На онкологија почна селекцијата на пациенти за кубанската вакцина за рак на бели дробови


На Клиниката за онкологија во тек е селекција на пациентите и оние кои ќе ги исполнат условите ќе ја добијат кубанската вакцина против рак на белите дробови. Во селекцијата се вклучени и претставници од Куба кои ја донираа таа вакцина. Ова вчера го истакна директорката на Агенцијата за лекови и медицински средства на Република Македонија, Марија Дарковска-Серафимовска, која рече дека постојат точно одредени протоколи по кои мораат да се приддржуваат, односно протоколи кои даваат насоки за тоа кој пациент има оправданост за примена на оваа вакцина, а кај кои нема. – Оние кои имаат оправданост за примена на вакцината, се пациенти кои се новодијагностицирани во трети или четврти стадиум на болеста, таму каде немате алтернативна друга терапија која треба да ја понудите и кои претходно не примале хемотерапија. Тоа се условите кои треба да бидат исполнети за еден пациент да може да ја добие оваа кубанска вакцина, посочи Дарковска-Серафимовска. Појасни дека до крајот на годинава очекува да стигнат количините, што, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Канабисот ќе може да се произведува и користи само во Македонија. Ќе може да го произведуваат само правни лица. Ова е предвидено во предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци, за кој вчера се дискутираше на втората јавна дебата за примената на индискиот коноп и канабиноидите во медицински цели, а која ја организираа Министерството за здравство и Агенцијата за лекови. Граѓанските здруженија и луѓето што имаат искуство со лекување со масло од канабис, на јавната дебата изразија скепса дека предвиденото законско решение ќе има позитивни резултати.
| | веќе видена | слични
3 копии

Кој ќе ја произведува марихуаната, како ќе се продава, која концентрација на ТХЦ што ќе ја има и зашто целосно не се декриминализира употребата на канабисот и во рекреативни цели. Ова беа темите на кои, на моменти и жестоко, полемизираа лекарите со членовите на невладините организации кои се залагаат за легализација на марихуаната. И рекреативните корисниците бараа да се декриминализира марихуаната и како што велат, да можат после напорниот ден да се опуштат како што некои тоа легално го прават со алкохол. Законот се очекува да стапи на сила во март, од кога во аптеките ќе се продаваат регистрирани лекови на база на канабис, а и доктор ќе може да препише масло, со јачина во зависност од потребите на пациентите. Марихуана ќе можат да произведуваат само правни лица, односно компании под строги услови. Интересно е дека предлог законот овозможува сите граѓани, без рецепт, од аптека да си купат масло до канабис со 0,2 % ТХЦ, а ќе може да се користи за подобрување на сонот, смирување, во борбата против ...
| | веќе видена | слични

Легалната марихуана е најбрзорастечкиот пазар во САД и ако трендот за легализација се прошири на сите 50 држави, марихуаната може да стане поголем пазар од индустријата за органска храна, објави Хафингтон пост. Прашањето колку пари може да се свртат во бизнисот со медицинска марихуана за нас е интересно откако министерот за здравство, Никола Тодоров најави легализација на канабисот за медицински цели. Брзорастечки пазар Во САД, според истражувачите од ArcView Group, пазарот за легален канабис пораснал за 74 отсто во 2014 година на 2,7 милијарди долари, од 1,5 милијарди во 2013 година. Групата истражила стотици продавачи на медицинска марихуана и на марихуана за рекреативни цели во државите каде продажбата е легална, како и на бизнис оператори и независни одгледувачи на растението во период од седум месеци во 2013 и во 2014 година. Исто така анализирале податоци од државни агенции, невладини организации и приватни компании во индустријата за марихуана, со цел да имаат целосен поглед кон овој пазар. „Тешко е ...
| | веќе видена | слични
2 копии

За овој проблем укажуваат дел од граѓаните кои со маслото од коноп се снабдуваат на црно, најчесто на пазарите во Јужна Србија. Тие за доза од пет милилитри плаќаат и до 300 евра Поголемиот дел од македонските граѓани и лекари ги поддржуваат законските измени што ги подготви Министерството за здравство и Агенцијата за лекови на РМ со кои во земјава ќе се легализира одледувањето на марихуаната и подготовката на лековитото масло од неа за медицински цели. Со тоа ќе им се овозможи на пациентите кои можат да се лекуваат на природен начин со маслото од коноп да го набавуваат во домашните аптеки, на рецепт, без да стравуваат дека пијат бензин наместо коноп. За овој проблем укажуваат дел од граѓаните кои со маслото од коноп се снабдуваат на црно најчесто на пазарите во Јужна Србија. Тие за доза од пет милилитри плаќаат и до 300 евра. -Лабораториските анализи направени за маслото од коноп купено на црно потврдија дека тоа не е чисто, содржи дополнителни состојки како што се бензин, моторно горено масло кое наместо ...
| | веќе видена | слични

Препаратите врз база на коноп до 0,2 отсто на психотропната супстанција (ТХЦ) ќе бидат во слободна продажба без лекарски рецепт како гранични производи. Оние со поголема концентрација на ТХЦ ќе се издаваат во аптеките со рецепт. Терапијата ќе се издава на месечно ниво, а колкава ќе биде максималната доза, ќе одлучуваат лекари-специјалисти. Во предлог-законот за легализација на канабисот во медицински цели е предвидена строга контрола на тоа кој ќе може да одгледува коноп, да произведува екстракти од коноп, да пропишува терапија и како таа терапија ќе се дава во аптеките. Целта е строго да се контролираат составот и квалитетот. - Коноп ќе можат да одгледуваат само правни лица на кои им е издадено одобрение за одгледување коноп од Министерството за здравство, по претходно добиена согласност од Владата. За да добијат дозвола, правните лица мора да имаат соодветен простор, заштитен и ограден со ограда висока најмалку 2,5 метри, кој 24 часа ќе биде под видеонадзор и под физичко обезбедување - појаснија од ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Здружението „Зелена алтернатива“, „Канабис Клуб“ и активисти од Македонија кои се залагаат за легализација и декриминализација на канабисот во Македонија, бараат поседувањето, одгледувањето и рекреативното користење на канабис да се декриминализира. Предлагаат за медицинска употреба на канабис на издаден рецепт канабисот или маслото да се издаваат во аптеки и да се води евиденција за корисникот, дозата и лекарот кој ги препишал. „Секој пациент кој ќе изрази желба за лекување со канабис, а е влезен во групата состојби за кои постојат индиции дека канабисот може да им помогне, може да избере да се лекува со канабис. Листата на индицирани болести месечно да се евалуира и проширува. Лекарот треба да ја следи редовно состојбата на пациентот и за тоа да го известува органот во Министерство за здравство како би се собрале корисни податоци за дејството на канабисот на одредени состојби“, предлагаат здруженијата.Сметаат дека нема логика канабисот да се дава само на терминално болните, зашто сметаат дека така не се ...
| | веќе видена | слични

Граѓанските здруженија кои со години се залагаат за легализација на канабисот се незадоволни што не биле консултирани при процесот на подготовка на предлог-законот, кој ќе овозможи наскоро во Македонија да се легализира канабисот за медицинска употреба за што ќе се организира строго контролиран систем на производство, екстракција и дистрибуција на масло и други препарати од канабис. - Правите копи-пејст закон кој не е прилагоден на условите во Македонија. Не не контактиравте како здруженија, ниту „Зелена алтернатива“, ниту „Канабис клуб“ иако ние ги направивме првите два семинара и ја откривме сортата на див македонски канабис, кој најверојатно ќе го користите. Ниеднаш не го исконтактиравте граѓанскиот сектор, освен на овие дебати после кои одлуките си ги носите зад затворени врати - рече Филип Достовски од здружението „Зелена алтернатива“. Пејачот Џон Илија Апелгрен, исто така застана во поддршка на граѓанските здруженија. - Не значи дека треба да донесеме закон кој треба да биде препишан од некоја друга ...
| | веќе видена | слични

Веќе е изготвен предлог закон кој деновиве ќе се најде на владина седница. Канабисот ќе може да се одгледува во Македонија и тоа само од правни субјекти кои ги исполнуваат строгите критериуми што ги предлагаат здравствените власти. Мора да има агроном и фармацевт што ќе го надгледува процесот на одгледување, 24 часовен надзор како и посебни услови за местото каде ќе расте канабисот. Тој не смее да се извезува, но за странскиот пазар ќе може да се нуди маслото односно екстрактот од канабис. Крајниот производ ќе биде строго контролиран и точно ќе се знае кој може да го пропише а кој да го прима маслото. Предвиден е за болни од рак, ХИВ и други дијагнози кои ќе ги пропишува специјалист од болница и со рецепт ќе го подигнува од аптека. Проценките на здравствените власти е дека целата постапка треба да заврши до март. За недела најавија јавна дебата на која очекуваат да ги слушнат и мислењата на јавноста.
| | веќе видена | слични
18 копии

Скопје, 20 декември 2015 (МИА) - Втора јавна дебата на тема „Примената на индискиот коноп и канабиноидите во медицински цели“ се одржа денеска во организација на Агенцијата за лекови и медицински средства во соработка со Министерството за здравство. Учесниците на дебатата дискутирааа за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции во насока на легална и контролирана употреба на производи од канабис за медицински цели во Македонија. Според Предлог-законот, канабисот ќе може да се произведува и користи само во Македонија. Ќе може да го произведуваат само правни лица. Директорката на Агенцијата за лекови и медицински средства, Марија Дарковска Серафимовска рече дека со измените на Предлог-законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции во насока на легална контролирана употреба на производи од канабис за медицински цели во Република Македонија, ќе го регулираат начинот на одгледување, промет, производство, посредување и употреба на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 191 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 127 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 210 | | | веќе видена

Поради интензивни врнежи од снег на патниот правец крак Маврово – Дебар во 16:25 часот е воведена забрана за сообраќај за тешки товарни возила, информираат од ...
сите 218 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 121 | | | веќе видена

По час и половина жестока дискусија околу процедурални прашања, доставени приговори од опозициските партии и отфрлени од мнозинството пратеници, со говор на ...
сите 104 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На онкологија почна селекцијата на пациенти за кубанската вакцина за рак на бели дробови

Од:
До кого (е-маил):
Порака: