Груевски: Со проектот „Рурални развојни зони“ ќе се намали невработеноста


14 копии

Населените места од општината Кривогаштани ќе бидат дел од проектот „Рурални развојни зони“ со кои се предвидуваат даночни и други ослободувања, како и финансиска помош за лица кои сакаат да отворат бизнис во руралните подрачја. Ова го истакна денеска на собир со граѓани претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски кој ја презентираше програмата „ Реално “ на оваа партија и коалицијата „За подобра Македонија“ за предвремените парламентарни избори на 11 декември. Проектот „ Рурални развојни зони “, како што кажа Груевски, ги опфаќа селата Боротино, Воѓани, Бела Црква, Пашинорувци, Обршани, Подвис, Славеј, Врбјани, Годивје, Крушеани, Кореница и Кривогаштани. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ рече дека преку овој проект ќе се овозможи намалување на невработеноста во руралните подрачја , што е и една од мерките предвидена со новата програма на ВМРО-ДПМНЕ. Исто така во фокусот на програмата меѓу другите се и домувањето, инфраструктурата, а Груевски најави продолжување на силната поддршка за земјоделството во вид на ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Носителот на листа на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата за ИЕ 6, Владимир Ѓорчев, беше во посета на тетовските Колтук и Два Бреста, Јегуновце, Сарачино, а ќе го посети и Теарце. Приемот меѓу луѓето е навистина одличен, вели Ѓорчев. -На средбите со земјоделците се дискутира за политиките на владата, па разликата е очигледна. Претходно владите на СДСМ не дале ниту 1 денар во земјоделието ништо не се помагаше. За разлика од тогаш, денеска сите култури без исклучок буквално се, се поддржува. Во наредниот период уште повеќе ќе даваме поддршка. Ја објаснив и новата мерка па наместо 50-50 за набавка на земјоделска механизација, владата ќе понуди 60-40 од што 60% ќе покрие владата, рече Ѓорчев и додаде дека исто ќе биде и со осигурувањето. Капка по капка дури 80% ќе покрие државата, а голем интерес вели Ѓорчев има и проектот за набавка на високо приносен добиток, од кој исто така 80% ќе покрива државата
| | веќе видена | слични
10 копии

Главната цел ни е невработеноста од 24 проценти да ја симнеме на 18 проценти, а тоа ќе создаде поголема перспектива за многу млади луѓе и за целата македонска економија, истакна денес од Нижеполе носителот на листа во ИЕ 5 од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.-Во услови на не многу лесни економски околности изминативе десет години, сепак успеавме да ја зголемиме вработеноста за 160.000 нови работни места и затоа сметаме дека програмата „Реално“, посебно со проектите рурални развојни зони и стимулација за рестартирање фабрики жртви на транзицијата ќе успееме да создадеме нови 70.000 работни места, додаде Милошоски.
| | веќе видена | слични

Решавањето на проблемот со невработеноста ќе биде главен приоритет на Владата на ВМРО ДПМНЕ, истакна носителот на листата во петтата изборна единица, Антонио Милошоски, денеска во селото Нижеполе, кај Битола. -Ние наследивме неврабтеност од над 38 проценти, но успеавме со сите економски мерки и странски директни инвестиции да ја спуштиме на 24 проценти. Сега наша цел е невработенсота да ја намалиме на 18 отсто, што ќе создаде поголема перспектива за многу млади луѓе и за целата македонска економија - рече Милошоски.Тој дополни дека во услови на тешки економски околности во изминативе десет години, владата успеала да ја зголеми вработеноста за 160.000 нови работни места.- Со програмата „Реално“, посебно со проектите за рурални развојни зони и стимулација за рестартирање фабрики жртви на транзицијата ќе успееме да создадеме нови 70.000 работни места - додаде Милошоски. M.M.
| | веќе видена | слични

-Во услови на не многу лесни економски околности изминативе десет години, сепак успеавме да ја зголемиме вработеноста за 160.000 нови работни места и затоа сметаме дека програмата „Реално“, посебно со проектите рурални развојни зони и стимулација за рестартирање фабрики жртви на транзицијата ќе успееме да создадеме нови 70.000 работни места, додаде Милошоски.
| | веќе видена | слични
3 копии

Носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија“ во Шестата изборна единица Влатко Ѓорчев денеска на средбите со жителите од Јегуновце и Сараќино ги образложи мерките од изборната програма со кои се предвидува поддршка за земјоделството. Пред земјоделците, Ѓорчев најави уште поголема финансиска поддршка за земјоделците во следниот период како за набавка на земјоделска механизација, така и за инсталирање на системот „капка по капка“ и за набавка на високоприносен добиток. – На средбите со земјоделците дискутираме за политиките на владата, па разликата е очигледна. Претходно, владите на СДСМ не дадоа ниту еден денар во земјоделството, ништо не се помагаше. За разлика од тогаш, денеска сите култури без исклучок се поддржуваат. Во наредниот период уште повеќе ќе даваме поддршка. За набавка на земјоделска механизација, наместо 50-50, нудиме 60-40, односно 60 проценти за набавката ќе ги покрие владата, изјави Ѓорчев. Тој додаде дека нудат и големи поволности за инсталирање на системот ...
| | веќе видена | слични

Приемот меѓу луѓето е навистина одличен, вели Ѓорчев. -На средбите со земјоделците се дискутира за политиките на владата, па разликата е очигледна. Претходно владите на СДСМ не дале ниту 1 денар во земјоделието ништо не се помагаше. За разлика од тогаш, денеска сите култури без исклучок буквално се, се поддржува. Во наредниот период уште повеќе ќе даваме поддршка. Ја објаснив и новата мерка па наместо 50-50 за набавка на земјоделска механизација, владата ќе понуди 60-40 од што 60% ќе покрие владата, рече Ѓорчев и додаде дека исто ќе биде и со осигурувањето. Капка по капка дури 80% ќе покрие државата, а голем интерес вели Ѓорчев има и проектот за набавка на високо приносен добиток, од кој исто така 80% ќе покрива државата.
| | веќе видена | слични

Државата за првпат ќе субвенционира до 50 отсто од каматата на земените кредити за реализација на ИПАРД проектите. Во тек е огласот на кој можат да се пријават сите земјоделци, преработувачки капацитети како и мали бизниси во руралните средини, кои имаат договори за користење на средствата од ИПАРД програмата. Надлежните очекуваат голем интерес пред се од примарните производители кои што имаат најголем број на апликации за ИПАРД 1 програмата. ИПАРД корисниците да аплицираат за субвенција на камата - До 50 отсто од каматата се субвенционира. Не може да биде повисока од 8 % а инвестицијата не смее да биде поголема од 500 000 евра, изјави Билјана Костовска Раководител на ИПАРД – МЗШВ Покривањето на камататата од страна на државата е втора мерка со која се настојува да се подобрат условите за кредитирање на земјоделците и бизнис операторите во руралните средини. Претходно беше воспоставен гарантниот фонд. Догодина се очекува да почне ИПАРД 2 програмата со која ќе се зголеми кофинансирањето на земјоделците и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Одливот на директни странски инвестиции во Македонија е нормален процес како и секаде во светот кога се работи за компании чии седишта се надвор од државата во која се инвестира, изјави на новинарско прашање денеска во Охрид директорот на Агенцијата за технолошко развојни зони Виктор Мизо. Народна банка во септември објави дека од Македонија се одлеале 22.6 милиони евра директни странски инвестиции, што е втор таков одлив оваа година од технолошките зони во земјата. -Тоа директно зависи ид бизнис плановите на компаниите во кој момент тие планираат да направат прераспределба на профит и на кој начин тоа може да го исплаќаат во нивните матични компании или мајките фирми навистина само зависи од компаниите, ние се трудиме цело време да имаме дополнителни инвестиции. Мора да се земе предвид дека дел од тие инвестиции се реинвестираат во Македонија, но дел од профитот секогаш ќе биде одлеан надвор во мајките фирми бидејќи тоа нормално се очекува насекаде во светот и не е случај само во Македонија. - изјави ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Бројот на нови вработувања во Гостивар почнувајќи од јануари 2006 до денес бројот на вработени лица е зголемен од 7000 на 13 000 вработени. Истовремено бројот на лица кои што се невработени е намален од 12 000 на 7 000. Тоа зборува дека имаме пад на невработеноста и отворање на нови работни места. Но има потреба од отворање на нови работни места . Токму затоа ќе ја отвориме ТИРЗ во Гостивар, руралните развојни економски зони, економската зона во Врапчиште како и цела низа на други мерки, истовремено би сакал да нагласам дека Никола Груевски и неговиот тим имаат подготвено план за привлекување на странски инвестиции, контакти со сотици компании, ние имаме систем кој функционира, порача од Гостивар носителот на ИЕ 6, Владимир Ѓорчев. Како што се зголемува бројот на нови работни места се зголемува и цената на трудот и така растат платите, заклучи Ѓорчев.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Павле Богоевски, претседателот на собраниската Комисија за мандатно-имунитетни прашања, ќе ја води расправата за одземање на пратеничкиот мандат на поранешниот ...
сите 323 | | | веќе видена

Македонската евровизиска претставничка Тамара Тодевска изјави дека би било погрешно доколку наместо Евровизија, оваа година парите биле потрошени на амбулантни ...
сите 219 | | | веќе видена

Претседателот на САД, Доналд Трамп, го спречи поранешниот советник на Белата куќа Дон Мекган да сведочи пред Конгресот во врска со извештајот на специјалниот ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Груевски: Со проектот „Рурални развојни зони“ ќе се намали невработеноста

Од:
До кого (е-маил):
Порака: