Бизнис 24

Победата над првиот тенисер во светот Рафаел Надал на турнирот во Мадрид, на Ѓоковиќ освен насловни страни му донесе и награда од 590.000 евра, со што неговата вкупна заработувачка во оваа гоидна се зголеми на 4.782.000 долари. Сјајната серија од 32 меча без пораз и шест освоени турнири во оваа година ја следи и еднакво импресивно конто на банковската сметка најдобриот српски спортист. Победата над првиот тенисер во светот Рафаел Надал во Мадрид, на Ѓоковиќ освен насловни страни му донесе и награда од 590.000 евра, со што неговата вкупна заработувачка во оваа гоидна се зголеми на 4.782.000 долари. Ѓоковиќ за четири и пол месеци од 2011 година освои поголем приход отколку што Федерер заработи во цела 2003 година кога Швајцарецот беше прв тенисер во светот според заработувачката. АТП заработените пари официјално ги искажува во долари, а во табелата на приходите на Ѓоковиќ наведени се според освоените турнири оваа година во валутата во која наградата е исплатена на одредените турнири. ...
| | веќе видена

Македонија во чекор со светскиот тренд Органското производство во светот се повеќе се промовира како начин на воспоставување систем на рамнотежа меѓу земјиштето, растенијата, животните и човекот во прехранбениот синџир. Дотолку повеќе што тоа производство се темели на основните биолошки начела и почитување на сите претпоставки за заштита на животната средина. Според тоа, не случајно за органското производство се користат термините биолошко и еколошко. Во тие рамки посебно е значењето за подобрување и зачувување на квалитетот на земјиштето, како најбитен производствен ресурс. Во тој контекст, плодоредот се посочува како основа за органското производство. Инаку, плодоредот е агротехничка мерка која подразбира ротирање на земјоделските култури што се одгледуваат во одредени временски интервали според местото на култивирање.Со него се намалува можноста за појава на болести, штетници и почвена ерозија која е последица на монокултурното одгледување на едно исто место. Максималниот дозволен период за ...
| | веќе видена

Наскоро ќе се воведе новина за декларирање на потеклото на пороизводите Извозниците на кондиторски производи електронски ќе може да ја поднесуваат апликацијата за издавање сертификат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Олеснувањето, како што објаснуваат од Стопанската комора на Македонија, е напрвено по повеќето контакти со институцијата, која им излезе во пресрет на барањата за надминување на проблемите што се појавиле кај кондиторската индустрија при увозот и извозот. Од Комората, додаваат дека со електронската апликација се скратува процедурата за издавање на сертификатот, а се намалуваат и трошоците. Сега процедурата предвидува инспекторот да излезе на терен еден ден по аплицирањето и да го издаде сертификатот за извоз на производите во кои има над 50 отсто животинско потекло. Покрај ова, надминат е проблемот што се јавуваше при увозот на суровини од Велика Британија и Нов Зеланд во однос на декларацијата. Имено, декларацијата од Велика Британија не можело да се издаде и на македонски јазик, па е ...
| | веќе видена

Плановите се изјаловија Компаниите и понатаму имаат проблем со ликвидноста. Тие не успеваат навреме да ги наплатат побарувањата, а тоа лошо се одразува на нивното работење. Ваквите состојби се провлекуваат се уште во домашната економија, а започнаа со кризата, која според сегашните состојби, го зема данокот. Дополнително, состојбите ги комплицираат и предвремените парламентарни избори, бидејќи компаниите заради изборите избегнуваат инвестирање, па дури и најавените инвестиции се замрзнуваат. Вложувањата во развојни проекти го оставаат за по изборите. Според банкарите, компаниите во последно време бараат повеќе краткорочни средства за да ги премостат ликвидносните проблеми. Помалку се бараат кредити за инвестиции.Од друга страна, според банкарите лош момент е и доцнењето во плаќањето на кредитите, со што има тренд на пораст на нефункционалните кредити.Наспроти состојбите на терен, министерот за економија Фатмир Бесими, вчера во рамките на работилницата за “Едношалтерски систем фаза 2“излезе со оптимистички ...
| | веќе видена

Црната листа незадржливо се проширува За две недели градилиштата во рамките на контроверзниот проект „Скопје 2014“ однесоа два животи, а уште еден работник заврши со тешки телесни повреди. Страшниот просек од една жртва неделно го наметнува прашањево: дали градилиштата се своевидни губилишта за незаштитените македонски работници? Неофицијалните бројки покажуваат дека минатата година 44 семејства беа завиени во црно. Повеќе од 80 работници се повредени додека работеле. Дел од нив се здобија со траен инвалидитет. Според статистиката на Здружението за заштита при работа, и во 2009 година се евидентирани 44 смртни случаи на работните места. Најцрна беше 2008 година, кога загинаа 62 работници. Ова се неофицијални бројки, оти во земјава не постои интегриран систем за вакви податоци. Затоа што за градежните несреќи е задолжен Државниот инспекторат за труд, а за трагедиите во рудниците - Министерството за економија. Смртта на двајца работници за шест дена на објектите од проектот „Скопје 2014“ е најстрашен ...
| | веќе видена

Минатата недела во американска акција беше убиен водачот на терористичката организација Ал Каеда Осама Бин Ладен, најскап непријател кој до сега го имале САД.Како што пренесува виенскиот весник „Кронен цајтунг“, само за ловот на овој човек САД потрошиле 3.000 милијарди долари. „Бин Ладен е најскап државен непријател на сите времиња“, се наведува во анализата на магазинот „Нешенал џурнал“ врз основа на проценките на аналитичарите на овој весник. Експертите Тим Фернхолц и Џим Танкерслеј, во својот документ проценуваат дека ловот на Бин Ладен ги чини САД 3.000 милијарди долари, што е околу една петтина од годишниот БДП на САД. Поскапо од ловот на Бин Ладен за САД било само американското учество во Втората светска војна, чии трошоци историчарите и Конгресот ги процениле на 4.400 милијарди долари. Меѓутоа, учеството во светската војна, гледано според бројките од стопанството, овозможи стопански раст по „големата економска депресија“. Од техничките иновации, како што се турбини за авиони или нуклеарната енергија, ...
сите 2 | | | веќе видена

Во март оваа година Германските претпријатија, во март оваа година, извезоа стоки во вредност од 98,3 милијарди евра, што е повеќе од било кога од основањето на Сојузната Република Германија. Како што соопшти сојузниот завод за статистика, извозот во март беше поголем за 15,8 проценти во однос на истиот месец 2010 година. Со тоа значително е надминат и досегашниот месечен извозен рекорд од 88,8 милијарди евра достигнат во април 2008 година. Извозот во март драстично се зголеми пред сé благодарение на растот на побарувачката на германската стока во државите на европската унија од 16 проценти. Во ЕУ, но надвор од државите на зоната на еврото, тој процент беше дури 20 проценти. Побарувачката од Кина, Бразил и другите држави кои забрзано се развиваат порасна во однос на март 2010 година за над 15 проценти. Германскиот увоз од минатиот месец исто така достигна рекордна повоена вредност од 79,4 милиајрди евра. Медиумите по повод објавувањето на новите податоци ги пренесуваат зборовите на експертите кои ...
сите 4 | | | веќе видена

Масовен одлив на депозитите од банките Италија е следната земја која ќе побара финансиска помош од Европската унија и Меѓународниот монетарен фонд, поради банкарската криза која полека се развива во земјата, вели Феликс Зулауф, претседател на „Зулауф асет менаџмент“. „Сите се фокусирани на Шпанија. Но, јас мислам дека следната земја ќе биде Италија“ вели Зулауф.„Забележуваме масовен одлив на депозити од италјанските банки. Тоа е банкарска криза со забавено темпо. Во исто време, банкарскиот систем е големиот купувач на државни обврзници во Италија“, посочува тој. Банките откупија од 60 до 90 отсто од обврзниците издадени во последните години. Ако го погледнеме начинот на кој се искривува балансот на италјанскиот банкарски систем, во одреден момент банките повеќе нема да можат да откупуваат државни долгови и јас се чудам кој тогаш ќе ги купи овие обврзници“, дополнува Зулауф. Тоа од друга страна ќе ја зголеми профитабилноста на италјанските обврзници и може да ја потопи земјата со нова рецесија, вели тој. ...
| | веќе видена

За фаќање приклучок кон новите светски трендови Според повеќе показатели, глобалната светска економска криза е при крај. Почнува период на експанзивен тренд на светската економија. Притоа, искуствата (позитивни или негативни) од таа криза се користат за рекомпонирање на светската економска карта. Тоа, за повеќе земји во светот е знак дека е потребно менување на сопствениот економски модел, ако се сака да се фати приклучок кон новите светски трендови. Република Македонија спаѓа во тие земји. Не само поради дејството и ефектите од кризата, туку повеќе поради потребата од воспоставување основа за иден подинамичен, траен и одржлив развој, пред македонската економија се наметнува, исто така, потребата за нејзино ново моделирање. Затекнатите состојби и посакуваните движења на економско-социјален план во претстојниот период упатуваат на потребата од внесување т.н. холистички пристап во креирањето на идниот среднорочен модел за економски развој. Во основа, тоа значи фокусот да не биде насочен само кон ...
| | веќе видена

Законот за просторно и урбанистичко планирање повторно под лупата на Уставниот суд Планирањето на просторот и урбанизацијата на одредени градски квартови, петнаесеттина години наназад е на удар на градежната или урбаната мафија, сеедно. Пракса е преку ноќ, под налетот на инвеститорите, односно нивниот капитал, без оглед на законската регулатива, но и стандардите за тоа како треба да изгледа одреден кварт, односно каде според урбанистичките планови е предвидена изградба на куќи за индивидуално домување да никнуваат висококатници, кои се впишуваат како семејни куќи, иако станува збор за згради за колективно домување. И, никој ништо не може. Никој не ги почитува деталните урбанистички планови, а за генералните или Просторниот план на Македонија да не зборуваме. Подмитливата администрација, која притисната од свои побуди, не може да им одолее на грубите инвеститори, кои не се плашат од никого и кои со своите дебели буџелари може да отворат и железни порти, го направи своето. Па, атрактивните локации во ...
| | веќе видена

Речиси како и во сите европски земји и во Грција се зголемува бројот на старите луѓе, а се намалува бројот на младите кои заработуваат и уплатуваат во пензискиот фонд. Наспроти тоа, државните службеници начелно можат да одат во пензија и пред да наполнат 50 години од животот, што доведува до тоа дефицитот на пензискиот фонд во Грција да расте побрзо од каде било во Европа. Новите реформи треба да го отежнат одењето во предвремена пензија, но Грција има и многу специфични правила какви што работниците во другите европски земји никогаш не се ни сетиле да ги бараат. На пример, немажените или разведените ќерки на државни службеници, по смртта на двата родитела и понатаму ја примаат нивната пензија. Таа привилегија ја имаат околу 40.000 Гркинки и само тоа ја чини државата околу 550 милиони евра годишно, пренесе германското државно радио „Дојче веле“. Вработените во Грција се навикнати дека нивната плата е само основа на која доаѓаат разни бонуси. Така државните службеници лесно можат дополнително да заработат ...
сите 2 | | | веќе видена

По Олимписките игри и Светското фудбалско првенство, изборот на Песна за Евровизија дефинитивно е трет по големина телевизиски настан во светот“, вели одговорниот во германскиот јавен радиодифузен сервис АРД, Томас Шрајбер, додавајќи: „Ќе вршиме пренос во повеќе од 50 земји во светот, се` до Австралија, Нов Зеланд и САД.“ Се смета дека спектаклот ќе го следат 125 милиони гледачи ширум светот. Откако младата Лена минатата година и‘ ја донесе победата на Германија, за домаќини на најголемиот европски музички фестивал се натпреваруваа градовите Хановер, Хамбург, Берлин и Дизелдорф. Последниот е победник и Изборот за песна на Евровизија го организира на фудбалскиот стадион. За тоа да биде можно, стадионот беше затворен цели шест недели пред одржувањето на музичкиот спектакл. Затоа и фудбалскиот клуб Фортуна на некое време се пресели во соседството, па кога е домаќин на натпреварите ги игра на просторот на една швајцарска фирма, која има изградено свој стадион, се разбира многу помал, со капацитет од 20.000 ...
сите 2 | | | веќе видена

Во првиот квартал Растот на економијата од пет проценти во првиот квартал од годината, податок објавен од НБРМ, според вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески е сосема задоволителен и над очекувањата на Владата. - Се работи за еден позитивен и добар податок, кој на еден начин ги сублимира позитивните движења во многу сектори. Во индустријата има раст од 25 проценти, извозот расте со 40 проценти во првите три месеци, имаме пораст на бројот на работници во индустријата два месеца по ред и ако се погледнат сите движења, едно по друго, како еден мозаик, се гледа дека сликата се подобрува во однос на перспективите на македонската економија, рече Ставрески. Според него, овој раст е еден одличен старт за оваа година и очекува дека до крајот на годината ќе се задржи добро темпо и оти ќе може да се оствари проектираниот раст или малку над тоа. Во однос на проекциите на централната банка за инфлацијата, вицепремиерот истакна дека тенденциите се добри и оти очигледно во април таа се намалува. - ...
сите 2 | | | веќе видена

Обрачот на (не)извесноста се повеќе се стега Иако статистичкиот индикатор на доверливоста, односно на поволните очекувања на анкетираните домаќинства во земјава во април годинава беше зголемен за еден процентен поен во споредба со март, тој не ја изразува вистинската слика во тој поглед. Инаку, оцените во Анкетата на потрошувачите се во форма на баланси, а тие, пак, се разлика меѓу позитивните и негативните одговори, изразена во проценти. Во таа смисла, имајќи предвид дека индикаторот на доверливоста во март 2011. беше на најниското ниво во последнава година (минус 29 проценти), подобрувањето за еден отсто е сосема незначително. Поинаку кажано, песимистичките очекувања и натаму се особено изразени. За споредба, тој индикатор пред една година изнесуваше -21 процент, а во октомври се спушти на -26 отсто. Вербата во подобри денови пркна во декември кога тој индикатор скокна на -18 отсто. Но, затоа од Нова година наваму неговата вредност се стрмоглавува – од -21 процент во јануари, преку -23 отсто во февруари ...
сите 2 | | | веќе видена

Власите на Балканот - историја, живот, занимања, трговија (14) За читателите сигурно ќе биде интересно ако се презентира мислењето за Власите на една од најзначајните личности во македонската политичка,национална,лингвистичка и општа историја на Македонија и Македонците - Крсте Петков Мисирков.Имено, тој во книгата ‘‘За македонцките работи‘‘ има посветено еден сосема мал, но исклучително значаен дел за односите на Македонците со Власите и дава препораки како ти да се одвиваат за доброто на Македонија. Книгата „За македонцките работи“ била испечатена во 1903 година во Софија, тогашно Царство Бугарија, и била печатена во т.н. „Либерален клуб“. Самата книга има над 120 страници и е поделена на пет дела и предговор. Четири од петте поглавја се всушност и говори кои Мисирков ги читал на состаноците на македонскиот литературен кружок во Русија. Книгата на Мисирков е политичка анализа на положбата на македонскиот народ и предлог-програма за македонското националноослободително движење. Истовремено, таа ја ...
| | веќе видена

Нема голема раздвиженост на менувачкиот пазар Годишниот пад на побарувачката за девизи забавува. Во текот на првите два месеца од годинава, нето-приливите од менувачкото работење се стабилизираа околу нивоата забележани во истиот период лани, покажуваат податоците на Народната банка. Според најновите податоци, остварениот нето-откуп на девизи во февруари годинава изнесува 54,7 милиони евра, што претставува намалување од 0,7% на годишна основа. Понудата на девизи продолжи да се намалува на годишна основа за 5,2%, а годишниот пад на побарувачката за девизи забави на 14,2%. Збирно, во периодот јануари - февруари 2011 година, нето- откупот на менувачкиот пазар изнесува 110,2 милиона евра, што претставува годишен пораст од 3,5%. Остварената нето-ефектива од менувачкото работење претставува околу 60% од онаа што беше планирана за првото тримесечје од годинава. Според експертите, трендот на намалена побарувачка на девизи е диктиран од пазарните правила, а во платниот промет, потребата од откуп на девизи е ...
| | веќе видена

НБРМ ги ревидира макроекономските проекции Просечна стапка на инфлација од 4,5 до 5 проценти, раст на БДП од околу три проценти и дефицит на тековната сметка од 6,1 отсто од БДП на годишно ниво, се дел од ревидираните проекции на Народна банка на Република Македонија, што ги објави гувернерот во заминување, Петар Гошев. Стапката на инфлација од 4,5 до пет отсто претставува нагорна ревизија во однос на јануарската проекција, според Гошев, заради повисоките остварувања и нагорните ревизии на светските цени на нафтата и храната. Базичната инфлација се очекува да се движи околу 1,5 проценти, информира Гошев. Во вториот квартал се очекува инфлацијата да се движи во интервалот од 5 до 5,5 проценти, а во наредните два квартала таа благо да забави. Гошев нагласи дека проекцијата за растот на реалниот БДП за годинава останува околу 3 отсто при позитивен придонес на домашната побарувачка на нето-извозот. Ризиците околу растот се, главно, во надолна насока и се поврзани со интензитетот на личната потрошувачка во ...
сите 24 | | | веќе видена

Платите во соседството Во Бугарија десетте најбогати луѓе пријавија приход за минатата година од 46,4 милиони лева, што значи дека секој од нив во просек заработил 2,3 милиони евра. Државата од нив во име на данок на приход ќе собере 4,5 милиони лева, односно 2,25 милиони евра, соопшти бугарската управа за приходи. Не е објаснето со кои дејности се занимаваат најбогатитте бугарски државјани, кои во просек заработуваат по 200.000 евра месечно. Поголем број од нив, кои се дел од таа листа ги поднесоа даночните пријави уште во февруари што значи дека ќе добијат попуст од пет проценти. Просечната плата во Бугарија според податоците на државниот завод за статистика изнесува 333 евра, а просечната пензија околу 130 евра. Според пописот во февруари од оваа година, во Бугарија живеат 7,3 милиони жители и таа е најсиромашната земја во ЕУ, членка од први јануари 2007 година.
| | веќе видена

Власите на Балканот - историја, живот, занимања, трговија (12) Според пописот од 1948 г. во СРМ живееле 9.511 Власи (или 0,8%), во 1981 - 6.384 (0,3%), 1994 - 8.467 (0,4%), а во 2002 - 9.695 Власи (или 0,84%). Најголемиот број сега живеат во Скопје (2.557), Штипско (2.074), Битолско (1.270), Крушево (1.020) и Струшко (656). На почетокот на нашиот фељтон посветен на Власите , ако се сеќавате, дадовме преглед што пишува за Власите во Македонија на Википедија а што во неодамна објавената па повлечена Македонска енциклопедија.Не мора да води кон никаков заклучок, но факт е дека изворите на Википедија се далеку пообемни, пошироки и пообразложени во споредба со штурите објаснувања објавени во Македонската енциклопедија од пред две години, во одредницата – Власите во Република Македонија. За оние кои не се сеќаваат, да повториме и потсетиме што пишува во Енцикопледијата (цитираме) : ‘‘Eтничка заедница во РМ. Тоа е романизирано население низ Балканскиот Полуостров (Грција, Бугарија, Македонија, Албанија и ...
| | веќе видена

Од бранот поскапувања Германскиот завод за статистика забележа во април стапка на инфлација од 2,4 проценти, најголема во изминатите три години, а експертите прогнозираат понатамошни поскапувања. Европската централна банка најавува зголемување на своите каматни стапки и тоа најпрво ќе се одрази на паричниците на потрошувачите. Од понатамошните поскапувања и растот на инфлацијата нема да бидат поштедени ниту државите на југоисточна Европа, пренесе „Дојче Веле“. Стапката на инфлација во Германија првенствено е зголемена поради поскапувањето на горивата што најпрво го почувствуваа возачите. Некои од нив, кои не зарбаотуваат баш многу, прокоментираа дека третина од заработката ја имаат потрошено на гориво. „Во овој момент има многу причини за понатамошен раст на инфлацијата, а една од нив, на пример, е развојот на политичката ситуација во Северна Африка“, изјави за германското радио Ралф Золвен од „Комерцбанка“. Цените се во постојан пораст од есен минатата година. Сé додека инфлацијата не е поголема од два ...
| | веќе видена

next