Во 1991 пред референдумот за самостојност повеќето биле „за“ ама не верувале во успешен исход – Архивска анкета на Јавното мислење

Во август 1991, еден месец пред историскиот Референдум за самостојност на Македонија, со колешката Валентина Велевска го тестиравме референдумското прашање во можеби единствените истражувања на јавното мислење во тоа време. Бевме тазе вработени новинарки во весникот „Вечер“ и тазе вратени од постдипломските студии по комуникологија во Љубљана, а анкетите за референдумот беа најголемиот предизвик по серијата анкети на други теми што ги изведовме претходните 6 месеци. Факсимил од првата анкета за референдумот што ја објавивме во „Вечер“ на 10 август 1991, непосредно откако беше објавено референдумското прашање: „Дали сте за самостојна и независна држава Македонија со право на стапување во иден сојуз на суверени држави на Југославија?“. Со „да“ одговорија 78,5 отсто од испитаниците Првата анкета за референдумот ја објавивме во „Вечер“ на 10 август 1991, непосредно откако беше објавено референдумското прашање: „Дали сте за самостојна и независна држава Македонија со право на стапување во иден сојуз на суверени ...
| | веќе видена | слични

Етничката припадност во однос на тоа како ќе се гласа на референдумот закажан за 30 септември и натаму е многу изразена - мнозинството Македонци се против Договорот со Грција за промена на името, а кај Албанците тој процент и во однос на договорот и членството во НАТО и ЕУ е многу поубедлив, над 90 отсто. Се зголемува бројот на граѓаните кои се одлучиле за бојкот.Во однос на референдумското прашање „дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот меѓу Македонија и Грција“, анкетата на МКД.мк и на агенцијата „Маркет вижн“ покажа дека 51,1 отсто од анкетираните граѓани имаат позитивен став, а 48,9 отсто од 1.200 испитаници одговориле „не/против“. Од тие 51,1 отсто, 10,2 отсто сѐ уште не знаат дали ќе гласаат, а на гласање со глас „за“ ќе излезат 40,3 отсто. Од тие што имаат негативен став во однос на референдумското прашање 24,6% ќе бојкотираат, 16,2 сѐ уште не знаат дали да излезат или не, а 8,2 % ќе излезат и ќе гласаат против. Според етничката припадност на референдумот 33,5 отсто од Македонците ...
| | веќе видена | слични

Словенечкиот институт за средноевропски и Балкански студии , ИФИМЕС, излезе со најнова анкета за Македонија. Со реферндумот на 30 септември ќе се консолидира македонската државност , се наведува во извештајот во кој се вели и дека Македонија за тоа ја има безрезервната меѓународна поддршка. Институтот ја изработил анкетата од 1 до десетти септември на 1218 испитаници . Анкетатата е теренаска со точнос од +/- 3 проценти . Анкетата е направена низ целата земја , во сите шест изборни единици. Над 83 проценти од македонските граѓани се за прием на земјата во ЕУ . 83,2 се изјасниле позитивно , 6,9 биле против и 9,9 биле неопределени. За влез во НАТО позитивно се определиле 78,4 проценти од анкетираните , против биле 9,3 , а не се изјасниле 12 ,3 порценти . На прашањето дали се за влез во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот постигнат со Грција на 17 јуни , 67,3 проценти од анкетираните дале позитивен одговор , наспроти 16,4 проценти со негативен одгворо и 10,3 проценти биле неопределени. На прашањето дали ќе ...
| | веќе видена | слични

ИФИМЕС Анкета: 83 проценти од македонските граѓани се за прием на земјата во ЕУ Словенечкиот институт за средноевропски и Балкански студии , ИФИМЕС, излезе со најнова анкета за Македонија. Со реферндумот на 30 септември ќе се консолидира македонската државност , се наведува во извештајот во кој се вели и дека Македонија за тоа ја има безрезервната меѓународна поддршка. Институтот ја изработил анкетата од 1 до десетти септември на 1218 испитаници . Анкетатата е теренаска со точнос од +/- 3 проценти . Анкетата е направена низ целата земја , во сите шест изборни единици. Над 83 проценти од македонските граѓани се за прием на земјата во ЕУ . 83,2 се изјасниле позитивно , 6,9 биле против и 9,9 биле неопределени. За влез во НАТО позитивно се определиле 78,4 проценти од анкетираните , против биле 9,3 , а не се изјасниле 12 ,3 порценти . На прашањето дали се за влез во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот постигнат со Грција на 17 јуни , 67,3 проценти од анкетираните дале позитивен одговор , наспроти 16,4 проценти ...
| | веќе видена | слични

Со реферндумот на 30 септември ќе се консолидира македонската државност , се наведува во извештајот во кој се вели и дека Македонија за тоа ја има безрезервната меѓународна поддршка. Институтот ја изработил  анкетата од 1 до десетти септември на 1218 испитаници . Анкетатата е теренаска со точнос од +/- 3 проценти . Анкетата е направена низ целата земја , во сите шест изборни единици. Над 83 проценти од македонските граѓани се за прием на земјата во ЕУ . 83,2 се изјасниле позитивно , 6,9 биле против и 9,9 биле неопределени. За влез во НАТО позитивно се определиле 78,4 проценти од анкетираните , против биле 9,3 , а не се изјасниле 12 ,3 порценти . На прашањето дали се за влез во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот постигнат со Грција на 17 јуни , 67,3 проценти од анкетираните дале позитивен одговор , наспроти 16,4 проценти со негативен одгворо и 10,3 проценти биле неопределени. На прашањето дали ќе излезете на референдумското изјаснување на 30 –ти септември , 63,6 проценти се изјасниле позитивно , 17,4 рекле ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Според официјална анкета на ОБСЕ излезноста на референдумот ќе биде катастрофално лоша. Според податоците од оваа кредибилна институција излезноста ќе изнесува само 32.3% од вкупното гласачко тело, што преведено во бројки е 616.930 гласови. Доколку се земе како прецизна оваа анкета, а земајќи го во предвид фактот дека сите албански партии во Македонија повикаа на излезност, како и партиите на заедниците може слободно да заклучиме дека бројот на Македонци кои би гласале на референдумот би бил некаде околу 250 – 300 илјади. Ова е ладен туш за власта од страна на македонскиот електорат кој повеќе од очигледно не ги одобрува штетните антидржавни политики на СДСМ. Граѓаните не се согласуваат Република Македонија да го смени своето име, по теркот на договорот од Нивици потпишан од владата на Заев со кој се губи идентитетот, историјата, културата и традицијата. Дополнително граѓаните гледаат дека оваа власт не прави ништо од корист за Република Македонија, се што прави е на штета на македонските национални ...
| | веќе видена | слични

На Македонија и се заканува силен хакерски напад на денот на референдумот, најверојатно од Русија или од Србија,со што би се направил обид да се поништи волјата на народот, тврди Mеѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии (ИФИМЕС) од Љубљана, Словенија во својата анализа на заканите со кои се соочува Македонија до и пред референдумот. Институтот во петокот ги објави и резултатите од нивната анкета на јавното мислење во Македонија за излезноста, според која најмалку две третини од македонските граѓани ќе излегле на референдумот и ќе гласале „за“. Во анализата насловена „Референдум во Македонија 2018: Македонија избира помеѓу (само) изолација и евро-атлантска иднина?”, ИФИМЕС тврди дека. освен дел од внатрешните фактори, клучните предизвици за Македонија пред претстојниот референдум на 30-ти септември, доаѓаат од надвор и ги лоцира во јавното противење на членството на Македонија во НАТО од страна на Србија и на Русија. Двете држави, тврди институтот, го зајакнале безбедносно-разузнавачкото ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Вкупно 63,6 отсто од граѓаните на Македонија ќе учествуваат на претстојниот референдум, а 67,3 проценти се за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на преспанскиот договор, покажува испитувањето на јавното мислење што го спроведе меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии од Љубљана. Според анкетата направена од 1 до 10 септември годинава врз 1.218 испитаници во сите шест изборни единици, на референдумот нема да излезат 17,4 отсто од граѓаните, додека 16,4 отсто не се за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на договорот со Грција. Од испитаните, 86,7 отсто сметаат дека македонските граѓани независно од етничките и политичките разлики, треба да покажат единство кога е во прашање полноправното членство во ЕУ и НАТО, додека 79,8 проценти мислат дека евроатлантската интеграција е правилна стратешката ориентација на државата.
| | веќе видена | слични

Според официјална анкета на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), излезноста на референдумот ќе биде катастрофално лоша, па податоците од оваа кредибилна институција покажуваат дека излезноста ќе изнесува само 32,3 отсто од вкупното гласачко тело, што иразено во конкретни бројки изнесува 616.930 гласачи. Доколку се земе како прецизна оваа анкета, а имајќи го предвид фактот дека сите албански партии во Македонија повикаа на излезност, како и партиите на заедниците може слободно да се заклучи дека бројот на Македонци кои би гласале на референдумот би бил некаде околу 250 до 300 илјади. Ова претставува врела шлаканица за власта којаштои ѝ ја влепува мнозинскиот македонски дел од вкупниот електоратат кој повеќе од очигледно не ги одобрува штетните антидржавни политики на СДСМ. Придонес кон таквото расположение, исто така и катастрофалното водење на економските политики, неисполнетите ветувања за „подобар живот“ и, секако, бројните коруптивни афери и скандали во кои беше фатена власт. Сé ...
| | веќе видена | слични

Нешто помалку од 64 отсто од граѓаните ќе излезат да гласаат на референдумот на 30 септември, покажа анкетата за ИФИМЕС од Љубљана. Според испирувањето, околу 67,3 проценти се за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Преспанскиот договор, покажува истражувањето на јавното мислење на Меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии Најголем процент од анкетираните, 74,2, го оцениле негативно работењето на претседателот на државата Ѓорге Иванов, позитивно се изјасниле 9,4 проценти, а став по ова прашање немаат 16,4 отсто. Високи 79,2 отсто од испитаниците сметаат дека СЈО под водство на Катица Јанева добро си ја врши работата, 14,4 проценти имаат спротивно мислење, додека 6,4 немаат став. Анкетата е направена од 1 до 10 септември годинава врз 1.218 испитаници во сите шест изборни единици.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Премиерот Зоран Заев рече дека на следните изборни листи на СДСМ 50 отсто од кандидатите ќе бидат жени. „Ние сме предводници на концептот 50-50 на застапеност ...
сите 509 | | | веќе видена

Протестот на судската администрација повторно ги отвори прашањата за функционирањето и ефикасноста на македонското судство. Нивните барања добија јавна ...
сите 140 | | | веќе видена

Макпетрол АД Скопје и Владата ќе склучат спогодба со која вонсудски ќе се завршат судските спорови во врска со ГА-МА АД Скопје, соопштуваат од дистрибутивната ...
сите 145 | | | веќе видена

Ништо не е сменето во ВМРО-ДПМНЕ ниту пак кај Христијан Мицкоски. Лаги, манипулации, лицемерен патриотизам, тоа е матрицата на ВМРО-ДПМНЕ. Токму поради ...
сите 113 | | | веќе видена

Во комбинатот ОХИС во Скопје има „хемиска бомба“ од околу осум тони жива, која десетина години е оставена да тече по погонот за електролиза, да испарува во ...
сите 136 | | | веќе видена

Полесна трговија, минување на стока без царини и чекање, патување без пасоши, полесно вработување во Србија, Македонија и Албанија за граѓаните на тие земји се ...
сите 269 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во 1991 пред референдумот за самостојност повеќето биле „за“ ама не верувале во успешен исход – Архивска анкета на Јавното мислење

Од:
До кого (е-маил):
Порака: