Нов трет грант од ЕУ за намалување на невработеноста кај младите до 29 години


7 копии

Со нов грант од Европската унија ќе се унапредуваат вештините за вработување на младите лица. Преку Агенцијата за вработување ќе се организираат обуки кои ќе бидат наменети за лица до 29 години, со крајна цел да најдат вработување. Вредноста на грантот е 1,454 милиони евра, а ќе се реализира до 1 декември 2017 година. Ова е трет грант и е насочен кон зголемување на компетенциите, знаењата и вештините на младите невработени лица. Договорот за реализација на овој трет грант го потпишува Агенцијата за вработување. Директорот на Агенцијата Влатко Попоски информира дека досега имаат објавено неколку огласи за мерките што се содржани во грантот финансиран од ЕУ и е наменет за поддршка на вработувањето на мнлади лица до 29 години. – Во овој трет грант поддржуваме мерки за подигнување на капацитетите на невработените лица за вработување, како што е практиканство за прво работно искуство, напредни ИТ вештини. Потоа потребни вештини во делот на пазарот на трудот каде што објавивме огласи за четири вештини каде ќе ...
| | веќе видена | слични
2 копии

За четири месеци во земјава отворени 67 нови фирми за инфоратички технологии. Од нив 35 се компании кои се занимаваат со обработка на податоци, а пет се интернет портали. За подобрување на состојбата во ИТ секторот голем придонес дале државните мерки преку кои значително е намален дефицитот од ваков кадара на пазарот на трудот. Агенцијата за вработување објави нов оглас за ИТ вештини. Можат да се пријават невработени млади до 29 години со основно познавање за програмирање. -На новиот олас 220 лица можат да конкурираат на огаласто за обуки на прграмери. Очекуваме до крајот на годинава сите овие лица да ги добијат сертификатите и потоа да ги понудиме на пазаот на трудот кај фирмите и компаниите кои имаат потреба од ваков кадар, рече Влатко Поповски- Директор на Агенција за вработување. Новите обуки за ИТ вештини чинат 290 илјади евра. Парите се обезбедени од Еевропските фондови. Од Агенцијата посочија дека до 10 мај очекуваат да биде објавен и новиот оглас за доделување на грантови за отворање на сопствен ...
| | веќе видена | слични

Половина од нив се за јава програмирање, а другата половина за софтверско тестирање. Преку обуката тие ќе бидат сертифицирани и полесно би се вработиле во фирма чија дејност е информатичка технологија. Огласот е отворен за невработени лица до 29 годи Секој 3 ден во земјава се отвора програмерска фирма. Според податоците од Централниот регистар, од почетокот на годинава профункционирале 67 компании од областа на ИТ технологијата. Од нив 40 се за програмирање. Според последното истражување на АВРМ, програмерите, инженерите за одржување софтвер и лицата за одржување софтверски апликации се на првите три места од 15-те најбарани професии на пазарот на труд во државава. „Преку проектите на АВРМ и со помош од европските фондови досега за ИТ областа се преквалификувани над 800 лица без формално ИТ образование, а во фаза на преквалификација се 200. Петстотини се веќе редовно вработени, а за другите се смета дека се ангажирани со авторски и договори на дело“, рече меѓу ...
| | веќе видена | слични
12 копии

Агенцијата за вработување на Република Македонија (АВРМ) денеска распиша оглас за бесплатна ИТ обука на 220 лица, од кои 110 за јава програмирање, а 110 за софтверско тестирање. Ќе добијат сертификати со кои полесно би дошле до вработување во ИКТ фирми каде има дефицит од таков кадар. На огласот можат да се пријават невработени лица до 29 години со почетни познавања за програмирање. Треба да поминат пред тестирање за да бидат вклучени во обуката што за едно лица чини 1.550 евра. За оваа мерка се обезбедени 18.450.000 денари (295.000 евра) од третиот грант на АВРМ „Поддршка за вработување млади лица до 29 годишна возраст“, финансиран од Европската унија. - Се надевам дека до крајот на годинава сите 220 лица ќе земат сертификати и ќе се обидеме да ги понудиме на дел од компаниите кои отворија претставништва и работни места во Македонија и оние кои веќе постојат и имаат потреба од вакви лица, рече на прес-конференција Влатко Поповски, директор на АВРМ. Според министерката за информатичко општество и ...
| | веќе видена | слични

Бесим Далоши веќе 3 години работи како програмер. Вели дека завршил курсеви по информатика и студирал на Факултетот за информатички науки во Скопје. Според него заинтересираностa е мала, како последица на слабата информираност за оваа дејност. Меѓутоа според статистиката, на секои три дена оваа година се отвора по една програмерска компанија. Од почеток на 2017 година во Централниот регистар регистрирани се 67 компании од областа на информатичко комуникациски технологии од кои 40 се за програмирање и обработка на податоци и интернет портали. Министерката за Информатичко Општество и Администрација, Марта Арсовска Томовска рече дека неопходен е координиран пристап од сите институции. Агенцијата за вработување распиша оглас за бесплатна ИТ обука на 220 лица, од кои 110 за јава програмирање, а 110 за софтверско тестирање. Поповски рече дека ќе добијат сертификати со кои полесно би дошле до вработување во ИКТ фирми каде има дефицит од таков кадар. Обуката за ИТ вештини започнува 10 март, а можат да се пријават ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Агенцијата за вработување на Република Македонија објави оглас за обука на 220 невработени на возраст до 29 години во областа на Информатичко- комуникациските технологии. Од нив 110 за јава програмирање и 110 за тестирање на квалитет на софтвер. Се очекува до крајот на годината тие да ја завршат обуката и да им бидат понудени на заинтересираните компании од овој сектор. Досега се обучени 800 лица без формално ИТ образование, 500 од нив се веќе редовно вработени, а другите се ангажирани со авторски или договори за дело. „Клучните дејности за преквалификациите се утврдени во консултации со бизнис секторот. Најновото истражување на АВРМ покажува дека програмерите, инжинерите за одржување софтвер и лицата за одржување софтверски апликации се на првите три места од 15-те најбарани професии на пазарот на труд во државава“, изјави Влатко Поповски, директор на АВРМ. Податоците на Централниот регистар покажуваат дека на секои три дена се отвора нова компанија во ИТ секторот. Тие, заедно со постојните, бараат лица од ...
| | веќе видена | слични

„Од 1 јануари 2017, според податоците од Централниот Регистар, отворени се 67 компании во областа на ИКТ од кои дури 40 се во дејностите програмирање, обработка на податоци и интернет портали а останатите 27 во производство, трговија и одржување на ИКТ опрема и консултантски услуги во ИТ. Ова значи дека секој трети ден во годинава се отворала програмерска фирма“, рече Арсовска Томовска. Таа потенцираше дека пазарот на труд во областа на ИКТ има огромна апсорпциона моќ за нови работни места, така што е потребен координиран пристап од сите учесници, односно покрај универзитетите кои произведуваат дипломирани професионалци од областа, се јавува и потребата од преквалификација, токму преку ваквите обуки. „Во изминатите пет години тука клучна улога имаше Агенцијата за вработување на Р.М. која со своите програми и буџет, со значајно учество на европските фондови, преквалификува над 800 невработени лица, а во фаза на обука се дополнителни 200, со што даде сериозен придонес за намалување на дефицитот на ваков ...
| | веќе видена | слични

Со помош од Европската Унија во следните неколку недели ќе се организираат обуки со цел младите да бидат подготвени за новите работни места. Станува збор за вработувања во ИТ секторот. Оваа мерка за вработување е дел од третиот грант на Европската Унија, која има за цел да им помогне на младите невработени лица. Помошта од Унијата се смета како клучна особено што голем дел од оваа група луѓе подолг период бара слободно работно место во компаниите во земјава. Младите ќе се стекнат со познавања за Јава и Бета програмите, а оваа мерка предвидено е да даде резултати на крајот од годинава.
| | веќе видена | слични

Младите невработени на возраст до 29 години кои имаат основни познавања од програмирање ќе може да посетуваат бесплатни обуки поддржани од Агенцијата за вработување на Република Македонија за Јава деволопери и тестирање на квалитет на софтввер. Пријавените треба да поминат пред тестирање за да бидат вклучени во обуката што за едно лица чини 1.550 евра. За оваа мерка се обезбедени 18.450.000 денари (295.000 евра) од третиот грант на АВРМ „Поддршка за вработување млади лица до 29 годишна возраст“, финансиран од Европската унија. - Се надевам дека до крајот на годинава сите 220 лица ќе земат сертификати и ќе се обидеме да ги понудиме на дел од компаниите кои отворија претставништва и работни места во Македонија и оние кои веќе постојат и имаат потреба од вакви лица, изјави Влатко Поповски, директор на АВРМ. Според министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска- Томовска, АВРМ и со помош од европските фондови досега за ИТ областа се преквалификувани над 800 лица без формално ИТ ...
| | веќе видена | слични

На огласот можат да се пријават невработени лица до 29 години со почетни познавања за програмирање. Треба да поминат пред тестирање за да бидат вклучени во обуката што за едно лица чини 1.550 евра. За оваа мерка се обезбедени 18.450.000 денари (295.000 евра) од третиот грант на АВРМ „Поддршка за вработување млади лица до 29 годишна возраст“, финансиран од Европската унија. – Се надевам дека до крајот на годинава сите 220 лица ќе земат сертификати и ќе се обидеме да ги понудиме на дел од компаниите кои отворија претставништва и работни места во Македонија и оние кои веќе постојат и имаат потреба од вакви лица, рече на прес-конференција Влатко Поповски, директор на АВРМ. Според министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска, пазарот на труд во Македонија има огромна апсорциска моќ за ИТ кадар. Секој трет ден годинава, потенцира, се отвора програмерска фирма. Од почетокот на годинава се отворени 67 нови компании од ИКТ, од кои 40 во дејностите програмирање, обработка на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск и претседателот на Европска комисија Жан-Клод Јункер побараа од Велика Британија да се изјасни за намерите откако ...
сите 202 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 624 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нов трет грант од ЕУ за намалување на невработеноста кај младите до 29 години

Од:
До кого (е-маил):
Порака: