Штетата од невремето во Прилепско е три милиона евра


6 копии

Штетата од невремето што на 23 јули годинава ги погоди прилепските села Мало и Големо Коњари и реонот на Варош е проценета на износ од 184.609.144 денари (околу три милиона евра), се наведува во извештајот што денеска го поднесе комисијата за процена на штети до прилепскиот општински совет, а советниците го прифатија.Според Жарко Северкоски, претседател на комисијата, најмногу, преку 65 отсто се штетите на површините со тутун.– Од поднесените 1.315 барања на земјоделците, комисијата детално разгледа и прифати 1263 барања. Одбиени се 40 барања како некомплетни, седум барања не се разгледани зашто се поднесени од ДОЕЛИ, а пет барања се препратени во други општини зашто површините се катастарски парцели кои припаѓаат во други општини. Површината зафатена со штетите на земјоделските култури е 10.571. 762 метри квадратни, односно на 1.057 хектари. Откако помина на советот извештајот ќе го пратиме до второстепената владина комисија која треба да одговори со колкав процент ќе бидат обештетени земјоделците, изјави ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Во целодневна работна посета на општина Прилеп денеска престојуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, при што оствари средба со градоначалникот Илија Јованоски. Како што информираат од Општина Прилеп, на средбата се разговарало за стандардот на земјоделците и за иницијативата на Општина Прилеп и градоначалникот Јованоски за одделување средства од општинскиот буџет, со кои ќе бидат обештетени земјоделците кои претрпеа штета од невремето што во јули го зафати Прилепскиот Регион. Градоначалникот Јованоски потенцирал дека заедно со министерот ќе остварат средби со населението од регионот погоден од невремето, а ќе ги посетат и населените места Канатларци, Мало и Големо Коњари. „Ќе ги посетиме и Галичани и Кадини Село, каде на 23 јули се случи природна непогода при што од градот беа оштетени земјоделските култури, каде со земјоделците ќе разговараме за штетите што ги претрпеа. Како што знаете, Советот на Општина Прилеп формираше комисија која ги разгледа поднесените 1 315 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владата води посебна грижа за тутунопроизводителите преку зголемени субвенции, а оштетените земјоделци од јулското невреме во најбрз можен законски рок ќе дознаат како ќе бидат обесштетени, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски по денешната посета на Прилеп. Николовски се сретна со земјоделците во Канатларци и во оштетените реони на Мало и Големо Коњари. – Токму преку оваа значајна земјоделска гранка годишно обезбедуваме 100 милиони евра девизен прилив. Затоа Владата ја донесе историската и значајна одлука за зголемување на субвенциите. Го воведовме концептот и моделот на субвенционирање на три нивоа, за прва класа 80, за втора 70 и 60 денари за килограм за трета, четврта и за дополнителните класи. На тој начин дополнителни пет милиона евра е зголемувањето на субвенциите кои ги добија тутунопроизводителите, почнувајќи од оваа година. Навремено на тутунарите им беа исплатени 28 милиона евра, кога им се најпотребни на 26.000 семејства, изјави Николовски. Оцени и дека ...
| | веќе видена | слични

Во штипскиот регион се зголемува бројот на млади земјоделци и на сточари, кои сакаат да ги обработуваат земјоделските површини, истакна на денешната прес-конференција раководителот на подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство-Штип, Павел Иванов.– Во Штип и Штипско бројот на корисници, кои се пријавиле за користење на државни субвенции за земјоделско и сточарско производство, млади лица кои се одлучиле да станат земјоделци и сточари и на оние кои аплицирале на ИПАРД фондовите е зголемен за околу 15 отсто, вели Иванов.Тој забележува дека според податоците во штипскиот регион има 4.400 земјоделци, од кои 2.400 во текот на 2017 година побарале државна помош. Оваа бројка е поголема за 300 земјоделци во споредба со 2016 година.– Бројот на лица кои се одлучиле на ваков чекор ќе биде поголем со приклучување кон Европската унија. Членство во ЕУ и НАТО значи и подобар пласман на македонските производи во странство, поголема откупна цена и секако олеснет извоз. Македонските ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Повеќе од три милиони евра е штетата од невремето што го зафати Прилепскиот Регион на 23 јули годинава. „Денеска Советот на Општина Прилеп го усвои заклучокот од Комисијата за процена на штетите од невремето што го зафати подрачјето на општината, а кој ќе биде испратен до второстепената комисија при Владата на Република Македонија. Очекуваме во најбрз временски рок Владата да донесе одлука за сумата и опфатот со кој ќе се изврши обештетување на земјоделците“, изјави Миле Талевски, претседател на Советот на Општина Прилепги. Првиот човек на Комисијата за процена штети од елементарни непогоди, Жарко Северкоски, ги соопшти податоците за вкупната штета настаната од невремето, како и за бројот на поднесени барања од страна на земјоделците од регионот. „Вкупната површина на земјоделско земјиште зафатено со невремето изнесува 10.571.762 метри квадратни, а висината на штетата изнесува 186.609.144 денари. Најголеми оштетувања има на тутунот, или над 60 отсто од површините погодени од невремето. Поднесени се 1.315 ...
| | веќе видена | слични

Комисијата за елементарни непогоди при Општина Прилеп процени дека штетите од невремето кое на 23 јули го погоди прилепскиот регион зафаќајќи површина од околу 1.000 хектари иизнесуваат околу 3 милионии евра. Од 1.315 барања за обештетување, одобрени биле 1.263. „После ова следува препраќање на вкупниот извештај до второстепена комисија на Влада од каде очекуваме одговор“, вели Жарко Северкоски, претседател на Комисија за елементарни непогоди. Годинава за прв пат и Општина Прилеп ќе даде пари за обештетување на земјоделците. „Колку од барањата кои ќе бидат доставени од наша страна ќе бидат прифатени, колвава површина и колкав број на население ќе биде опфатено со обештетувањето ние како Совет врз основа на тој податок ќе донесе одлука колку средства од буџетот ќе се одделат за да се изврши обештетувањето“, рече Миле Талевски, претседател на Совет на Општина Прилеп. Спопред досегашното искуство Владата години наназад обештетувала 10 до 12 % од сумата на проценетата вредност. Во случајов тоа би било околу ...
| | веќе видена | слични

Приближувањето кон НАТО и ЕУ, ќе значи повисоки откупни цени за грозјето, сигурен пласман на европските пазари за грозјето и за нашето вино, изјави денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, кој е во посета на Демир Капија. Николовски потенцираше дека патот кој Владата го трасира кон НАТО и ЕУ е историска можност за Македонија, а со Договорот со Грција се отстрани најголемата пречка на овој пат кон европска Македонија и европско земјоделство. „ Државата носи многу мерки за поддршка на лозарите, но многу повеќе можеме да направиме заеднички со ЕУ и НАТО . Државата се наоѓа пред еден од најважните моменти, затоа ни е потребна ЕУ и влезот во НАТО. Тоа ќе значи многу и за македонската економија, и за лозарството како најзначајна извозно ориентирана стопанска гранка. Нашиот влез во НАТО и во ЕУ ќе значи повисоки откупни цени за грозјето, сигурен пласман на македонските производи, на грозјето и виното, зголемени европски субвенции, зголемен извозот, отворање на пазар со 500 ...
| | веќе видена | слични

„ Државата носи многу мерки за поддршка на лозарите, но многу повеќе можеме да направиме заеднички со ЕУ и НАТО . Државата се наоѓа пред еден од најважните моменти, затоа ни е потребна ЕУ и влезот во НАТО. Тоа ќе значи многу и за македонската економија, и за лозарството како најзначајна извозно орнетирана стопанска гранка. Нашиот влез во НАТО и во ЕУ ќе значи повисоки откупни цени за грозјето, сигурен пласман на македонските производи, на грозјето и виното, зголемени европски субвенции, зголемен извозот, отворање на пазар со 500 милиони потрошувачи. Затоа 30-ти септември е денот кога треба да излеземе и да гласаме за европска Македонија“, изјави Николовски. Линк до соопштение:https://bit.ly/2N5753z Видео: https://bit.ly/2xd8SZZ
| | веќе видена | слични
7 копии

Влезот во НАТО и ЕУ значи повисоки откупни цени, сигурен пласман, зголемени европски субвенции, нови вработувања, поголем извоз и влез на пазар од 500 милиони потрошувачи, рече денеска министерот за земјоделство Љупчо Николовски кој беше во Демир Капија.Николовски порача дека Македонија се наоѓа во еден од клучните моменти, пред одлуката што ќе значи евроатлантско интегрирање кое, пак, ќе овозможи подобра економија и подобри денови за земјоделството.- Затоа, 30 септември е денот кога треба да излеземе и да гласаме за европска Македонија, апелира министерот.Се осврна на досегашната државна поддршка, на новите мерки за лозарството, како и на дополнителната субвенција од еден денар за продаден килограм „смедеревка" и „вранец".- Оваа година преку Програмата за директна поддршка определивме и 20 отсто зголемени субвенции за сите што имаат еден до десет хектари лозов насад. Воведовме нови мерки и политики, меѓу кои најзначајната е дополнителна поддршка од 12.000 денари за промената на сортиментот на лозовиот ...
| | веќе видена | слични

Николовски порача дека Македонија се наоѓа во еден од клучните моменти, пред одлуката што ќе значи евроатлантско интегрирање кое, пак, ќе овозможи подобра економија и подобри денови за земјоделството.  - Затоа, 30 септември е денот кога треба да излеземе и да гласаме за европска Македонија, апелира министерот. Се осврна на досегашната државна поддршка, на новите мерки за лозарството, како и на дополнителната субвенција од еден денар за продаден килограм „смедеревка“ и „вранец“. - Оваа година преку Програмата за директна поддршка определивме и 20 отсто зголемени субвенции за сите што имаат еден до десет хектари лозов насад. Воведовме нови мерки и политики, меѓу кои најзначајната е дополнителна поддршка од 12.000 денари за промената на сортиментот на лозовиот насад, но оваа година е значајна и по тоа што нема никакви долгови од страна на винариите кон лозарите за откупеното грозје од ланската реколтата. Имаме и историски највисока цена од 13,67 денари за откупен килограм грозје, рече министерот.  Според него, ...
| | веќе видена | слични

Останато

На основа на работни групи ќе се разгледаат сите модалитети како да се имплементира препораката на Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, ...
сите 341 | | | веќе видена

Петте илјади амандмани на ДУИ за Изборниот законик дојдоа само како шлаг на тортата наречена коалициски недоразбирања меѓу владините партнери. Претходно ...
сите 139 | | | веќе видена

Британскиот премиер, Борис Џонсон денеска ја повика нацијата на единство за надминување на поделбите за Брегзит, кои ја поделија земјата.– Ќе се обединиме… ќе ...
сите 214 | | | веќе видена

Зоран Заев е исплашен од претстојниот изборен пораз затоа што знае дека тоа ќе значи крај на амнестијата на криминалот и отворање на сите коруптивни скандали ...
сите 154 | | | веќе видена

Пронајдени се телата на уште шест жртви од ерупцијата на вулканот на Белиот остров во Нов Зеланд. Специјалните единици на војската поминале четири часа на ...
сите 129 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 126 | | | веќе видена

Бизнисменот Орце Камчев, кој се јавува како главен сведок во случајот „Рекет“, потврдува дека негов е гласот што се слуша на аудио-снимките кои се појавија во ...
сите 169 | | | веќе видена

Ако се прашувате зошто сè уште не сте ја запознале личноста за која знаете дека е вистинската и со која сакате да бидете до крајот на животот, можеби ѕвездите ...
сите 145 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Штетата од невремето во Прилепско е три милиона евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: