Порака за Рамазан Бајрам

Поглаварот на ИВЗ Поглаварот на ИВЗ Реис Ул Улема Ефенди Сулејман Реџепи вчера упати порака до верниците со исламска вероисповед по повод празникот Рамазан Бајрам. Тој им посакува здравје, бериќет и задоволство, духовен мир, меѓусебно разбирање, братство, толеранција и меѓусебна социјална поткрепа. - Благословениот Месец Рамазан им го честитам на сите муслимани во земјата и надвор од неа. Тоа е месец на постот и саможртвата, поттикнати од длабокото верување во единствениот и семоќен Алах. ИВЗ изминатиот период имаше бројни позитивни резултати во својата работа што претставува гаранција дека истата и во наредниот период ќе продолжи во таа насока без оглед што ќе има структури кои ќе посакуваат да го попречат нејзиниот забрзан развој, вели Реџепи во пораката. Големиот рамазански пост за исламските верници почнува утре и трае 29 дена. Рамазан Бајрам се празнува на 9 септември.
| | веќе видена | слични

„Почитуван претседателе на Исламската заедница во Република Македонија господин Реис Ул Улема, Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи, Дозволете ми Вам лично, на членовите на Ријасетот, и на сите верници од исламската вероисповед во Република Македонија, од мое лично име и од името на Владата на Република Македонија да Ви го честитам започнувањето на Рамазанските пости. Овој свет месец Рамазан за Вас претставува еден од највозвишените месеци во годината, време на духовно прочистување, молитва и единство. Од изгрејсонце до зајдисонце, од суфур до ифтар, нека овие денови во пост, Ве упатат по вистинскиот пат, нека Ви донесат многу чисти мисли, нека ја зголемат милоста, љубовта и добрите дела во Вашите семејства, кон Вашите соседи, пријатели и сограѓани, но и кон сиромашните, болните и изнемоштените. Тоа се човечки и општоцивилизациски вредности препознатливи за Република Македонија и нашето општество, блиски до секоја религија, вредности кои треба да ги чуваме, негуваме и унапредиме. Уште еднаш, испраќајќи Ви најискрени ...
| | веќе видена | слични

Почнува Рамазан -светиот исламски месец на постот, мирот , милоста и простувањето. Во традиционалната порака до верниците поглаварот на исламската заедница во Македонија реис ул улема ефенди Сулејман Реџепи им посака духовен мир, меѓусебно разбирање, братство, толеранција и меѓусебна социјална поткрепа. „Тоа е месец на постот и саможртвата. Поттикнати од длабоко верување во едниот и семоќен Алах. Преку вас рамаданската честитка ја упатувам до сите верници, било каде да се наоѓаат со желба нивниот живот да го осветлува овој месец. Духовниот мир засекогаш да биде со нив, да надвладее доброто, меѓусебното разбирање, братството, толеранцијата и меѓусебната социјална поткрепа“, изјави Реџепи.
| | веќе видена | слични

По повод на започнуавње на Рамазанските пости на голем број муслиманки верници, и прославување на овој празник, премиерот Никола Груевски испрати честитка до претседателот на Исламската заедница, господин Реис Ул Улема, Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи. -Почитуван претседателе на Исламската заедница во Република Македонија господин Реис Ул Улема, Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи, дозволете ми вам лично, на членовите на Ријасетот, и на сите верници од исламската вероисповед државата, од мое лично име и од името на Владата да ви го честитам започнувањето на Рамазанските пости. Овој свет месец Рамазан за вас претставува еден од највозвишените месеци во годината, време на духовно прочистување, молитва и единство. Од изгрејсонце до зајдисонце, од суфур до ифтар, нека овие денови во пост, ве упатат по вистинскиот пат, нека ви донесат многу чисти мисли, нека ја зголемат милоста, љубовта и добрите дела во вашите семејства, кон вашите соседи, пријатели и сограѓани, но и кон сиромашните, болните и изнемоштените. Тоа се ...
| | веќе видена | слични

Скопје Македонскиот премиер Никола Груевски упати честитка до претседателот на Исламската заедница во Македонија, господин Реис Ул Улема, Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи, по повод големиот муслимански верски празник Рамазан Бајрам „Дозволете ми Вам лично, на членовите на Ријасетот, и на сите верници од исламската вероисповед во Република Македонија, од мое лично име и од името на Владата на да Ви го честитам започнувањето на Рамазанските пости“, стои во писмото. „Овие денови во пост нека Ве упатат по вистинскиот пат, нека Ви донесат многу чисти мисли, нека ја зголемат милоста, љубовта и добрите дела во Вашите семејства, кон Вашите соседи, пријатели и сограѓани, но и кон сиромашните, болните и изнемоштените.Тоа се човечки и општоцивилизациски вредности препознатливи за нашето општество, блиски до секоја религија, вредности кои треба да ги чуваме, негуваме и унапредиме“, се вели меѓудругото во честитката на Груевски. Од среда започнува започнува најважниот и најсветиот месец на исламската вера. Тоа е деветти ...
| | веќе видена | слични

По повод почетокот на светиот месец Рамазан, поглаварот на Исламската верска заедница, Сулејман Реџепи им честита на сите муслимански верници посакувајќи им лесен пост. Првиот човек на ИВЗ, рече дека овој месец е месец на мирот, толеранцијата и солидарноста, при што повика сите да ја пружат раката на помирување. „Преку Вас, на сите верници им честитам со надеж дека светлото на надежта ќе го осветли вашиот живот, душевниот мир да биде со вас во секој момент и во верувањето да триумфира чувството на добрина, согласување, братството, толеранцијата и солидарноста... На крај, почитувани браќа и сестри, ценети верници дозволете ми каде и да се наоѓате, во Македонија, Албанија, Косово, во нашите етнички краишта, во дијаспората, од сè срце да ви го честитам возвишениот месец Рамазан посакувајќи ви здравје, бериќет во семејството и лесен пост прифатен кај сомилосниот Алах“, рече Сулејман Реџепи – поглавар на ИВЗ.
| | веќе видена | слични

Ова е дел од пораката што во вторник Поглаварот на Исламската верска заедница Реис Ул Улема Ефенди Сулејман Реџепи им ја испрати на верниците на светиот месец Рамазан. „ИВЗ во изминатиот период имаше бројни позитивни резултати во својата работа, што претставува гаранција дека истат и во наредниот период ќе продолжи во таа насока, без разлика што ќе има структури кои ќе посакуваат нејзиниот забрзан развој да го попречуваат. Ние немаме друга Исламска верска заедница и оваа постојната е наша и ни припаѓа на сите нас. Нејзиното постоење и зацврстување е можно само со почитување на нејзините правила и на нејзиниот внатрешен ред и мир“ порача Реџепи. Од среда започнува започнува најважниот и најсветиот месец на исламската вера. Тоа е деветти месец во муслиманскиот, лунарниот календар. Рамазан е време на пост, молитва, солидарност и милост. Во последните неколку месеци Исламската верска заедница се соочи со превирања и раскол меѓу муслиманските верници.
| | веќе видена | слични
4 копии

Го молам Алах да ни овозможи месецот Рамазан да го поминеме во ибадет, да го зајакнеме доброволниот прилог, да се покаеме за нашите лоши дела, да ги победиме расколот и недоразбирањето, да го зајакнеме единството на Исламот и на Исламска верска заедница. Ова е дел од пораката што во вторник Поглаварот на Исламската верска заедница Реис Ул Улема Ефенди Сулејман Реџепи им ја испрати на верниците на светиот месец Рамазан. „ИВЗ во изминатиот период имаше бројни позитивни резултати во својата работа, што претставува гаранција дека истатa и во наредниот период ќе продолжи во таа насока, без разлика што ќе има структури кои ќе посакуваат нејзиниот забрзан развој да го попречуваат. Ние немаме друга Исламска верска заедница и оваа постојната е наша и ни припаѓа на сите нас. Нејзиното постоење и зацврстување е можно само со почитување на нејзините правила и на нејзиниот внатрешен ред и мир“ порача Реџепи. Од среда започнува започнува најважниот и најсветиот месец на исламската вера. Тоа е деветти месец во ...
| | веќе видена | слични

По повод Рамазан поглаварот на ИВЗ Реис Ул Улема Сулејман Реџепи им го честиташе празникот на сите муслиманските верници во Македонија. - Го молам Алах џ.ш да ни овозможи овој месец да го поминеме во ибадет, да ни овозможи лесен пост, почесто да го обавуваме намазот, да го зајакниме доброволниот прилог, да го поделиме нашиот зеќат, да се покаиме за нашите лоши дела, да го победиме расколот и недоразбирањето, да го зајакнеме единството на Исламот и на Исламската Верска Заедница - се вели во пораката.
| | веќе видена | слични

Големиот празник Рамазан припадниците на муслиманската вероисповед во Македонија го дочекуват во голем раскол, а неговото надминување е централнот дел од годинешново обраќање на поглаварот на ИВЗ Рис Улема Сулејман Реџепи до верниците „Го молам Алах да ни овозможи месецот Рамазан да го поминеме во ибадет, да го зајакнеме доброволниот прилог, да се покаеме за нашите лоши дела, да ги победиме расколот и недоразбирањето, да го зајакнеме единството на Исламот и на Исламска верска заедница“, во вторник порача поглаварот на Исламската верска заедница Реис Ул Улема Ефенди Сулејман Реџепи им ја испрати на верниците на светиот месец Рамазан. „ИВЗ во изминатиот период имаше бројни позитивни резултати во својата работа, што претставува гаранција дека истат и во наредниот период ќе продолжи во таа насока, без разлика што ќе има структури кои ќе посакуваат нејзиниот забрзан развој да го попречуваат. Ние немаме друга Исламска верска заедница и оваа постојната е наша и ни припаѓа на сите нас. Нејзиното постоење и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 18. декември 2018 (ИНПРЕС) – Семејството на прерано починатиот градоначалник на Охрид Јован Стојаноски, до сите граѓани на Охрид, упати зборови на ...
сите 220 | | | веќе видена

„Анти НАТО Мицкоски денеска потврди дека е дел од оние што сакаат да го поткопаат Доворот од Преспа, да ги закочат ЕУ и НАТО интеграциите на Македонија.Толку ...
сите 358 | | | веќе видена

Главниот град на Унгарија заживеа во новогодишна атмосфера. На температури под нулата, околу разиграниот Дунав се замрзнуават спомените на илјадниците туристи. ...
сите 190 | | | веќе видена

Ќе ги добијат ли парите здравствените работници од симболичното како што велат од Синдикатот на Клинички центар покачувањето на платите или во иднина ќе се ...
сите 99 | | | веќе видена

Законот  ги содржи делата кои нема да бидат предмет на амнестија а се очекува целата процедура да заврши до нова година. Зијадин Села со очајна изјава дека со ...
сите 30 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Порака за Рамазан Бајрам

Од:
До кого (е-маил):
Порака: