Продадени 2 641 акции на Комерцијална Банка


Во две блок-трансакции вредни 13,6 милиони денари на Македонската берза се продадоа 2.641 акција од Комерцијална банка АД Скопје. Во првата трансакција вредна 7,7 милиони денари се продадоа 1.510 акции по цена од 5.160 денари за акција, а во втората трансакција вредна 5,8 милиони денари се продадоа 1.131 акција по цена од 5.150 денари за акција. Изминативе неколку месеци акциите на Банката се најтргуваните акции на берзата. Само во август акциите на Комерцијална банка се со промет од околу милион евра. За споредба, истиот месец, акциите на Стопанска Банка АД Скопје со промет од 276.201 евра и акциите на НЛБ Банка со промет од 275.220 евра.
| | веќе видена | слични
2 копии

Од вкупно 101 компанија, 72 завршиле со добивка, а 29 компании завршиле со загуба за првото полугодие од 2018 година. По профитабилноста повторно банкарскиот сектор се најде на врвот на табелата. Стопанска банка АД Скопје со 1.913.686.000 денари е лидер на листата, потоа следува Комерцијална банка АД Скопје со добивка од 1.314.675.000 денари и на третото место е НЛБ Банка АД Скопје со добивка од 1.175.932.000 денари. Меѓу 10-те компании со најголема добивка покрај трите банки се и Македонски телеком со 815.799.000, Мермерен комбинат со 666.489.000, Алкалоид со 376.801.000, Охридска банка со 375.948.000, Цементарница УСЈЕ со 432.543.000, Макпетрол со 326.588.000 и УНИ банка со 126.578.000.
| | веќе видена | слични

[freetext] Наплатата на лоши кредити го зголеми профитот на банките Билансот на успех на сите 14 банки во земјава за првата половина од годината покажува дека тие направиле профит од 90,6 милиони евра што е дури 80,7% поголем на годишно ниво. За споредба, добивката на целиот банкарски сектор за шест месеци годинава е приближно колку профитот остварен за цела 2017 година, односно 85% од ланскиот финансиски резултат кој изнесуваше 106,6 милиони евра.Ако се анализираат одделните позиции од билансот на успех, произлегува дека најголеми промени во споредба со лани има во останатите приходи од дејноста, односно евидентирани се зголемени капитални добивки од продажба на средства, како и приходи по други основи. Но, финансискиот резултат во првата половина од годината најмногу го зголемува наплатата на лоши кредити коишто претходно биле евидентирани како ненаплатливи, односно банките ги книжеле како загуби поради оштетување на средства. Конкретно, станува збор за наплата на побарувања на двете најголеми банки, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

„Квантните“ скокови во добивките за една година ги доведоа Комерцијална Банка АД Скопје и Мермерен комбинат АД Прилеп во Топ-5 македонски акционерски друштва со најголем профит во полугодишниот извештај на Мекадонска берза за 2018-та. Комерцијална банка со раст на добивката од 39,2 милиони денари на 1.314 милиони денари се најде на второто место, зад првопласираната Стопанска банка со добивка 1.913 милиони денари раст на профитот од 46,22 отсто во однос на лани. Мермерен комбинат од 290 скокна на 660 чиста добивка, со што се најде на петатат позиција, зад НЛБ Банка со 1.175 милиони и Македонски Телеком со 815 милиони денари. На останатите места во најдобрите десет се уште Цементарница УСЈЕ со 432 милиони, Алкалоид (376), Охридска Банка (375), Макпетрол (326) и УНИ Банка (126). Со деветоцифрена добивка од сите преостанати на македонската берза е уште само Гранит со 103 милиони денари во 2018-та. Со најголеми приходи од продажба по првата половина во 2018-та се ОКТА Ад Скопје со 12,1 милијарди денари, ...
| | веќе видена | слични

[freetext] Како работеа котираните компании на Берзата во првата половина од 2018? Финансиските извештаи на најголемите 20 котирани компании на Македонската берза, покажуваат позитивни резултати од работењето во првата половина од годината. Три од четири анализирани компании прикажаа зголемување на приходите од продажба, а кај останатите е евидентирано минимално намалување на приходите. По сектори, пад на приходите има кај компаниите од градежништвото и кај дел од металската индустрија. Овие два економски сектори всушност се соочуваат со криза и тоа се гледа и во статистичките податоци што ги објавува Државниот завод за статистика. Вкупно, сите 20 компании инкасирале 863,6 милиони евра. Ако се анализираат финансиските резултати, само три компании искажаа загуби, додека сите останати во првата половина од годината работеле профитабилно. [/freetext] Подобри финансиски резултати имаат приватните компании што котираат на Македонската берза во првата половина од годината споредено со истиот период лани. ...
| | веќе видена | слични

Македонска берза на официјалниот сајт го објави прегледот на финансиските податоци на котираните друштва за периодот 01.01-30.06.2018 година. Од вкупно 101 компанија, 72 завршиле со добивка, а 29 компании завршиле со загуба за првото полугодие од 2018 година. По профитабилноста повторно банкарскиот сектор се најде на врвот на табелата. Со 1.913.686.000 денари Стопанска банка АД Скопје е лидер на листата, потоа следува Комерцијална банка АД Скопје со добивка од 1.314.675.000 денари и на третото место е НЛБ Банка АД Скопје со добивка од 1.175.932.000 денари. Меѓу 10-те компании со најголема добивка покрај трите банки се и Македонски телеком, Мермерен комбинат, Алкалоид, Охридска банка, Цементарница УСЈЕ, Макпетрол и УНИ банка. Комплетниот преглед можете да го погледнете тука .
| | веќе видена | слични
2 копии

Воздржаноста поради исходот од референдумот, но најмногу летните одмори го намалија тргувањето на берза во август годинава. Претходниот месец, ако се анализира само класичното тргување, вредноста на трансакциите остварени на берзата е најмала споредена со сите претходни седум месеци. Од берзата велат дека очекуваат размрдување во следниот период. Во класично тргување, без блок трансакциите, во најжешкиот месец има купопродажба од само 252,6 милиони денари, најмалку споредено со претходните седум месеци. Најдобар бил јуни со 772,2 милиони денари, а втор најслаб месец по август е февруари со истргувани 319,4 милиони денари. - Од секогаш е забележливо дека има стагнација при тргувањето со акции во месец август, тоа може да се забележи и во претходните години. Точно е дека август е најслаб месец од сите други што изминаа годинава и не смее да се заобиколи влијанието на референдумот. Сигурно има инвеститори што сакаат да почекаат, што не се сигурни дали да тргуваат кога има неизвесност со политичката ситуација, ...
| | веќе видена | слични

Раст на прометот на Берзата од 182% за периодот јануари-август годинава, споредено со истиот период лани. Односно, за осумте месеци се тргувало со хартии од вредност во вкупен износ од околу 133 милиони евра. Податоците од Македонската берза покажуваат дека најголем удел за растот на прометот имаат блок трансакциите, во најголем дел реализирани во месец март. Странските инвеститори учествуваат со 16% во куповниот дел, а со 40% во продажниот сегмент на тргувањето. Индексот МБИ10 за период од осум месеци е зголемен за 33% и овој пресметковен период го заврши со вредност од 3.383,38 индексни поени. Од Македонската берза информираат дека преполовениот промет во август, споредено со претходните месеци, всушност не отстапува од вообичаените берзански движења за тој месец. Но, објаснуваат дека неекономските фактори, односно целото опкружување, вкучително и политичкото периодов, секако дека има влијание кај инвеститорите. По повеќемесечниот раст, во последните два месеци берзанскиот индекс се соочува со блага ...
| | веќе видена | слични

И Македонската берза го чека исходот од референдумот. По растот на тргувањето на почетокот на годинава, сега имаме блага стагнација. Сите се во исчекување на резултатот од референдумското прашање што директно ќе влијае врз интересот за вложување, како од домашните, така и од странските вложувачи. Македонската берза во првата половина од годинава бележи зголемување на прометот од 182 насто. Фирмите кои котираат на берзата за осум месеци оствариле вкупна нето добивка од 140 милиони евра. Од 99 компанија кои доставиле извештаи, 72 прикажале добивка, а 27 работеле со загуба. Еве кои компании годинава имале најголема добивка. Од вкупно 10, пет се банки. На првите три места се Стопанска банка-Скопје, Комерцијална и НЛБ банка. По нив се Македонскиот телеком, Мермерен комбинат-Прилеп и Цементарница Усје. Гледано по сектори, добро се работи и во фармацијата, бизнисот со нафта и осигурувањето. Ниту една компанија таму не работела со загуби. На градежништвото се уште не му оди добро. Во индустријата дури 12 ...
| | веќе видена | слични

Секое движење во политиката неминовно се одразува и врз економијата така што упатените очекуваат дека исходот од референдумот и евентуално придвижување на евроатлантските интеграции на државата сигурно ќе имаат големо влијание врз интересот за вложување, како кај домашните така и кај странските инвеститори По забележаниот раст на тргувањето на македонската берза од почетокот на годинава, што според упатените се должи на подобрите резултати во работењето на компаниите, од пред извесно време е евидентирана блага стагнација. Со наближувањето на референдумското изјаснување за спогодбата со Грција, неизбежно се поставува прашањето дали и како истото тоа ќе се одрази врз македонската берза, односно врз вредноста на акциите. Инволвираните потврдуваат дека се чувствува блага стагнација на берзата, но посочуваат оти многу побитен е периодот по референдумот, кога треба да се дефинираат состојбите. Нивните очекувања се дека по референдумот ќе има уште поголем интерес за тргување. – Трендовите на позитивни раздвижувања ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Обвинителката Русковска од Антонио Милошоски барала и доколку може да посочи сведоци за објавените аудио-материјали од негова страна за да се забрза предметот ...
сите 132 | | | веќе видена

Мислам дека е многу невкусно лични имиња да се користат во предизборна кампања. Доколку кој било има замерка на моето постапување тоа треба да го пријави. Ако ...
сите 422 | | | веќе видена

На 26.02.2020 во 00.10 часот во СВР Скопје, 25-годишна девојка од Кавадарци пријавила дека на 25.02.2020 околу 22.00 часот во лифт во зграда на ул.„Мито ...
сите 255 | | | веќе видена

Околу 10.000 демонстранти маршираа во германскиот град Ханау за да оддадат почит на деветмината кои пред четири дена беа убиени од антиисламски екстремист. ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Продадени 2 641 акции на Комерцијална Банка

Од:
До кого (е-маил):
Порака: