Советот на Европа со декларација ја повикува Владата: Не го блокирајте поставувањето на Николоски во Брисел!


3 копии

Парламентарното Собрание на Советот на Европа излезе со писмена декларација посветена на Македонија насловена како „Заштита на угледот на македонската дипломатија“ . Декларацијата е објавена на официјалната страна на Советот на Европа и доаѓа откако Владата на Република Македонија се обиде да го спречи поставувањето на Александар Николоски за амбасадор и шеф на Мисијата на Република Македонија во ЕУ. Овој потег наидува на силна осуда во Стразбур и вкупно педесет и четири пратеници од дваесет и две европски земји ја повикаа Владата веднаш да прекине со неодговорното однесување, да не го блокира поставувањето на Николоски и на тој начин да го заштити угледот на македонската дипломатија, како и да помогне во забрзување на евроинтеграциите при што се нагласува дека поставувањето на Николоски во Брисел ќе го забрза процесот на интеграција на Македонија во ЕУ. Во продолжение во целост ја пренесуваме писмената декларација на ПС на Советот на Европа: Писмена декларација „Заштита на угледот на македонската ...
| | веќе видена | слични

Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија на својата втора седница во петокот, меу другото, расправаше и за Декларацијата за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во Европската унија и во НАТО. Воведно обраќање по точката имаше претседателот на Комисијата, Артан Груби од ДУИ, кој истакна дека Комисијата го подготви текстот на Декларацијата за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во Европската унија и НАТО, врз основа на едногласно усвоениот заклучок на првата седница на Комисијата. Хармонизираната Декларација за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во Европската унија и во НАТО претставува прв основен чекор кон реформите и има за цел да ја потврди консензуалната натпартиска сплотеност и посветеност, околу заедничките напори за реализација на нашата државна стратешка определба, членството во Европската унија и НАТО, а за која ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Собраниската Комисија за европски прашања на Собранието на Република Македонија денеска го усвои предлогот на декларацијата за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во Европската Унија и НАТО.Претседателот на комисијата Артан Груби рече дека оваа декларација е донесена врз основа на едногласно усвоениот заклучок на првата седница на комисијата.„Хармонизираната декларација за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во Европската Унија и НАТО претставува прв основен чекор кон реформите и има за цел да ја потврди консензуалната натпартиска сплотеност и посветеност, околу заедничките напори за реализација на нашата државна стратешка определба, членството во Европската Унија и НАТО, а за која постои согласност од страна на сите политички чинители, застапени во Собранието на Република Македонија.Воедно оваа декларација е наша обврска, преземена во рамките на итните реформски приоритети од 2015 година, ...
| | веќе видена | слични

Пратениците од власта и опозицијата, членови на собраниската Комисија за европски прашања едногласно ја усвоија предлог-декларацијата за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во ЕУ и во НАТО. Во документот се наведува дека се потврдува натпартиската сплотеност околу заедничките напори за обезбедување позитивна клима за реализирање на стратешката определба за членство во ЕУ и во НАТО. Исто така, се поттикнува Владата на доследно, неодложно и итно спроведување на итните реформи. Комисијата со документот, исто така, бара заложба за независно судство, транспарентност и ефикасност на судовите, професионализација на администрацијата, зајакнување на регулаторните тела, како и на социјалната кохезија и меѓуетничките односи и унапредување на односите со соседството. Документот ќе биде испратен до Европскиот парламент (ЕП), претседавачот со Советот на министри на ЕУ, претседателот на Европски совет, генералниот секретар на НАТО, како и до претседателот на Европската ...
| | веќе видена | слични

Координаторот на една од десетте пратенички групи на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, на седницата на Комисијата за европски прашања соопшти дека партијата ќе ја поддржи декларацијата за забрзување на реформските и на интегративните процеси, но не и заклучоците. Тој, исто така, побара во декларацијата да се вметне точка со која ќе се бара почитување на пресудата на Меѓународниот суд на оправдата во Хаг во евроатлантските интеграции на земјата. Димовски рече дека владиниот план „3-6-9“ не е ништо поинаков од плановите што претходната влада ги правела по секој извештај на Европската комисија, но за разлика од сега, тогашната влада во изработката на плановите ги вклучувала и опозицијата и другите партии. – Бидејќи во составот на оваа влада имате министри од претходниот состав, можат да ве поучат – рече Димовски, додавајќи дека ќе поддржат дел од владиниот план, односно сето тоа што е за доброто на граѓаните. Премиерот Зоран Заев истакна дека планот „3-6-9“ претставува реална перспектива на Република Македонија за ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Писмената декларација на ПС на Советот на Европа насловена “ Заштита на угледот на македонската дипломатија” која ја повикува Владата на Република Македонија да престане со неодговорното однесување и да не го блокира поставувањето на Александар Николоски за македонски амбасадор и шеф на мисијата при Европската унија, е поддржана од вкупно 54 европски пратеници, пишува Телеграф . Издвојуваме дел од нив. Декларацијата е потпишана од Ѓузепе Галати e пратеник од Демократската партија на Италија. Во рамки на Советот на Европа извршува низа функции од кои позначајни се членувањето во Мониторинг комитетот, а претседател е Комитетот за социјални работи, јавно здравје и одржлива средина. Аморусо Франческо е пратеник во Италијанскиот парламент. Во рамки на Советот на Европа имал активности во два мандати од 1996 до 2001 година и од 2013 се до денес. Тој е заменик претседавач со Комитетот на социјални работи, јавно здравје и одржлива средина. Бадеа Виорел е романски политичар и член на Сенатот во Романија. Чентемеро ...
| | веќе видена | слични

Писмената декларација за заштита на угледот на македонската дипломатија е потпишана и од многу други пратеници од вкупно 22 држави што укажува на големата поддршка и интерес која истата ја предизвика Писмената декларација на ПС на Советот на Европа насловена “ Заштита на угледот на македонската дипломатија” која ја повикува Владата на Република Македонија да престане со неодговорното однесување и да не го блокира поставувањето на Александар Николоски за македонски амбасадор и шеф на мисијата при Европската унија, е поддржана од вкупно 54 европски пратеници, Издвојуваме дел од нив. Декларацијата е потпишана од Ѓузепе Галати e пратеник од Демократската партија на Италија. Во рамки на Советот на Европа извршува низа функции од кои позначајни се членувањето во Мониторинг комитетот, а претседател е Комитетот за социјални работи, јавно здравје и одржлива средина. Аморусо Франческо е пратеник во Италијанскиот парламент. Во рамки на Советот на Европа имал активности во два мандати од 1996 до 2001 година и од 2013 ...
| | веќе видена | слични

Декларацијата е потпишана од Ѓузепе Галати e пратеник од Демократската партија на Италија. Во рамки на Советот на Европа извршува низа функции од кои позначајни се членувањето во Мониторинг комитетот, а претседател е Комитетот за социјални работи, јавно здравје и одржлива средина. Аморусо Франческо е пратеник во Италијанскиот парламент. Во рамки на Советот на Европа имал активности во два мандати од 1996 до 2001 година и од 2013 се до денес. Тој е заменик претседавач со Комитетот на социјални работи, јавно здравје и одржлива средина. Бадеа Виорел е романски политичар и член на Сенатот во Романија. Чентемеро Елена е пратеник од Италијанскиот парламент и потпретседател на Форца Италија. Во ПС на СЕ е претедател на Комиетот за еднаквост и не-дискриминација, како и на Поткомитетот за родова еднаквост и Поткомитетот за правата на малцинствата. Жозе Цепеда е член на Сенатот на Кралството Шпанија од Социјалистичката партија и член на Групата на социјалисти во рамки на ПС на Советот на Европа. Ценгер Залан ...
| | веќе видена | слични

Обидот на Владата да го прекине поставувањето на Александар Николоски од амбасадорската функција во ЕУ стигна пред Советот на Европа. Парламентарното собрание на оваа меѓународна организација вчера излезе со писмена декларација насловена “ Заштита на угледот на македонската дипломатија”. Документот е објавен на официјалната страна на Советот на Европа, а е потпишан од педесет и четири пратеници од дваесет и две европски земји, меѓу кои Италија, Белгија, Германија, Шведска, Унгарија, Романија, Шпанија, Велика Британија, Полска, Словачка, Норвешка, Швајцарија, Белгија, Финска, Словенија и многу други. „Загрижени сме од сознанието дека Владата прави обиди да го спречи Николоски да ја преземе неговата позиција како Амбасадор и шеф на Мисијата на Република Македонија во Европската Унија...Ние сме убедени дека тој ќе биде одличен претставник на Македонија во ЕУ во Брисел и ќе го забрза процесот на интеграција во Унијата. Ја повикуваме Владата да престане со своите неодговорни активности и да го заштити угледот ...
| | веќе видена | слични

Во декларацијата насловена  “ Заштита на угледот на македонската дипломатија” се наведува дека главната стратешка ориентација на Република Македонија е да се приклучи на Европската Унија и НАТО  и ние ги подржуваме тие интеграции. ,,Загрижени сме од сознанието дека владата прави обиди да го спречи г-дин Александар Николоски да ја преземе неговата позиција како амбасадор и шеф на мисијата на Република Македонија во Европската Унија. Во декларацијата е посочено дека Николоски работел девет години во Парламентарното собрание на Совет на Европа на многу важни позиции вклучувајќи ги и потпретседател, потоа прв потпретседател на мониторинг комитетот и прв потпретседател на комитетот за политички работи и демократија. Низ неговата работа, посветеност и лични достигнувања тој беше најдобриот застапник на Република Македонија во парламентарното собрание. Неговата работа покажува дека и пратеници од помали држави можат да допринесат многу со нивната посветена и силна работа.Ние сме убедени дека тој ќе биде одличен ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Сообраќајот на државните патишта се одвива по наместа влажни коловози, со остатоци од кашест снег на коловозот, информираат од Авто мото-сојузот на Македонија, ...
сите 413 | | | веќе видена

Повеќе новинари и новинарски екипи беа нападнати изминатите саботи на демонстрациите на „жолтите елеци“ во Франција, тоа се случи и за време на вчерашниот ...
сите 190 | | | веќе видена

Министерството за здравство информира дека денеска до 10:00 часот на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје се хоспитализирани уште две ...
сите 171 | | | веќе видена

Прекин на делумната блокада на американската влада, предизвикана од барањето на претседателот Доналд Трамп за5,7 милијарди долари за изградба на ѕид долж ...
сите 140 | | | веќе видена

Американскиот амбасадор во Германија Ричард Гренал е во изолација. Средби со него избегнуваат од германската владејачка елита, објави Шпигел. Таквото ...
сите 115 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Советот на Европа со декларација ја повикува Владата: Не го блокирајте поставувањето на Николоски во Брисел!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: