Десеткатница на Водно сепак ќе се гради, а реконструкцијата на ГТЦ засега одложена


Попладнево Советот на општина Центар ги изгласа измените на деталните урбанистички планови „Тасино Чешмиче 1“ и „Капиштец – Водно“, идентични предлози кои не поминаа на седница во октомври минатата година . Со новиот ДУП за Тасино чешмиче се овозможува изградба на контроверзната десеткатница со висина од 35 метри на местото на хотелот „Панорама“ на Водно, која деновиве ја брануваше јавноста. „Во 2009 година, кога бил предвиден само еден спрат, ИЗИИС констатирал дека параметрите на земјиштето го немаат потребниот фактор на стабилност. Ако за еден спрат експертите се загрижени за безбедноста и стабилноста на земјиштето, тие што утре имаат намера да гласаат за овој ДУП, нека сфатат што ќе значи изградба на десеткатница”, апелираше вчера градоначалникот на Центар Андреј Жерновски, повикувајќи се на мислењето на Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија. Измените беа усвоени со гласовите на советничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Претходно градоначалникот Жерновски и советниците на опозицијата, ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот Андреј Жерновски ќе побара Министерството за локална самоуправа и Уставниот суд да се изјаснат за последниот случај на носење одлука на општинскиот Совет во врска со урбанистичките планови „Тасино Чешмиче“ и „Капиштец-Водно“. Имено, според Жерновски, Советот на општина Центар завчера направил правен преседан. „Ниту во Република Македонија, ниту во меѓународни рамки не постои можност за донесување на какви било акти, вклучително и одлуки и други прописи без мнозинство гласови, односно со еднаков број гласови ‘за‘ и ‘против‘, без разлика дали притоа еден или повеќе гласачи се изјасниле ‘воздржано‘. Ова не е предвидено дури ни како исклучок. Нашиот правен систем, како и меѓународното право, познава акламативно гласање, квалификувано мнозинство, просто мнозинство, но секогаш актите, одлуките и другите прописи задолжително треба да бидат донесени со мнозинство гласови“, реагираше денеска Жерновски кој смета дека со последниот случај Советот на општина Центар се вовлече во правен вакуум. Советот ...
| | веќе видена | слични

Советот на Општина Центар која вчера објави дека донела одлука и покрај тоа што беше гласано со ист број гласови за и против го отвори прашањето на законитоста на одлуките. На вчерашната седница со 11 гласови за, исто толку против и еден воздржан Советот одлучи дека го одбива решението на градоначалникот Андреј Жерновски за стопирање на спорните детални урбанистичка планови. За ваквиот начин на работење на советот со соопштение реагираа од кабинетот на градоначалникот Жерновски во кое се наведува: - Вчерашното водење и носење одлуки на Советот на општина Центар е правен преседан. Ниту во Република Македонија ниту во меѓународни рамки не постои можност за донесување било какви акти, вклучително и одлуки и други прописи без мнозинство гласови, односно со еднаков број гласови за и против, без разлика дали притоа еден или повеќе гласачи се изјасниле воздржано. Ова не е предвидено дури ни како исклучок. Со вчерашното гласање Советот на Општина Центар направи преседан и се вовлече во правен вакум. Според Законот ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Вчерашното водење и носење на одлуки на Советот на општина Центар е правен преседан. Ниту во Република Македонија, ниту во меѓународни рамки не постои можност за донесување на било какви акти, вклучително и одлуки и други прописи без мнозинство гласови, се вели во соопштението од Општина Центар. „Ова не е предвидено дури ни како исклучок. Нашиот правен систем, како и меѓународното право, познава акламативно гласање, квалификувано мнозинство, просто мнозинство, но секогаш актите, одлуките и другите прописи задолжително треба да бидат донесени со мнозинство гласови. Со вчерашниот начин на работење, односно гласањето по точките од дневниот ред, Советот на општина Центар направи преседан и се вовлече во правен вакум“, се вели во соопштението. Понатаму се додава дека гласањето за двата спорни ДУП- а, Тасино Чешмиче 1 и Водно- Капиштец, од кои едниот дозволува изградба на десеткатница на Водно, со 11 гласа “за”, 11 гласа “против” и 1 глас “воздржан” , не обезбедува мнозинство за донесување на законски легитимни ...
| | веќе видена | слични

Одлуката на Советот на општина Центар за детално урбанистичко уредување на локациите Тасино Чешмиче 1 и Водно - Капиштец, не е валидна, смета професорот по правни науки и политички систем, Осман Кадриу. Потсетува дека одлуки се носат со мнозинство од присутните советници, доколку со статутот не е предвидено поинакво мнозинство. -Според бројот на гласовите, одлуката на Советот не е донесена бидејќи од вкупниот број на присутните, 11 советници гласаа за, 11 против и 1 беше воздржан. Нема мнозинство и затоа нема одлука, иако тие сметаат дека донеле таква одлука, вели Кадриу. Советот има право повторно да ја разгледува одлуката, доколку градоначалникот одбие да ја објави, но нема право да решава за постапките на градоначалникот, појаснува професор Кадриу. -Ова не само што не е вообичаено туку е противзаконито.Не може Советот да гледа дали градоначалникот ќе потппише или не. Законот е јасен: градоначалникот има право да ја контролира законитоста на прописите на Советот. Потоа, ако смета дека не се исправни, може ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Советниците на општина Центар со 11 гласа „за“ и 11 гласа „против“ го повторија истото сценарио од минатата седница на Советот и го оспорија ветото што градоначалникот Андреј Жерновски го стави врз спорните Детални урбанистички планови (ДУП) со кои се предвидува и изградба на десеткатница на Водно. За Жерновски не може да се носат одлуки во Советот со ваков распоред на гласовите и потенцираше дека ваквата одлука ќе ја оспори пред Уставен суд. „Не можат да се донесат одлуки со ист број гласови, затоа ова ќе го обжалам на Уставен суд, кој со техничка одлука ќе констатира дека ова сценарио е спротивно на законот“, истакна Жерновски пред членовите на Советот на општина Центар. На ова се спротистави претседавачот на Советот, Мирослав Шиповиќ, кој рече дека плановите се донесени согласно статутот и законите. Советниците од редовите на СДСМ во дискусии укажаа на опасноста од можно свлекување на земјиштето, делејќи го ставот на градоначалникот, кој исто така повика на одговорност доколку се загрози безбедноста на ...
| | веќе видена | слични

Луксузниот хотелски комплекс „Панорама резиденс“ кој се гради на Водно, а кој доби дозвола за шест ката плус по одлуката за ДУП-овите во Општина Центар, по сè изгледа ќе се издига спротивно на законите. ДУП-овите кои овозможуваат хотелот да прерасне од четирикатница во десеткатница, се донесени спротивно на Законот за локална самоуправа и на Законот за просторно и урбанистичко планирање. Според тоа, велат упатените, реализацијата на ДУП-овите ќе се одвива незаконски. Експертите за оваа проблематика се децидни кога велат дека актите не се донесени. Како што појаснуваат тие, прекршен е членот 62 од Законот за локална самоуправа кој предвидува прописи од овој вид да се носат со мнозинството членови на општинскиот Совет. Во Општина Центар за двата Детални урбанистички плана гласаа 11 советници, а потребно е минимум 12 гласа „за“. - Не можеме да се криеме зад малиот прст и да молчиме пред фактите. Ако го нема потребното мнозинство, значи актот не е донесен. Тоа е тоа, дали на некого му одговара или не, веќе е ...
| | веќе видена | слични

Да гласате „за“ или „против“ решение на градоначалник за непрогласување на одлуките за донесување на Деталниот урбанистички план е исто како во Парламентот да се гласа „за“ или „против“ указот на претседателот на Република Македонија за непрогласување на закон, напиша лидерот на СДСМ Зоран Заев синоќа на неговиот профил на Фејсбук . „Советот на општината, согласно Закон, во ваков случај мора повторно да ги стави на дневен ред одлуките за ДУП-от, а не решението на градоначалникот исто како што Парламентот согласно закон во ваков случај мора повторно да ги стави на дневен ред законите, а не указот на претседателот на државава. Решението на градоначалникот е конечно и за него не се одлучува (гласа) како што е конечен и указот на претседателот на Република Македонија и за указот не гласа Собранието. Обврска согласно закон е повторно да се одлучува по истите точки. Затоа деталните урбанистички планови се сметаат дека не се донесени и општината ќе работи по деталните урбанистички планови кои досега се на сила и ќе ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По вчерашната седница на која се гласаше за двата спорни ДУП-а, од кои еден предвидува изградба на десеткатница на Водно, останаа отворени дилеми за самиот тек на седницата и за тоа дали сега се донесени овие ДУП-ови. На својот фејсбук профил се огласи лидерот на СДСМ Зоран Заев. Еве го ставот на Заев: Да гласате ЗА или ПРОТИВ решение на градоначалник за непрогласување на одлуките за донесување на ДУП е исто како парламентот да гласа ЗА или ПРОТИВ указот на претседателот на РМ за непрогласување на закон. Советот согласно закон во ваков случај мора повторно да ги стави на дневен ред одлуките за ДУП а не решението на градоначалникот исто како што Парламентот согласно закон во ваков сучај мора повторно да ги стави на дневен ред законите а не указот на претседателот на РМ. Решението на градоначалникот е конечно и за него не се одлучува (гласа) како што е конечен и указот на претседателот на РМ и за указот не гласа собранието. Обврска согласно закон е повторно да се одлучува по истите точки. Затоа деталните ...
| | веќе видена | слични

На седница на Општинскиот совет, 11 советници на ВМРО-ДПМНЕ гласаа против, додека 11 советници на СДСМ и коалицијата се изјаснија за решението на градоначалникот Андреј Жерновски, за стопирање на спорните ДУП-ови. Претседавачот на Советот, Мирослав Шиповиќ, гласаше воздржано. Градоначалникот Жерновски реши да ги блокира ДУП-овите откако претходно за нивно донесување, на седница која ја бојкотираа советниците на СДСМ, гласаа 11 од вкупно 23 членови на Советот, односно мнозинството од присутните, но не и од вкупниот број советници. Таквиот исход ја отвори дилемата дали контроверзните измени во урбанистичките планови се усвоени според пропишаната законска постапка. По резултатот од денешното гласање, градоначалникот Жерновски рече дека nа ваков начин не може да бидат носени одлуки и оти ќе го обжали гласањето пред Уставниот суд. СДСМ и коалицијата се спротиставуваат на донесувањето на ДУП „Тасино чешмиче – 1“ со образложение дека изградба на десеткатница на местото на хотелот „Панорама“ на Водно е небезбедно, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Мотивот на Заев за заштита на криминалот од „Рекет“ го знаеме. Сомнежите се дека тој и неговите структури се силно вплеткани во оваа криминална – октопод мрежа ...
сите 499 | | | веќе видена

Од утре па сѐ до средината на следната недела во Македонија ќе преовладува сончево и топло време со максимални дневни температури до 38 тепени. Топлиот бран се ...
сите 207 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Десеткатница на Водно сепак ќе се гради, а реконструкцијата на ГТЦ засега одложена

Од:
До кого (е-маил):
Порака: