Доставени 11 приговори до ДИК

3 копии

До Државната изборна комисија (ДИК) засега се доставени 11 приговори за неправилности на изборите, а рокот за доставување истекува во среда попладне До вторник на полноќ, како што информираат од ДИК, пристигнале девет приговори од Обединети за Македонија (ОМ) и по еден од Нова Демократија и ПОДЕМ. Во текот на денот ДИК, по службена должност може да реагира доколку смета дека има неправилности во гласањето и треба да одржи седница на која ќе одлучува по приговорите. Второстепената постапка, пак, е во рамки на Управниот суд. Рокот за одлучување на ова тело по приговорите е 48 часа.
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија ги одби сите 11 приговори што ги поднесоа партиите, девет од Обединети за Македонија, еден од ПОДЕМ и еден од Нова демократија. Партиите најавија дека ќе поднесат жалби и до Управниот суд, кој како второстепен орган треба да го даде конечниот суд во рок од 48 часа. Големи тензии предизвика расправата по приговорот на Нова демократија од каде што тврдат дека имало нерегуларности во втората изборна единица, во скопското село Брест. Оваа партија за само 37 гласа не успеа да добие еден пратеник во оваа изборна единица и доколку приговорот беше усвоен, носителот на листата од оваа партија, Басри Бајрами, ќе влезеше во парламентот на штета на еден пратеник од ВМРО-ДПМНЕ. Токму поради тоа, најгласни против прифаќањето на приговорот беа токму членовите на комисијата предложени од страна на оваа партија, иако од Нова демократија тврдат дека во Брест имало семејното гласање, невнесувањето на нивните забелешки во записникот, а нивниот овластен претставник бил избркан од гласачкото место за ...
| | веќе видена | слични

Со денешното одбивање на сите приговори на гласањето и на резултатите од изборите поднесени од Обединети за М акедонија , Д ржавната изборна комисија ја заврши својата работа . Подносителите на приговорите можат да достават жалби до Управниот суд .... Со денешното одбивање на сите приговори на гласањето и на резултатите од изборите поднесени од Обединети за М акедонија , Д ржавната изборна комисија ја заврши својата работа . Подносителите на приговорите можат да достават жалби до Управниот суд . Во рок од четири дена , доколку С удот ги отфрли , изборните резултати од предвремените избори ќе бидат и конечни .
| | веќе видена | слични
7 копии

Скопје, 9 јуни - Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница ги отфрли како неосновани сите приговори на Обединети за Македонија.Од партијата доставиле 14 приговори, од нив девет за изборна процедура и пет за сумирање на резултатите. Еден од приговорите е повлечен од страна на самата партија, а 13те други се отфрлени.ДИК вчера го прифати приговорот поднесен од партијата ПОДЕМ за изборни нерегуларности на две избирачки места во Битола.На истата седница го разгледа и одби приговорот на Нова демократија за изборните резултати во селото Брест со образложение дека нема законска основа за негово поднесување.На решенијата на ДИК може да се поднесе жалба до Управниот суд во рок од 48 часа. /
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија ги одби сите приговори на политичките партии поврзани со гласањето и броењето на ливчињата на предвремените парламентарни избори. Денеска на дневен ред беа оние на Обединиети за Македонија- вкупно 14. Еден го повлече претставникот на партијата, останатите, речиси сите едногласно беа одбиени. Најконтроверзен сепак се покажа приговорот за избирачкото место 1948 во Тетово. Картовалиев од Обединети, извади шест оригинални заокружени гласачки ливчиња. Тврдеше дека тие се само дел од поголем број на ливчиња, кои членовите на комисијата си ги поделиле бидејќи им испаднале вишок. Иако го одбија приговорот, ДИК одлучи да ја повика спомнатата комисија на отчет, а случајот потоа да се предаде на МВР. Така се одлучи и за неколку други приговори за фотографирање гласачко ливче со мобилен телефон или несоодветно чување на избирачки материјал. За државната изборна комисија ваквите прекршоци не го доведуваат во прашање изборниот резултат туку прекршуваат други закони за кои се изрекуваат соодветни ...
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија ги одби 14-те приговори на Обединети за Македонија, кои се однесуваа на текот на гласањето и сумирање на резултатите. Посочуваат дека имало луѓе кои ги фотографирале гласачките ливчиња, но и други неправилности. Во записниците на општинските изборни комисии, немало забелешка. Сепак најголема дебата предизвика приговорот во кои Обединети за Македонија, укажуваат дека на едно избирачко место, откако гласовите биле изброени, имало вишок гласачки ливчиња. Вишокот џентлменски, бил поделен на сите претставници на партии. Обединети добиле 9. „Ливчињата се поделени откако е собран материјалот, расфрлани ливчињата на секој по некое ливче и како број било вишок и е заминато. Значи на дел од записникот каде што она ставила забелешка, не и е дадено“, изјави Константин Картовалиев, застапник на ОМ. „Меѓутоа како единствениот претставник се осмелил да ги земе и да ги донесе во вашата партија. Мене тоа ме чуди, знаете дека е тоа казниво или не?“, вели Тања Алтанџиева, член на ДИК. ...
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија ги одби сите четиринаесет приговори на Обединети за Македонија. Девет од нив беа за постапката за гласањето, а пет за броењето и сумирањето на резлтатите. Најголемиот број се однесуваа за сликање на гласачки ливчиња, погрешно чување на печатот и гласање на починати лица. На поголемиот број од приговорите од Обединети за Македонија, беа потпишани овластените претставници на СДСМ, што беше спорно за членовите на ДИК. Вчера членовите на ДИК ги разгледуваа и проговорите на подем. Со дел од нив се согласија, но ги одбија бидејќи не влијаеле на крајниот резултат. Филип Ѓурчиновски
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија (ДИК) ги отфрли сите девет приговори од Обединети за Македонија (ОМ) за процесот на гласање на неделните парламентарни избори, но за дел од нив утврди дополнителна проверка и можно поведување на судска постапка против лица кои ги фотографирале гласачките ливчиња. Една од најинтересните претставки на ОМ беше онаа за изборното место 19/48 во Тетово, каде наводно по пребројувањето на гласовите испаднале вишок ливчиња, со заокружени бројчиња. Материјалот, како што тврди Константин Кратовалиев од правниот сектор на „обединителите“, им бил поделен на претставниците на политичките партии во избирачките одбори, а неговиот претставник, за што дал изјава заведена на нотар, добил 9 ливчиња, од кои 3 се предадени на меѓународната заедница. - Можеби биле делени по демократски пат - саркастично прокоментира тој. Според Бедрадин Ибраими, член на ДИК по предлог на ДПА, изјави дека ОМ во тоа гласачко место добил толку гласови, колку што поседува ливчиња, сомневајќи дека претставникот на партијата ...
| | веќе видена | слични

Со различни наводи во записниците на избирачките одбори, за неделното гласање на парламентарните избори, моментално се соочуваат членовите на Државната изборна комисија (ДИК), разгледувајќи ги на седмица деветте приговори од политичката партија Обединети за Македонија (ОМ). Во официјалниот ги нема наводите од карбозинираниот записник, со кој располага овластениот претставник на ОМ, дека во Прилеп била забележана појава за фотографирање на гласачкото ливче, како и гласање за мртов човек. Ова е вториот приговор на „обединителите“, кој се однесува на избирачкото место (ИМ) 1376, кој, како првиот и третиот, беа едногласно одбиени. - Најпрво ДИК да ги повика членовите на избирачкиот одбор во ИМ 1376 да кажат дали забележале таква појава. Доколку потврдат, МВР да го истражи случајот за кој постојат основи за прекршочна казна, за која Комисијата може да поведе судска постапка - овој предлог-заклучок на претседателот на ДИК, Борис Кондарко, го прифатија останатите членови на телото задолжено за спроведување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Гласањето, сумирањето и утврдувањето на резултатите за неделните парламентарни избори денеска на седница ќе ги разгледува Државната изборна комисија (ДИК), по приговор на Обединети за Македонија согласно член 148 од Законот за избори, според кој, претставката мора да се поднесе 48 часа по завршувањето на гласањето. Исто толку време има ДИК да донесе одлука. Дваесет и четири часа по приемот на решението подносителот може да се жали до Управниот суд, кој, пак, мора да одлучи за 48 часа. Имено, телото надлежно за спроведување на изборите вчера го прифати приговорот на ПОДЕМ за изборни нерегуларности на две избирачки места во Битола, дека не се евидентирани 18 гласови, што нема никакво влијание врз (не)освоените пратенички места. Наспроти тоа, ДИК го одби приговорот на Нова демократија (НД) за изборните резултати во селото Брест, со образложение дека нема законска основа за негово поднесување. Инаку, НД бараше поништување на гласањето поради повеќе нерегуларности и оневозможување на нивниот претставник ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

,,Пчелите се живи. Ми олесни кога гио видов сателитските снимки , на кои се гледа дека три кошници не се изгорени.” , вели пчеларот Николас Гант. Тој објаснува ...
сите 809 | | | веќе видена

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 80 | | | веќе видена

Не стивнува ширењето на морбилите меѓу населението. Прогласена е епидемија на целата територија на земјава, а бројката на заболени е во постојан пораст. Според ...
сите 295 | | | веќе видена

Полицијата привела едно лице во гласачко место во кумановското село Тромеѓа кое го фотографирало гласачкото ливче, информираат од Општинската изборна комисија ...
сите 229 | | | веќе видена

Претседателскиот кандидат Стево Пендаровски, во своето обраќање во медија центарот оцени дека првиот круг од претседателските избори минал во демократски дух и ...
сите 249 | | | веќе видена

Според обвинителството , вакви извици можеле да се чујат повече пати во текот на 23 неделниот непрекинат протест . Полицискиот синдикат излезе со остра осуда. ...
сите 65 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Доставени 11 приговори до ДИК

Од:
До кого (е-маил):
Порака: