Бизнис 24

На берзите завладеа паника Инвеститорите на американскиот пазар на капитал не ги охрабри ниту претседателот Барак Обама, изјавувајќи дека, без оглед на тоа што го кажуваат агенциите, САД секогаш имале и ќе имаат највисок кредитен рејтинг, односно тројно А. Не помогна ниту тоа што агенцијата „Мудис“, една од трите најрелевантни во светот, препорача САД да остане со највисокиот кредитен рејтинг. Но, притоа нагласи дека рејтингот би можел да биде намален доколку Америка не го намали буџетскиот дефицит. „Намалувањето на рејтингот на САД, не е најголем проблем. Пазарот е под притисок од стравот од забавување на порастот на американската економија и од заканата од нова рецесија“, изјави аналитичарот Скот Браун. Други експерти, пак, сметаат дека шансите за нова рецесија се 1 спрема 3 во следните 6 до 9 месеци. Во првата половина оваа година американската економија порасна само 0,8 отсто на годишно ниво, што е нејзин најбавен пораст од крајот на рецесијата во јуни 2009 година. „Инвеститорите се плашат од нова ...
сите 4 | | | веќе видена

Со поголема енергетска ефикасност Енергетската ефикасност претставува користење на помалку енергија, без да се намали квалитетот на живеење. Потрошувачката на енергија во Македонија, во текот на последните десет години двојно се зголеми. Причините за тоа се зголемувањето на индустриската активност, застарени технолошки средства и стара инфраструктура, што драстично го забрзува неефикасното користење на енергија. Спроведувањето на мерките за енергетска ефикасност ќе резултира со намалување на сметките за електрична енергија, а заштедените средства може да се искористат за подобрување на животниот стандард на работниците, потрошувачите и граѓаните. Eнергетската ефикасност е особено важна за економијата на една земја, односно може да создаде нови работни места, да го подобри квалитетот на живот за граѓаните и да го намали увозот на енергија. За многу домаќинства во Македонија, сметките за електирчна енергија, по храната, претставуваат најголем месечен трошок во семејниот буџет. Овој трошок може значително да ...
| | веќе видена

Транзицијата произведе газди и директори Добар дел од нашите граѓани почнуваат претприемничка кариера, добивајќи идеја од претходното искуство, иако има и такви што започнале нов бизнис „купувајќи“ идеја од пријател. Поедноставно кажано, нивниот старт е скромен и особено со малку кеш. Според експертите, шеесеттина отсто од малите и средни бизниси во земјава се основани со помош на позајмени пари, па затоа на шега се вели дека во Македонија се станува бизнисмен - или случајно, или од потреба. Транзицијата произведе „газди и директори“, дури и од луѓе кои никогаш не ни сонувале дека ќе мораат сами да се грижат за сопствената плата. Илјадниците отпуштени мајстори станаа таксисти, некогашни готвачи отворија кафеани, комерцијалисти се претворија во трговци, сметководители во слаткари, довчерашни работнички станаа бебиситерки, а како стартен капитал им се најдоа испратнините со кои заминаа од поранешните општествени претпријатија. Анализите за инвестицискиот интензитет покажуваат дека околу педесет проценти од ...
| | веќе видена

Тревога по намалениот кредитен рејтинг на САД Соединетите Американски Држави со намален кредитен рејтинг што во петокот им го додели агенцијата „Стандард и Пурс“, а Европската унија со нови закани за еврото по најновите финансиски проблеми во уште две земји од еврозоната. Ваква е диганозата на светската економија во последниве деновиве. Во потрага по лек, Европската централна банка најави дека ќе почне да ги купува обврзниците издадени од владите на Италија и на Шпанија за да ги поддржи најголемите економии во еврозоната, по Германија и Франција. Претседателот на Европската централна банка, Жан Клод Трише, ги поздрави мерките за штедење и за реформи што тие две земји ги донесоа за редуцирање на нивните буџетски дефицити. Претходно, германската канцеларка Ангела Меркел и францускиот претседател Никола Саркози побараа итно спроведување на клучните економски мерки за спас на еврото по еднонеделната економска несигурност во светот. Овој чекор, според повеќето аналитичари, е во врска и со намалувањето на ...
сите 4 | | | веќе видена

Во екот на летните горештини Поради пожарите што редовно пламнуваат во летниот период, движењето во шумите е делумно ограничено. Лицата, пак, кои за време на забраната ќе се затекнат во шума, без посебно одобрение од нејзиниот корисник или сопственик, ќе платат казна од 2.000 до 3.000 евра. За правните лица кои не преземале мерки за заштита на шумите од пожари, казната изнесува 15.000 до 20.000 евра. За палење на стрништа, плевели и други растителни отпадоци, ќе се плаќа глоба од 6.000 до 8.000 евра за правни лица, односно 1.500 до 3.000 евра за физички лица. Покрај казната, сторителот на евентуалниот пожар ќе треба да ја надомести и направената штета. Од страна на Координативното тело за заштита на шумите од пожари, на граѓаните им се препорачува да не користат запалливи материи на отворен простор, кои можат да предизвикаат пожар од пошироки размери. Возачите и патниците со автомобили и други превозни средства да не фрлаат догорчиња или неизгаснати цигари, за да не се предизвикаат пожари долж патиштата. На ...
| | веќе видена

Вкупните златни резерви на Народната банка на Република Македонија изнесуваат 218.253,31 унца и се непроменети во однос на состојбата од крајот на минатата година, соопшти НБРМ. Оттаму појаснуваат дека во нивните биланси тие резерви се следат според пазарната вредност и се искажуваат во денари. - Во текот на првото полугодие, вредноста на златото изразена во долари бележи зголемување, и тоа од 1.410,25 на 1.508 долари за унца. Во истиот период, вредноста на златото изразена во евра и денари бележи намалување како резултат на падот на вредноста на доларот во однос на еврото и денарот, се вели во соопштението од НБРМ. На 30 јуни годинава вредноста на една унца злато изнесуваше 64.418 денари, за разлика од крајот на минатата година кога беше 65.314 денари. - Оттаму, имајќи предвид дека билансите на Народната банка се изразуваат во денари, евидентирано е вредносно намалување на златото, од 14.256.019 илјади денари на 31.12.2010 година, на 14.060.426 илјади денари на 30.06.2011 година, се наведува во ...
сите 4 | | | веќе видена

Според оценките на „Ернст енд Јанг“, во првите шест месеци од годинава фирмите од Турција во странство инвестирале седум милијарди долари, додека до крајот на 2011 се очекува турските директни стански инвестиции да достигнат 20 милијарди долари. Турските фирми во текот на оваа година плaнираат значително да ги зголемат своите инвестиции во земјите од Jугоисточна Европа кои се најсериозно погодени од економската криза, како што се Грција и Романија, објави турскиот информативен сајт „Ворлд билтен“. Шефот на Одделот за институционално финансирање на консултанската компанија „Ернст енд Јанг“, Мусфик Кантенкинлер вели дека повеќето од инвестициите на турските фирми во странство ќе бидат реализирани во соседните региони на Турција, пред се во балканските земји. Според него, турските инвеститори најголем интерес пројавуваат за „мали и средни инвестиции“, во износ меѓу 50 и 150 милиони долари и тоа пред се во земји како што се Грција и Романија. - Турските фирми сакаат да инвестираат во странство во секторите за ...
| | веќе видена

Владата во наредните четири години ќе продолжи да го поддржува овој сектор преку соодветни мерки, политики, конкретни проекти за изградба на модерна туристичка инфраструктура и промоција на Македонија како атрактивна туристичка дестинација во странство. Средствата што ќе останат за хотелиерите со намалувањето на ДДВ за туристичките услуги од 18 на 5 проценти, нема да значат автоматско намалување на цените, затоа што овие пари хотелиерите ќе ги насочат, пред се, за надополнување на отстапките направени при формирањето на цените, при склучувањето на аранжманските договори со странските тур-оператори. Македонските хотелиери при договарањето со странските партнери договорија исто ниво на цени на улугите за наредните три години. Сепак, одлуката на Владата за намалување на данокот на додадена вредност за туристичките услуги од 18 на 5 проценти е исполнување на ветеното, оценуваат од Хотелската асоцијација на Македонија (ХОТАМ). „Мошне сме задоволни од соработката со Владата, особено затоа што изминатите четири ...
сите 17 | | | веќе видена

Интернет трговијата се соочува со проблем Многу мал број граѓани во Македонија ги користат предностите на интернет трговијата, бидејќи не се сигурни во безбедноста на ваквиот начин на плаќање. Меѓутоа, во светот трката за време и пари ја подигна интернет трговијата на повисоко ниво, која секоја година ја зголемува својата примена и го потиснува традиционалниот начин на купување. Така, во светот преку интернет може да се купи од “игла до локомотива“. И покрај тоа што отворањето на интернет продавници не е скапа инвестиција, нема законски пречки за и не постојат проблеми со регистрацијата на интернет трговците, сепак, поголем дел од македонските граѓани се уште сметаат дека купувањето преку интернет е небезбедно. Toa го покажува и фактот што купувањето преку интернет учествува само со еден процент во трансакциите реализирани со електронски картички, на кои отпаѓаат осум до 10 отсто од вкупниот промет во државата. Оттука, за зголемување на интернет трговијата потребно е подигање на јавната свест кај ...
| | веќе видена

Веќе неколку години наназад цената на златото знае само еден правец, а тоа е нагоре. На почетокот злато купувале само приватни и институционални инвеститори, сега на пазарите како големи купувачи се наоѓаат и централните банки “Златото има секогаш висока цена и во време на криза или кога луѓето очекуваат дека ќе има криза. Со оглед на финансиската ситуација на многу земји таква криза може повторно да се очекува“, вели Фридрих фон Меклер, сопственик на приватна банка чие седиште е во Франкфурт. Исплашени од должничката криза која и се заканува на Европа и политичката нестабилност во САД, многу инвеститори бегаат во сигурна област. Во моментот една унца злато чини повеќе од илјада долари и двократно е зголемена заради од пред две години. “Златото во моментот делува како цврст камен во бура. Мислам дека ќе има висока цена се додека не се најде трајно решение на должничката криза во евро зоната и САД“, проценува Еуген Вајнберг, аналитичар на пазарите во “Комерцбанк“. Но, не било секогаш така. На крајот на ...
| | веќе видена

Од идната година Владата ќе го субвенционира купувањето станови или куќи Од први јануари идната година, Владата ќе почне со субвенционирање на заемите за купување нови станови и куќи на брачните двојки, кои немаат свое живеалиште. Според предлог-законот, ова ќе важи во наредните четири години - сите брачни двојки, чии вкупни месечни приходи не надминуваат 900 евра, ќе може да аплицираат за субвенциите за покрив над главата. Едната можност е да се субвенционира 50 отсто од ратата за кредит во период од пет години, а втората можност е да се земе заем во висина од 50 отсто од учеството за станот или куќата. Според предлогот, објектот мора да е новоградба и да се купи директно од инвеститорот или од изведувачот. Во новото законско решение има низа услови, што корисникот на оваа поволност ќе треба да ги исполни. Доколку кредитот е поголем од 50.000 евра, овие услови нема да важат за делот што го надминува овој износ. Брачните другари не смеат да имаат недвижен имот на свое име, ниту, пак, да се оптоварени со ...
сите 3 | | | веќе видена

Стопанството навива за помали даноци Кон крајот на идниот месец би требало да стартува новиот начин на оданочување на добивката. Со најавените законски измени, малите и микро-фирми кои досега плаќаа данок на вкупниот годишен приход, сега ќе бидат ослободени од таа обврска. Тоа се фирмите чии приходи не надминуваат три милиони денари годишно. Измените ќе ги опфатат и оние претпријатија кои досега остваруваа годишен приход помеѓу три и шест милиони денари. Тие ќе можат да избираат меѓу 0 проценти за реинвестираната добивка и еден отсто на годишниот приход. Стопанството со душа ги чека помалите даноци, а поискрените бизнисмени велат дека им е преку глава да се кријат од даночниците и да ризикуваат високи пенали. Затоа, од најавеното кастрење на даноците се очекува намалување на трошоците на фирмите, отворање простор за нови вработувања, а особено намалување на даночната евазија. Владата на премиерот Груевски ја направи Македонија земја со најниски даноци во Европа, преку воведувањето рамен данок со ...
| | веќе видена

Паднаа во вода шпекулациите за промени во пензионирањето Последниве месеци во јавноста беше мошне присутна темата дали ќе се зголеми старосната граница за заминување во пензија. Притоа, се погласни беа шпекулациите дека старосната граница за одење во пензија , која сега е со навршени 64 години, ќе се зголеми на 67 или 68 години. Гласините одеа дотаму што некои тврдеа дека тоа е готова работа, дека во Владата и во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување се направени сите ‘‘математики‘‘ и дека само се чека денот кога тоа ќе биде објавено. Но, сите тие претпоставки паднаа во вода при формирањето на новата Влада на Република Македонија и по објавувањето на нејзината програма минатата недела. Во Програмата за работа на Владата во следните четири години, што ја поднесе премиерот Никола Груевски, а ја усвои Собранието минатата недела, никаде не се споменува било каква реформа или промена во насока на зголемување на старосната граница како услов за пензионирање. Во самата Програма, во делот насловен ...
| | веќе видена

Визуелизација на американскиот долг Сто долари $100 - Најголемата деноминација пари во светот. Сепак парите го „движат“ светот. Десет илјади долари $10.000 долари- Доволни се за едно добро патување или да купите автомобил.Приближно една година работа на еден просечен работник Милион долари $1,000,000 - Купот со овие пари и не е толку голем колку што мислите .... Сепак ,тоа се 92 години плата на еден просечен човек. Сто милиони долари $100,000,000- Доволни за да ги задоволат желбите на илјадници луѓе Милијарда долари $1,000,000,000 -Ако ограбувате толку пари од банка ќе ви биде потребна голема помош за да ги пренесете Илјада милијарди долари $1,000,000,000,000 Кога владата на САД зборува за 1.7 илјади милијарди долари дефицит,сака да каже дека таа толку пари позајмила во 2010 година за сопствени потреби.Имајте на ум дека таа сума е рамна на двојни палети од $100 милиони долари......многу листови хартија со по 100 $ долари ....За да ги пренесете ...
| | веќе видена

Со нето-приходи од 76,4 милијарди долари Последните извештаи од американската каса покажуваат дека земјата оперира со 73,7 милијарди долари. Финансиските резултати на компанијата „Епл“ покажуваат дека парите со кои располагаат се 76,4 милијарди долари, соопштува БиБиСи. Комората на претставниците во американската влада гласаа за подигнување на таванот на долгот, со што се дозволија повеќе заеми, за да се покријат трошоците. Доколку владата не ја усвоеше оваа важна финансиска мерка, тогаш немаше да биде способна да ги исплати сумите во општествениот сектор и ќе ризикуваше да го изгуби високиот кредитен рејтинг. САД во моментот трошат повеќе од 200 милијарди долари, повеќе отколку што собираат приходи секој месец. Од друга страна пак, „Епл“ многу брзо ги зголемуваат своите приходи. Во последниот квартал нето-заработката е за 125 проценти повисока во споредба со истиот период од минатата година. Со повеќе од 75 милијарди долари во ликвидност, постојат голем број шпекулации во врска со тоа, што ќе прави ...
| | веќе видена

Европска комисија: Не постојат планови на ЕУ за финансиска помош на Шпанија, Италија и Кипар, изјави Шантал Хјуз, портпарол на европскиот комесар за внатрешен пазар, Мишел Барние. „Нема папка со документи за помош на масата за преговори, едноставно нема што да се дискутира“, истакна таа. Истовремено во деловниот свет повторно се зборува за ризикот од системска криза во секторот на државните обврзници на земјите од еврозоната. Кон крајот на минатата недела, агенцијата за мерење рејтинг „Стандард и пурс“ го намали рејтингот на Кипар со еден степен поради проценката дека земјата нема да успее да ги оствари поставените цели за намалување на буџетскиот дефицит. Вчера Кипарската банка предупреди дека можно е земјата во скоро време да има потреба од финансиска помош од ЕУ. Вчера во Италија се одржа средба на политички лидери за разгледување на финансиските проблеми, а Шпанија од време на време го привлекува вниманието на финансискиот свет поради можните финансиски проблеми.
| | веќе видена

Руско-бугарска енергетска војна Бугарската царина и ја одзеде лиценцата за работа на најголемата рафинеријата на „Лукоил“ во Бургас, од каде со нафтени деривати се снабдуваше и дел од македонскиот пазар. Нашите власти не очекуваат нарушување на снабдувањето со нафтени деривати во земјава. Од Регулаторната комисија за енергетика потенцираат дека најновите случувања во Бугарија нема да доведе до недостаток на нафтени деривати на бензинските пумпи. „Не очекувам никакви потреси на пазарот со нафтени деривати во земјава од одземањето на лиценцата на рафинеријата на „Лукоил“ во Бургас, Бугарија. Нашиот пазар е стабилен и нема никаков проблем во редовното снабдување со нафтени деривати во земјава“, вели Димитар Петров, претседател на Регулаторната комисија за енергетика. Тој потенцира дека „Лукоил Македонија“ може да увезува нафтени деривати од која било земја или рафинерија и тие деривати доколку ги исполнуваат нашите стандарди, слободно може да ги дистрибуира на своите бензински станици. „Лукоил Македонија“ ...
| | веќе видена

Две лекции од европската финснсиска криза Научивме две лекции од финансиската криза во Европа. Прво, не постои алтернатива за благовремена и усогласена акција во случај кога поединечни валути се под притисок. Второ, сите држави на еврозоната се практично во „исти чамец“ и доколку го дупнеме сите ќе потонеме. Брз и ефикасен одговор можеби би го намалил опсегот на кризата, односно нејзиниот исход. Благодарение на механизмот кој е во цел на воспоставување на финансиска стабилност во Европа, набрзина започнат во мај 2010, набрзо ќе биде овозможено издвојување на средства во вредност од половина милијарди евра доколку членовите на еврозоната се соочат со сериозен проблем предизвикан од недостаток на ликвидност. На тој начин државите од еврозоната ќе постигнат согласност за примена на истите мерки и после 2013 година, како и постоењето на можност за измени на лисабонскиот договор, да се одбегнат правни несогласувања. За време на сите настојувања, финансискиот пазар со сомневање гледа на сите знакови на ...
| | веќе видена

Излагање на Никола Груевски - програма на новата влада Мандатарот за состав на новата влада, досегашниот премиер Никола Груевски, на седницата на Собранието ги изложи стратешките цели на Програмата за работа на Владата на Република Македонија за периодот 2011 – 2015 година, поточно за еден цел мандат. Паѓа во очи што тој на приротитетно место по редослед ги става економските прашања,односно задачите за постабилен и забразан економски развој на земјата. Груевски приоритетите ги наведе по следниво редослед :1. Зголемување на економскиот раст и вработеноста, како предуслов эа пораст на животниот стандард на граѓаните и подобар и поквалитетен живот; 2. Интеграција на Република Македонија во ЕУ и НАТО; 3. Бескомпромисна борба против корупцијата и криминалот и ефикасно спроведување на правото, преку длабоки реформи во судството и јавната администрација; 4. Одржување на добри меѓуетички односи врэ принципите на меѓусебна толеранција и почитување и спроведување на Охридскиот рамковен договор; и 5. Инвестирање во ...
| | веќе видена

Кога двајца се караат третиот користи Македонија и земјите членки на ЦЕФТА можаат да имаат бенифит од косовското ембарго за увоз на српски производи. Имено, целта на косовската блокада на граничните премини кон Србија е да се засили контролата за увоз на српски производи во Косово, како одговор на ембаргото за увоз на косовски стоки што го воведе Србија уште во 2008 година. Земјава може да има големи придобивки од ембаргото кое Косово и го воведе на Србија, на тој начин што голем дел од производите коишто недостасуваат на косовскиот пазар, може да се надополнат со увоз на производи од Македонија. Според генералниот секретар на косовското министерство за европски интеграции, Едон Чана, не станува збор за класично ембарго, туку за мерка за реципроцитет, која ќе влијае позитивно на трговската размена на двете земји, од што Македонија ќе има најголема придобивка. Македонија ќе има шанса да ги промовира своите квалитетни производ на косовскиот пазар. Косовскиот вицепремиер, Хајредин Кучи, изјави дека целта на ...
сите 2 | | | веќе видена

next