политиката за индустријализацијата на градовите ја има најголемата заслуга за ...
сите 2 | | | веќе видена

Катастрофалната миграциска политика ја испорачува сметката Погрешната демографска политика за развојот на државата низ годините ја испорачува сметката. Градовите останаа единствените места каде се живее и тоа поголемите, малите градови живуркаат, а селата одамна веќе се мртви. Во последните децении, Република Македонија се соочува со бројни проблеми врзани за населението, како и со бројни предизвици кои произлегуваат од постоечките економски и социјални состојби, кои имаат директно влијание врз демографските трендови во земјата. Додека стапките на раѓања се намалуваат, а со тоа се намалува и учеството на младите во целокупната структура на населението, бројот на старите луѓе сî повеќе се зголемува. Исто така, Република Македонија се соочува со изразена регионална нерамномерност во растот на населението, како и со изразени разлики помеѓу урбаните и руралните средини, покажуваат истражувањата. Половина од населението сака вград Политиката за индустријализацијата на градовите ја има најголемата заслуга за ...
сите 2 | | | веќе видена

Мноштво играчи на македонскиот пазар на храна Европската унија најавува нови промени во прописите за заштита на земјоделските производи.Тие се во насока на подобрување на квалитетот и безбедноста на храната, како и на заштита на специфичноста на одредено производство. Таквата продукција за значителен дел од европските фармери претставува единственото оружје во борбата против жестоката конкуренција на пазарот. Токму затоа, тие инсистираат на продолжување на традицијата во производството, што претпоставува и соодветна логистика во регулативата. Кога ќе бидат донесени новите прописи и кога ќе почнат да се применуваат се уште не може точно да се каже. Во меѓувреме важат постојните прописи за квалитет, за безбедност и за заштита на храната. Македонија, како земјоделско подрачје, изобилува со карактеристични земјоделско-прехранбени производи кои се одликуваат со специфичен вкус и арома, а нивното производство има долгогодишна традиција. Од друга страна, македонскиот пазар на храна е максимално отворен, така што ...
| | веќе видена

Откако се распишал државен конкурс за нов дизајн на националната валута рупија, минатата недела владата на Индија одобри нов симбол на нивната валута. Се работи за спој на латиничната буква „Р“ со „Ра“ од девангарското писмо на „божјиот народ“. Интуитивноста на овој дизајн наведува да се прашаме зошто буквата „с“ се наоѓа во симболот на доларот. Како настанал симболот $? Симболот $ стигнал од Шпанија. Кон крајот на XVIII век трговците од северноамериканската британска колонија најмногу работеле со две валути: британската фунта и шпанскиот долар. Кога во 1785 година во САД усвоиле сопствена валута, користеле шпански пари за модел, што бил промислен начин симболично да го завртат грбот на Британија. Од тогаш експертите имале теорија дека симболот $ настанал од кратенката за пезос: множина за „пезоси“ се означува со „пс“ кое со тек на време останало само „с“ со една попречна линија која означувала „п“. Раната употреба на симболот $ настанала со појава на едно писмо кое трговецот Оливер Полок го напишал во 1778 ...
сите 3 | | | веќе видена

Бугарски економски предизвици По долгите преговори Бугарија и Русија минатата недела ја потпишаа „патната карта“ за изградба на гасоводот „Јужен тек“, како и протокол за достава на руски гас во Бугарија.- Со цел да се намали зависноста од „Газпром“, бугарското министерство за економија најави дека ги поддржува плановите за добивање на гас во Бугарија од американските компании „Шеврон“ и „Интегрити тауерс инк“. „Јужен тек“ е руско-италјански прокет за изградба на гасовод, за транспорт на природен гас од Русија до Италија. Спогодбата е потпишана на 23 јуни, 2007 година во Рим, меѓу рускиот „Газпром“ и италијанската компанија „Ени“ во присуство на министрите за енергетика на Русија и Италија. Според проектот, се предвидува преку него да се транспортираат 63 милијарди кубни метри природен гас годишно. Гасоводот ќе биде долг 900 километри и ќе започнува во Џубга, краснодарскиот крај во Русија .Преминува преку дното на Црно море, се дели на два крака , морски и копнен. До јужна Италија гасот ќе стигнува преку ...
сите 2 | | | веќе видена

Со кого најмногу тргуваме И покрај тоа што под влијание на економската криза се случија многу промени во македонската економија, сепак наши најголеми трговски партнери останаа исти. И понатаму највеќе извезуваме во Германија, Србија, Грција, Италија и Русија, односно извозот во овие пет земји опфаќа околу половина од вкупната надворешнотрговска размена. Исто така, на страната на увозот не се забележани некои поголеми промени во однос на земјите од каде потекнуваат увозните производи. Така исто како и минатата година најзначајни увозни партнери на Македонија се Русија, Германија, Србија и Грција. Според статистичките податоци, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на Европската унија или 56,2 проценти и земјите од Западен Балкан со 37,2 проценти. Во увозот на стоки најголемо учество повторно имаат земјите од ЕУ, како и земјите во развој со 26,7 проценти. Според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Македонија најмногу тргува со Германија, Србија, Грција, Италија и Русија, ...
| | веќе видена

До средината на јули За неполни седум месеци повеќе од двојно е зголемен вкупниот увоз на автомобили во земјава во споредба со целата мината година . Поточно, според податоците на Царинската управа на Република Македонија, овој биланс, во најголем дел практично е остварен од 13 март годинава, кога започна царинењето на нови и употребувани возила, согласно промените во Законот за царинска тарифа и промените во Законот за акцизи, па се до средината на овој месец, што ќе рече – за само околу четири месеци. Притоа, како што наведуваат од Царината, до средината на јули вкупно се царинети 29.945 увезени возила, од кои 25.829 се употребувани, а само 4.115 се нови возила. Евидентно, вкупната бројка е енормна во однос на минатите години и за повеќе од 100 насто поголема од лани, кога биле за цела година биле увезени 10.574 нови и само 2.944 употребувани возила. А, ако зе земе дека со новите законски прописи за увоз на возила, сега просечните давачки по увезено употребувано возило (а тие доминираат во вкупниот ...
сите 2 | | | веќе видена

Анализа на економско политичкиот развој во светот Да беше жив великиот Солжењицин веројатно ќе констатираше дека тоа е Божја волја. Навистина, како поинаку да се објасни можноста да може да зависи иднината на светот од држава која пред 15 години беше на работ на граѓанска војна, на чии граници никнуваа многу сепаратистички движења, која де факто е блокирана и чија јавна управа речиси се распадна. Новата политичка елита во Москва спроведе многу реформи во последните десет години, почна да ја средува состојбата на внатрешен план и ја враќа Русија на место кое историски и геополитички и припаѓа на надворешен план, можеби и побрзо од очекуваното. Меѓутоа, таа нова позиција на Русија во меѓународни рамки не можеше да настане сама по себе и да е доволна за Русија да се најде во ситуација во која се наоѓа денес. Денес состојбата на Русија „едноставно се намести“. На неа влијаеа и заглавениот НАТО во Авганистан и Ирак и екстремниот стопански раст на Кина, како и јакнењето на антиамериканизмот во исламскиот свет, ...
| | веќе видена

Македонско-кинески економски односи Напливот на кинески производи не ја заобиколи и нашата земја, што може да се види од статистичките податоци според кој увозот изнесува 300 милиони долари, а извозот само три милиони долари. Од друга страна, пак, кинеските инвестиции во Македонија изостануваат. Така од вкупно 11 милијарди евра колку што вложила Кина во балканските држави само во последната година, во земјава не е влезено ниту евро.Сите наши надежи беа насочени кон инвестициите, односно изградба на фабрика за компјутери од кинеската копманија ‘‘Тривју‘‘ во слободната индустриска зона Бунарџик,но , како што соопштија од Владата таа инвестиција се одлага за најмалку две години. За тоа колку македонските производи се неконкурентни во однос на кинеските покажуваат податоците, според кои нашите минимални давачки по вработен се околу 90 евра, додека во Кина работниците работат за 15 до 20 долари месечно. Она што ги прави кинеските производи поефтини и поконкурентни, секако е огромната понудата на работна сила. ...
| | веќе видена

Приходите не стигнуваат за покривање на месечните трошоци Домаќинствата со своите приходи може да покријат над 70 проценти од тековните трошоци во месецот, останатиот дел од трошоците, ги покриваат со задолжување.Животниот стандард на граѓаните е низок, а долговите во кои запаѓаат поради неможноста да го дотуркаат месецот до крај им прават дополнителен товар врз семејниот буџет. Статистичките податоци покажуваат дека просечното домаќинство во Македонија околу 62% од својата потрошувачка наменува за задоволување на основните потреби за храна, облека, домување и покуќнина, а тука се и трошоците за сообраќај, кои бележат тренд на постојан пораст. Платите не ги покриваат трошоците Податоците од Државниот завод за статистика покажуваат дека, на пример, во структурата на приходите преовладуваат примањата по основ на редовна и повремена работа со 62.8%, пензиите учествуваат со 17.2%, примањата од земјоделството со 5.0%, примањата од странство со 3.4%, социјалните бенефиции со 1.6%. Податоците укажуваат дека ...
| | веќе видена

И квалитет и услови за безбедност Постојат голем број услови за безбедност на производите, кои домашните компании мора да ги исполнуваат за да можат своите производи да ги извезуваат во земјите на Европската унија. Дел од овие услови не се правно обврзувачки, но поголем дел од компаниите мора да ги исполнат за да го осигураат своето учество на европскиот пазар. Некои од овие услови се функционалност, изглед, поволна цена, рок на испорака, неопходен квалитет и соодветен маркетинг на производот. Покрај овие, постојат и законски обврски кои се однесуваат на заштита на здравјето на граѓаните и кои се задолжителни за пласман на производите на европскиот пазар. И покрај тоа што се работи за слободна конкуренција, сепак, државата мора да донесе закони и прописи кои ќе обезбедат заштита на здравјето и животот на луѓето, животната средина и интересите на потрошувачите. Затоа, пред да се пласираат на пазарот, одредени производи треба да поминат соодветни процедури за проценување на усогласеноста со европските ...
| | веќе видена

Имотната состојба на македонските парламентарни функционери Во минатите два броја од весникот ја објавивме имотната состојба на жените пратенички од пратеничката листа на мнозинската,владеачка партија, ВМРО-ДПМНЕ.Читателите сигурно го забележаа фактот дека ВМРО има силна женска група во Парламентот. Од вкупниот број на нивни пратеници,21,односно процентуално мерено триесет отсто се жени, со што партијата ги применила препораките на Советот на Европа спорд кои во парламентарните состави жените треба да бидат застапени со тој процент на пратенички од понежниот пол. Во н другите партии има доста помалку. Во денешниот број ја објавуваме имотната состојба на пратеничките од ДОМ, ДУИ, ДПА, НОВА ДЕМОКРАТИЈА и НСДП. Во утрешниот ќе ги објавиме од СДСМ и СПМ. Она што може да се забележи од денешната листа,а е особено карактеристично кај жените Албанки, е дека пратеничките се со далеку помал имот од нивните брачни другари. ЛИЛЈАНА ПОПОВСКА Лилјана Поповска од ДОМ е сопственичка на "фиат сеиченто" ...
| | веќе видена

Претпријатијата се „крстат“ за да ги решат проблемите Висока стапка на „смртност“, слаб менаџмент, слаби финансиски извештаи, бирократија... се главните проблеми со кои се соочуваат малите и средни претпријатија во државата. Ваквите бизниси посебно се чувствителни на влијанието на инфлацијата, висината на каматните стапки, приодот до капитал, менаџмент кадрите, како и на владините прописи. Според истражувачите, на пазарот постојат бројни стапици кои се занемаруваат, а во кои упаѓаат сопствениците на мали претпријатија. Па, така, најчесто недостигот на искуство, погрешната локација, недостигот на пари, погрешното управување со залихите, премногу ангажираниот капитал во фиксни средства, непланираната експанзија... се дел од стапиците во кои запаѓа малиот бизнис. Други забелешки на познавачите на оваа проблематика, се дека малите и средни претпријатија не се доволно и најсоодветно поддржани од страна на институциите за поддршка и помош на МСП, преку добивање соодветни услуги за деловно работење, како и ...
| | веќе видена

next