МАКЕДОНИЈА СЕ КРЕВА: На 27 февруари голем протест за одбрана на името

Македонските заедници во светот по повод годишнината од движењето „За заедничка Македонија“, на 27 февруари 2018 година организираат Семакедонски протест за одбрана на името на државата и идентитетот на нацијата во Скопје! Семакедонскиот протест ќе започне во 18 часот пред Мисијата на Европската Унија, оттаму протестниот марш ќе се движи по булевар „Свети Климент Охридски“ и булевар „Димитрие Чуповски“ до Собранието на Република Македонија. Семакедонскиот протест ќе трае најмногу до 21.00 часот пред Собранието на Република Македонија. Македонците во светот бараат: (1) Безусловен крај на разговорите за името Македонија со Владата во Атина и продолжување на членството во Обединетите Нации и во сите меѓународни организации под државното име Македонија; (2) Повлекување на Законот за употреба на јазиците; (3) Повлекување на Договорот Заев-Борисов; (4) Итно ослободување на притворените и осудените за настаните во Собранието на Република Македонија од 27 април 2017 година. Барањата ќе бидат доставени до ...
| | веќе видена | слични

СЕМАКЕДОНСКИ ПРОТЕСТ “НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА“ НА 18 МАРТ ВО ТОРОНТО! 18 февруари 2018 година, Торонто, Канада - Во организација на Светскиот Македонски Конгрес - Канада, Македонското меѓународно движење за човекови права, Организацијата Обединети Македонци во Канада, Македонското патриотско здружение “Андон Лазов Јанев Ќосето“ од Торонто, македонските црковни општини и здруженија во Канада, на 18 март од 13:00 до 16:00 часот во Queen's Park, Toronto, Ontario M5G 2C8 ќе се одржи семакедонски протест “Нашето име е Македонија“! Македонците во Канада се единствени и обединети во одбраната на името на државата и идентитетот на нацијата. Македонците во Канада бараат: (1) безусловен крај на разговорите за името Македонија со Владата во Атина и продолжување на членството во Обединетите Нации и во сите меѓународни организации под државното име Македонија; (2) повлекување на Законот за употреба на јазиците; (3) повлекување на Договорот Заев-Борисов; (4) итно ослободување на притворените и осудените за настаните во ...
| | веќе видена | слични

Денес во Канбера, Австралија ечеше македонската химна и македонската изворна песна. “НЕ ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО”, порачуваат Македонците во Австралија, кои протестираа пред македонската амбасада во Канбера. Денес во Канбера, Австралија ечеше македонската химна и македонската изворна песна. “НЕ ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО”, порачуваат Македонците во Австралија, кои протестираа пред македонската амбасада во Канбера. Тие искочија на мирен протест со потенцирање на неколку барања кои биле писмено доставени до амбасадата. - Претседателот Иванов да не го потпишува указот за ратификација на договорот со Бугарија. - Владата безусловно да го повлече законот за употреба на јазиците и да го врати на јавна дискусија. - Отфрлање на Договорот меѓу Македонија и Бугарија склучен на 1 август 2017 година во Скопје, со којшто Владата се согласи на ревизија на македонската историја и се откажа од македонскиот јазик. - Отфрламе референдум, промена на Уставот и ратификација на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Ние, Македонците во Австралија, го отфрламе договорот меѓу Македонија и Бугарија. „Доколку Владата не е способна да ги оствари горенаведените барања, бараме самораспуштање на Собранието и распишување на вонредни парламентарни избори“, се вели во писмото на македонската заедница во Австралија кое денеска беше предадено на македонската амбасада во Канбера. Пред тоа беше одржан и голем протест на македонците за зачувување на уставното име. Го отфрламе законот за употреба на јазиците со кој се редефинира државноста и унитарноста на Македонија, се воведува двојазичност на целата територија и во меѓународните односи на Македонија, и се дискриминираат малцинските етнички заедници во еднаквоста пред уставот и законите. „Ја повикуваме Владата безусловно да го повлече законот за употреба на јазиците и да го врати на јавна дискусија. Ние, Македонците во Австралија, го отфрламе договорот меѓу Македонија и Бугарија. Ние, Македонците во Австралија, отфрламе референдум, промена на уставот и ратификација на ...
| | веќе видена | слични

Ниту една политичка гарнитура нема право да преговара ниту да го менува името на Република Македонија и идентитетот на македонскиот народ, беше посочено денеска од мирниот протест на плоштадот Магнолија во Битола, кој се организира секоја недела напладне под мотото „Доста е партија! Сите за Македонија.“ Граѓаните повикаа на обединетост на македонскиот народ околу националните интереси. „Македонија има име и секое друго насила донесено, изгласано или наметнато име нема да биде вистинското име на Република Македонија“, велат од здружението за македонско труско пријателство и соработка. Оваа иницијатива која се организира секоја недела напладне е против промена на името и против двојазичност на целата територија на Република Македонија.
| | веќе видена | слични

Денеска се повика и на обединетост на целиот македонски народ околу националните интереси. Македонија има име и секое друго насила донесено, изгласано или наметнато име нема да биде вистинското име на Република Македонија, велат од здружението за македонско труско пријателство и соработка. Иницијативата која секоја недела напладне го организира протестот е против промена на името и против двојазичност на целата територија на Република Македонија.
| | веќе видена | слични

Македонците во Австралија одржаа голем протест за за зачувување на уставното име. Тие испратија писмо до македонската амбасада во Канбера преку кое бараат самораспуштање на Собранието и распишување на вонредни парламентарни избори. Писмото ви го пренесуваме во целост: „Ние, Македонците во Австралија, сме обединети и единствени во одбрана на името на државата Македонија и идентитетот на македонската нација! Го отфрламе законот за употреба на јазиците со кој се редефинира државноста и унитарноста на Македонија, се воведува двојазичност на целата територија и во меѓународните односи на Македонија, и се дискриминираат малцинските етнички заедници во еднаквоста пред Уставот и законите. Ја повикуваме Владата безусловно да го повлече законот за употреба на јазиците и да го врати на јавна дискусија и стручна валоризација. Ги повикуваме пратениците да не го усвојат Законот за употреба на јазиците при повторното разгледување. Ние, Македонците во Австралија, го отфрламе Договорот меѓу Македонија и Бугарија склучен на 1 ...
| | веќе видена | слични

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) најостро ја осудува изјавата на премиерот Зоран Заев со премиерот на Турција, Бинали Ј’лд’р’м, во палатата Чанкаја во Анкара, дека “решение за името на државата погодно за НАТО и ЕУ, ќе биде погодно и за Македонците“. Македонците во светот сметаат дека со оваа изјава на Зоран Заев, Владата врши кривично дело повреда на угледот на Република Македонија и го изложува на подбив Македонскиот народ пред меѓународната заедница и во светот! ЕУ и НАТО не се достојни за промена на името на дравата и идентитетот на нацијата! Македонците во светот отфрлаат Македонците отфрлаат пристапување на државата Македонија во сојуз со Европската Унија и НАТО-Алијансата поради антимакедонизмот на Грција и Бугарија, грчкиот и бугарскиот геноцид врз Македонскиот народ, наци-фашистичкото барање на Грција за промена на името на државата и наци-фашистичкото барање на Бугарија за промена на јазикот, културата и историјата на Македонскиот народ, како вредност за солидарност на Брисел и Стразбур со Атина ...
| | веќе видена | слични

ЗАЕВ ВРШИ ПОВРЕДА НА УГЛЕДОТ НА МАКЕДОНИЈА И ГО ИЗЛОЖУВА НА ПОДБИВ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ВО СВЕТОТ! 14 февруари 2018 година, Анкара, Турција - Светскиот Македонски Конгрес (СМК) најостро ја осудува изјавата на премиерот Зоран Заев со премиерот на Турција, Бинали Ј’лд’р’м, во палатата Чанкаја во Анкара, дека “решение за името на државата погодно за НАТО и ЕУ, ќе биде погодно и за Македонците“. Македонците во светот сметаат дека со оваа изјава на Зоран Заев, Владата врши кривично дело повреда на угледот на Република Македонија и го изложува на подбив Македонскиот народ пред меѓународната заедница и во светот! ЕУ и НАТО не се достојни за промена на името на дравата и идентитетот на нацијата! Македонците во светот отфрлаат Македонците отфрлаат пристапување на државата Македонија во сојуз со Европската Унија и НАТО-Алијансата поради антимакедонизмот на Грција и Бугарија, грчкиот и бугарскиот геноцид врз Македонскиот народ, наци-фашистичкото барање на Грција за промена на името на државата и наци-фашистичкото ...
| | веќе видена | слични

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС И МАКЕДОНСКОТО ПАТРИОТСКО ЗДРУЖЕНИЕ “ПЕРЕ ТОШЕВ“ ОД ПРИЛЕП 12 февруари 2018 година, Прилеп, Македонија - Светскиот Македонски Конгрес и Македонското патриотско здружение “Пере Тошев“ од Прилеп, склучија Меморандум за соработка, координација и меѓусебна размена на искуства и информации. Основни цели и задачи на договорните страни се: Одбрана на името на државата Македонија и идентитетот на Македонската нација; Духовно, културно и економско обединување на Македонците од сите делови на Македонија во целиот свет; Заштита и афирмација на македонскиот етнички, јазичен, културен, верски, историски и државен идентитет, континуитет, наследство и простор; заштита и афирмација на човековите и граѓанските права и слободи; развој на демократијата; и афирмација на целите и задачите на Обединетите Нации. Претседател на Светскиот Македонски Конгрес Тодор Петров, на потпретседателот на Македонското патриотско здружение “Пере Тошев“ од Прилеп, Ивица Ангелевски му ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 144 | | | веќе видена

Руските пранкери кои го имитираат поранешниот украински претседател, Петро Порошенко, и кои им се јавуваат по телефон и ги лажат политичарите и светските ...
сите 218 | | | веќе видена

Лав Од сите огнени знаци, лавовите се најромантични. Тие имаат „најголемо срце“, а нивните врски се секогаш страствени и моќни. Иако многумина ги доживуваат ...
сите 100 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

МАКЕДОНИЈА СЕ КРЕВА: На 27 февруари голем протест за одбрана на името

Од:
До кого (е-маил):
Порака: