Град Скопје засади нови листопадни дрвја во ново Лисиче

Екипи на Град Скопје како дел од пролетната акција за зазеленување на градот, засадија 45 листопадни дрвја во Реонски центар Аеродром, на булеварот Видое Смилевски Бато. - Градот Скопје деновиве го реконструираше јавното зеленило на булеварот Видео Смилевски Бато, на површина од 2.410 квадратни метри. На оваа зелена површина е поставена нова хидрантска мрежа во должина од 230 метри и нов систем за наводнување со хидранти. Денеска засадивме нови 45 листопадни дрвја, односно 30 садници од видот јасен и 15 садници од видовите јапонска цреша, украсно јаболко и сорбус. Ова е дел од големата акција за зазеленување на Скопје, во која само овој месец ќе бидат засадени околу 2.000 високо квалитетни листопадни садници – рече градоначалникот Шилегов, на денешната акција за засадување дрвја. Тој додаде дека во есенската акција за зазеленување на градот, се планира да се засадат вкупно 8.000 висококвалитетни садници. - Зазеленувањето останува на врвот на листата приоритети на Град Скопје. Ќе ја искористиме пролетта да го ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Градот Скопје ја продолжува пролетната акција за зазеленување на јавните површини во која е планирано да се засадат повеќе од 2.000 садници. Денеска, пред објектот на Македонска пошта, на булеварот ВМРО, ќе се засадат 16 дрвја од видот јавор. Градоначалникот Шилегов кој присуствуваше на денешната акција за засадување дрвја објасни дека во 2013 година, според истражувањето на состојбата на зеленилото во Мал ринг, зеленилото во овој дел од Скопје е намалено за 50 проценти како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“. „Земавме обврска пред граѓаните да го вратиме загубеното зеленило коешто претходната власт го уништуваше каде ќе стигне, додека ние се бориме за секој сантиметар слободен простор за ново зеленило. На оваа локација ќе се засадат 16 висококвалитетни садници од видот јавор, кои ќе бидат наводнувани со систем капка по капка. Овој дрворед ќе биде опремен дополнително со 16 подни тротоарски дренажни решетки. По завршувањето на пролетната акција, продолжуваме ...
| | веќе видена | слични

Јавното претпријатие за паркинзи и зеленило Гостивар од својот буџет ќе издвои средства за раззеленување на градот. Ќе се садат нови дрвја, цвеќиња, градскиот парк и останатиот дел на градот холтикултурно ќе се уредува.Колку пари Јавното претпријатие за паркинзи и зеленило ќе потроши за раззеленување на градот, засега не се знае. Сумата, претпријатието ќе ја соопшти како што велат по завршуавањето на акцијата.Во сите делови од градот, на терен се рапоредени работници на претпријатието и моментално работат на косење на тревата а следна фаза е засадуавње на дрвца и цвеќиња.Градот холтикултурно се уредува и на кружните текови и зелените појаси долж булеварите.Моментално се спроведуваат и активности за уредување на градскиот парк кој ќе доби нови садници.Зоран Димовски
| | веќе видена | слични

Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50%. Во завршна фаза се подготовките во Општина Центар за изградба на парк во Капиштец, кој ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување. Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на Сквер Јадран  и ќе се изврши  реконструкција на дел од Паркот Франкофонија. Ќе се продолжи со практиката за зазеленување на сите слободни површини што може да бидат „маалски“ паркови, а ќе се постават и автоматски системи за наводнување. Како конкретна мерка во поглед на зазеленувањето на слободните површини ќе се изврши и реновирање на Урбан парк, кој е целосно запуштен. Зазеленувањето на Општина Центар ќе придонесе за зголемување на квалитетот на воздухот, а со тоа и на квалитетот на животот и за ...
| | веќе видена | слични

Општина Центар издвои 12 милиони и 150 илјади денари за реконструкција и одржување на зеленилото. Во рамки на акцијата „За Зелен Центар“ што треба да почне наскоро ќе се садат оформени дрвја и на повеќе локации ќе се засадат 5.000 садници. Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50%. Во завршна фаза се подготовките во Општина Центар за изградба на парк во Капиштец, кој ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување. Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на Сквер Јадран и ќе се изврши реконструкција на дел од Паркот Франкофонија. Ќе се продолжи со практиката за зазеленување на сите слободни површини што може да бидат „маалски“ паркови, а ќе се постават и автоматски системи за наводнување. Како конкретна мерка во ...
| | веќе видена | слични

Општина Центар планира на повеќе локации да засади 5.000 оформени дрвја или садници во рамки на акцијата “За зелен Центар”. За реконструкција и одржување на зеленилото во општинската каса се одвоени рекордни12,15 милиони денари. – Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50 отсто – информираат од општина Центар. Вчера беа засадени 16 висококвалитетни садници од видот јавор пред објектот на „Македонска пошта“. Во завршна фаза се подготовките за изградба на парк во Капиштец којшто ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување. – Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на Сквер Јадран и ќе се изврши реконструкција на дел од Паркот Франкофонија – велат од прес службата на општина Центар. Оттаму нагласуваат дека ќе се ...
| | веќе видена | слични

Привршуваат подготовките за започнување на акцијата “„ За Зелен Центар“. До сега рекордни 12 милиони и 150 илјади денари општина Центар одвои за реконструкција и одржување на зеленилото.Ќе се садат оформени дрвја и на повеќе локации ќе се засадат 5.000 садници. Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50%, соопштуваат од Општина Центар.Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов и градоначалникот на општина Центар Саша Богдановиќ, вчера присуствуваа на засадување на 16 висококвалитетни садници од видот јавор пред објектот на „Македонска пошта“.Во завршна фаза се подготовките во Општина Центар за изградба на парк во Капиштец, кој ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување.Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во рамки на пролетната акција на Град Скопје за зазеленување на јавните површини, денеска пред објектот на Македонска пошта на булеварот ВМРО, беа засадени шеснаесет јавори. Со акцијата, како што информираат од Град Скопје, е планирано да се засадат повеќе од 2.000 садници. Градоначалникот Шилегов, на денешната акција, посочи дека по завршување на пролетната акција, наесен ќе бидат засадени нови 8.000 дрвја, со што Скопје оваа година ќе добие повеќе од 10.000 нови висококвалитетни садници. – Земавме обврска пред граѓаните да го вратиме загубеното зеленило што претходната власт го уништуваше каде ќе стигне, додека ние се бориме за секој сантиметар слободен простор за ново зеленило. На оваа локација ќе се засадат 16 висококвалитетни јаворови садници, што ќе бидат наводнувани со систем капка по капка. Овој дрворед ќе биде опремен дополнително со 16 подни тротоарски дренажни решетки, изјави Шилегов. Посочи дека, во 2013 година според истражувањето на состојбата на зеленилото во Мал ринг, зеленилото во овој дел ...
| | веќе видена | слични

Со акцијата, како што информираат од Град Скопје, е планирано да се засадат повеќе од 2.000 садници. Градоначалникот Шилегов, на денешната акција, посочи дека по завршување на пролетната акција, наесен ќе бидат засадени нови 8.000 дрвја, со што Скопје оваа година ќе добие повеќе од 10.000 нови висококвалитетни садници. - Земавме обврска пред граѓаните да го вратиме загубеното зеленило што претходната власт го уништуваше каде ќе стигне, додека ние се бориме за секој сантиметар слободен простор за ново зеленило. На оваа локација ќе се засадат 16 висококвалитетни јаворови садници, што ќе бидат наводнувани со систем капка по капка. Овој дрворед ќе биде опремен дополнително со 16 подни тротоарски дренажни решетки, изјави Шилегов. Посочи дека, во 2013 година според истражувањето на состојбата на зеленилото во Мал ринг, зеленилото во овој дел од Скопје било намалено за 50 процени како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“. Шилегов потсети дека дрвјата што ќе ги засадува Град ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот Шилегов и претставници на гинеколошките клиники од Скопје денеска потпишаа меморандум за соработка за реализација на проектот „ Дрво за секое дете“. - Како што ветив во предизборната кампања пред неколку месеци, ja почнуваме реализацијатa на проектот „Дрво за секое дете“. Заедно со ЈП Паркови и зеленило и гинеколошко - акушерските болници, преку овој проект, им овозможуваме на нашите сограѓани да засадат дрво во чест на раѓањето на нивното бебе, на некој од градските дрвореди, паркови или скверови. На дрвото ќе има плочка каде што ќе го пишува името на детето и датумот на раѓање. Низ годините, секој што засадил дрво ќе може да го следи растот на дрвото заедно со неговото дете - истакна Шилегов. Дрвото на новороденчињата ќе биде посадено во сезонска акција на расположива локација по избор на родителите. По напуштање на гинеколошката клиника, родителите ќе треба да го пријават добиениот кодот на 071/395-395 каде што потоа ќе ги добијат дополнителните информации за овој проект. Тој нагласи ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Тамара Тодевска откри како се чувствува по Евровизија каде за македонија го освои 7-то место, но и даде свој коментар за тоа што Србија не доби ниту еден поен ...
сите 292 | | | веќе видена

Лидерот на десничарската партија и досегашен вицеканцелар, Хајнц Кристијан Штрахе поднел тужба против три лица, откако падна во замка со снимениот разговор на ...
сите 211 | | | веќе видена

Новоизбраниот претседател Стево Пендаровски, неговата сопруга и синот се уште живеат во станот во скопската населба Автокоманда, бидејќи „Вила Македонија“ не е ...
сите 232 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 151 | | | веќе видена

Британската премиерка ќе ја напушти функцијата на 7 јуни, соопшти таа во обраќањето пред познатиот број 10 во Даунинг улицата, во Лондон. Таа рече дека длабоко ...
сите 217 | | | веќе видена

Германската канцеларка Ангела Меркел минатиот месец на самитот на ЕУ во Романија имала средби со неколкумина челници на Унијата кои се обидувале да ја ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Град Скопје засади нови листопадни дрвја во ново Лисиче

Од:
До кого (е-маил):
Порака: