Абдилаќим Адеми

  во

  Одолговлекувањето на промената на имињата на училиштето „Рајко Жинзифов“ во „Исмаил Ќемали“ и „Никола Вапцаров“ во „Имри Елези“, постапки кои беа покренати од ...
  сите 4 | | | веќе видена

  На денешн ден - 15 февруари 15 февруари 2019 - Денеска е Меѓународен ден за борба против ракот и леукемијата кај децата 1710.- Роден е францускиот крал Луј ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Централното претседателство на ДУИ едногласно го поздрави усвојувањето на законот за употреба на јазиците во Собранието. Според ДУИ, овој закон го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор, и воедно претставува важно поглавје на колективната активност. Од партијата, информираат дека лидерот на ДУИ, Али Ахмети, за време на состанокот се осврнал на политичката активност на Демократската унија за интеграција во изминатите 17 години, потенцирајќи ги сите изборни победи и партиските конгреси. Како што соопшти ДУИ, Ахмети меѓу клучните партиски достигнувања ги навел Охридскиот договор, територијалната поделба, законот за национални симболи, целосната официјална употреба на албанскиот јазик, признавањето на независноста на Косово, како и заедничките владини состаноци со Косово и Албанија. Како нивни достигнувања, Ахмети ги посочил и плоштадот Скендербег, одбележувањето на 100-годишнината од Азбуката, раѓањето на Мајка Тереза и албанското знаме, но и успесите за приближување кон Европската ...
  сите 49 | | | веќе видена

  Централното претседателство на ДУИ едногласно го поздрави усвојувањето на законот за употреба на јазиците во Собранието. Според ДУИ, овој закон го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор, и воедно претставува важно поглавје на колективната активност. Од партијата, информираат дека лидерот на ДУИ, Али Ахмети, за време на состанокот се осврнал на политичката активност на Демократската унија за интеграција во изминатите 17 години, потенцирајќи ги сите изборни победи и партиските конгреси. Како што соопшти ДУИ, Ахмети меѓу клучните партиски достигнувања ги навел Охридскиот договор, територијалната поделба, законот за национални симболи, целосната официјална употреба на албанскиот јазик, признавањето на независноста на Косово, како и заедничките владини состаноци со Косово и Албанија. Како нивни достигнувања, Ахмети ги посочил и плоштадот Скендербег, одбележувањето на 100-годишнината од Азбуката, раѓањето на Мајка Тереза и албанското знаме, но и успесите за приближување кон Европската ...
  сите 50 | | | веќе видена

  Централното претседателство на ДУИ едногласно го поздрави усвојувањето на законот за употреба на јазиците во Собранието. Според ДУИ, овој закон го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор, и воедно претставува важно поглавје на колективната активност. Од партијата, информираат дека лидерот на ДУИ, Али Ахмети, за време на состанокот се осврнал на политичката активност на Демократската унија за интеграција во изминатите 17 години, потенцирајќи ги сите изборни победи и партиските конгреси. Како што соопшти ДУИ, Ахмети меѓу клучните партиски достигнувања ги навел Охридскиот договор, територијалната поделба, законот за национални симболи, целосната официјална употреба на албанскиот јазик, признавањето на независноста на Косово, како и заедничките владини состаноци со Косово и Албанија. Како нивни достигнувања, Ахмети ги посочил и плоштадот Скендербег, одбележувањето на 100-годишнината од Азбуката, раѓањето на Мајка Тереза и албанското знаме, но и успесите за приближување кон Европската ...
  сите 51 | | | веќе видена

  Централното претседателство на ДУИ едногласно го поздрави усвојувањето на законот за употреба на јазиците во Собранието. Според ДУИ, овој закон го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор, и воедно претставува важно поглавје на колективната активност. Од партијата, информираат дека лидерот на ДУИ, Али Ахмети, за време на состанокот се осврнал на политичката активност на Демократската унија за интеграција во изминатите 17 години, потенцирајќи ги сите изборни победи и партиските конгреси. Како што соопшти ДУИ, Ахмети меѓу клучните партиски достигнувања ги навел Охридскиот договор, територијалната поделба, законот за национални симболи, целосната официјална употреба на албанскиот јазик, признавањето на независноста на Косово, како и заедничките владини состаноци со Косово и Албанија. Како нивни достигнувања, Ахмети ги посочил и плоштадот Скендербег, одбележувањето на 100-годишнината од Азбуката, раѓањето на Мајка Тереза и албанското знаме, но и успесите за приближување кон Европската ...
  сите 50 | | | веќе видена

  Денеска раководстовото на Демократската Унија за Инграграција одржува состанок во седиштето на партијата во Тетово. „На почетокот на состанокот, Претседателот Ахмети ги повика членовите на раководството за едноминутно молчење во чест на Генералниот Секретар Абдилаќим Адеми, бидејќи ова беше првиот состанок на ова тело во негово отсуство. Потоа, Централното Претседателство на ДУИ, едногласно го поздрави усвојувањето на Законот за употреба на јазиците, кој се изгласа вчера во Собранието, што го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот Договор, и воедно едно важно поглавје на нашата колективна активност. Во неговиот воведен збор, Ахмети го заокружи првото поглавје на политичката активност на ДУИ сеќавајќи се на капиталните прашања во овие 17 години истакнувајќи дека од овој состанок треба да се изгради иднината на ДУИ. 1. Победа во сите изборни процеси: парламентарни, локални, претседателски и референдум: • парламентарните избори од 2002 година, • референдумот за територијална поделба во 2004 ...
  сите 63 | | | веќе видена

  Централното Претседателство на ДУИ, едногласно го поздрави усвојувањето на законот за употреба на јазиците, што се изгласа вчера во Собранието. Според ДУИ овој закон го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот Договор, и воедно претставува важно поглавје на колективната активност.Од партијата, информираат дека лидерот на ДУИ, Али Ахмети за време на состанокот се осврнал на политичката активност на Демократската Унија за Интеграција во изминатите 17 години, потенцирајќи ги сите изборни победи и партиските конгреси.Како што соопшти ДУИ, Ахмети меѓу клучните партиски достигнувања ги навел Охридскиот договор, територијалната поделба, законот за национални симболи, целосната официјална употреба на албанскиот јазик, признавањето на независноста на Косово, како и заедничките владини состаноци со Косово и Албанија. Како нивни достигнувања, Ахмети ги посочил и плоштадот Скендербег, одбележувањето на 100 годишнината од Азбуката, раѓањето на Мајка Тереза и Албанското знаме, но и успесите за ...
  сите 66 | | | веќе видена

  Централното Претседателство на ДУИ, едногласно го поздрави усвојувањето на Законот за употреба на јазиците, кој се изгласа вчера во Собранието, што го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор и воедно едно важно поглавје на нашата колективна активност, соопштија од Мала Речица каде заседава централното претседателство. Лидерот на ДУИ Ахмети на денешниот состанок во седиштетото на партијата во Тетово се осврнал на политичката активност на партијата и на главните достигнувања во изминатите 17 години „Ахмети го заокружи првото поглавје на политичката активност на ДУИ сеќавајќи се на капиталните прашања во овие 17 години истакнувајќи дека од овој состанок треба да се изгради иднината на ДУИ", соопшти партијата. Се потсетил на победите во изборните процеси и на партиските конгреси, на листата со успеси како главни достигнувања во изминатите 17 години биле посочени уставните измени во согласност со Охридскиот договор, територијална поделба, законот за национални симболи, целосна ...
  сите 66 | | | веќе видена

  Централното Претседателство на ДУИ, едногласно го поздрави усвојувањето на законот за употреба на јазиците, што се изгласа вчера во Собранието. Според ДУИ овој закон го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот Договор, и воедно претставува важно поглавје на колективната активност. Од партијата, информираат дека лидерот на ДУИ, Али Ахмети за време на состанокот се осврнал на политичката активност на Демократската Унија за Интеграција во изминатите 17 години, потенцирајќи ги сите изборни победи и партиските конгреси. Како што соопшти ДУИ, Ахмети меѓу клучните партиски достигнувања ги навел Охридскиот договор, територијалната поделба, законот за национални симболи, целосната официјална употреба на албанскиот јазик, признавањето на независноста на Косово, како и заедничките владини состаноци со Косово и Албанија. Како нивни достигнувања, Ахмети ги посочил и плоштадот Скендербег, одбележувањето на 100 годишнината од Азбуката, раѓањето на Мајка Тереза и Албанското знаме, но и успесите за ...
  сите 66 | | | веќе видена

  Централното Претседателство на ДУИ, едногласно го поздрави усвојувањето на Законот за употреба на јазиците, кој се изгласа вчера во Собранието, што го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор и воедно едно важно поглавје на нашата колективна активност, соопштија од Мала Речица каде заседава централното претседателство. Лидерот на ДУИ Ахмети на денешниот состанок во седиштетото на партијата во Тетово се осврнал на политичката активност на партијата и на главните достигнувања во изминатите 17 години„Ахмети го заокружи првото поглавје на политичката активност на ДУИ сеќавајќи се на капиталните прашања во овие 17 години истакнувајќи дека од овој состанок треба да се изгради иднината на ДУИ", соопшти партијата.Се потсетил на победите во изборните процеси и на партиските конгреси, на листата со успеси како главни достигнувања во изминатите 17 години биле посочени уставните измени во согласност со Охридскиот договор, територијална поделба, законот за национални симболи, целосна ...
  сите 67 | | | веќе видена

  Според соопштението на ДУИ , Законот  го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот Договор, и воедно едно важно поглавје на нашата колективна активност. Во неговиот воведен збор, Ахмети го заокружи првото поглавје на политичката активност на ДУИ сеќавајќи се на капиталните прашања во последните  17 години истакнувајќи дека од овој состанок треба да се изгради иднината на ДУИ. На почетокот на состанокот, Ахмети ги повика членовите на раководството за едноминутно молчење во чест на Генералниот Секретар Абдилаќим Адеми, бидејќи ова беше првиот состанок на ова тело во негово отсуство.
  сите 69 | | | веќе видена

  Централното претседателство на Демократската унија за интеграција-ДУИ едногласно го поздрави усвојувањето на Законот за употреба на јазиците во Собранието на Република Македонија. Како што информира ДУИ, усвојувањето на Законот „го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор“.Лидерот на ДУИ Ахмети на денешниот состанок во седиштетото на партијата во Тетово се осврнал на политичката активност на партијата и на главните достигнувања во изминатите 17 години, на победите во изборните процеси и на партиските конгреси. „Пред нас останува силно да се адресираат и реформите на владеењето на правото и спорот за името како предуслов за членство во НАТО и ЕУ“, пишува ДУИ во соопштението. Состанокот на раководството на ДУИ почна со едноминутно молчење во чест на генералниот секретар на партијата Абдилаќим Адеми, кој почина минатиот месец.
  сите 71 | | | веќе видена

  Централното претседателство на ДУИ едногласно го поздрави усвојувањето на законот за употреба на јазиците во Собранието. Според ДУИ, овој закон го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор, и воедно претставува важно поглавје на колективната активност. Од партијата, информираат дека лидерот на ДУИ, Али Ахмети, за време на состанокот се осврнал на политичката активност на Демократската унија за интеграција во изминатите 17 години, потенцирајќи ги сите изборни победи и партиските конгреси. Како што соопшти ДУИ, Ахмети меѓу клучните партиски достигнувања ги навел Охридскиот договор, територијалната поделба, законот за национални симболи, целосната официјална употреба на албанскиот јазик, признавањето на независноста на Косово, како и заедничките владини состаноци со Косово и Албанија. Како нивни достигнувања, Ахмети ги посочил и плоштадот Скендербег, одбележувањето на 100-годишнината од Азбуката, раѓањето на Мајка Тереза и албанското знаме, но и успесите за приближување кон Европската ...
  сите 72 | | | веќе видена

