Зијадин Села ќе ги тужи судиите

На избирачките места каде што е поништено гласањето во Центар се запишани 25.980 избирачи. Во Струга пак, Зијадин Села во вториот изборен круг освои 5.494 гласа повеќе од заедничкиот кандидат за градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ Владимир Кочоски По Центар, Управниот суд одлучи прегласување да има и во Струга. Таму ќе се прегласува на девет избирачки места, од кои на три во градот, три во Октиси, на две во Подгорци, и едно избирачко место во Боровец. Во овие избирачки места се запишани околу 7.500 гласачи. Коалицијата "Заедно за Струга" очекува гласањето во недела, на 21 април да има влијание врз конечниот резултат. Управниот суд пресуди во полза на вистината и се надеваме на трет изборен круг на кој ќе се одржат регуларни избори и во кој ќе победи подобриот на регуларен начин, изјави на прес-конференција, претседателот на струшкиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, Перо Петкоски. "Она што сакавме да и го предочиме на јавноста за нерегуларностите на изборниот процес во Струга, конечно излезе на виделина. Задоволни сме ...
| | веќе видена | слични

Основното училиште “Мирче Ацев” во својата наставна програма има и изучување на работата на Локалната самоуправа. Тоа беше повод околу 50 ученици од IV-то одделение да ја посетат општината.Тие беа примени од градоначалникот Сокол Митровски кој воедно беше “бомбардиран” од интересни прашања. Дечињата го испрашуваа за плановите на општината во однос на нејзиното урбанистичко уредување, изградба на детски игралишта за потребите на децата и проекти кои ги планира општината за спортување на најмладите. Дел од учениците прочитаа лични творби посветени на општината Ѓорче Петров.
| | веќе видена | слични

Втор круг ќе се гласа на 39 места во општината Долнени В недела прегласување во три општини Прегласување на вториот круг од локалните избори, освен во општините Центар и Струга, ќе има и во Ѓорче Петров. Во оваа општина ќе се прегласува на едно избирачко место во Волково, кое има 1.320 гласачи. Разликата во гласови меѓу двајцата кандидати Сокол Митровски од коалицијата „За подобра Македонија“, предводена од ВМРО-ДПМНЕ, и Александар Наумовски од коалицијата „Сојуз на иднината“, предводена од СДСМ, е околу осумстотини гласа. Кандидатот за градоначалничката фотелја Сокол Митровски, кој пред да се поништи гласањето имаше предност, вели дека нема намера да се бунтува против одлуките на институциите. - Ги почитувам одлуките што ги носат државните институции. Ако тие кажале дека треба да се прегласува, тогаш така нека биде. Се надевам дека в недела ќе победиме и за повеќе гласови, но сепак останува жителите да го кажат крајниот збор - вели Митровски. Управниот суд донесе одлуки да се прегласува на 29 избирачки ...
| | веќе видена | слични

Во недела на 21 април, вториот круг од локалните избори во општина Струга ќе се прегласува на девет избирачки места. Ќе се прегласува на избирачките места 1852, 1857, 1860 во Струга, 1877 во населено место Радолишта, на избирачкит еместа 1883 и 1884 во село Октиси, 1904 во Бороец и 1910 и 1911 во село Подгорци. Во избирачкиот список на деветте избирачки места се запишани 7.885 гласачи. Зијадин Села кандидатот за градоначалник од ДПА, поддржан и од ДУИ, доби 20.770 гласови, додека кандидатот на коалицијата на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ Владимир Кочоски 15.276.
| | веќе видена | слични
18 копии

Во недела на 21 април- втор круг од локалните избори Ќе се прегласува на 29 избирачки места во скопската општина Центар, на девет во Струга и во едно во скопската општина Ѓорче Петров. Втор круг од локалните избори ќе има во општина Долнени на 39 избирачки места Во недела на 21 април вториот круг од локалните избори ќе се прегласува на 29 избирачки места во скопската општина Центар, на девет во Струга и во едно во скопската општина Ѓорче Петров. Втор круг од локалните избори ќе има во општина Долнени на 39 избирачки места. Државната изборна комисија констатира дека Управниот суд прифатил тужби на СДСМ за четири гласачки места од различни скопски општини, но таму нема да се прегласува бидејќи тоа нема да влијае на изборниот резултат за градоначалник на Скопје. Во општина Центар на 29-те избирачки места, во избирачкиот список се запишани 22.939 гласачи, во Струга на деветте 7.885 и во Ѓорче Петров на избирачкото место 2.588 во Волково се запишани 1.320 гласачи. Во општина Центар, Андреј Жерновски, кандидат на ...
| | веќе видена | слични

На 29 избирачки места во Центар,на 8 во Струга и на едно во Ѓорче Петров во Недела повторно ќе се гласа за градоначалник. Изборот на Жерновски или Тодоровиќ во Центар, Села или Кочоски во Струга и Митровски или Наумовски во Ѓорче Петров зависи од вољата на гласачите во избирачките места за кои Управниот суд одлучи да ги прифати тужбите на политичките партии за нерегуларности во вториот круг од локалните избори На 29 избирачки места во Центар,на 8 во Струга и на едно во Ѓорче Петров во Недела повторно ќе се гласа за градоначалник. Изборот на Жерновски или Тодоровиќ во Центар, Села или Кочоски во Струга и Митровски или Наумовски во Ѓорче Петров зависи од вољата на гласачите во избирачките места за кои Управниот суд одлучи да ги прифати тужбите на политичките партии за нерегуларности во вториот круг од локалните избори. Во Центар кандидатот на опозицијата Андреј Жерновски имаше водство пред кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ Владимир Тодоровиќ од 981 глас, но бројот на гласачи во спорните избирачки места, 22 931, многу ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Управниот суд на вчерашната седница пресуди негативно по тужбата на СДСМ да има прегласување на избирачкото место 0373 наречено „Изворски“ во Богданци. Претходно Државната Изборна комисија го отфрли приговорот за поништување на постапката за гласање, сумирање и утврдување на резултатите за избор на градоначалник во општина Богданци за ова избирачко место, кое брои околу 900 гласачи, поднесен од СДСМ.Со одговорот од овие две законски овластени тела за оценување на постапката на гласање по изборите во 2013 се исцрпува можноста за дополнителни правни интервенции, со што резултатите од гласањето за градоначалник во општина Богданци стануваат конечни, изјави денеска претседателката на Општинската изборна комисија, Соња Маџирова.ОИК подготвува утре да го врачи Уверението за избор на градоначалник на Анастасија Олумчева – кандидат на коалицијата „За подобра Македонија“, со што таа може да ја започне постапката во Централниот регистар на РМ за депонирање податоци на овластено лице и потпис и да стапи во извршувањето ...
| | веќе видена | слични

Втор круг од локалните избори ќе има во општина Долнени на 39 избирачки места. Во општина Центар ќе се прегласува на избирачките места 2796, 2797 и 2799 во ОУ „Кочо Рацин“, 2802 во ДСУ „Д-Р Панче Караѓозов”, 2805 во Детскиот дом „11 Октомври“, избирачки места 2806, 2808, 2810 и 2811 во ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“, 2815 во Дом на АРМ, 2817 во ОУ „Димитар Миладинов“ поранешно „Браќа Рибар“, 2822 во ОУ „Кирил и Методиј“, 2832 и 2833 ОУ „11-ти Октомври“, 2839 во Работнички универзитет, 2842 во Погонот на ЖТП на ул. Христо Смирненски бр. 28, 2843, 2845 и 2847 во ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци, 2848 и 2849 во ОУ „Гоце Делчев“, 2854 во Фудбалски сојуз на Македонија, 2855 и 2856 во Дом на градежните, 2861, 2862,2863,2866 и 2867 во ОУ „Коле Неделковски“. Вкупниот број гласачи на овие избирачки места изнесува 22.939. Граѓаните ќе бираат меѓу Андреј Жерновски, кандидат на коалицијата „Сојуз за иднината“ и кандидатот на коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ Владимир ...
| | веќе видена | слични

Центар, Струга , Ѓорче Петров и Долнени пак гласаат за градоначалник Државната изборна комисија соопшти денеска дека в недела, на 21 април, вториот круг од локалните избори ќе се прегласува во три општини – Центар, Ѓорче Петров, Долнени и Струга. Во скопската општина Центарпрегласувањето ќе се врши на 29 избирачки места, на девет во Струга и во едно во скопската општина Ѓорче Петров. Втор круг од локалните избори ќе има во општина Долнени на 39 избирачки места. Државната изборна комисија констатираше дека Управниот суд прифатил тужби на СДСМ за четири гласачки места од различни скопски општини, но таму нема да се прегласува со оглед дека тоа не влијае врз изборниот резултат за градоначалник на Скопје. Во општина Центар на 29-те избирачки места, во избирачкиот список се запишани 22.939 гласачи, во Струга на деветте 7.885 и во Ѓорче Петров на избирачкото место 2.588 во Волково се запишани 1.320 гласачи.
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија (ДИК) на синоќешната седница констатираше дека Управниот суд прифатил тужби на СДСМ за четири гласачки места од различни скопски општини, но таму нема да се прегласува бидејќи тоа нема да влијае на изборниот резултат за градоначалник на Скопје. Во општина Центар на 29-те избирачки места, во избирачкиот список се запишани 22.939 гласачи, во Струга на деветте 7.885 и во Ѓорче Петров на избирачкото место 2.588 во Волково се запишани 1.320 гласачи. Во општина Центар, Андреј Жерновски, кандидат на коалицијата „Сојуз за иднината“ имаше 981 глас повеќе од кандидатот на коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ Владимир Тодоровиќ. Во Струга, пак, Зијадин Села од ДПА, поддржан и од ДУИ, доби 20.770 гласови, додека кандидатот на коалицијата на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ Владимир Кочоски 15.276. Во скопската општина Ѓорче Петров Сокол Митровски од коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ 11.934, а Александар Наумовски од коалицијата „Сојуз за иднината“ 10.995 ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

По повод патрониот празник на ООУ „Климент Охридски“, делегација од Општина Прилеп предводена од градоначалникот Илија Јованоски и од училиштето викендов ...
сите 162 | | | веќе видена

Пред три дена заврши во притвор а заедно со останатите обвинети за 27 април беше на сослушување . Од затворот во Шутка Владимир Атанасовски екс директорот на ...
сите 80 | | | веќе видена

Во врска со објавената колумна „Кој му ги сокри папучите на Иванов” на Сашо Орданоски, во која авторот тврди дека претседателот на Република Македонија, д-р ...
сите 180 | | | веќе видена

Поранешниот претседател на Собранието Трајко Вељаноски, кој денеска во Кривичниот суд сведочи за настаните од 27 април лани, негираше дека има СМС комуникација ...
сите 141 | | | веќе видена

И покрај помирувачкиот тон на францускиот претседател Емануел Макрон и ветувањата за поголема минимална плата за 100 евра и намалени даноци за пензионерите и ...
сите 207 | | | веќе видена

Сублимираниот извештај од главните сугестии и предлози за усовршување на нацрт амандамните во рок од два дена ќе биде доставен до Собранието, наведуваат од ...
сите 195 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Зијадин Села ќе ги тужи судиите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: