Продолжен рокот за пријавување за обуката за оџачари


7 копии

Градот Скопје ги известува сите заинтересирани дека рокот за пријавување на јавниот оглас за обука на оџачари е продолжен до 25 мај 2018 година. На овој оглас досега се пријавени само 6 шест кандидати, а предвидено е да се изврши обука за оџачари на 25 невработени работоспособни лица. Обуката се планира да почне на 1 јуни, а ќе трае три месеци. Значајно е да се нагласи дека кандидатите за времетраењето на обуката ќе добиваат надомест од 9.000 денари месечно. По завршувањето на обуката, на секој кандидат, покрај сертификат, ќе му бидат обезбедени основни материјали за отворање сопствен бизнис и извесно вработување имајќи предвид дека чистењето на оџаците ќе биде субвенционирано од Градот. За таа цел, годинава Градот Скопје предвиде 10 милиони денари за субвенции за чистење на оџаците. Овие субвенции ќе се реализираат по успешно спроведената обука на новите 25 оџачари. Обуката на новите оџачари ќе ја спроведе Градот Скопје во соработка со Министерството за труд и социјална политика и Агенцијата за вработување ...
| | веќе видена | слични

Министерството за труд и социјална политика ќе ја прошири програмата „Гаранција за млади“, доколку овој пилот проект што се реализира во Струмица, Гостивар и Скопје ги даде посакуваните резултати. Станува збор за проект што министерството го спроведува со Националниот младински совет за враќање на довербата кај младите во Агенцијата за вработување со нивните активни мерки за младите. „Моментално мерката дава ефект и напата цел е што повеќе млади луѓе да се вклучат со цел таа висока стапка на невработеност со поголеми чекори да ја намалиме. Мерката се имплементира со трите општини.“ - изјави Мартин Милошевски – Национален младински совет. Министерката Мила Царовска тврди дека за два месеци преку Гаранцијата за млади 123 веќе засновале работен однос, а 60 одсто од индентификуваните млади невработени веќе аплицирале за некои од активните мерки на Агенцијата. „Вклучени се 700 лица трите града од кои 123 се во работен однос, а 56% се во прогрмата за вработување и чекаат гранд, 86% се во програмата за ...
| | веќе видена | слични
14 копии

Започна вториот циклус на бесплатни обуки за јава програмери и софтвер тестери, едни од најбараните профили на пазарот на трудот во ИТ индустријата. На проектот организиран од Агенција за вработување во соработка со Семос Едукација како спроведувач на обуките, ќе можат да се пријавуваат сите невработени лица кои се заинтересирани за еден од следните програмски пакети: ORACLE – официјална обука за Java SE8 Programmer или ISTQB – официјална обука за тестери за квалитет на софтвер.Иако станува збор за напредни ИТ вештини, кандидатите не е потребно да имаат претходни познавања во оваа област, односно потребно е само познавање на основните компјутерски вештини. Kандидатите потребно е да имаат минимум завршено средно образование и да бидат евидентирани како невработени лица без разлика на нивната возраст. Обуките ќе се спроведуваат во период од 2 до 4 месеци вклучувајќи настава со користење на официјална литература, подготовка на кандидатите за сертификација и спроведување на испити за стекнување со меѓународно ...
| | веќе видена | слични

За само два месецa откако започна да се спроведува како пилот проект во општините Гостивар, Струмица и градот Скопје, во Младинската гаранција се вклучиле околу 700 млади лица на возраст од 15 до 29 години. Од нив, за 640 лица е направен индивидуален план за вработување, 123 веќе се во работен однос, а 220 биле вклучени во други услуги за вработување како што обуки за барање работа, професионална ориентација, кариерно советување и мотивациски обуки. Пилот проектот Гаранција за млади во посочените општини ќе се спроведува цела 2018 година, а врз основа на анализа на постигнатото во пилот фазата, проектот ќе започне да се спроведува низ цела Македонија. Гаранцијата за млади има за цел на сите млади лица на возраст од 15 до 29 години, во период од четири месеци, да им обезбеди шанса за вработување, континуирано образование и обука или практикантство. Со ова се потврдуваат заложбите на СДСМ и Владата што ја предводи за создавање на квалитетни младински политики коишто ќе имаат за цел отворање можности за младите ...
| | веќе видена | слични

„Гаранцијата за млади, една од клучните мерки во Планот за живот и Програмата на Владата започна да дава реални и конкретни резултати.За само два месецa откако започна да се спроведува како пилот проект во општините Гостивар, Струмица и градот Скопје, во Младинската гаранција се вклучиле околу 700 млади лица на возраст од 15 до 29 години. Од нив, за 640 лица е направен индивидуален план за вработување, 123 веќе се во работен однос, а 220 биле вклучени во други услуги за вработување како што обуки за барање работа, професионална ориентација, кариерно советување и мотивациски обуки.Пилот проектот Гаранција за млади во посочените општини ќе се спроведува цела 2018 година, а врз основа на анализа на постигнатото во пилот фазата, проектот ќе започне да се спроведува низ цела Македонија. Гаранцијата за млади има за цел на сите млади лица на возраст од 15 до 29 години, во период од четири месеци, да им обезбеди шанса за вработување, континуирано образование и обука или практикантство. Со ова се потврдуваат ...
| | веќе видена | слични

 Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска на денешниот отворен ден со млади невработени лица, што се одржа во Струмица истакна дека  програмата ги надминала очекувањата и младите искажуваат голем интерес за неа. - Почнуваме со увид во состојбите во Струмица, затоа што оваа програма ги надмина нашите очекувања и за само два месеца се вклучени 700 лица во трите градови, од кои 123 веќе се во работен однос, рече министерката за труд и социјална политика.  Додаде дека за 640 е напревен индивидуален план  за вработување, 220 веќе биле вклучени во други услуги за вработување како што се: мотивациски обуки, обуки за барање работа, професионална ориентација и кариерно советување. Таа појасни дека од пријавените, 123 млади лица веќе се во работен однос, а од останатите 60 проценти аплицирале за некои од програмите или мерките за вработување како на пример: 59 во Програмата самовработување со грант, 86 во Програмата за субвенционирање на плати, 73 во Обуки за побарувани занимања на пазарот на трудот, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

За два месеца во Програмата „Гаранција за млади“ се вклучени 700 лица во општините Струмица, Скопје и Гостивар, каде се реализира оваа програма како пилот проект, информираше министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска на денешниот отворен ден со млади невработени лица, што се одржа во Струмица. Таа истакна дека програмата ги надминала очекувањата и младите искажуваат голем интерес за неа. – Почнуваме со увид во состојбите во Струмица, затоа што оваа програма ги надмина нашите очекувања и за само два месеца се вклучени 700 лица во трите градови, од кои 123 веќе се во работен однос, рече министерката за труд и социјална политика. Додаде дека за 640 е напревен индивидуален план за вработување, 220 веќе биле вклучени во други услуги за вработување како што се: мотивациски обуки, обуки за барање работа, професионална ориентација и кариерно советување. Таа појасни дека од пријавените, 123 млади лица веќе се во работен однос, а од останатите 60 проценти аплицирале за некои од програмите или мерките за ...
| | веќе видена | слични

Во насока на промовирање на целите и можностите што ги нуди проектот Гаранција за млади, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска ќе се обрати на Отворениот ден со млади невработени лица, кој ќе се одржи денеска (вторник, 15 мај 2018) со почеток во 17 часот, во Домот на АРМ во Струмица. На настанот ќе се обратат и градоначалникот на општина Струмица Коста Јаневски,претставници на Младинскиот совет Струмица, Националниот младински совет на Македонија и Агенцијата за вработување на Македонија. Гаранцијата за млади започна да се имплементира во март 2018 година како пилот проект во три општини: град Скопје, Гостивар и Струмица и планирано е да трае во текот на целата година. Врз основа на анализа на постигнатото во пилот фазата, проектот ќе се се имплементира на целата територија на Република Македонија. ГМ има за цел на млади лица од 15 до 29 години, во период од четири месеци, да им обезбеди шанса за вработување, континуирано образование и обука или практикантство. Гаранцијата за млади е ...
| | веќе видена | слични

Во првите два месеци 123 млади лица се вработиле преку пилот проектот „Гаранција за млади“, кој се спроведува во три општини во Македонија, соопштија од Министерството за труд и социјална политика (МТСП). „Првичните резултати од пилотирањето на проектот се охрабрувачки. За само два месеца, речиси 700 млади од 15-29 години се вклучиле во „Гаранцијата за млади“. За 640 од нив, направен е индивидуален план за вработување, 220 веќе биле вклучени во други услуги за вработување како што се: мотивациски обуки, обуки за барање работа, професионална ориентација и кариерно советување. Од пријавените, 123 млади лица веќе се во работен однос, а од останатите 60% аплицирале за некои од програмите/ мерките за вработување како на пример: 59 во Програмата самовработување со грант, 86 во Програмата за субвенционирање на плати, 73 во Обуки за побарувани занимања на пазарот на трудот, 73 во Практикантство и сл“, наведуваат од МТСП. „Гаранцијата за млади“ започна со имплементација во март 2018 година како пилот проект во три ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Струмица денеска ќе се одржи Отворен ден со млади невработени лица „Гаранција за млади - шанса за сите!“ Целта е да се обезбеди четиримесечна шанса за вработување на млади од 15 до 29 години, континуирано образование и обука или практикантство. На Отворениот ден ќе зборуваат министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, градоначалникот на Струмица Коста Јаневски, претставници на Младинскиот совет на Струмица, Националниот млaдински совет и претстaвници од Агенцијата за вработување. Проектот го спроведуваат Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување на Македонија и Националниот младински совет со финансиска поддршка на Швајцарската амбасада во Скопје.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Времето претпладне во Македонија ќе биде сончево со мала до умерена облачност, попладне нестабилно со пороен дожд, грмежи и засилен ветер. Локално ќе има ...
сите 282 | | | веќе видена

Високaтa претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедност, Федерика Могерини, во Вашингтон зборуваше со американскиот државен секретар, Мајкл Помпео, за ...
сите 115 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 10 | | | веќе видена

Пејачот и композитор Димитар Андоновски, освои две награди за музика на 54. издание на македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп. Тој ...
сите 47 | | | веќе видена

Христијан Мицкоски присуствува на прославата за одбележување на 60 години од Машинскиот факултет во Скопје.Кога нешто трае 60 години, значи дека веќе е ...
сите 87 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Продолжен рокот за пријавување за обуката за оџачари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: