ЕЛЕМ го поништи тендерот за РЕК Битола што го доби „Фероинвест“ на Кочо Анѓушев


Фирмата „Фероинвест“ на вицепремиерот Кочо Анѓушев доби тендер вреден 2,6 милиони евра во државната компанија за производство на струја ЕЛЕМ. Според документите кои се појавија во медиумите, се работи за одлука за набавка на гумени транспортни ленти за РЕК Битола, за чија набавка конзорциумот составен од Фероинвест и Озербанд од Турција, треба да добијат над 140 милиони денари. Од Електрани на Македонија негираат дека е склучен договор. Објаснуваат дека за овој тендер досега биле одржани две аукции, но тие биле поништени по жалби од други учесници во наддавањето. Тоа значи дека следната недела ќе се одржи нова аукција за овој тендер. „Постапката за сегашниот тендер е почната во текот на мандатот на претходното раководство на АД ЕЛЕМ. Првата електронска аукција е одржана и поништена во текот на овој мандат, втората е одржана и поништена по доаѓањето на новото раководство, а следната недела ќе има јавно наддавање по трет пат. Тоа значи дека повторно сите заинтересирани фирми ќе учествуваат во аукцијата за овој ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Тендерот од 2,6 милиони евра на државната Електрани на Македонија, кој требаше да го добие фирмата „Фероинвест“ на вицепремиерот Кочо Анѓушев – пропадна, барем за сега. Најверојатно се работи за нова измама на еден од најбогатите Македонци, Анѓушев и неговиот шеф, Зоран Заев, бидејќи се верува дека тендерот ќе биде повторен по изборите, а победникот е повеќе од веројатен, а тоа е фирмата на вицепремиерот, Фероинвест. Засега ЕЛЕМ елегантно најде начин да ја смири јавноста, но и да го задоволи апетитот на „Фероинвест“ со практично замрзнување на постапката, односно како што велат „половично ја завршиле“ процедурата за набавка на гумени транспортни ленти за РЕК Битола. На наддавањето, цените коишто учесниците ги понудија во 4 од 5-те пакети, се повисоки од сумата која ЕЛЕМ ја имаше планирано во буџетот за нив. Од ЕЛЕМ велат дека за овој тендер досега биле одржани аукции, но сите биле поништени по жалби од други учесници во наддавањето. Тоа значи дека следната недела ќе се распише нов тендер. Многу матни игри и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Компанијата на вицепремиерот Ангушев, „Фероинвест“ нема да го добие тендерот за гумени ленти во РЕК Битола. Од ЕЛЕМ попладнево соопштија дека денешната аукција за тендерот завршила делумно успешно затоа што цените што биле понудени се повисоки од сумата која државната компанија планирала да ја плати за набавката. Од пет пакети, само за еден имало прифатлива цена. Од ЕЛЕМ велат дека според законот, една од можностите е да се понитши тендерот за четирите лота за кои немало прифатлива цена и да с ераспише нов. Одлука ќе донесат следната недела. Регираше компанијата Фероинвест. Не добивме тендер од ЕЛЕМ, со дезинформациите во јавноста нанесена е штета на компанијата. Изминативе денови како компанија бевме во центар на интерес на медиумите и беа изнесени низа обвинувања, дека е добиен тендерот од ЕЛЕМ, без притоа неколку дена никој да не се обрати директно во компанијата Фероинвест, од каде јасно кажавме дека допрва ќе следи јавно наддавање. Пласираните дезинформации дека наводно сме добиле тендер, предизвикаа ...
| | веќе видена | слични
4 копии

АД ЕЛЕМ наверојатно ќе го поништи тендерот за набавка на гумени ленти за транспорт на кој во козорциум со турска фирма учествуваше компанијата „Фероинвест“ на вицепремиерот Кочо Анѓушев. Откако јавноста дозна за криминалниот тендер, Заев и Анѓушев проценија дека во овој момент доделувањето на тендерот на компанијата на вицепремиерот може да им нанесе штета во пресрет на локалните избори, па се одлучуја тендерот на ЕЛЕМ да го одложат по изборите. И покрај бурните реакции во јавноста „Фероинвест“ на Анѓушев не се откажа од тендерот во државната компанија. Според официјалното соопштение од ЕЛЕМ вчерашната аукција завршила делумно успешно, бидејќи за 4 од вкупно пет лота е понудена цена повисока од планираната. Прифатена е понудата само за еден лот , која што е дадена од српската фирма Репро-Опрема. -Комисијата за јавни набавки на АД ЕЛЕМ ќе ја утврди фактичката состојба и во текот на следната недела ќе се изјасни за следните чекори. Една од законските можности е да се прифати понудата која е прифатлива за ...
| | веќе видена | слични

На крајот на краиштата, се во животот се сведува на една мала капка поволни околности, трошка наклоност од боговите, зрнце среќа. Се е во среќата. Сетете се на филмот “Меч поинт” на Вуди Ален- се зависи од тоа каде ќе падне прстенот, од која страна на мостот. А сега земете го на пример, Кочо Анѓушев. Ја имал таа неверојатна среќа судбината да не се поиграла со него, оттука тој не станал славен филозоф, туку животот му отишол во сосема различен правец- се изградил и прославил како моќен и богат бизнисмен. За волја на вистината, биографијата и фактите говорат дека всушност Анѓушев почитта, би рекла онаа вистинската и единствена вредна, ја стекнал во една интелектуална, академска средина, како научник и професор, но сите знаеме како светот навистина функционира, за жал. Парите се она проклетство кое ги зацртува позициите во општеството, сеедно што врз знаењето почива светот и конечно, човештвото. Но, тука и лежи замката, кога знаењето станува преголем товар и меч кој виси над нечија паметна глава. Стив Џобс и ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Вчера Фероинвест не доби на јавната набавка за транспортни ленти за РЕК Битола, распишана од ЕЛЕМ. „Изминативе денови како компанија бевме во центар на интерес на медиумите и беа изнесени низа обвинувања, дека е добиен тендерот од ЕЛЕМ, без притоа неколку дена никој да не се обрати директно во компанијата Фероинвест, од каде јасно кажавме дека допрва ќе следи јавно наддавање. Пласираните дезинформациидека наводно сме добиле тендер, предизвикаа големи проблеми на компанијата и на нејзините бизнис партнери во странство. Ние сме извозно ориентирана компанија која 95% од своето производство го наменува за извоз. Предизвикана е и штета по угледот на турската компанија Озенбард, наш досегашен партнер во вакви наддавања“, соопштија од таа компанија преку соопштение до медиумите. Од Фероинвест посочуваат дека како компанија и понатаму ќе останат отворени за сите прашања и ќе работат транспарентно како и досега.
| | веќе видена | слични
2 копии

Компанијата „Фероинвест“, по објавената информација за исходот на јавниот тендер за ЕЛЕМ, испрати реакција во која посочи дека им е направена голема штета поради пласираните дезинформации во јавноста во текот на изминативе денови. „Изминативе денови како компанија бевме во центарот на интерес на медиумите, при што беа изнесени низа обвинувања дека е добиен тендерот од ЕЛЕМ, без притоа неколку дена никој да не се обрати директно во компанијата „Фероинвест“, од каде што јасно кажавме дека допрва ќе следува јавно наддавање. Пласираните дезинформации дека наводно сме добиле тендер предизвикаа им големи проблеми на компанијата и на нејзините бизнис-партнери во странство. Ние сме извозно ориентирана компанија која 95 отсто од своето производство го наменува за извоз. Предизвикана е и штета по угледот на турската компанија „Озенбард“, наш досегашен партнер во вакви наддавања. Ние како компанија и понатаму ќе останеме отворени за сите прашања и ќе работиме транспарентно како и досега. Но, сакаме да напоменеме дека ...
| | веќе видена | слични

Владата најде соломонско решение да го одбрани вицепремиерот Кочо Анѓушев и неговиот бизнис од скандал. Тендерот на државната ЕЛЕМ на кој се очекуваше да добие неговата компанија, барем засега е ставен на мраз. Тендерот на државната Електрани на Македонија, кој се очекуваше да го добие фирмата „Фероинвест“ на вицепремиерот Кочо Анѓушев вреден 2,6 милиони евра - пропадна, барем за сега. ЕЛЕМ елегантно најде начин да ја смири јавноста, но и да го задоволи апетитот на „Фероинвест“ со практично замрзнуавње на постпката, односно како што велат „половично ја завршиле„ процедурата за набавка на гумени транспортни ленти за РЕК Битола. На денешното наддавање, цените коишто учесниците ги понудија во 4 од 5-те пакети, се повисоки од сумата која ЕЛЕМ ја имаше планирано во буџетот за нив. Од ЕЛЕМ велат дека за овој тендер досега биле одржани аукции, но сите биле поништени по жалби од други учесници во наддавањето. Тоа значи дека следната недела ќе се распише нов тендер. Инаку, овој тендер ја крена јазвноста на нозе, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

АД ЕЛЕМ информира дека денешната аукција за тендерот за гумени ленти за транспорт на материјалот во РЕК Битола заврши делумно успешно. Цените, како што соопштуваат, што учесниците ги понудиле во четири од петте одвоени пакети,односно лота, се повисоки од сумата која АД ЕЛЕМ ја имало планирано во буџетот за нив. Прифатлива е понудата само за еден лот, која што е дадена од Репро-Опрема ДОО Белград. Комисијата за јавни набавки на АД ЕЛЕМ ќе ја утврди фактичката состојба во текот на следната недела и ќе се изјасни за натамошните чекори во врска со овој тендер. Според законот, една од можностите е да се прифати понудата за делот од набавката која е во рамките на предвидениот буџет на АД ЕЛЕМ, а за другите четири да се поништи тендерот и да се распише нов. Во тој случај, појаснуваат, АД ЕЛЕМ веднаш ќе почне процедура за нов тендер, од причини што предметот на оваа набавка е крајно неопходен за да може да тече производството во РЕК Битола. Планираната максимална цена на компанијата за набавка на гумени транспортни ...
| | веќе видена | слични

ЕЛЕМ ќе го поништи тендерот за набавка на гумени транспортни ленти, на кој учествуваше и Фероинвест на вицепремиерот Кочо Анѓушев. Компанијата излегува од игра за овој тендер. Се очекува Комисијата за јавни набавки на ЕЛЕМ само да ја официјализира одлуката за поништување наредната недела. Од ЕЛЕМ соопштија дека денешната аукција завршила делумно успешно. Потврдуваат дека цените понудени во четири од петте одвоени лота биле повисоки од предвидената сума на ЕЛЕМ за оваа јавна набавка во износ од 4,2 милиони евра, а прифатлива била понудата само за еден лот, дадена од компанијата Репро опрема Белград. „Комисијата за јавни набавки на АД ЕЛЕМ ќе ја утврди фактичката состојба во следната недела и ќе се изјасни за натамошните чекори во врска со овој тендер. Според законот, една од можностите е да се прифати понудата за делот од набавката која е во рамките на предвидениот буџет на ЕЛЕМ, а за другите четири да се поништи тендерот и да се распише нов“, велат од ЕЛЕМ. Од компанијата објаснуваат дека во тој случај ЕЛЕМ ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Тие бараат предметите на СЈО дојдат под нивна контрола за да запрат.Тоа е единствената причина зошто не се постигна договор за Законот за ЈО. Мицкоски и ...
сите 565 | | | веќе видена

Целта е да спречи да се дознае вистината дека главата на криминалот не е ниту Боки 13, ниту Катица Јанева туку единствено врвот на неговата власт. Затоа Заев ...
сите 455 | | | веќе видена

Доста е! Стоп за насилството врз медицинарите – ова е мотото под кое здравствените работници в среда ќе протестираат на хелиодромот на Клиничкиот центар „Мајка ...
сите 255 | | | веќе видена

Наспроти увереноста на премиерот дека земјата станала „гордост европска“, од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ порачаа дека сега е време кога треба да покажеме и ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ЕЛЕМ го поништи тендерот за РЕК Битола што го доби „Фероинвест“ на Кочо Анѓушев

Од:
До кого (е-маил):
Порака: