Тодоров: Една од скопските клиники ја потврди функционалноста на плаќањето по учинок

Една од скопските клиники покажа дека концептот „плаќање по учинок“ на лекарите е добро осмислен и поставен. Сите доктори за изминатиот месец земале 100 отсто плата, а еден е и награден, рече денеска ресорниот министер Никола Тодоров, одговорајќи на новинарски прашања по промоцијата на набавените нови 2.000 душеци во комплексот „Мајка Тереза“. Тодоров не кажа за која клиника станува збор зашто наскоро ќе биде објавен, како што нагласи, целосниот извештај околу резултатите од воведеното плаќање по учинок. Тој е убеден дека ваквиот систем не го доведува во прашање правото на избор на пациентот. Ако тој не сака одреден доктор да го прегледа или оперира, така, нагласи, и ќе биде. - Една од клиниките во комплексот го постигна еквилибриумот што го најавував. Тоа покажува дека плаќањето по учинок овозможува сите да земаат исти примања ако еднакво работат и се залагаат. Во таа клиника на стручен колегиум се договориле, за никој да не биде казнет, сите исто да работат. Се договоирле да ги поделат интервенциите на ...
| | веќе видена | слични

Штрајк на лекарите ако Тодоров не го повлече плаќањето по учинок.Лекарите се закануваат со штрајк, доколу министерот за здравство, Никола Тодоров, не ја повлече одлуката за плаќање по учинок.Синдикатот на Клинички ќе му даде 7 дена рок за преговори на м Тодоров да се премисли и да се откаже од проектот за плаќање по успешност. Тие бараат и казнетите лекари да ги добијат парите назад.7 дена е рокот за преговори на министерството со петчлената работна група.Тодоров не се откажува од проектот, но остава можност за корекции.
| | веќе видена | слични

Одлуката за штрајк одложена за седум дена. Лекарите од скопските клиники по денешниот состанок му дадоа уште една шанса на министерот за здравство Тодоров. Една седмица за да ја преисpита одлуката. Нивната работната група неделава ќе се обиде да издејствува прекин на новата методологија на пресметка на платите а на лекарите на кои јулската плата не им била исплатена во целост, парите да им се надоместат. За лекарите резултатите од моделот на плаќање по учинок се нелогични. Излегува дека една четвртина од сите лекари во државава се неработници. Како еклатантен пример се зема Клиниката за Гинекологија. „23 од 43 примивме под 100% плата. Тоа е повеќе од 52 % од вработените лекари гинеколози. Возможно ли е 52% лекари да забушаваат, а да бидат сработени 4806 амбулантски прегледи во месец јули. Од цела Македонија пратени ние да ги сработиме“, вели д-р Снежана Ѓеоргиева - член на одборот на лекари при синдикатот на скопските клиники и лекар на Клиниката за Гинекологија. По вчерашните неколку - часовни разговори ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот на клинички ќе му даде 7 дена рок за преговори на министерот Тодоров за суспензија на проектот плаќање по успешност во спротивно размислуваат за штрајк. Ова го договориле на последниот состанок утринава. Не отстапуваат ниту од барањето да им бидат вратени парите на казнетите лекари. За овие нивни ставови ќе се залага 5 члената работна група која заедно со министерството треба да ги усогласи разликите околу плаќањето според сработеното. Министерот не сакаше да ги коментира ваквите барања на синдикатот на клинички. Не се откажува од проектот, но не се исклучува можноста да претрпи измени. Еве што велат граѓаните. Првиот месец откако стартуваше новиот начин на плаќање на лекарите околу 400 лекари земале помала плата, слично толку се наградени, а на 900 месечните примања им останале исти. Александар Динев Се вчитува...
| | веќе видена | слични

Лекарите бараат и да се суспендира проектот додека работи групата и да бидат вратени парите на казнетите лекари Лекарите бараат времено запирање на проектот „плата според сработеното“ Плаќање според сработеното Петчлена работна група на синдикатите за здравство и министерот за здравство Никола Тодоров ќе ги „расчистуваат“ несогласувањата за проектот за плаќање на лекарите според сработеното. Со него нивната плата може да се менува за 20 проценти повеќе или помалку, во зависност од тоа колку работеле. По двочасовен состанок, вчера министерот им предложил на синдикатите да разговараат за секое несогласување, а откако замина, тие се договориле да го прифатат предлогот. Д-р Љубиша Каранфилски, претседател на Самостојниот синдикатот за здравство, фармација и социјална заштита, вели дека ќе предложат да се суспендира проектот додека работи групата и да бидат вратени парите на казнетите лекари. - Ако не се постави некоја промена на здрави основи, внесува немир и незадоволство. Заклучокот на крајот беше дека ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Плаќање по учинок за докторите наиде на судир на интереси и ставови. Казнети доктори кои не сработиле доволно искажуваат незадоволство, вкупно 400 примиле помала плата за минатиот месец, бидејќи не си ја исполниле работната норма. Министерот за здравство Никола Тодоров плаќањето по учинок го најави како проект кој ќе ги награди оние кои посветено работат и ќе ги издвои работниците од неработниците. Сепак и покрај тоа што сите се надеваа дека овој нов проект ќе тече без онака како што е замислен, сепак министерот вчера седна на заедничка маса со претставници на синдикатот за здравство, за да ги усогласат разликите при реализација на овој проект. `Доколку ме убедат во тоа дека определена работа треба да претрпи одредени измени или ако има предлог за некое подобрување, тогаш јас тоа ќе го прифатам`, рече Тодоров. Плаќањето по успешност е нов систем кој почна да се имплементира од 1 јули сите јавни здравствени установи. Овој систем претставува концепт кој се базира на светски познатиот концепт FTE ...
| | веќе видена | слични

Проектот „плата по учинок“ наиде на проблеми уште на самиот старт. Судири на интереси и ставови се присутни меѓу докторите. Оние кои не сработиле доволно изразуваат незадоволство. Вкупно 400 доктори земале помала плата за минатиот месец, бидејќи не си ја исполниле работната норма. Министерот за здравство Никола Тодоров плаќањето по учинок го најави како проект кој ќе ги награди оние кои посветено работат и ќе ги издвои работниците од неработниците. Иако се чинеше дека ќе тече без компромиси, сепак министерот вчера седна на заедничка маса со претставници на синдикатот за здравство, за да ги усогласат разликите при реализација на овој проект. По средбата, Тодоров не ја исклучи можноста плаќањето по учинок да претрпи измени. -Доколку ме убедат во тоа дека определена работа треба да претрпи одредени измени или ако има предлог за некое подобрување, тогаш јас тоа ќе го прифатам, рече министерот. Ќе попушти ли Тодоров во одредени делови за плаќањето по учинок? Системот на плаќање по успешност кој почна од 1 јули да ...
| | веќе видена | слични

Да запре моделот на плаќање по учинок, како и да се обештетат докторите чија јулска плата беше намалена и до 20 проценти - ова се главните барања на лекарите по двочасовната средба со двата синдикати за здравство, лекарската комора и министерот за здравство, која беше затворена за медиумите. Резултат на денешната средба е и одлуката да се состави 5 члена работна група, која заедно со Тодоров треба да ги изпегла аномалиите на овој начин на пресметка на платите. За синдикатот на скопскиот клинички комплекс ова е само начин Тодоров да го одложи најавениот штрајк на лекарите. „Црвената линија на синдикатот е да нема никакво намалување на основната плата. Сето останато на овој проект, односно тој би можел да се трансформира во систем на вреднување на извршените услуги, но само во делот на мотивацијата“, вели Љубиша Каранфиловски, претседател на самостојниот синдикат за здравство. „Ништо не сме добиле со комисија. Веќе имаше година дена комисија, работеа комисии, имаше предлог проекти, работеа по клиники и ...
| | веќе видена | слични

Соочен со штрајкот на лекарите, министерот за здравство Никола Тодоров попушта по однос на плаќањето по учинок на лекарите. Сега ќе дозволи формирање на работна група од синдикатот и министерството која ќе го следи процесот. Доколку се докаже дека системот има пропусти, работите ќе се сменеле. Од самостојниот клинички синдикат велат дека работната група треба да се формира во рок од седум дена. Од министерот Тодоров бараат да го суспендира проектот, и да се вратат платите на казнетите лекари. Засега не отстапуваат од најавениот штрајк и ќе го чекаат одговорот на министерството. Самостојниот синдикат на здравствените работници пак сметаат дека наместо да се казнуваат лекарите треба да се мотивираат. За нив е неприфатливо намалувањето на основната плата. За еден месец од воведувањето на плаќањето по учинок 400 лекари ќе земат помала плата од 2 до 20 проценти. 370 ќе бидат наградени додека 920 лекари ќе земат иста плата како и досега.
| | веќе видена | слични

Една четвртина од лекарите во државното здравство се казнети, а речиси исто толку се наградени. Ова е првичниот резултат од новиот модел на плаќање на лекарите, кој во македонските болници и клиники почна да се применува од 1 јули годинава. Поточно, од 1.600 лекари колку што се влезени во системот на платата според ефикасност, 470 зеле за еден до 20 отсто помала плата, а за толку проценти повисока плата зеле 420 доктори. Помалите плати создале невиден револт кај лекарите, поради што клиничките лекари не исклучуваат своето незадоволство да го изразат со протест на крајот на месецот. Велат дека од ваквиот систем најдебелиот крај ќе го извлечат пациентите. „Пациентите не се бројки и во здравството нема ’еден и еден се два‘. А, системот плата според ефикасност ќе ги принудува лекарите да се тепаат за пациенти за да се соберат повеќе поени. Место едноставно лекување, на болните ќе им се прават непотребни посложени интервенции. Пример, и да може состојбата да се реши со таблети, пациентите ќе се лекуваат со ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Памела Андерсон беше гостинка на синоќешната вечера на фудбалскиот клуб Олимпик од Марсеј , каде се собирала помош за сиромашните деца од градот. наеднаш , во ...
сите 224 | | | веќе видена

Дали потпретседателот на СДСМ Мухамед Зекири прави пуч во ИВЗ или во партијата? Во екот на изборната кампања Зекири бара чистка во неговата матична партија, а ...
сите 365 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 290 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 229 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Тодоров: Една од скопските клиники ја потврди функционалноста на плаќањето по учинок

Од:
До кого (е-маил):
Порака: