Бизнис 24

Работниците од регионот знаат за што работат И покрај тоа што Владата и Синдикатот се согласни околу висината на минималната плата која, според нив, треба да изнесува 150 евра, работодавачите не се истата бранова должина. Според нив, не треба да се нафрлаат одредени суми, туку дефинирањето на минималната плата да се базира на детални анализи. Работодавачите се подготвени да преговараат за утврдување минимална плата, чија висина, велат, не може да е поголема од три социјални примања. Организацијата на работодавачи при Стопанската комора бара да се направат детални анализи, за да се утврди дали минималната плата треба да биде загарантирана, без разлика на ангажираноста на работниците во различни дејности. “Подготвени сме да преговараме и да најдеме решение за ова прашање. Свесни сме за неговата важност и сложеност. Тоа е прашање на добра анализа на конкретните ситуации во стопанството, затоа што колку е добро да се утврди минимална плата заради гарантирање накаква егзистенција на работниците, толку е важно и ...
| | веќе видена

Промената на правилата во наплаќањето на такси за патниот превоз („Евромаркичка“) ќе дозволи да им се наплатува на патните превозници чинењето на атмосферското и звучното загадување, покрај цената за користењето на автопатиштата. Текстот кој беше усвоен со 505 гласови за, 141 против и 17 воздржани, гарантира дека приходите кои ќе произлезат од овие такси ќе дозволат да се финансира новиот систем на поекономичен и почист превоз, јави дописникот на МИА. Според замислата, на сегашните цени за користење на постоечките инфраструктури можат да бидат додадени 3 до 4 евро/центи за да се покријат надворешните трошоци предизвикани со превозот, започнувајќи со загадувањето на воздухот и предизвиканата бука. Директивата ќе ги покрива и трансевропските транспортни мрежи и ќе се применува за возила со тежина над 3,5 тони. Земјите членки имаат право, ако сакаат да ги ослободат од оваа такса возилата со тежина до 12 тони, но за причините за оваа одлука треба да ја известат Европската комисија. Во замена на ова земјите ...
| | веќе видена

Поради сложените административни процедури Административните процедури, односно документите за земјиште и градежните дозволи, се најголем проблем за инвеститорите кои сакат да дојдат во Македонија. Поради компликуваната процедура за обезбедување на овие документи, странските инвеститори се откажуваат од Македонија и своите инвестиции ги насочуваат во другите земји од регионот - Бугарија, Романија, Србија, Унгарија, Турција и Полска. Во Македонија, и покрај подобрувањето на деловното опкружување, се уште постојат пречки кои влијаат на интересот на инвеститорите. Овие пречки може да се надминат преку ефикасно спроведување на постојната регулатива, но и дополнителни промени во регулаторната рамка, пред се, во пристапот на инвеститорите до земјиште и обезбедување градежни дозволи, како и на условите од кои зависи вработувањето. Ова се дел од оценките и препораките на Извештајот за инвестициска политика на Македонија и Програмата за поттикнување на инвестициите за периодот 2011-2014 година. Во препораките се ...
| | веќе видена

Изборите, партиите и парите Тежината на седмите по ред парламентарни избори ќе се мери не во илјадници, туку во милиони евра. Веселата математика покажува дека за само дваесетина дена за изборите се свртеле многу пари. Партиите за билборди, кафе, локум, наполитанки, манифести, флаери, беџови, химни, како и за изборните карвани кои нашироко и надолго ја свртеа Македонија, потрошија 302.868.477 денари, а добиле донации во износ од 52.111.795 денари. ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата од донации инкасираше 31.800.000, а потроши 272.202.007 денари. СДСМ и коалиционите партнери покрај кредиот од Комерцијална банка во висина од 13 милиони денари, на име донации собраа 604.000 денари, а потрошија 17.561.219 денари. ДУИ на име донации инкасираа 1.150.000, а потрошија 5.313.990 денари. ДПА од донации имаа 608.000, а за кампањата дадоа 2.735.368 денари. Партијата на Руфи Османи Национална демократска преродба за изборите од донации и други приходи за кампањата располагаше со 622.545,50, а потроши 621.628,50 денари. Но, ...
сите 27 | | | веќе видена

Колкавa е акцизитa на нафтените деривати во земјите од Европа Акцизата на бензин во Србија е една од најголемите во Европа, а пратениците во Парламентот разговараат за нејзино понатамошно зголемување. Експертите, меѓутоа, проценуваат дека државата слободно може и да ги намали акцизите затоа што на тој начин би се зголемила потрошувачката на гориво и во државната каса би завршила поголема сума на пари. Истражувањето на „Прес“ покажа дека Србија има најголема акциза и даноци на гориво на Балканот. Таа е поголема отколку во Романија, Бугарија, Македонија, Словенија, Хрватска, Црна Гора, па и Шпанија и Австрија. Сепак, Парламентот на Србија имаше расправа за предлогот измени за законот за акцизата на нафтените деривати, а по неговото усвојување се очекува бензинот во Србија да поскапи за 4,5 динари, а дизелот за два динари по литар. Касата би била полна На 19 мај владата го усвои предлогот на измени на законот со кој се укинуваат различните акцизи на различните видови на гориво кои се воведени од почетокот ...
| | веќе видена

Песимистички очекувања на економските субјекти Инфлацијата ќе расте, сметаат економските субјекти. Тие очекуваат овој месец годишната стапка на инфлација да изнесува околу 5,4%, а просечната стапка на инфлација во 2011 година да изнесува околу 4,6%, што претставува засилување во однос на очекувањата за инфлација од околу 3,5% во претходниот период. Инаку, економските движења покажуваат позитивни трендови. Според анализите на НБРМ, во февруари годинава има забрзување на и досега високиот годишен раст кај градежништвото и повторно враќање во зоната на позитивни стапки на промена кај трговијата на големо, наспроти поизразеното забавување на годишниот раст кај трговијата на мало и кај телекомуникациите. Априлските проекции на НБРМ се остварени, бидејќи има натамошен раст на економската активност во првиот квартал на 2011 година, што е во согласност со проекцијата. И личната потрошувачка во текот на првиот годинешен квартал бележи раст согласно очекувањата. Имено, освен реален годишен пад кај платите и пензиите, ...
сите 18 | | | веќе видена

По четири години најави - почна изградбата на етно-населбата над Скопје Кој сака да види како изгледа едно типично македонско село и да проба традиционална храна, а не сака да оди подалеку од Скопје, тоа за 17 месеци ќе може да го стори и на Водно. Над селото Нерези, односно над манастирот „Свети Пантелејмон" ќе се градат музеј, рибник, меана, бакалница и многу други објекти, како дел од проектот на Владата, наречен „Македонско виртуелно село". На простор од два хектари, или 15.000 квадратни метри, вчера почна изградбата на атракцијата наречена „Македонија во мало", односно објекти што ќе ги претстават нејзините традиционални вредности. Комплексот, што треба да се гради околу 17 месеци, претставува уникатно етнолошко, културолошко и туристичко претставување на Македонија преку 12 автентични куќи и објекти од разни македонски краишта. Основната идеја на проектот, нагласи премиерот Никола Груевски при положувањето на камен-темелникот на објектот, е да се претстави традиционалното македонско село, начин на ...
сите 2 | | | веќе видена

Предупредување за големата економија Американскиот претседател Барак Обама на затворена седница ја постави целта, зголемувањето на горната граница на државниот долг за оваа година да се усогласи до Денот на независноста, кој САД го одбележуваат на 4 јули. Претставникот на републиканците во американскиот Конгрес, Џон Бенер потврди дека консензусот мора да се постигне до тој ден, еден месец пред август кога според оценките на Министерството за финансии, САД ќе мора да објават банкрот доколку не се зголеми горната граница на долгот. На преговорите на Белата куќа и Конгресот остануваат уште многу нерешени прашања, меѓу кои е намалувањето на државните трошоци и зголемувањето на даноците, пишува весникот „Вол Стрит Џорнал“. Сепак, голем дел од експертите се уверени дека најверојатно по 4 јули ќе биде донесена одлука за зголемување на границата на државниот долг на земјата. - Одлуката ќе биде донесена кога повеќе нема да има простор за одолговлекување. Како што тоа се прави во Вашингтон, изјави конгресменот ...
| | веќе видена

Забави годишната стапка на раст Граѓаните и компаниите имале помал расположлив доход од кој можат да одвојат средства за штедење, иако домаќинствата имаат поповолни очекувања за финансиската и економската состојба и штедењето во наредните дванаесет месеци. Ваквите ставови произлегуваат и од оценките на Народна банка, според кои, годишната стапка на раст на вкупните депозити кај банките во април годинава забави до 9,6%, наспроти растот од 12,4% во претходниот месец. Ваквата динамика на годишна основа, образложува Централната банка, може да се објасни со поголемиот одлив на средства од банките за исплата на дивиденда во текот на април, како и повисоката споредбена основа, имајќи предвид дека во 2010 година исплатата на дивидендата се оствари во јули. Од аспект на валутната структура на вкупните депозити, кај денарските депозити продолжи забавувањето на годишните стапки на раст, што започна од крајот на 2010, при што во април изнесува 14,5%, наспроти 17,2% во претходниот месец. Исто така, и кај девизните ...
| | веќе видена

Од Организацијата на работодавачи категорични Од Организацијата на работодавачи на Македонија сметаат дека минималната плата не може да биде повисока од три износи на исплатена социјална помош. Доколку се има во предвид дека социјалната помош изнесува 2.200 денари, нето износот на минималната плата би изнесувал 6.600 денари. Во моментов во Македонија најниски се платите во кожарската и во текстилтата индустрија, каде се кои изнесува 5.200, односно 5.500 денари. -Нашиот став околу висината на минималната плата не сакавме да го кажеме за време на изборите, за да не се сфати политички. Во текот на предизборниот процес некои политички партии излегоа со пресметки за тоа колку треба да изнесува минималната плата, но тоа реално не е така. Ова прашање е прашање на добра анализа на конкретните случувања во Македонија и е многу важно за конкурентската способност на стопанството, вели Ангел Димитров, претседател на Организацијата на работодавачи. Во Општиот колективниот договор и во Законот за работни односи не постои ...
сите 15 | | | веќе видена

Нова надеж за летаргичниот пазар на капиталот Се воведуваат т.н. маркет мејкери, кои треба да бидат поддржувачи на ликвидноста на домашниот пазар на капиталот. Новината доаѓа со дадената согласност од страна на Комисијата за хартии од вредност, на измените и дополнувањата на Правилата за тргување на Македонската берза. Маркет мејкер може да биде секоја брокерска куќа и овластена банка која има овластување за тргување во свое име и за своја сметка и има склучено договор со Македонската берза за „маркетмејкинг“ работи. Од КХВ објаснуваат дека маркет-мејкерот создава пазар за одредена хартија од вредност, така што во Бест системот на Берзата внесува лимитирани куповни и продажни налози за хартијата од вредност и склучува трансакции врз основа на тие налози во рамките на класичното тргување. На тој начин, маркет-мејкерите придонесуваат да се зголемат обемот на тргувањето, ликвидноста на хартијата и длабочината на пазарот, а се намалува распонот во цените на поединечните хартии од вредност. Инаку, една членка ...
| | веќе видена

Околу 1,5 милијарди долари од глобалната мрежа Консултантската компанија „МеКини“ објави дека интернетот учествува во светското вкупно домашно производство (БДП) со нешто помалку од три проценти, односно 1.672 милиајрди долари. Доколку се земат предвид тринаесетте најразвиени држави во светот - државите од Групата осум најразвиени држави (Г8: Германија, Канада, САД, Франција, Италија, Јапонија, Велика Британија и Русија), како и Бразил, Индија, Кина, Шведска, Јужна Кореја, тој удел ќе достигне 3,4 проценти на БДП, пренесуваат француските електронски медиуми. Во тие 13 држави,на Интернет пазарот, на секое укинато работно место се формираат 2,6 нови. Во периодот од 2004 до 2009 година, дигиталната гранка придонесе за 11 проценти во развојот на БДП на тие држави.
| | веќе видена

Производството расте - статистички И покрај тоа што податоците покажуваат дека производството се зголемува, сепак, растот на цените и падот на стандардот годинава, ги намали позитивните очекувања на граѓаните. Тие до крајот на годинава не очекуваат посериозни промени во македонската економија, односно намалување на невработеноста и сиромаштијата. Преработувачката индустрија од почетокот на годината се соочува со зголемени цени на суровините и енергијата, што доведе до поскапување на производите на пазарот. Во наредниот период работодавачите се надеваат дека цените на влезните трошоци ќе се намалат, а со тоа ќе влијаат и на поевтинување на производите. Владата во заминување не го губи оптимизмот за домашната економија, потпирајќи се на најновите податоци за раст на индустриското производство од 24,5 насто во април годинава, во однос на истиот месец лани. Според статистичките податоци, се работи за пораст на производството во многу индустриски гранки, металната индустрија, неметалната индустрија, ...
сите 15 | | | веќе видена

Каква е биографијата на наследникот на Жан-Клод Трише Шефот на Централната банка на Италија Марио Драги, познат под прекарот „Супер Марио“, важи за амбициозен и зад себе има импресивна кариера. За неговата кандидатура за иден шеф на Европската централна банка најпрво доби поддршка од францускиот претседател Никола Саркози: „Франција со задоволство ќе го даде својот глас за еден Италијанец за функцијата претседател на Европската централна банка, на Марио Драги, кој добро го познавам. Ние не го поддржуваме само поради тоа што е Италијанец, туку затоа што има квалитети, но и поради тоа што е Италијанец.“ Марио Драги ја има поддршката од Германија, Франција, Луксембург и други земји Добар аналитичар и дисциплиниран работник Но, медиумите постојано пишуваат дека Драги всушност не е типичен Италијанец. 63-годишниот Драги важи за добар аналитичар, за работник со речиси пруска дисциплина, и во меѓународниот финансиски свет за апсолутна елита, за експерт ценет како од банките, така и од владите. Уште како ученик ...
| | веќе видена

Македонија е обележена Со оглед на фактот дека странските инвестиции директно влијаат врз македонската економија и вработувањето, потребни се поголеми напори и подетални анализи за надминување на сите пречки кои оневозможуваат влез на странски директни инвестиции во земјава, а со нив и на нови технологии и знаења. За влез на странските инвеститори, освен даночни и царински олеснувања, потребен е стабилен и сигурен судски систем, кој е клучен за водење бизнис. Врз одлуките на странските инвеститори големо влијание има и фактот што Македонија не е членка на ЕУ и НАТО, кои се гаранција за сигурност и стабилност на инвестициите, како и честото менување на законите. Затоа, за создавање добра домашна инвестициска клима, треба да направиме многу повеќе, особено од правен и економски аспект. И покрај досегашните резултати за зацврстување на политичката и економската стабилност, очигледно е дека Македонија се уште се соочува со голем број проблеми, поради кои не успева да ја симне етикетатата на “неатрактивна“ ...
| | веќе видена

Кадровски комбинаторики за подобро менаџирање Како што се доближуваат изборите, се чини дека и бизнисмените се повеќе „покажуваат заби“ и не се подготвени здраво - за готово да прифатат се што им се нуди во економските изборни платформи. Речиси сите се согласуваат во едно, а тоа е фактот дека идната власт треба повеќе да го слуша гласот на стопанствениците и пред да донесе било какво решение, да се консултира со нив. Конечно, од добрите законски прописи ќе зависи и развојот на економијата, а ќе се подобри и деловната клима за да се привлечат повеќе инвеститори. Интересен е и предлогот на Стопанската комора на северозападна Македонија, која за да се намали корупцијата и бирократските процедури, од новата влада ќе бара Управата за јавни приходи, Царината на Македонија, Катастарот и Дирекцијата за храна, да бидат водени од странски менаџери. Ова не е непознато кај нас, и за ваков рецепт пред неколку години се реши и претходниот кабинет на премиерот Груевски. Стануваше збор за идејата, странец да раководи со ...
| | веќе видена

Цената (не) смее да биде пресудна при купувањето Диносаурусите и квалитетот се веќе одамна изумрени видови. Ова, се разбира, е шега која, сепак, не е далеку од вистината. Македонскиот пазар е солидно снабден со увозна стока, но тоа не значи квалитет по автоматизам. Тоа што во земјава се увезува од игла до локомотива, секако, не дава одговор на дилемата – каде отиде квалитетот? Друго прашање е што во последните години, како што опаѓаше стандардот, граѓаните се помалку гледаа на квалитетот, а повеќе на цената. Неславно помина обидот со патриотските фискални сметки за да се мотивираат граѓаните повеќе да купуваат македонски производи, кои се поквалитетни. На овој начин требаше да се зголеми свеста и да се вложува во квалитетот на македонските производи и во нивната конкурентност на глобалните пазари, но евтинијата стана пресудна во потрошувачкиот менталитет. Со глобализацијата, трговските марки, кои беа синоним за квалитет, отворија погони во земјите со евтина работна сила, за да ги намалат производствените ...
| | веќе видена

Почна Самитот на осумте најразвиени земји во светот Во францускиот град Довил вчера започна дводневната средба на шефовите на држави или влади на Групата осум индустриски најразвиени земји во светот (Г8), која ја сочинуваат Велика Британија, Германија, Италија, Јапонија, Канада, Русија, САД и Франција. Според најавите од Франција, која е домаќин на средбата учесниците на Самитот ќе разговараат за немирите и промените во државите на Блискиот Исток и Северна Африка, за блискоисточниот мировен процес за најновите настани во рамките на глобалната економија, како и за наследникот на извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Доминик Строс Кан. На оваа прва средба на високо ниво на Г-8 по „арапската пролет“ и промените во некои од земјите од Северна Африка, се очекува да биде изразена силна поддршка на транзицијата кон демократија во арапските земји и да се разговара за патишатата за излез од кризите во Либија и Сирија. Францускиот претседател Никола Саркози, кој е актуелен претседавач на Г-8, ...
сите 9 | | | веќе видена

Светските цени на металите го раздвижија домашното рударство Состојбата во македонското рударство, по кризната 2009 година, кога поради светската економска криза и постојаните осцилации на цените на металите на светските берзи претпријатијата од оваа индустрија се соочуваа со сериозни проблеми во своето работење, значително е подобрена.Така, годинава се очекува да бидат произведени околу 15,5 милиони рудна маса, што во споредба со периодот на кризата, кога беа произведени само шест милиони рудна маса, најавува пораст од речиси 2,5 пати. Рецесијата во рударската индустрија најмногу се почувствува во 2009 година, кога имаше значителен пад на цените на металите на светските берзи. Меѓутоа, за помалку од една година дојде до позитивните поместување на цените. Позитивните светски движења во овој сектор ќе имаат влијание и врз домашните компании од оваа индустрија, кои учествуваат со 50 проценти во вкупниот извоз. Годинава во овој сектор се доделени над 300 концесии за детални геолошки истражувања, кои во ...
| | веќе видена

Како што се очекуваше, грчката влада, под притисокот и будното око на претставниците на Европската комисија и Меѓународниот монетарен фонд, ја усвои амбициозната програма за приватизација на државниот удел во шест големи фирми и ригорозниот даночен пакет. Тоа беше услов Грција во јуни од ММФ да ја добие наредната транша на кредит од 12 милијарди евра, без кои веќе во средината на јули Грција ќе мораше да ги сопре сите плаќања, вклучувајќи ја и исплатата на платите и пензиите. Сите светски медиуми објавија дека грчката влада на листата за продажба во оваа година го стави државниот удел во најголемите грчки пристаништа во Солун и Пиреј. Во секое од пристаништата грчката држава има удел од 74 проценти. Оваа година на продажба ќе бидат понудени и државните удели (20 проценти) во телекомуникациската компанија ОТЕ, потоа уделот во Хеленик Постбанка (34 проценти) и Солунскиот водовод (23 проценти). На продажба ќе бидат понудени и обложувалницата ОПАП, која се наоѓа на берзата и сегашната нејзина берзанска ...
сите 8 | | | веќе видена

next