  Централното претседателство на Демократската унија за интеграција-ДУИ едногласно го поздрави усвојувањето на Законот за употреба на јазиците во Собранието на Република Македонија. Како што информира ДУИ, усвојувањето на Законот „го симболизира заклучувањето на нормативниот дел на Охридскиот договор“.Лидерот на ДУИ Ахмети на денешниот состанок во седиштето на партијата во Тетово се осврна на политичката активност на партијата и на главните достигнувања во изминатите 17 години, на победите во изборните процеси и на партиските конгреси. – Пред нас останува силно да се адресираат и реформите на владеењето на правото и спорот за името како предуслов за членство во НАТО и ЕУ, наведува ДУИ во соопштението. Состанокот на раководството на ДУИ почна со едноминутно молчење во чест на генералниот секретар на партијата Абдилаќим Адеми, кој почина минатиот месец.
  сите 73 | | | веќе видена

  На гробиштата во тетовското село Шешмово, денеска беше погребан генералниот секретар на Демократска унија за интеграција, Абдилаќим Адеми, кој почина по тешко боледување. Од него се простија членови на семејството, пријатели, сопартијци и познаници. На погребалната церемонија присуствуваа лидерот на ДУИ, Али Ахмети и членови на Демократската унија за интеграција како и владини функционери. По погребалната церемонија, сопартиецот од ДУИ, Бујар Османи, му заблагодари на Адеми за добрите дела што ги направи додека беше дел од извршната власт, со ветување дека неговите почнати проекти и натаму ќе се спроведуваат. -Како носител на високи државни и национални функции, како пратеник, вицепремиер за спроведување на Охридскиот договор, како министер за животна средина, и потоа за образование, направи Албанците државата да ја чувствуваат за своја. Бројни училишта и проекти до лани, меѓу кои и основањето на новиот државен универзитет на албански јазик, го носат потписот на Адеми. Ќе направиме се овој отворен фронт на ...
  сите 3 | | | веќе видена

  На гробиштата во тетовското село Шешмово, денеска беше погребан генералниот секретар на Демократска унија за интеграција, Абдилаќим Адеми, кој почина по тешко боледување. Од него се простија членови на семејството, пријатели, сопартијци и познаници. На погребалната церемонија присуствуваа лидерот на ДУИ, Али Ахмети и членови на Демократската унија за интеграција како и владини функционери. По погребалната церемонија, сопартиецот од ДУИ, Бујар Османи, му заблагодари на Адеми за добрите дела што ги направи додека беше дел од извршната власт, со ветување дека неговите почнати проекти и натаму ќе се спроведуваат. -Како носител на високи државни и национални функции, како пратеник, вицепремиер за спроведување на Охридскиот договор, како министер за животна средина, и потоа за образование, направи Албанците државата да ја чувствуваат за своја. Бројни училишта и проекти до лани, меѓу кои и основањето на новиот државен универзитет на албански јазик, го носат потписот на Адеми. Ќе направиме се овој отворен фронт на ...
  сите 5 | | | веќе видена

  На гробиштата во тетовското село Шешмово, денеска беше погребан генералниот секретар на Демократска унија за интеграција, Абдилаќим Адеми, кој почина по тешко боледување. Од него се простија ч ленови на семејството, пријатели, сопартијци и познаници.На погребалната церемонија присуствуваа лидерот на ДУИ, Али Ахмети и членови на Демократската унија за интеграција како и владини функционери.По погребалната церемонија, сопартиецот од ДУИ, Бујар Османи, му заблагодари на Адеми за добрите дела што ги направи додека беше дел од извршната власт, со ветување дека неговите почнати проекти и натаму ќе се спроведуваат.-Како носител на високи државни и национални функции, како пратеник, вицепремиер за спроведување на Охридскиот договор, како министер за животна средина, и потоа за образование, направи Албанците државата да ја чувствуваат за своја. Бројни училишта и проекти до лани, меѓу кои и основањето на новиот државен универзитет на албански јазик, го носат потписот на Адеми. Ќе направиме се овој отворен фронт на ...
  сите 7 | | | веќе видена