Скопје кашла поради оџаците и густиот сообраќај

Скопје кашла поради оџаците и густиот сообраќај Министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми изјави денеска дека загадениот воздух во македонската престолнина е последица на прекумерниот број возила, како и греењето на цврсти горива што ги користат домаќинствата и градежништвото. Адеми смета дека големите индустриски капацитети не се виновни за задушувањето на Скопје. По отворањето на дводневната ТАИЕХ работилница за квалитетот на воздух , Адеми рече дека поголемите загадувачи во Скопскиот регион како Макстил, Скопски легури и други капацитети во кругот на Железара, не работат веќе две недели. Другите големи капацитети, според него, ги исполнуваат еколошки стандарди.
| | веќе видена | слични

Државата нема единствен систем на контрола на загадувањата како што е случај во други земји од Европа, туку мерењето се одвива во мали, често приватни, лаборатории со по два-тројца вработени ЗАГАДУВАЊЕТО БАРА ИТНИ МЕРКИ И ЕДИНСТВЕНА ЛАБОРАТОРИЈА Мали расцепкани лаборатории со по два-тројца вработени го мерат хемиското загадување на воздухот, од кое зависат здравјето и животот на стотици илјади граѓани во државата. Состојбата со контролата и мерењата на загадувањето е доведена до ниво на апсурд, без разлика дали се работи за квалитетот на воздухот што го дишеме, количеството сулфур во горивата за автомобили или за други хидрометеоролошки или еколошки параметри. Се случува производители и дистрибутери на горива во свои приватни лаборатории да го мерат нивото на сулфур во бензините и резултатите секогаш да им се добри. Според експертите чија специјалност се хемиските науки, нелогично е сам да си издадеш потврда дека твоето гориво не загадува, бидејќи тоа треба некој друг да го измери и да го утврди. Приватни ...
| | веќе видена | слични

Скопје е на нозе. Граѓаните бараат начин како да го урнат големиот воздушен „споменик“ од висока концентрација на штетни микрочестички кој лебди над градот и не им дозволува да отворат прозоци, да проветрат и да излезат надвор, без тоа да предизвика последици за нивното здравје. Проблемот не е нов, но сега е вклучен алармот. Иако законската регулатива е донесена во 2005 година, поради економската криза од 2008 година, Владата до април 2014 го одложи рокот во кој компаниите требаше да ги имплементираат стандардите за добивање интегрирана еколошка дозвола. Така, компаниите од металуршката и други индустрии кои се и најголеми загадувачи на околината, ја искористија оваа антикризна мерка за ги насочат инвестициите исклучиво кон сопственото производство. И кога се надеваа дека нивната обврска повторно ќе биде одложена, шест месеци пред истекот на тој рок Владата најави дека сите мора да ги исполнат условите за добивање интегрирана еколошка дозвола до крајот на април 2014 година. Сега компаниите се во сендвич меѓу ...
| | веќе видена | слични

Каде да одам? Каде да бегам од Скопјево? Секоја идеја што вклучува малку пари е добредојдена. Дајте некоја куќа кај некоја баба на село да излечам дете без антибиотици... Ова е повикот што преку „Фејсбук“ го испрати 33-годишната писателка Ирена Јорданова, мајка на четиригодишно дете, кое има проблеми со дишните патишта. Енормното зголемување на загаденоста на воздухот во главниот град ги зголеми проблемите кај децата кои имаат хронични проблеми со дишењето и придонесе да се покачат случаите на алергии и дополнителни вирусни заболувања. Меѓу најзатечените се родителите со мали деца, кои се обидуваат на секој начин да ги оттргнат децата од главниот град во текот на зимските месеци, кога загадувањето е најголемо. (Фото: Телеграф.мк/Тоше Огњанов) - Син ми има речиси четири години, постојано има проблеми со горните дишни патишта и уште од минатата година лекарите ни препорачаа да го носиме некаде надвор од Скопје, за да не биде постојано под антибиотици. Тие го лоцираа загадениот воздух како главен виновник за ...
| | веќе видена | слични

Интерсекторска работна група (ИРГ) дефинираше препораки, краткорочни, среднорочни и долгорочни мерки за заштита и подобрување на квалитетот на воздухот, а се очекува за нив да се расправа на денешната седница на Владата Скопје е на нозе. Граѓаните бараат начин како да го урнат големиот воздушен „споменик“ од висока концентрација на штетни микрочестички кој лебди над градот и не им дозволува да отворат прозоци, да проветрат и да излезат надвор, без тоа да предизвика последици за нивното здравје. Проблемот не е нов, но сега е вклучен алармот. Иако законската регулатива е донесена во 2005 година, поради економската криза од 2008 година, Владата до април 2014 го одложи рокот во кој компаниите требаше да ги имплементираат стандардите за добивање интегрирана еколошка дозвола. Така, компаниите од металуршката и други индустрии кои се и најголеми загадувачи на околината, ја искористија оваа антикризна мерка за ги насочат инвестициите исклучиво кон сопственото производство. И кога се надеваа дека нивната обврска ...
| | веќе видена | слични

Според министерот за животна средина, Адеми, загадувањето најмногу доаѓа од сообраќајот и домаќинствата, а помалку од големите фабрики кои, во моментов, и не работата Воздухот во Скопје ќе остане загаден до крајот на неделата до кога, според метеоролозите, условите ќе останат неповолни за да би имале влијание врз подобрување на неговиот квалитет. Од Управата за хидрометеоролошки работи велат дека дотогаш Македонија ќе остане под влијание на висок воздушен притисок и оти времето ќе биде стабилно и суво со слабо струење на воздухот. Промени може да се очекуваат дури од средината на наредната недела. Владата денеска ќе ја разгледа информацијата за загаденоста на воздухот и потоа ќе ја врати во Собранието на расправа. Најдоцна до 23 декември ќе биде ставена на расправа, изјави претседателот на Собранието Трајко Вељаноски. Инаку, во воздухот во Скопје и вчера имаше високи концентрации на ПМ-10, иако мерењата покажуваат дека за разлика од претходните денови се на пониско ниво. Според мерењата на Министерството за ...
| | веќе видена | слични

Владата ќе презема вонредни мерки против загадувањето на воздухот во Скопје. Плановите не се откриват, но ова ќе биде една од точките на утрешната седница. Ваквите најави доаѓаат по силниот притисок на јавноста, но и временската прогноза која не помага во борбата со загадувањето. Оваа најава е поинаква од изјавата дадена утрово на министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми. Тоја за пасивноста на Министерството, се правдаше дека мерки се преземаат ако квалитетот на воздухот не се подобри во текот на 10 последователни дена. Според Адеми, за загадувањето на воздухот се виновни сообраќајот, домаќинствата и градежништвото. Според него, загадувањето не доаѓа од големите индустриски капацитети. „ Поголемите загадувачи во кои се сомневавме дека го влошуваат квалитетот на амбиентниот воздух, како Макстил, Скопски легури и други капацитети во кругот на Железара, не работат од 28 ноември. Другите големи капацитети во овој регион ги исполнуваат еколошките стандарди“, вели Адеми кој потсети дека ...
| | веќе видена | слични

Се должи на сообраќајот, домаќинствата и градежништвото, а не на големите индустриски капацитети“, смета надлежниот министер. СКОПЈЕ — Неделава ќе почнат да работат два мобилни апарати за мерења и анализи на квалитетот на амбиентниот воздух, со што за првпат ќе се докажува поврзаноста на загадениот воздух и загадувачот. Апаратите ќе бидат поставувани на таканаречените „критични“ точки во Скопје и во другите градови, каде изминативе шест дена концентрацијата на штетни материи во воздухот е над дозволените граници, дури и до 18 пати. Тие воедно треба да стават крај на обвинувањата кој стои зад загадувањето, кое, за жал, се повторува секоја година и во се` поалармантни размери, и поради што Скопје со денови е обвиткано во магла и смог. „Загадувањето на воздухот доаѓа од сообраќајот, домаќинствата и градежништвото, а не од големите индустриски капацитети“, изјави министерот за животна средина и просторно планирање Абдулаќим Адеми, отворајќи ја дводневната ТАИЕХ работилница, посветена токму на квалитетот на ...
| | веќе видена | слични

Возилата и домаќинствата се главни виновници за загадувањето на воздухот во Скопје, изјави денеска министерот за животна средина Абдилаќим Адеми. Според него, вината не може да се бара во големите индустриски капацитети, бидејќи дел од нив не работат, а останатите ги исполнуваат стандардите за заштита на животната средина. Адеми испрати апел до граѓаните да користат поквалитетни горива за загревање на домовите и наместо приватните автомобили почесто да користат јавен превоз и да пешачат. - Ако не работат поголемите загадувачи, ако некои веќе инвестираа и наместо мазут користат гас, доаѓаме до констатација дека загадувањето доаѓа и од сообраќајот и од домаќинствата. Исто така загадувањето доаѓа и од помалите капацитети кои спаѓаат во Б-интегрирани дозволи и тие се во надлежност на општините и Градот Скопје, рече Адеми. Во сите големи градови 50 отсто загадуваат автомобилите, а 50 отсто индустријата и останатите загадувачи, вели Миле Димитровски, професор на Машинскиот факултет во Скопје. Ова е стар проблем и ...
| | веќе видена | слични

Старите автобуси на ЈСП „Скопје“ се вратија по улиците, рамо до рамо со новите украински и кинески возила, иако деновиве загадувањето на воздухот во главниот град соборува рекорди. И покрај тоа што се едни од најголемите загадувачи на воздухот, кои не исполнуваат ниту еден еколошки стандард, автобусите стари и по две-три децении, во најлошиот момент, повторно се користат за превоз на патници. „Крнтиите“, според објаснувањето на директорот на ЈСП, Мишо Николов, го покриваат недоволниот капацитет на новите автобуси, кои не ги задоволуваат потребите на 140.000 граѓани, кои секој ден се возат со градски превоз. „Околу 30 стари автобуси дневно сообраќаат на градските и приградските линии за да ја дополнат потребната бројка од 290 автобуси, потребни за сите линии“, вели Николов. Тој посочува дека јавното претпријатие има 280 нови автобуси, но и сите да се во сообраќај, се недоволни за покривање на потребите на дневниот градски превоз. Тие се мали загадувачи, бидејќи моторите им се стандард Еуро 5. Сообраќајот, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, соопштил дека пратениците ќе гласаат за ратификување на Преспанскиот договор со Македонија до крајот на ...
сите 387 | | | веќе видена

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 181 | | | веќе видена

Дарко Недев, момчето кое го фати крстот за Водици во Кавадарци и навивачката група Лозари Исток на која и припаѓа, за утре организираат хумана акција. -Утре од ...
сите 145 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 69 | | | веќе видена

Скандалозната пејачка Јелена Карлеуша која и понатаму ја бранува јавноста со својот секс скандал и понатаму е во Кина со своето семејство.И покрај лошите ...
сите 193 | | | веќе видена

Најмалку 12 лица се уапсени денеска во Париз за време на протестите на движењето „жолти елеци“, кои се одржуваат десетти викенд по ред. Демонстрантите биле ...
сите 100 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Скопје кашла поради оџаците и густиот сообраќај

Од:
До кого (е-маил):
Порака: