Ставрески

  во

  БДП (бруто-домашниот производ) потрошувачка инвестиции владина потрошувачка нето-извоз (извоз минус увоз) плати ренти камати профити неприходни наплати нето-приход од странски фактор.

  Паричните пратки сочинуваат речиси 20 отсто од БДП на Македонија. Во изминатите 12 месеци тие се намалија за 20 отсто (или околу 300 милиони американски долари). Само ова одзеде четири отсто од БДП на државата. Овој недостаток беше избалансиран од наглиот пораст на СДИ (странски директни инвестиции), кои пораснаа за 300 милиони долари (доколку им веруваме на официјалните податоци). Сепак, нето-извозот опадна за една милијарда американски долари во изминатите 12 месеци (со други зборови, и трговскиот дефицит и дефицитот на тековната сметка многу се зголемија). Уште повеќе, македонскиот извоз е во опаѓање, благодарение на глобалната финансиска криза, и овој јаз и понатаму ќе се проширува и дополнително ќе го кочи порастот на БДП.

  Професионалните економисти станаа аматерски политичари. Вицепремиерот Зоран ...
  | | веќе видена | слични

  Американскиот гигант во информатичката технологија "Интел" ќе инвестира во образованието во Македонија, за што синоќа во Сан Франциско Владата на Република Македонија и компанијата потпишаа Меморандум за разбирање.

  - Со овој Меморандум треба да имаме поддршка од "Интел" со одредени инвестиции во образованието, изјави премиерот Груевски по потпишувањето на документот со претседателот на Управниот одбор на компанијата на кого македонската владина делегација која престојува во САД му ги презентира можностите за инвестирање во Македонија.

  Раководството на "Интел", јави известувачот на МИА, било запознаено со инвестициските можности од секаков аспект, пред се даночен, но и за тоа дека македонската Влада инвестира многу во ИТ образованието, при што биле посочени детали во врска со зголемувањето на квотите на студенти по информатичка технологија, како и за отворањето нов информатички универзитет кој од октомври 2009 година ќе почне да работи само на англиски јазик. ...
  | | веќе видена | слични

  - Американскиот гигант во информатичката технологија „Интел“ ќе инвестира во образованието во Македонија, за што синоќа во Сан Франциско Владата на Република Македонија и компанијата потпишаа Меморандум за разбирање.

  - Со овој Меморандум треба да имаме поддршка од „Интел“ со одредени инвестиции во образованието, изјави премиерот Груевски по потпишувањето на документот со претседателот на Управниот одбор на компанијата на кого македонската владина делегација која престојува во САД му ги презентира можностите за инвестирање во Македонија.

  Раководството на „Интел“, јави известувачот на МИА, било запознаено со инвестициските можности од секаков аспект, пред се даночен, но и за тоа дека македонската Влада инвестира многу во ИТ образованието, при што биле посочени детали во врска со зголемувањето на квотите на студенти по информатичка технологија, како и за отворањето нов информатички универзитет кој од октомври 2009 година ќе почне да работи само на англиски јазик.

  - Сите овие ...
  | | веќе видена | слични

  - Со овој Меморандум треба да имаме поддршка од "Интел" со одредени инвестиции во образованието, изјави премиерот Груевски по потпишувањето на документот со претседателот на Управниот одбор на компанијата на кого македонската владина делегација која престојува во САД му ги презентира можностите за инвестирање во Македонија.  Раководството на "Интел", јави известувачот на МИА, било запознаено со инвестициските можности од секаков аспект, пред се даночен, но и за тоа дека македонската Влада инвестира многу во ИТ образованието, при што биле посочени детали во врска со зголемувањето на квотите на студенти по информатичка технологија, како и за отворањето нов информатички универзитет кој од октомври 2009 година ќе почне да работи само на англиски јазик.  - Сите овие инвестиции во образованието упатуваат на тоа дека големите мултинационални компании, особено оние од ИТ бизнисот, можат во иднина да сметаат на Македонија како одлична дестинација за ...
  | | веќе видена | слични

  ГРУЕВСКИ ВО САД: АМЕРИКАНСКИ "ИНТЕЛ" ЌЕ ИНВЕСТИРА ВО МАКЕДОНИЈА

  Американскиот гигант во информатичката технологија "Интел" ќе инвестира во образованието во Македонија, за што синоќа во Сан Франциско Владата на Република Македонија и компанијата потпишаа Меморандум за разбирање.

  - Со овој Меморандум треба да имаме поддршка од "Интел" со одредени инвестиции во образованието, изјави премиерот Груевски по потпишувањето на документот со претседателот на Управниот одбор на компанијата на кого македонската владина делегација која престојува во САД му ги презентира можностите за инвестирање во Македонија.

  Раководството на "Интел", јави известувачот на МИА, било запознаено со инвестициските можности од секаков аспект, пред се даночен, но и за тоа дека македонската Влада инвестира многу во ИТ образованието, при што биле посочени детали во врска со зголемувањето на квотите на студенти по информатичка технологија, како и за отворањето нов информатички универзитет кој од октомври 2009 година ...
  | | веќе видена | слични

  Во владиниот тим, наречен „Тим Македонија”, се вицепремиерот задолжен за економски прашања Зоран Ставрески, министрите за економија, за странски инвестиции и за информатичко општество Фатмир Бесими, Веле Самак и Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо .
  На форумот „Македонија - земја на ИТ експерти”, на кој ќе бидат презентирани економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани американски инвеститори.
  Форумот кој треба да се одржи во Чикаго е насловен „Македонија - новото чудо во Европа”, на кој Македонија ќе биде презентирана како успешна бизнис дестинација.
  Учесници на форумите ќе бидат американскиот амбасадор во Македонија, Филип Рикер , главниот економист во Светската банка Симеон Џанков , претседателот на канадското сателитско радио и коосновач на Даве Њирелес , како и член на ...
  | | веќе видена | слични

  Македонска владина делегација, предводена од премиерот Никола Груевски, од денеска престојува во еднонеделна работна посета на Соединетите Американски Држави, каде што ќе учествува на бизнис-форумите во Сан Франциско и во Чикаго за да ја презентира Македонија како инвестициска дестинација. Во владиниот тим, наречен „Тим Македонија“, се вицепремиерот задолжен за економски прашања Зоран Ставрески, министрите за економија, за странски инвестиции и за информатичко општество, Фатмир Бесими, Веле Самак и Иво Ивановски, и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо. Според програмата, делегацијата ќе ја посети Силиконската долина, центарот на американската и на светската ИТ-технологија, каде што ќе се одржи бизнис-форумот „Македонија - земја на ИТ-експерти“. Меѓу главните презентери на форумот ќе бидат и американскиот амбасадор во Македонија, Филип Рикер, главниот економист во Светската банка, Симеон Џанков, претседателот на канадското сателитско радио и коосновач на Даве Њирелесс, како и член на ...
  | | веќе видена | слични

  Делегација предводена од премиерот Никола Груевски, во чиј состав се заменик претседателот на Владата Зоран Ставрески, министрите за економија Фатмир Бесими, за странски инвестиции Веле Самак и за информатичко општество Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо, во периодот од 11 до 14 ноември 2008 година ќе учествува на Бизнис Форумите во Сан Франциско и Чикаго во Соединетите Американски држави.

  Како што се вели во владиното соопштение, на 11 ноември ќе се одржи Бизнис Форумот “Македонија земја на ИТ експерти“ во Силиконската долина во Сан Франциско, на кој Тимот Македонија ќе ги презентира економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномир ани американски инвеститори.

  Меѓу главните презентери на Форумот ќе бидат и амбасадорот на Соединетите Американски држави во Македонија Филип Рикер, главниот економист во Светската банка ...
  | | веќе видена | слични

  Во владиниот тим, наречен „Тим Македонија”, се вицепремиерот задолжен за економски прашања Зоран Ставрески, министрите за економија, за странски инвестиции и за информатичко општество Фатмир Бесими, Веле Самак и Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо.  Според програмата, делегацијата ќе ја посети Силиконската долина, центарот на американската и на светската ИТ-технологија, каде што ќе се одржи Бизнис форумот „Македонија - земја на ИТ експерти”, на кој ќе бидат презентирани економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани американски инвеститори.  Меѓу главните презентери на форумот ќе бидат и американскиот амбасадор во Македонија Филип Рикер, главниот економист во Светската банка Симеон Џанков, претседателот на канадското сателитско радио и коосновач на Даве Њирелесс, ...
  | | веќе видена | слични

  - Македонска владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски престојува во еднонеделна работна посета на Соединетите Американски Држави каде што ќе учествува на бизнис форумите во Сан Франциско и Чикаго на кои ќе ја презентира Македонија како инвестициска дестинација.

  Во владиниот тим, наречен „Тим Македонија , се вицепремиерот задолжен за економски прашања Зоран Ставрески, министрите за економија, за странски инвестиции и за информатичко општество Фатмир Бесими, Веле Самак и Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо.

  Според програмата, делегацијата ќе ја посети Силиконската долина, центарот на американската и на светската ИТ-технологија, каде што ќе се одржи Бизнис форумот „Македонија - земја на ИТ експерти , на кој ќе бидат презентирани економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани американски ...
  | | веќе видена | слични

  Македонска владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски престојува во еднонеделна работна посета на Соединетите Американски Држави каде што ќе учествува на бизнис форумите во Сан Франциско и Чикаго на кои ќе ја презентира Македонија како инвестициска дестинација.

  Во владиниот тим, наречен “Тим Македонија”, се вицепремиерот задолжен за економски прашања Зоран Ставрески, министрите за економија, за странски инвестиции и за информатичко општество Фатмир Бесими, Веле Самак и Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо.

  Според програмата, делегацијата ќе ја посети Силиконската долина, центарот на американската и на светската ИТ-технологија, каде што ќе се одржи Бизнис форумот „Македонија - земја на ИТ експерти”, на кој ќе бидат презентирани економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани ...
  | | веќе видена | слични

  Делегација предводена од премиерот Никола Груевски, во чиј состав се заменик претседателот на Владата Зоран Ставрески, министрите за економија Фатмир Бесими, за странски инвестиции Веле Самак и за информатичко општество Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо, од денеска ја започнува посетата на САД каде во периодот од 11 до 14 ноември ќе учествува на Бизнис Форумите во Сан Франциско и Чикаго.

  Како што се вели во владиното соопштение, утре ќе се одржи Бизнис Форумот “Македонија земја на ИТ експерти“ во Силиконската долина во Сан Франциско, на кој Тимот Македонија ќе ги презентира економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани американски инвеститори.

  Меѓу главните презентери на Форумот ќе бидат и амбасадорот на Соединетите Американски држави во Македонија Филип Рикер, главниот економист во Светската банка Симеон ...
  | | веќе видена | слични

  Една од главните поенти со кои Владата ќе ги кани ИТ-инвеститорите од САД да дојдат во Македонија е дека сме прва земја во светот со целосна покриеност со безжичен интернет


  Владино-стопанската делегација ќе престојува во центарот на американската и на светската ИТ-технологија, Силиконската долина, и ќе ги посети компаниите „Гугл“, „Циско“ како и универзитетите за информатичка технологија

  Македонија е успешна бизнис-дестинација, е пораката што владиниот „Тим Македонија“ од денеска па во текот на целонеделното инвеститорско промовирање, „роуд-шоу“, ќе се обиде да ги убеди потенцијалните инвеститори од Соединетите Американски Држави. „Дневник“ дознава дека во рамките на посетата ќе се потпишат два меморандума за соработка - со „Интел“ и за четиригодишна соработка со американската агенција за инвестиции и развој УСАИД.

  Висока владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски на неколку бизнис-форуми во Сан Франциско и во Чикаго ќе им ги презентира на американските ...
  | | веќе видена | слични

  - Македонска владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски од утре ќе престојува во еднонеделна работна посета на Соединетите Американски Држави каде што ќе учествува на бизнис форумите во Сан Франциско и Чикаго на кои ќе ја презентира Македонија како инвестициска дестинација.

  Во владиниот тим, наречен “Тим Македонија , се вицепремиерот задолжен за економски прашања Зоран Ставрески, министрите за економија, за странски инвестиции и за информатичко општество Фатмир Бесими, Веле Самак и Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо.

  Според програмата, делегацијата ќе ја посети Силиконската долина, центарот на американската и на светската ИТ-технологија, каде што ќе се одржи Бизнис форумот „Македонија - земја на ИТ експерти , на кој ќе бидат презентирани економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани американски ...
  | | веќе видена | слични

  ЌЕ СЕ ПРЕЗЕНТИРААТ БИЗНИС ПОТЕНЦИЈАЛИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

  ВЛАДИН ТИМ ПРЕДВОДЕН ОД ПРЕМИЕРОТ ГРУЕВСКИ УТРЕ ВО ПОСЕТА НА САД

  Македонска владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски од утре ќе престојува во еднонеделна работна посета на Соединетите Американски Држави каде што ќе учествува на бизнис форумите во Сан Франциско и Чикаго на кои ќе ја презентира Македонија како инвестициска дестинација.

  Во владиниот тим, наречен “Тим Македонија , се вицепремиерот задолжен за економски прашања Зоран Ставрески, министрите за економија, за странски инвестиции и за информатичко општество Фатмир Бесими, Веле Самак и Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо.

  Според програмата, делегацијата ќе ја посети Силиконската долина, центарот на американската и на светската ИТ-технологија, каде што ќе се одржи Бизнис форумот „Македонија - земја на ИТ експерти , на кој ќе бидат презентирани економските политики со посебен фокус на реформите за ...
  | | веќе видена | слични

  Македонска делегација, предводена од премиерот Никола Груевски, од 11. до 14. ноември ќе учествува на Бизнис Форуми во Сан Франциско и Чикаго во Соединетите Американски Држави

  Според програмата, делегацијата ќе ја посети Силиконската долина, центарот на американската и на светската ИТ-технологија, каде што ќе се одржи Бизнис форумот „Македонија - земја на ИТ експерти”, на кој ќе бидат презентирани економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани американски инвеститори.

  Меѓу главните презентери на форумот ќе бидат и американскиот амбасадор во Македонија Филип Рикер, главниот економист во Светската банка Симеон Џанков, претседателот на канадското сателитско радио и коосновач на Даве Њирелесс, како и член на Бордот на „Македонија 2025“ Џон Битов, професорот од Универзитетот „Џорџ Вашингтон“ Питер Бок, како и главниот ...
  | | веќе видена | слични

  Делегација предводена од премиерот Никола Груевски, во чиј состав се заменик претседателот на Владата Зоран Ставрески, министрите за економија Фатмир Бесими, за странски инвестиции Веле Самак и за информатичко општество Иво Ивановски и директорот на Агенцијата за странски инвестиции Виктор Мизо, во периодот од 11 до 14 ноември 2008 година ќе учествува на Бизнис Форумите во Сан Франциско и Чикаго во Соединетите Американски држави.

  Како што се вели во владиното соопштение, на 11 ноември ќе се одржи Бизнис Форумот “Македонија земја на ИТ експерти“ во Силиконската долина во Сан Франциско, на кој Тимот Македонија ќе ги презентира економските политики со посебен фокус на реформите за унапредување на информатичкото општество и образованието насочени кон подобрување на вкупната бизнис клима и привлекување реномирани американски инвеститори.

  Меѓу главните презентери на Форумот ќе бидат и амбасадорот на Соединетите Американски држави во Македонија Филип Рикер, главниот економист во Светската банка ...
  | | веќе видена | слични

  За повеќе од 750 милиони долари се зголемил трговскиот дефицит на Македонија во периодот од јуни до септември годинава или просечно за над 250 милиони долари месечно растела негативата во трговската размена со странство.

  Државниот завод за статистика објави дека трговскиот дефицит во периодот јануари-септември годинава изнесувал повеќе од 2,2 милијарди долари. Предупредување дека трговскиот дефицит е еден од најгорчливите проблеми на македонската економија завчера стигна и од реномираната рејтинг-агенција „Фич“, која го намали кредитниот рејтинг на Македонија од позитивен на стабилен. Како главни причини за намалувањето беа наведени високиот трговски дефицит и политичката состојба односно потресите што на политички план ги претрпе Македонија во изминатава година, а пред с одбивањето на приемот за членство во НАТО.

  Најновите податоци на статистичарите покажуваат дека вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија во периодот јануари-септември 2008 година изнесува околу 3,1 милијарди ...
  | | веќе видена | слични

  Реализацијата на инвестицијата на „Џонсон Мети“ во Македонија оди според утврдената динамика и се очекува изградбата на фабриката за катализатори во технолошко-индустриската зона Скопје да заврши во март идната година. Ова го соопштија вицепремиерот за економски прашања Зоран Ставрески и извршниот директор на „Џонсон Мети“, Лари Пентс, по вчерашната средба во Владата по повод потпишувањето на договорот за закуп на простор во технолошко-индустриската зона Скопје за период од 50 години. Во договорот се остава простор за продолжување на закупот на уште 20 години.

  Ставрески информира дека цената за закупот е законски утврдена и дека е на ниво да може да се одржува зоната. Фабриката ќе се изгради на површина од 13 хектари, а работите ќе ги изведува турска компанија регистрирана во Македонија. Изградбата треба да заврши во март 2009 година, а производството наменето за пазарот ќе почне во јули 2009 година. Од март, како што истакна Пентс, ќе се врши тестирање на производите дали одговараат на квалитетот ...
  | | веќе видена | слични

  Вицепремиерот за економски прашања Зоран Ставрески и извршниот директор на ,,Џонсон Мети”, Лари Пентс по денешната средба во Владата на Република Македонија, соопштија дека во март наредната година се очекува да заврши изградбата на фабриката за катализатори која е дел од најголемата инвестиција во зоната ,,Бунарџик” (инвестицијата ,,Џонсон Мети” вредна 50 милиони евра), а производството наменето за пазарот ќе почне во средината на наредната година.  Вицепремиерот Ставрески оцени дека реализацијата на оваа инвестиција се одвива со очекуваната динамика што претставува најкраток и најсигурен чекор да се направи трансформација на македонската економија и да се подигне конкуренцијата на извозот. Оваа инвестиција не е значајна само поради износот, туку и поради отварањето на нови работни места и перспективи за новите технологии, соопшти тој. Позитивното искуство од првата фаза од реализацијата на ,,Џонсон Мети” го сподели и извршниот директор на компанијата Лари Пентс, ...
  | | веќе видена | слични