ДЗС:Влошена деловната состојба на компаниите во ноември

Тековната економска состојба на претпријатијата и обезбеденоста на производството со порачки во ноември во однос на октомври годинава била понеповолна, оцениле раководителите на фирмите. Во ноември залихите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали се под нормалата, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). Според раководителите на фирмите, обемот на производството на претпријатијата во ноември годинава бележи благ раст во споредба со октомври, очекувањата за обемот на производството се пооптимистички, а пооптимистичка е и оценката за очекуваниот број вработени. Залихите на готовите производи во ноември година се зголемени во споредба со октомври. Раководителите на фирмите оцениле дека  во наредниот период просечните набавни цени на суровините ќе се намалат, како и продажните цени на готовите производи. Просечното искористување на капацитетите на претпријатијата во ноември годинава во однос на претходниот месец, е малку намалено и изнесува 51,3% ...
| | веќе видена | слични

Прометот во угостителството во 2009 година изнесува 7,911 милијарди денари и во однос на 2008 година од 2,6 бележи намалување за 2,6 отсто. Во групата Храна и пијалоци се очекува намалување за 2,8 отсто, а во групата Ноќевања намалување за 2 отсто. Бројот на туристите се проценува дека изнесува 597.894, што е за 1,2 отсто помалку во однос на 2008 година. Бројот на домашните туристи е намален за 5,3 отсто, а бројот на странските е зголемен за 4,4 отсто. Според процените, бројот на ноќевањата во 2009 година е намален за 5,1 отсто во однос на лани и изнесува 2.120.516. Кај домашните туристи, ноќевањата се намалени за 7,8 отсто, додека кај странските туристи се зголемени за 2,2 отсто. Бројот на ноќевањата по видови туристички места се проценува дека е зголемен и тоа во планинските места за 4,8 отсто и во другите места за 10,8 отсто. Намалување од 2,1 отсто бележи бројот на ноќевањата во Скопје,  во бањските места за 3 отсто и во другите туристички места за 8,3 отсто. Во вкупниот број на туристи во 2009 година, ...
| | веќе видена | слични

        Просечното искористување на капацитетите на претпријатијата во преработувачката индустрија во ноември 2009 година, во однос на претходниот месец, е малку намалено и изнесува 51,3 отсто од нормалното искористување, соопшти Државниот завод за статистика       Раководителите на претпријатијата од преработувачката индустрија оцениле дека тековната економска состојба на претпријатијата во ноември 2009 година е понеповолна во однос на претходниот месец, а влошување има и кај тековната обезбеденост на производството со порачки.                          
| | веќе видена | слични

Во ноември се намалил бројот на работници, а се намалила и искористеноста на капацитетите Не престанува да и' оди лошо на македонската економија. Добар доказ за тоа се и најновите статистички податоци за ноември, кои вчера ги презентираа државните статистичари во земјава. Според нив, во ноември во Македонија продолжил да паѓа бројот на работниците во индустријата, во фирмите била понеповолна состојбата за водење на нивниот бизнис, а била намалена и искористеноста на нивните капацитети. Ваквите показатели се во најмала рака зачудувачки, бидејќи само пред неколку дена Државниот завод за статистика информираше дека токму во ноември е регистриран раст на индустриското производство, првпат по цела година тонење на индустријата во земјава. Иако станува збор за скромен пораст на индустријата, од 4,3 отсто во ноември годинава во однос на истиот месец лани, сепак, е нејасно како продукцијата расте, а продолжува да се намалува бројот на работниците во индустријата. Па така, статистика вчера соопшти дека бројот на ...
| | веќе видена | слични

За нови 7 проценти е намален бројот на работници во индустријата само во месец ноември, објави Заводот за статистика. Најмногу отпуштени работници има во металната и текстилната индустрија и во рударството. Во сите овие три гранки, само во ноември бројот на работници е намален за 16 до 27 проценти. Имајќи предвид дека состојбата, барем во најпогодените гранки не е подобрена и овој месец, може да се очекува дека намалувањето на бројот на работници ќе продолжи и до крајот на годинава. Иако податоците на заводот за статистика покажуваат само проценти на отпуштени работници, Синдикатот неодамна пресмета дека само од индустријата, годинава, без работа останале повеќе од 30 илјади луѓе. Песимисти се и за периодот што следи. Во оваа насока е и одлуката на еден од гигантите во макеоднската индустрија – Макстил, да ги затвори погоните. Освен во кризата, од “Макстил“ вината за лошата состојба ја гледаат и во одлуките децении наназад кога земјава не инвестирала во инфраструктурни објекти, што сега би ги ублажило ...
| | веќе видена | слични

Паѓа бројот на работници во индустријата. Уште 7 проценти во ноември останале без работа споредено со истиот период лани, објави статистика. Сепак трендот на отпуштања предизвикан од економската криза не застанува овде. Челичната компанија Макстил најави намалување на производството и вработените и во 2010-та. Оваа компанија на принуден одмор веќе испрати 180 луѓе. “ Ефектите од рационално користење на енергијата ќе ги пратат и намалување на 10% од бројот на вработени, со што ќе ја намалиле загубата во работењето од 25 до 30%, ќе бидат прогласени за технолошки вишок и дај боже ако се подобри состојбата да ги вратиме назад“, вели Минчо Јорданов- претседател на УО на Макстил Со години без инвестиции во енергетска и патна инфраструктура. Тука луѓето од челичниот бизнис ја лоцираат причината за неконкурентноста на домашното производство. Бараат државата конечно да ја спроведе програмата за челик. “Македонија има за 20 до 30% поскапа струја, гасот е повеќе од 50% поскап од европскиот, а железничкиот за 50%, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

   Бројот на работниците во индустријата е намален за 6,9 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика. Во периодот од јануари до ноември бројот на работници во индустријата е намален за 6,9 отсто во споредба со истиот период минатата година. Во однос на просечниот број на работници од 2005 година забележано е намалување за 13,6 отсто.  
| | веќе видена | слични

За 6,9 отсто е намален бројот на работници во индустријата во ноември годинава во однос на ноември лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Најголем намалување на работниците има во секторот вадење руди и камен од 25 отсто во ноември годинава за разлика од просечниот број на работници во 2005 година. Над 12 отсто намалување има и во преработувачката индустрија, а секторот снабдување со електрична енергија, гас и вода бележи пад на бројот на работници од 10,7 отсто. Додека индексот на бројот на работници во индустријата во почетокот на годината до ноември во однос на истиот период лани изнесува 93,4.
| | веќе видена | слични

Тековната економска состојба на претпријатијата во ноември раководителите ја оценуваат како понеповолна во однос на претходниот месец, покажува анкетата на Државниот завод за статистика. Полоша е и тековната обезбеденост на производството со порачки, иако обемот на производството бележи благ пораст во споредба со претходниот месец. „Во ноември 2009 година резервите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали, се под нормалата. Резервите на готовите производи во ноември 2009 година се зголемени во споредба со претходниот месец. Според оценката на раководителите, во наредниот период просечните набавни цени на инпутите ќе се намалат, како и продажните цени на готовите производи“, соопштува Државниот завод за статистика. Просечното искористување на капацитетите на претпријатијата во ноември, во однос на претходниот месец, е малку намалено и изнесува 51,3 процент од нормалното искористување. Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството имаат ...
| | веќе видена | слични

Во ноември залихите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали се под нормалата, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според раководителите на фирмите, обемот на производството на претпријатијата во ноември годинава бележи благ раст во споредба со октомври, очекувањата за обемот на производството се пооптимистички, а пооптимистичка е и оценката за очекуваниот број вработени.Залихите на готовите производи во ноември година се зголемени во споредба со октомври. Раководителите на фирмите оцениле дека  во наредниот период просечните набавни цени на суровините ќе се намалат, како и продажните цени на готовите производи.Просечното искористување на капацитетите на претпријатијата во ноември годинава во однос на претходниот месец, е малку намалено и изнесува 51,3 отсто од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производството во минатиот месец  имале недоволната странска побарувачка со 25,9 отсто, недоволната домашна ...
| | веќе видена | слични

Останато

Пред пратениците следната недела во Собранието ќе се најде новиот текст на законот за Јавно обвинителство, со кој Специјалното јавно обвинителство ќе се ...
сите 143 | | | веќе видена

Претседателот Стево Пендаровски во интервју за Радио Слободна Европа вели дека се залага за помиpyвање, а на забелешките на ВМРО-ДПМНЕ дека помиpyвањето го ...
сите 108 | | | веќе видена

Фејсбук статус на пратеникот на СДСМ, Александар Кирацовски: Случајот „Рекет“ е олицетворение на рекет-културата којашто како лоша практика се создаде за време ...
сите 36 | | | веќе видена

Обвинителката Вилма Рускоска не знае каде е специјалната обвинителка Катица Јанева, која на почетокот на неделава си поднесе неотповиклива оставка, а неколку ...
сите 281 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ДЗС:Влошена деловната состојба на компаниите во ноември

Од:
До кого (е-маил):
Порака: