Седница на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата

4 копии

Во Собранието на Република Македонија денеска седница ќе одржи Комисијата за прашања на изборите и именувањата. На дневниот ред на седницата е утврдувањето на Предлог-одлука за избор на претседатели, заменици на претседателите, членови и нивни заменици на комисиите на Собранието на Република Македонија. Покрај тоа треба да се утврди и Предлог-одлука за избор на претседател, членови и заменици членови на делегацијиите на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПС СЕ), во Парламентарното собрание на Северно-атлантската договорна организација (ПС НАТО), во Парламентарното собрание на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ПС ОБСЕ), во Парламентарната димензија на Централно – европската иницијатива (ПС ЦЕИ) и во Парламентарното собрание на Медитеранот (ПС на Медитеранот). Веста е на Сител.
| | веќе видена | слични
4 копии

Собранието на Република Македонија во вторник треба да ги избере потпретседателите на Парламентот и се очекува да ги верификува мандатите на двајца нови пратеници по оставките на мандатарот Никола Груевски и Горан Трајковски од ВМРО-ДПМНЕ. Се уште не се знае кога мандатарот ќе го достави составот на новата влада во Парламентот. Законскиот рок истекува на 18 јули. Сузана Анова и Стевче Трпковски, според Државната изборна комисија, се двајцата нови пратеници кои ќе седнат во собраниските столчиња. Во понеделник собраниската Верификациска комисија ќе ги потврди мандатите на Анова и Трпковски врз основа на извештајот на Државната изборна комисија за прифаќање на остатокот од мандатот за пратеник во Собранието, согласно член 153 од Изборниот законик. Двајцата се од листата на Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ во изборната единица еден. За вторник претседателот на Собранието Трајко Вељаноски ја закажа третата седница на која се очекува да бидат изгласани предлозите за потпретседатели на Парламентот. ...
| | веќе видена | слични

Се уште не се знае кога мандатарот ќе го достави составот на новата влада во Парламентот. Законскиот рок истекува на 18 јули. Сузана Анова и Стевче Трпковски, според Државната изборна комисија, се двајцата нови пратеници кои ќе седнат во собраниските столчиња. Во понеделник собраниската Верификациска комисија ќе ги потврди мандатите на Анова и Трпковски врз основа на извештајот на Државната изборна комисија за прифаќање на остатокот од мандатот за пратеник во Собранието, согласно член 153 од Изборниот законик. Двајцата се од листата на Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ во изборната единица еден. За вторник претседателот на Собранието Трајко Вељаноски ја закажа третата седница на која се очекува да бидат изгласани предлозите за потпретседатели на Парламентот. Комисијата за прашања на изборите и именувањата вчера ги утврди предлозите Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ да бидат тројцата потпретседатели на Собранието. Првпат Парламентот ќе има две жени ...
| | веќе видена | слични

За вторник е закажана седницата за изгласување на тројцата потпретседатели на Парламентот, Светлана Јакимовска, Јани Макрадули и Сузана Салиу, како и верификувањето на мандатите на двајца нови пратеници по оставките на мандатарот Никола Груевски и Горан Трајковски. Тоа, според Државната изборна комисија, се Сузана Анова и Стевче Трпковски, чии мандати Верификационата комисија ќе ги потврди во понеделник. Се уште не се знае кога мандатарот ќе го достави составот на новата влада во Парламентот. Законскиот рок истекува на 18 јули. Се очекува тоа да се случи кон крајот на идната недела. Како термини се споменуваат четврток или петок. Покрај предзолите за потпретседатели, Комисијата за прашања на изборите и именувањата вчера ги утврди предлозите за претседатели, потпретседатели, членови и нивни заменици на работните тела на Законодавниот дом. Антонио Милошоски ќе ја води Kомисијата за надворешна политика, Хајрула Мисини за европски прашања, Илија Китановски за политички систем и односи меѓу заедниците, Благородна ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Членовите на собраниската Комисијата за избори и именувања, вчера ги избраа претседателите на собраниските комисии. Со Комисијата за контрола над работата на УБК ќе раководи Горан Минчев од СДСМ, со комисијата за финансирање и буџет Марјанчо Николов од истата партија, претседател на Комисијата за европски прашања ќе биде Хајрула Мисини од ДУИ, за надворешни Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ. Комисијата за уставни прашања ќе ја води спикерот Трајко Вељановски, со законодавно-правната комисија Благородна Дулиќ, со одбрана Влатко Ѓорѓев, сите од ВМРО-ДПМНЕ. Со Комитетот за односи меѓу заедниците, според извори од ДУИ ќе раководи Ермира Мехмети, а со Националниот совет за евроинтеграции најверојатно претседател и во новиот мандат ќе биде Радмила Шеќеринска.
| | веќе видена | слични

Албанците во земјава имаат многу посериозни проблеми од тоа дали жена по родова застапеност ќе биде потпреседател на Собранието -Имер Алиу(ДПА) Светлана Јакимовска, пратеничка на ВМРО-ДПМНЕ и Сузана Салиу, пратеничка на ДУИ, кои вчера беа предложени за потпретседатели на Собранието, ќе ја бранат родовата рамноправност во државните институции бидејќи за прв пат од осамостојувањето во претседателството во највисоката државна институција (од четири раководни позиции, вклучително и шефовската) седнуваат две жени. Номинирањето на Јакимовска и на Салиу се случува во ист ден кога канцеларијата на народниот правобранител излезе со извештај дека мажите доминираат во државната и локалната администрација. Особено беше поздравен предлогот на ДУИ на висока позиција во законодавниот дом да номинира жена. На ова возврати Имер Алиу од ДПА, според кого, „интегративците“ се фалеле дека ќе го добијат претседателското место во Собранието, а сега мора да бидат задоволни само со потпретседателската функција. - Албанците во ...
| | веќе видена | слични

Светлана Јакимовска од ВМРО – ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ ќе бидат новите заменици на собранискиот спикер Трајко Вељаноски. Јакимовска и Макрадули оваа функција ја извршуваа и во претходниот парламентарен состав. Единствено изненадување е предлогот на ДУИ, Сузана Салиу, која првпат седнува во пратеничките клупи. Изборот не помина без жестока расправа меѓу власта и опозицијата. – Голема привилегија. Салиу ќе биде првата жена Албанка заменик претседател на Собранието. Таа била 7 години новинарка, правничка. Била заменик народен правобранител, но и заменик јавен обвинител, рече Џевад Адеми од ДУИ. - Се чудиме зошто цело време од ДУИ брифираат дека спикерското и заменичкото место се многу битни функции, кога Албанците во Македонија имаат многу посериозни проблеми. ДПА смета дека парламентарното мнозинство не се разликува од претходното, рече Имер Алиу од ДПА. Не останаа покуси ниту ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Власта ќе го гласа Макрадули но смета дека е лошо решение ...
| | веќе видена | слични

Собраниска пирамида Се комплетира собраниското раководство. Комисијата за избори и именувања вчера ги утврди тројцата кандидати за потпретседатели што ќе ги водат седниците на парламентот кога спикерот Трајко Вељаноски ќе биде отсутен. И во овој парламентарен состав потпретседатели ќе бидат Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ и Јани Макрадули од опозицискиот СДСМ. ДУИ, пак, изненади со предлогот потпретседателка на законодавниот дом да биде Сузана Салиу, на која ова и' е прв пратенички мандат. Најбучна дискусија се разви околу кандидатурата на Макрадули откако од противничката ВМРО-ДПМНЕ се изјаснија дека ќе гласаат за него, иако не го поддржуваат. „Во трите години додека беше потпретседател на Собранието, Макрадули ниту еднаш не успеа својата функција да ја стави над неговата политичка и партиска припадност во СДСМ“, забележа Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ. Емилијан Станковиќ од СДСМ, пак, рече дека Макрадули има богато политичко искуство и дека ќе го вложи сиот свој капацитет за да му ја врати на Собранието ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и ДУИ добија по едно потпретседателско место во законодавниот дом. Власта, иако го поддржа предлогот на социјалдемократите, Јани Макрадули да биде еден од нив, но со сериозни забелешки дека во минатиот собраниски состав не успеа функцијата да ја стави над партиската припадност Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ ќе бидат потпретседатели на Собранието. Собраниската комисија за избор и именувања вчера ги утврди трите предлози од власта и опозицијата за заменици на спикерот Трајко Вељановски. Тие ќе бидат изгласани на првата пленарна седница. Јакимовска и Макрадули по втор пат ќе бидат потпретседатели на законодавниот дом, а Салиу е првата жена Албанка која ќе седне во потпретседателската фотелја. ВМРО-ДПМНЕ гласаше за предлогот на социјалдемократите, Макрадули да го заземе едното потпретседателско место, но пратениците од најголемата владеачка партија изнесоа серија сериозни забелешки за работата на Макрадули во претходниот собраниски состав. Според ...
| | веќе видена | слични

НОВИОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН СОСТАВ СЕ ЕКИПИРА Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ се тројцата потпретседатели на Собранието што Комисијата за избори и именувања ќе ги предложи за избор на следната пленарна седница. Иако нивниот избор беше претходно договорен меѓу координаторите на пратеничките групи, комисиската седница не помина без конфронтации меѓу пратениците од власта и од опозицијата. За претседателот на Комисијата, Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ, спорен беше предлогот на СДСМ, Јани Макрадули повторно да биде собраниски потпретседател. Тој нагласи дека неговата пратеничка група ќе гласа за Макрадули единствено поради законската обврска што ја има, но не ја поддржува неговата кандидатура. - Изминативе три години како потпретседател на Собранието, Макрадули ниту еднаш не успеа интересите на парламентот да ги стави пред неговата партиска припадност во СДСМ - рече Димовски. Реплицираше Емилијан Станковиќ од СДСМ кој смета дека Макрадули ќе стори с` за да ја врати ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Миле Јанакиески и Кирил Божиновски се жртви на политичкиот прогон и терор, но и одмазда, во контекст на покривањето на грешките на оваа хунта на власт. Со ...
сите 406 | | | веќе видена

Денес времето ќе биде облачно и студено со повремени врнежи, кои во западните делови ќе бидат претежно од снег. Во попладневните часови врнежите ќе преминуваат ...
сите 253 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски вечерва на трибината во Гостивар рече дека ќе победат на следните парламентарни избори без разлика дали тие биле ...
сите 356 | | | веќе видена

Она што се случуваше вчера околу седиштето на ВМРО-ДПМНЕ беше класична политичка хајка организирана од Зоран Заев и Оливер Спасовски, ова денеска на ...
сите 123 | | | веќе видена

Албански медиуми кои се повикуваат на полициски извори тврдат дека поранешниот премиер Никола Груевски во Албанија влегол нелегално и тоа во близина на ...
сите 206 | | | веќе видена

Буџетот кој криминогената власт го предлага за 2019 година е мегаломански, расипнички и дополнително ќе ги осиромаши граѓаните на Република Македонија. Ова ...
сите 228 | | | веќе видена

Во недостаток на официјални информации од македонските, но и од унгарските власти, регионалните и европските медиуми продолжуваат со шпекулации за бегалецот ...
сите 366 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Седница на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: