Бизнис 24

Додека се чека побрзо закрепнување на економската активност Платниот промет минатиот месец бележи пад на вредноста. Од 313,6 милијарди денари, колку што беше вредноста во јуни, минатиот месец за ист број работни денови - 21, падна на 300 милијарди денари. Пораснал и бројот на блокирани сметки, од 100.506 во јуни на 102.893 во јули, што ја покажува финансиската слика на економските субјекти и на граѓаните. Платниот систем е од големо значење за сите економски субјекти, бидејќи овозможува брзо и ефикасно извршување на плаќањата во националната економија. Тој претставува збир на инструменти, процедури и инфраструктура за пренос на пари. Од бројките за месечната вредност на платниот промет може да се изведе заклучок за целокупниот економски амбиент во државата, и за компаниите и за населението, односно дека помалку се троши, а долговите се натрупани и тешко се отплаќаат. Сепак, треба да се има предвид и периодот на летните одмори. Од искуствата во претходните години, во принцип, платниот промет бележи пораст ...
| | веќе видена

Товарот од економската криза не е ист за сите Светската економска криза и се поголемата трка на економските џинови во светот го продлабочија јазот меѓу богатите и сиромашните. Додека минатата недела чадот од запалените згради во сиромашните лондонски предградија го расипуваше погледот од облакодерите на Канари Варф, малкумина во луксузните канцеларии на овој деловен кварт во источен Лондон помислија дека дел од вината за бунтот на младите лежи во нив. За дивеењето на сиромашните момчиња, политичарите ги обвинуваат „семејните околности“, „образовниот систем“, а бунтовниците ги оценија како „болни“, занемарувајќи го тоа што очигледно беше една од причините за немирите – драматично големиот јаз меѓу богатите и сиромашните. Дека нееднаквоста во распределбата на богатството во британското општество не е само впечаток на младите од Тотенхем, Хакни и Пекам, сведочи и фактот дека Велика Британија, според т.н. Џинијев коефициент кој е показател на нееднаквоста во распределбата на доходот, многу болува од ...
| | веќе видена

Наспроти статистиките за подобри состојби во стопанството Компаниите бараат кредити од банките за да ги задоволат потребите за инвестиции во залихи и обртен капитал, како и за да ги преструктурираат долговите. Иако во стопанството се чувствуваат позитивни трендови на движење, барем според статистиките и бројките, сепак, компаниите се уште ги немаат надминато проблемите со ликвидноста. Дополнителна загриженост им внесуваат и најновите неприлики на европските пазари, од кои се директно зависни и што може повторно да им предизвика удар, како во екот на кризата. Неодамна и Народна банка ги лоцираше ризиците во однос на монетарната политика од должничката криза во еврозоната и нивните можни импликации врз домашната економска активност и очекувањата. Меѓу нив беа посочени и ризиците поврзани со инфлацијата и со очекуваните капитални приливи и нивото на девизните резерви. Банкарите велат дека компаниите се уште не се во финансиска кондиција да инвестираат, поради што се бараат и помалку кредити за ваква намена. ...
сите 2 | | | веќе видена

Опаѓа продажбата на новите автомобили наспроти половните Ова е логиката според која се водат потенцијалните купувачи, за кои освен карактеристиките на возилото, пресудна е и цената. Продажбата на нови автомобили, од 2009 наваму е во тренд на опаѓање, и покрај фактот дека – ново си е ново. „Заработувачката е релативно добра. Возилата ги увезувам претежно од Германија, понекогаш се случува да увезам и од Италија, зависи од понудата и од побарувачката тука на пазарот. Сите возила што ги имам во моментов на плацот се во одлична возна состојба, технички исправни, со сите потребни документи се до регистрација. Сите доаѓаат со полна опрема, а некои и со дополнителна. Цените варираат во зависност од моделот на возилото, годината на производство, како и опремата која ја поседува", вели сопственикот на еден од авто-плацевите во Скопје. Во моментот додека го водевме разговорот, на неговиот авто-плац имаше паркирано петнаесет возила „мерцедес“, „фолксваген“, „ауди“, BMW „сеат“ и „опел“, од кои едно веќе беше продадено ...
| | веќе видена

Во европските земји Докторската титула претставува статусен симбол. Меѓутоа и меѓу академската елита се кријат црни овци. Тие не ги пишуваат сами своите трудови, туку т.н. тајни пишувачи ја извршуваат работата за нив, и тоа за добри пари. Менаџерот Томас Немет вели дека неговото претпријатие кое има годишен обрт на средства од најмалку еден милион евра, во последните седум години изработило и продало околу 5.000 академски трудови. Не е едноставно да се најде „гоустврајтер“ (таен пишувач), кој отворено би зборувал за тоа. Иако на интернет може да се најдат редица претпријатија, пишувањето на научни трудови за други лица се премолчува. Менаџерот Томас Немет е исклучок. „И лошата реклама е реклама“ вели тој. Филозоф по професија, Немет преку интернет ја нашол својата прва работа како „гоусврајтер“. На почетокот пишувал сам, за подоцна да основа фирма. Канцеларија денес му се наоѓа во луксузен дел на Цирих, а задачата му е да посредува меѓу лицата кои сакаат некој друг да изработи научен труд за нив, односно ...
| | веќе видена

Од владината програма Енергетиката има силно влијание врз сите економски сектори и претставува столб за одржлив развој на секоја земја, па и на Македонија. Во тој контекст, Владата во наредните четири години, ќе се залага за ефикасен, конкурентен и финансиски стабилен енергетски сектор како услов за сигурно, квалитетно, стабилно и економски најприфатливо снабдување со енергија од секаков вид на сите потрошувачи Втор елемент за развојот на економијата на една држава, и не помалку важен од инфраструктурата, е електроенергетскиот сектор, кој доколку континуирано се надградува, не само што ќе повлече големи инвестиции, туку и на фирмите ќе им овозможи покомотно да го планираат својот развој. Според економистите, тоа ќе придонесе Македонија да се промовира како инвестициска дестинација, што е заложба во континуитет и на старо-новата Влада. Судејќи според она што е наведено во програмата, Владата ветува голем број инвестиции и во енергетскиот сектор. Приоритет се дава на проектите за нов рудник за јаглен и за ...
| | веќе видена

САД предупредуваат Емил Крстески специјално за „Бизнис“ од Њујорк Минатонеделните големи осцилации на Њујоршката берза се знак дека и три години по отпочнувањето на светската финансиска криза, поголемиот број берзи се далеку од стабилизирање. Овде се смета дека цените на акциите на берзите брзо се менуваат, најмногу поради тоа што политичките лидери не успеваат (или не се способни) да ги решат главните прашања со кои се соочуваат САД и другите развиени земји, како што се големата задолженост и економската стагнација. Процесот за враќање на довербата е едно од битните прашања при долготрајниот процес на финансиско заздравување, сметаат економските колумнисти во „Њујорк тајмс“ и „Волстрит Џорнал“. Заради тоа, на Волстрит преовладува мислењето дека премногу е рано да се предвиди како светските настани ќе влијаат врз движењата на берзите. Некои теоретичари сметаат дека во вакви ситуации довербата никогаш целосно не се враќа, зашто за одделни прашања постојано има сомнежи и грижи кои што продолжуваат да бидат ...
| | веќе видена

Блиску до максимумот од 2008 година Цените на прехранбените производи во светот пораснале за 33 отсто во споредба со јули 2010 година и се доближуваат до максималното ниво постигнато во 2008 година, покажува последниот извештај на Светска банка. „Цените на храната на светско ниво пораснаа за 33 отсто и се искачуваат на многу повисоко ниво од регистрираното во јули, 2010 година. Тие се доближуваат до максимумот од 2008 година. Светските резерви од храна остануваат на алармантно ниво“, се вели во документот. Цените на хранливите производи на внатрешните пазари осцилираат непредвидливо, а кај некои од нив во последните 12 месеци, цената на пченката се покачила за 100 отсто, додека кај некои се намали за 19 отсто. Според податоците од извештајот во последната година, просечната цена на пченката пораснала за 84 проценти, на шеќерот со 62 проценти, на пченицата со 55 проценти, а кај маслото од соја со 47 отсто. Истовремено цената на суровата нафта се зголемила со 45 отсто. Од Светска банка одбележуваат исто ...
сите 10 | | | веќе видена

Ревидиран ценовникот на пригодните пари Народната банка ги ревидираше цените на златните и сребрени пригодни ковани пари што ги продава. Цената на златото на светските берзи веќе подолг временски период бележи тренд на пораст. Со тоа расте вредноста и на златниците што ги продава Централната банка. Според новиот ценовник, од пригодните пари најскап е 18-грамскиот 22- каратен златник „100 г.од Илинденското востание“, кој се продава по цена од 52.313 денари со пресметан ДДВ од 18 проценти. „Златниот денар“ со тежина од 16 грама чини 47.853 денари. Меѓу потешките златници е „10 г.од осамостојувањето на РМ“, што чини 30.469 денари. Од осумграмските златници, „60 г. АСНОМ“ се продава за 26.587 денари, „2000 г. Христијанство“ за 25.250 денари, а златникот „30 години од афтокефалноста на МПЦ“ чини 25.095 денари. За околу 21 илјада денари можат да се купат седумграмските златници „50 години од Економски факултет“, “50 години од Универзитет Св.Кирил и Методиј“ и „50 г. Од Егзодус на децата бегалци“. Меѓу поевтините ...
| | веќе видена

По шест месеци се проширува листата на автомобилски регистрации Од денес влегува во сила правилникот за новата форма и содржина на регистерските таблички на сите моторни возила, чија практична примена ќе почне по шест месеци од утрешниот ден. Според него, ќе се менуваат табличките на целата територија на Република Македонија. Табличките ќе се издаваат по барање на граѓаните, а задолжително при првата регистрација на моторно и приклучно возило, при промена на регистрационо подрачје и при замена на изгубена регистерска табличка. Промената ќе важи и за пробните таблички. Под моторни возила спаѓаат автомобилите, камионите, тракторите, мопеди, мотоцикли, трицикли, приклучни возила... Нови таблички ќе имаат и работните машини и мотокултиваторите, како и езерските пловила. Со новите таблички се воведуваат и седум нови, таканаречени регистрациони подрачја. Тоа значи дека нови регистерски таблички за возилата се воведуваат на име на седум градови: Гевгелија, Кавадарци, Кочани, Кичево, Крива Паланка, Радовиш и ...
сите 6 | | | веќе видена

Рубини: Познатиот економски аналитичар, Нуриел Рубини изјави дека Карл Маркс бил во право и дека во еден момент капитализмот може да се уништи самиот себе. Рубини, инаку, прв ја најави финанската криза од 2008 година. Одговарајќи на прашањето, што може бизнис секторот да направи за да избегне нова рецесија, Рубини за Вол стрит журнал изјави дека компаниите не прават ништо, Компаниите, како што истакнува, трупаат капитал и профит со изговор дека нема побарувачка на пазарот па немаат ниту причини за нови инвестиции и вработувања. Меѓутоа, објаснува Рубини, во тој став се крие „квака 22“ бидејќи потрошувачка нема ниту да има, ако не дојде до вработување, што единствено може да го поттикне потрошувачкиот оптимизам. Рубини појаснува дека во текот на кризата дошло до уште поголема редистрибуција на богатството од рака на домаќинствата во раце на комапниите и нивните сопственици. „Мислевме дека пазарот функционира. Не, не функционира. Поединецот може да биде рационален. Компаниијата, за да преживее и опстане ги ...
сите 2 | | | веќе видена

За разлика од Тунис и Египет, Западот брзо и тоа воено се вклучи во конфликтот во Либија и бара промена на режимот. Гадафи обвинува дека тоа е нов обид на Западот да стекне контрола над либиската нафта. Каде е вистината? Беше навистина вчудовидувачки колку бргу Западот по избувнувањето на револтот во Либија, го крена гласот. Пред се’ Франција. Тоа мораше да изненади, со оглед дека во случајот на Тунис Франција се однесуваше сосема поинаку. Имено најнапред беше дури и понудена поддршка за претседателот Бен Али. А потоа во случајот на Либија Франција играше предводничка улога и ги призна како прва европска земја институциите на бунтовниците. Наводно требаше да се исправи грешката, што беше направена во Тунис. Но беше ли ставот на Франција само политички мотивиран или улога одиграа и економските интереси? „Францускиот претседател Саркози беше многу лут. Тој претходно во Париз го прими Гадафи со голема помпа и беа склучени бројни економски договори. На крајот Гадафи кон некои од нив како на пример во случајот ...
| | веќе видена

Кој ги анимира и ги застапува интересите на аграрот? Временските услови оваа производствена година ветуваа за земјоделството релативно добра реколта како од есенските посеви така и од пролетните. Додека земјоделците триеја раце очекувајќи ги првите приходи од раното градинарство, доживеаја големо разочарување од затворањето на пазарите поради ешерихијата, која придонесе да останат без приход токму оние кои најрано се јавуваа со понуда на краставици, домати и друг зеленчук. Така, по штетите кај сточарите од “луди крави“, “птичји грипови“ и слично дојдоа на ред и производителите на раноградинарски производи. Со право, тие побараа помош од државата, која им кажа дека штетите можат да ги надоместат ако земат кредит од земјоделскиот фонд, и тоа под исти услови (камата од четири проценти) како и за други цели! Што значи дека нема помош. Бидејќи се разединети земјоделците, во чие име секој ден се јавуваат нови застапници, овој пат никој не се јави за посериозна поддршка, туку ги чувме само лично оштетените. Ова ...
| | веќе видена

Иако инвеститорите ја избегнуваат Македонија Македонија не треба да отстапи од определбата за повисока стапка на економски раст, и покрај фактот што како мала земја не е доволно атрактивна за странските инвеститори. Во услови кога сите држави во регионот се засегнати од тоа како да остварат побрз економски раст, Македонија мора да преземе сериозни чекори и да го промени моделот кој ќе и обезбеди побрзо темпо на раст. Македонија како мала економија не може да остане изолирана од европскиот пазар и од движењата на тој пазар, пред се, поради влијанието од европските економии со кои остварува најголем дел од размената. Во сите меѓународни финансиски институции постојано се водат дискусии како да се избалансира моќта на големите економии и нивното влијание врз малите. И покрај ваквото влијание, Македонија мора да ја либерализира трговијата и да ги прифати принципите на отворена пазарна економија, и покрај фактот што на краток рок тоа нема да има некои позитивни ефекти врз економскиот развој. Познавачите на ...
| | веќе видена

Во Будимпешта Во унгарската престолнина ќе биде отворен првиот бесплатен супермаркет за примероци, пишува весникот "Кориере дела сера". Од него ќе може да се земе било што без да се плати. Во замена, “купувачите“ ќе имаат обврска да дадат мислење за производот. “Тоа е уникатна продавница, една од ретките во светот во која можеш да си излезеш со полна количка и со полн паричник“ пишува весникот. Во супермаркетот ќе бидат понудени примероци на сите стоки - козметика, прашоци за перење и прехранбени производи, во зависност од месечните трговски промоции. За “купување“ во овој супермаркет потребна ќе биде членска карта која ќе се добива за пет евра. Бесплатниот супермеркет се вклопува во една од најсовремените маркетинг стратегии, наречена Трајвертајсинг - форма на рекламирање, во која конзументот го пробува производот бесплатно за да може сам да се убеди во неговите квалитети. Крајната цел е да се изгради трајна консумерска група која од своја страна, од уста на уста, ќе ја пропагира новата стока. Но исто ...
| | веќе видена

Наместо со домашно жито Наместо со домашно жито, лебот ќе се меси со нови игри околу цената. Од есенва се најавува поскапување за 15 до 20 насто. Необично, ако се има предвид остварувањето повисока реколта за 10 до 20 проценти, односно за 15.000 до 20.000 тони во однос на ланската жетва. Но, и подобриот квалитет на лебното жито, кој се постигна со примената на соодветни агротехнички мерки, исто како што тоа се одрази и кај зголемувањето на продукцијата. Сепак, тоа не успеа да ги стимулира мелничко-пекарските претпријатија за поголем откуп од домашната пченица, зашто земјоделците бараат преземениот пазарен вишок да се плаќа по 15 денари за килограм, наместо по 13 денари колку што можат најмногу да им понудат, под услов - исплата на рати. Да не се прави „тајм-аут“ во производството, се увезува српско брашно по 16,50 денари за килограм, а токму тоа е причината што ја нудат пекарите за новата корекција на цената на лебот. Ако се земе изолирано овој податок, тогаш и не може поинаку да се протолкува најавената ...
| | веќе видена

Кој колку заработува во соседството Македонија, според регионалните извештаи за нето-платите, се наоѓа на претпоследното место и се уште не може да излезе од групата на најсиромашни држави во Југоисточна Европа. Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во земјава во април годинава изнесуваше 20.519 денари, односно 335 евра. Притоа индексот на просечната месечна исплатена нето-плата беше поголем за незначителните 0,3 проценти во споредба со истиот минатогодишен период. Тоа, пак, е резултат, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите други услужни дејности (26,4 проценти), информации и комуникации (16,2 отсто) и стручни, научни и технички дејности (11,7 отсто). Наспроти тоа, регистрирано е намалување на просечната нето-плата во секторите финансиски и дејности на осигурување (2,9 проценти), трговија на големо и на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли (2,4 проценти) и во преработувачката ...
| | веќе видена

Претседателот на Европската централна банка дециден Претседателот на Европската централна банка Жан-Клод Трише за француското „Радио 1“ изјави дека „оваа криза е најголема по Втората светска војна, а би можела да биде поголема и по Првата светска војна доколку не беа преземени значајни мерки од страна на лидерите“. Тој дирекно не потврди дека ЕЦБ купувала италијански и шпански обврзници, потенцирајќи само дека банката е присутна на секундарниот пазар на обврзници во еврозоната. Од друга страна, руската рубља само за еден ден изгуби речиси три отсто од вредноста во однос на доларот поради наглиот пад на цената на нафтата и последиците од намалувањето на кредитниот рејтинг на САД. Во однос на еврото руската валута изгуби 2,4 проценти од вредноста во првите часови од вчерашното тргување. Истовремено опаѓа и вредноста на руските акции бидејќи водечкиот индекс „МИЦЕКС“ е намален за 5,5 проценти, најмногу од 2009 година досега. Инаку, Русија е тешко погодена од падот на цената на нафтата. А, таа е столбот на ...
сите 3 | | | веќе видена

Соединетите Американски Држави и кризата Таканаречениот „историски договор“ што минатата недела беше постигнат во американскиот Конгрес по неколкумесечните расправи меѓу демократите и републиканците околу одредувањето на границата за задолжување на државата, не значеше и крај на економската криза во САД. Токму политичките несогласувања околу ова битно економско прашање, компромисно усвоено во „пет до дванаесет“, односно пред прогласувањето на технички банкрот на земјата, според повеќето овдешни теоретичари, најмногу влијаеја и врз одлуката на американската агенција „Стандард & Пурс“ за намалување на финансиско-кредитниот рејтинг на САД во светот. Ваквата ситуација се очекуваше да предизвика реакции во светскиот економско-финансиски систем, особено во Азија, и тоа да влијае врз падот на индексите на берзите, врз вредноста на акциите на енергетските компании, врз цената на нафтата и златото, како и врз вредноста на доларот. Со тоа најверојатно продолжува и американскиот економскиот кошмар и покрај тоа што од ...
| | веќе видена

Најстариот занает во Македонија - табу на дваесет и првиот век Две години по апсењето на проститутките и огромниот чад кој се крена околу целиот тој настан, состојбата не е променета. Сексуалните работнички се уште се на своето работно место, обезбедувајќи егзистенционални услови за себе и за своите семејства. Тогаш Владата се изјасни дека е против легализација на проституцијата, од причина што ваквата професија се коси со моралните и десничарските интереси на нивната партија. Иницијатива за легализација на проституцијата своевремено поднесе и пратеникот Нано Ружин, но тогашниот негов потег предизвика повеќе иронија одошто сериозност. Од друга страна, и Европска унија налага државата да го реши статусот на проститутките и да ги доведе под општествена контрола. Се тврди дека доколку се легализира проституцијата, на прво место ќе се воспостави здравствена контрола на лицата кои се занимаваат со оваа работа, ќе се контролира и ќе се намали бројот на илегалците во Македонија кои се занимаваат со проституција. ...
| | веќе видена

next