Банките за половина година направија 90 милиони евра профит, 80% повеќе од лани


[freetext] Наплатата на лоши кредити го зголеми профитот на банките Билансот на успех на сите 14 банки во земјава за првата половина од годината покажува дека тие направиле профит од 90,6 милиони евра што е дури 80,7% поголем на годишно ниво. За споредба, добивката на целиот банкарски сектор за шест месеци годинава е приближно колку профитот остварен за цела 2017 година, односно 85% од ланскиот финансиски резултат кој изнесуваше 106,6 милиони евра.Ако се анализираат одделните позиции од билансот на успех, произлегува дека најголеми промени во споредба со лани има во останатите приходи од дејноста, односно евидентирани се зголемени капитални добивки од продажба на средства, како и приходи по други основи. Но, финансискиот резултат во првата половина од годината најмногу го зголемува наплатата на лоши кредити коишто претходно биле евидентирани како ненаплатливи, односно банките ги книжеле како загуби поради оштетување на средства. Конкретно, станува збор за наплата на побарувања на двете најголеми банки, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Македонските граѓани ќе добијат пониски камати за кредитите, а повисоки камати за штедните влогови, дури по влезот на земјава во Европската Унија – ветуваат банкарите. Дури тогаш ќе се снижи каматната маргина која сега е рекордни 5 насто. Банкарите велат дека таа е на слично ниво со земјите од регионот, но признаваат дека е далеку повисока од таа на европските земји. Така автоматски домашните банки би се откажале и од дел од заработувачката која во првата половина од годинава достигна рекордни 90 милиони евра. „Кога ќе влеземе во ЕУ таа каматна маргина ќе се намалува, но тоа е под притисок на инвестиции и активност на банките. Инаку, ако работиме само на намалување на маргината, без да има нови инвестиции, банките би биле во непрофитабилна ситуација. Профитабилни банки се важни и тоа како за економијата“, вели Антонио Аргир - Претседател на УО на НЛБ Банка За разлика од банкарите, експертите се децидни дека високиот профит на домашните банки произлегува токму од каматната маргина. Банките за штедните ...
| | веќе видена | слични

Ќе донесе ли влезот во ЕУ поевтини кредити? Ова го очекуваат поголем дел од граѓаните а го ветуваат и банкарите. Очекувањата се дека банките ќе ги намалат заработувачките, а ќе поевтинат кредитите за граѓаните, кога же се снижи каматната маргина која во моментов е 5 отсто. Антонио Аргир - Претседател на УО на НЛБ Банка смета дека кога Македонија ќе влезе во ЕУ каматната маргина ќе се намалува под притисок на активноста на банките и инвестициите. „Профитабилните банки се важни за економијата, па затоа ако работиме само во насока на намалување на кредитната маргина а нема да имаме нови инвестиции значи дека банките ќе се најдат во непрофитабилна ситуација“, посочува Аргир. Наспроти него, експертите пак се убедени оти дека а високиот профит на домашните банки произлегува токму од каматната маргина. 90 милиони евра е сумата која ја прокнижиле домашните банки во првите шест месеци годинава.
| | веќе видена | слични
2 копии

Според официјалните бројки на Македонската берза за хартии од вредност единаесетте најголеми компании имаат нето-приход од 760 милиони евра. За првите 6 месеци на македонскиот пазар на капитал објавени се финасиските резултатит на 101 компанија кои што можата да се пофалат дека заедно имаат реализирано нето приход од околу 1,16 милијарди евра. Во групата на топ 11 компании се најдоа ОКТА, “Макпетрол”, Македонски телеком, “Алкалоид” (консолидиран), Арчелор Митал ЦРМ, “Макстил”, “Пекабеско”, “Усје”, “Фершпед” (консолидиран) и “Гранит”. Компанија со најголеми нето приходи во земјава е скопската рафинерија ОКТА, каде приходите достигнаа 197 милиони евра, што се повисоки за 22,7 милиони евра во споредба со оние во 2017 година. По ОКТА на листата се најде повторно компанија од нафтениот бизнис, конкретно најголемиот дистрибутер на нафтени деривати во земјава, скопски “Макпетрол”. Нето приходите за првите шест месеци на Макпетрол достигнуваат 157,8 милиони евра. По овие две компании следува и најголемата ...
| | веќе видена | слични

ОКТА, Макпетрол, Телеком, Алкалоид и Арчелор Миттал ЦРМ се дел од 11. македонски компании кои имаат нето-приходи поголеми од една милијарда денари, односно 16,3 милиони евра. Овие бројки се содржани во официјалните податоците на Македонската берза за хартии од вредност, а се однесуваат на финасиските резултати на котираните друштва за првите 6 месеци во 2018 година. Во оваа анализа не се вклучени банките кои што исто така имаат одлични финасиски резултати, пишува Вечерпрес Според официјалните бројки на берзата, заедно единаесетте најголеми имаат нето-приход од 760 милиони евра. За првите 6 месеци на македонскиот пазар на капитал објавени се финасиските резултатит на 101 компанија кои што можата да се пофалат дека заедно имаат реализирано нето приход од околу 1,16 милијарди евра. ОКТА – 197 милиони евра Макпетрол – 157,8 милиони евра Мак. телеком – 81,3 милиони евра Алкалоид (конс.) – 77,8 милиони евра Арч.Миттал ЦРМ – 53,8 милиони евра Макстил – 47,8 милиони евра Пекабеско – 35,4 милиони евра Усје – 30,6 ...
| | веќе видена | слични

11 компании го сочинуваат елитното друштво кое прави најмногу пари во државата. ОКТА, „Макпетрол“, Македонски Телеком, „Алкалоид“ (консолидиран), Арчелор Митал ЦРМ, „Макстил“, „Пекабеско“, „Усје“, „Фершпед“ (консолидиран), „Гранит“ се компаниите кои за шест месеци направиле нето приходи поголеми од една милијарда денари односно 16,3 милиони евра (по компанија). Тие се дел од 101 компанија и тие заедно имаат нето приход од 1,16 милијарди евра а сите детали читајте ги овде.
| | веќе видена | слични

Кој прави најмногу пари во Македонија? Нето приходи поголеми од една милијарда денари односно 16,3 милиони евра (по компанија) во земјава за половина година направиле 11 компании. Од тие најголема е ОКТА, а во листата од пет топ компании се вклучуваат и Макпетрол, Телеком, Алкалоид и Арчелор Миттал ЦРМ. Тие компании за шест месци прокнижиле нето приход од 760 милиони евра а деталите читајте ги овде.
| | веќе видена | слични
2 копии

Единаесет компании за шест месеци направиле нето приходи поголеми од една милијарда денари односно 16,3 милиони евра (по компанија). Најголема е ОКТА, а во првата петорка се уште: Макпетрол, Телеком, Алкалоид и Арчелор Миттал ЦРМ. Зошто на овие фирми „банките им стојат мирно“? Затоа што заедно единаесетте најголеми имаат нето приход од 760 милиони евра за половина година. Тие се дел од 101 компанија и тие заедно имаат нето приход од 1,16 милијарди евра Единаесет македонски компании имаат нето приходи поголеми од една милијарда денари односно 16,3 милиони евра за првите шест месеци годинава, покажуваат официјални податоци кои ги објави Македонската берза за хартии од вредност и се достапни на следниот линк https://www.mse.mk/mk/news/13/9/2018/summary-of-financial-data-of-listed-mse-companiesКој направи најмногу пари ? Во елитното друштво има вкупно 11 компании. Тие се: ОКТА, „Макпетрол“, Македонски Телеком, „Алкалоид“ (консолидиран), Арчелор Митал ЦРМ, „Макстил“, „Пекабеско“, „Усје“, „Фершпед“ ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Денеска излегоа информации за најуспешните 130 компании во Македонија. Имено, профитот на 72 друштва чии акции котираат на берзата пораснал за 60 отсто во споредба со лани и достигнал 130 милиони евра. Седумдесет и две (72) домашни компании чии акции котираат на берзата за половина година оствариле добивки во вкупен износ од 129,84 милиони евра, покажуваат официјалните податоци што ги објави Македонската берза за хартии од вредност кои можете да ги превземете на овој линк. На оваа листа случајно или не се најде и струмичкиот гигант „Герас Цунев“. Инаку „Герас Цунев “ на јавноста и е познат по тоа што фамилијата Заеви поточно братучедот на Зоран Заев , Трајче Заев купи акции од овој гигант по багателни цени. Имено, Трајче Заев од акционерскиот капитал се стекнал со 4.861 акција и сега поседува 15.126 акции или 22,25 отсто од главнинта на друштвото. Проверките од податоците кога компанијата објави преку Македонска берза за споменатата трансакција, вредноста на една акција изнесувала 300 денари, од што ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Профитот на 72 друштва чии акции котираат на берзата пораснал за 60 отсто во споредба со лани и достигнал 130 милиони евра. Најдобрите три се банки и тие заедно имаат 55 отсто од профитот на сите 72 компании Седумдесет и две (72) домашни компании чии акции котираат на берзата за половина година оствариле добивки во вкупен износ од 129,84 милиони евра, покажуваат официјалните податоци што ги објави Македонската берза за хартии од вредност кои можете да ги превземете на овој линк. Трите најголеми деловни банки: „Стопанска банка Скопје“, „Комерцијална банка“ и НЛБ Банка се убедливо најуспешните домашни компании во првата половина од годинава. Тие три банки задно имаат добивка од 71,6 милиони евра што е повеќе од половина од нето добивката на сите 72 друштва или поточно 55,14 отсто од целиот остварен профит на котирани компании во првата половина од годинава. Официјалните податоци од финансиските резултати на котирани друштва ја потврдуваат анализата на „Фактор“ објавена на 27 август во кој врз база на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Најтиражниот весник во Израел „Haaretz“ објави вест поврзана со првиот еврејски министер во Македонија која беше отпуштена откако го користеше старото име на ...
сите 285 | | | веќе видена

Владата разгледува две можни решенија за надминување на пасошката криза во која влезе земјата. Едното е добавувачот „Веридос“ што е можно побрзо да ги испорача ...
сите 188 | | | веќе видена

- Помина речиси цела недела, а Зоран Заев и Вице Заев молчат и не кажуваат што разговарале со обвинетата Катица Јанева и со веќе осудениот Милески-Кичевскиот. ...
сите 179 | | | веќе видена

Во текот на вчерашниот ден Инфомакс објави анкета од маршот на СДСМ за правда по скопските улици. При анкетата констатирано е дека високи функционери на СДСМ, ...
сите 118 | | | веќе видена

Пратеничкиот состав на СДСМ и коалицијата во Собранието на Република Македонија, работеше посветено и за само три години, донесе низа историски одлуки кои ја ...
сите 130 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Банките за половина година направија 90 милиони евра профит, 80% повеќе од лани

Од:
До кого (е-маил):
Порака: